stdClass Object ( [id] => 1129197 [title] => Skrovita i sigurna Lavsa te usamljena Piškera vrhunac su kornatske ture [alias] => skrovita-i-sigurna-lavsa-te-usamljena-piskera-vrhunac-su-kornatske-ture [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Opet jedan nevelik skok. Nije li došao trenutak za malo civilizacije, barem u obliku toplih tuševa i trgovine živežnim namirnicama? Ako tako razmišljate, onda će nepunih 6 milja do ACI marine Piškera biti pravi potez. Ako vas ipak i dalje privlače slikovite i gotovo puste uvale (ali s obvezatnim restoranom), onda neka vaš izbor bude Lavsa, svega milju južnija od marine.

U oba slučaja važno je oprezno ploviti suženjem Kornatskoga kanala između otoka Piškera i otočića Gustac. Tu su hridi Kamičić (pazite: rastegnuta je oko 100 m u smjeru NW-SE) i Blitvica, između kojih je prolaz širok oko 250 m. Dubine ima i u uskom prolazu između Kamičića i Piškere, ali ne preporučujemo tu akrobaciju.

Malo dalje otvara se uzak kanal između Piškere i Lavse koji vodi prema marini, no prije nego što skrenete zaobiđite još i otočić Veseljuh. A ako nastavljate do Lavse, skrenite u sljedeću desnu ulicu – to je zaljev Lavsa duboko usječen u istoimeni otok. Recimo odmah: ako je vrijeme od juga ili jakih tramontana i sjeverozapadnjaka koji će puhati i noću, Lavsa je bolji izbor.

Skrovita i sigurna Lavsa

Nekoliko kuća koje čine naselje Lavsa lijepo su održavane i nisu doživjele betonsku sudbinu nekih drugih uvala, pa se Lavsa uz Smokvicu, Kravljačicu, Vrulje i Statival broji u barem djelomično očuvane ruralne kornatske naseobine, koje stoga zaslužuju epitet izvornih ribarskih uvala. Sidrište Lavsa u dubokom je zaljevu pa cijeli otok poprima oblik slova U. Tu vas, rekosmo, čeka restoran, točnije čak dva, lijepih naziva Marija i Idro, vlasnika Borisa i Bruna Jurage.

Posred plitkoga zaljeva dvadesetak je bova koje se ljeti do predvečer sve popune, pa i ovdje vrijedi: nemojte zakasniti! Ako ipak stignete prekasno, eto savjeta: Na dnu se krije više betonskih blokova o koje nisu vezane bove, pa se uz malo ronjenja može vezati o njih, a ako spuštate sidro pripazite da ne zapne o koji blok.

---

image
Kristalno čisto more i netaknuta priroda
Srđan Vrančić/Cropix
---

Južni krak uvale naglo je sve plići, a ni u središnjem dijelu nije dublje od 3 do 4 metra. Osobito pazite na dubinu pod kobilicom za jačeg juga – iako je zaljev siguran po svim vjetrovima, kad jugo zapuše više dana more kao da je isisano iz zaljeva, pa mu razina pada više od pola metra.

Od leuta do jahta – Piškera

Između otoka Piškera (zvanoga i Jadra) i Vele Panitule uzak je i vrlo plitak prolaz. Prema jugu se postupno širi, pa je ovdje jedno od boljih kornatskih sidrišta, osobito po buri – od juga i jakih maestrala je tek djelomično zaštićeno Malom i Velom Panitulom i dvjema hridima Škanji, tik do Male Panitule, na kojima se za tih vjetrova pjeni more uz glasan huk.

Tada nije pametno pokušati ploviti prolazom između Male i Vele Panitule, iako za mirna vremena tu ima dosta dubine (7 m). Do samoga sidrišta u Piškeri (i veza u marini) ne stižu izravni valovi juga, ali zna nastati neugodno gibanje mora.

​Ovdje su se ribari sklanjali stoljećima, nekoć je tu bila prava ribarska luka koja je tijekom pomrčine (mladoga Mjeseca) vrvjela životom. Danas o tome pričaju tek stare knjige. U spisima bivšeg samostana sv. Krševana u Zadru spominje se ribolov u Kornatskom otočju između 995. i 1000.

Uz solanu u Lavsi, bazene za čuvanje ulovljene ribe na Svršati i druge nalaze, ostaci lučkih instalacija u Piškeri jedan su o najvažnijih dokaza o davnoj naseljenosti i ribarenju u Kornatima. Tu su u vrijeme ribolovne sezone boravile brojne ribarske posade, neke su stizale izdaleka.

Procvat je Piškera doživjela u 16. stoljeću, kad se u njoj znalo sa svojim leutima i gajetama okupiti više od 150 ribarskih družina, ali i mnogo trgovaca koji bi na licu mjesta otkupili ulov. Ovdje se riba solila i spremala u bačve, barila, te se potom slala do Zadra, Venecije i još udaljenijih odredišta.

