StoryEditorOCM

NA KIOSCIMATestovi brodova, ribolovni savjeti, kolumne... Evo što sve donosimo u novom broju Otvorenog mora

Piše OM
7. rujna 2024. - 10:14

Već godinama znanstvenici bilježe povišene vrijednosti saliniteta Jadranskog mora, ne samo u površinskim slojevima, već i u dubljim područjima.

Uz sve višu temperaturu mora poremećeni su životni ciklusi brojnih morskih organizama, od vremena mriještenja pa do načina hranjenja i izmjene migracijskih puteva, što posljedično ima i efekt na ekonomiju, posebice ribarsku industriju koja je dizajnirana i prilagođena ribolovu koji se provodio u skladu s dosadašnjim okolišnim uvjetima.

Što se sve događa ispod površine u novome broju Otvorenog mora objašnjava dr. Alen Soldo na primjeru širenja ribe lav i srdela zalutalih u plićaku.

Uz velik broj novih invazivnih vrsta koje značajno mijenjaju sliku podvodnoga svijeta, ribolovci su prisiljeni mijenjati svoje navike i ciljane lovine.t

image

Plavi rak

Zbog buke brodova i vrućine, za udičare je ovo doba godine inače siromašno, no plavi rak i strijelka nameću se kao nove jadranske mete, ukusne i lako uhvatljive, ako pratite upute iz novoga broja Otvorenog mora.

Uz dobre savjete moguće je i izbjeći scenarij brodice koja je prisilno završila na kopnu jer joj je jedna zalutala panula uništila pogonsku osovinu.

Mehanička zaštita propele i nije tako komplicirana, a može značajno olakšati plovidbu morem punim opasnog plutajućeg smeća.

image

Panula jača od propele

Evidentan podbačaj nautičkog turizma traži nova rješenja u organizaciji i brendiranju hrvatske obale. Natjecanja u decibelima i nered raširili su se posvuda, a uz vraćanje mira netaknutim prirodnim uvalama svakako bi pomogao i unificirani sustav pametnih bova na sidrištima koji bi nas vratio na listu najpoželjnijih destinacija.

Za takav projekt Hrvatska ima i znanja i iskustva, a uskoro ćemo doznati ima li i volje.

Za rujanski broj smo testirali jedan od najinovativnijih glisera godine poljski Virtue V10 Open, te ukrajinski gumenjak Grand G680 Golden Line.

Iz novoga broja preporučujemo kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

image

Novi broj Otvorenog mora

07. rujan 2024 10:15