StoryEditorOCM

iQFOiL u SplituSvjetski kup u novoj olimpijskoj klasi: Palma Čargo i Francesco Scagliola zlatni, Luka Mratović završio na drugom mjestu

Piše PSD
10. svibnja 2021. - 07:57

Nakon pet dana jedrenja na dasci podno Sustipana, završen je 1. Svjetski kup u novoj olimpijskoj klasi iQFOil, u organizaciji JK Labud. Predstavnica JK Labud Palma Čargo osvojila je 1. mjesto u ženskoj konkurenciji, dok je njezin kolega Luka Mratović, također iz JK Labuda zauzeo 2. mjesto u muškoj konkurenciji. Prvo mjesto u muškoj konkurenciji pripalo je Talijanu Francescu Scaglioli.

- Jako sam zadovoljna s rezultatom i osvojenim prvim mjestom na Svjetskom kupu. Budući da je ovo prva regata u novoj sezoni dobro mi je došla ova pobjeda kao motivacija pred nadolazeću regatu u Italiji koja je na rasporedu već za 8 dana, kazala je Palma Čargo.

U muškoj konkurenciji od prvog dana vodila se borba između Talijana Scagliole i Luke Mratovića, a u trećem danu jedrenja došlo je do sudara koji je srećom završio bez ozbiljnih posljedica.

- Prije svega mi je drago što je nova olimpijska klasa imala premijeru upravo u Splitu i u našem JK Labud. Zadovoljan sam regatom i ostvarenim rezultatom, a nadam se da se iduće godine opet vidimo podno Sustipana u još većem broju, kazao je Luka Mratović.

Split je postao prvi domaćin ovog međunarodnog natjecanja u 2021. godini, a o atraktivnosti najbrže rastuće kategorije svjedočili su vjerni gledatelji na Sustipanu.

- Odrađeno je jako puno plovova u ovih 5 dana, i to pod relativno zahtjevnim vremenskim uvjetima. Iako je međunarodni interes za ovom regatom zbog pandemije koronavirusa bio slabiji, drago nam je vidjeti pozitivne reakcije organizatora iz klase i natjecatelja, a već sada krećemo u pripreme za iduću godinu koja će nadamo se privući još veći broj natjecatelja, kazao je Ivan Kljaković Gašpić, direktor regate.

Klasa iQFOiL nova je olimpijska disciplina u jedrenju na dasci, a svoju premijeru imat će u Parizu 2024. godine. Zasniva se na foiling tehnologiji, a prepoznatljiva je po tome što natjecatelji lebde iznad mora, zahvaljujući podvodnom krilu koje stvara uzgon i smanjuje otpor kretanja kroz more.

- Krajnji cilj JK Labud je da u sljedeće 3 godine, odnosno u pripremnoj fazi za Olimpijske igre u Parizu, Uvala Baluni i grad Split postanu jedan od centara jedrenja i da se privuče jedriličare iz susjednih zemalja kako bi Split postao jedriličarski trening centar za klasu iQFOiL u središnjem i istočnom dijelu Europe, kazao je Kljaković Gašpić.

Klasa iQFOiL Nastala je kao odgovor na mnoge promjene u svijetu jedrenja koje se događaju posljednjih desetak godina, s naglaskom na brzini jedrenja, a cilj je i da natjecanje bude što bliže kopnu zbog još većeg doživljaja za gledatelje.

Ovo je ujedno i prvo natjecanje s kojim počinje natjecateljska sezona jedrenja na dasci, ne samo u ovoj godini već i u idućim godinama, stoga je cilj pozicionirati Split kao početnu točka i prvu regatu s koje će jedriličari, uz blagoslov sv. Duje nastaviti jedriti po svijetu i ostvarivati svoje jedriličarske ambicije, poručili su iz JK Labud.

Regatu iQFOiL Split ove godine podržao je grad Split i Turistička zajednica grada Splita, a kadrovi regate obići će svijet i iduće godine privući još veći broj natjecatelja i gledatelja.

19. travanj 2024 12:02