Još i danas su na Piškeri vidljivi tragovi crkvice Male Gospe i zgrade u kojoj je činovnik zadarske komune, dacijer, bilježio količinu ulovljene ribe, na temelju koje su se određivali porezi. Sve to Piškera zahvaljuje ne toliko prirodnoj zaštićenosti koliko povremenim izvorima pitke vode, tako rijetke u Kornatima.

Sezonska marina

Isključivo pravo ribolova imali su prvotno samo Saljani, ali od 17. stoljeća sve se više nameću i Murterani, vodeći sa Saljanima dugotrajne sporove koji su završili tek kupovinom gotovo cijeloga Kornatskog otočja 1896. godine od strane Murterana. Danas nema gajeta i leuta.

Piškerom su zavladali nautičari, privučeni ACI marinom. Smještena je na Veloj Panituli, a radi samo od proljeća do jeseni, točnije od početka travnja do kraja listopada, jer zbog skromne opremljenosti i zimskih juga nije pogodna za cjelogodišnji vez. Marini se može prići već opisanim smjerovima iz Kornatskoga kanala ili s otvorenog mora (samo oko S rta Vele Panitule – N prolaz između Vele Panitule i Piškere je dubok tek 1 m i pun je grebena!).

Noćni prilaz je nemoguć (osim izvrsnim poznavaocima akvatorija), jer u blizini nema pomorskih svjetala. Naravno, ovdje daleko od kopna i uobičajenih dometa civilizacije kao što su struja i tekuća voda morat ćete se i u marini naviknuti na spartanski stil ponašanja.

---

image
ACI marina Piškera ima posebnu draž
Boris Kovačev/Cropix
---

Vode na gatovima ima samo od 8 do 10 sati ujutro i količina po plovilu je ograničena – nećete njome moći prati palubu, na primjer. Struju daje agregat, i to u dva navrata dnevno: od 8 do 12 sati i od 18 sati do ponoći. Samo tada i u sanitarnim prostorijama ima dostatno vode, jer su za njezin protok nužne električne pumpe.

Prave telefonske linije nema, samo mobilna veza, pa je i nazivanje s recepcije skuplje i dulje ćete čekati u redu; nekoć bi tu predvečer bile prave gužve, no danas ipak svi imamo mobitele. Gatovi su pontonski s drvenim podnicama, a mala trgovina je primjetno skuplja od kopnenih dućana. Ni goriva ovdje usred nacionalnog parka, naravno, nema, najbliža crpka je u Zaglavu na Dugom otoku.

Šarm jednostavnosti

​​Ipak, baš takva kakva jest, marina Piškera ima neki poseban šarm jednostavnosti i gotovo usamljenosti, na rubu pučine, u ambijentu neiskvarene izvornosti i noćne (poslijeponoćne, kad stane agregat) tišine. Slične su joj na Jadranu jedino ACI marine Žut (također je opisana u nastavku ovog poglavlja) i Palmižana kod Hvara, ali one nemaju taj zavodljivi dojam osamljenosti koja vlada nad Piškerom.

U zaleđu restorana i sanitarnog čvora staza je kroz kamenjar koja vodi do litice na vanjskoj strani otoka. I tu se stijena ruši gotovo okomito do mora, iako ne s tolike visine kao na sjevernijim kornatskim otocima. Marina nije na istom mjestu gdje je nekoć bila spomenuta ribarska luka.

Ribari su odabrali praktičnije mjesto, tamo gdje se Vela Panitula gotovo dodiruje s Piškerom i gdje je onaj plitki prolaz. Tamo je i danas nekako pitomije nego na pustoj Panituli, oko marine, a na slikama desno i gore lijepo se vidi šumarak oko par kuća i ostataka nekadašnje crkvice.

U jednoj od tih kuća je još jedan (pogađate) restoran – ime mu je Jadra – pa se mnogi posjetitelji marine predvečer pomoćnim čamcima premjeste onamo. Piškera (ili Lavsa, ako ste se za nju odlučili) je na ovoj našoj ruti na neki način vrhunac kornatskog dijela đite, slijedi još jedan dan na samom južnom rubu Kornata, a zatim još jedno noćenje na Žutu.

Stoga nije loša ideja da ove večeri možda prikladno obilježite svoju kornatsku avanturu dobrom večerom, bilo u Jadri, bilo u samoj marini, a za Žut ostavite završno slavlje. Ne sumnjamo da će pri tome pasti i pokoje obećanje povratka u nezaboravne Kornate.

---

DOZVOLE I ZABRANE


Plovidba: Osim u zoni stroge zaštite, plovidba je dopuštena na cijelom području NP Kornati. Zone stroge zaštite su: otočić Purara, hridi Kint i Volić, te otočići Mrtenjak, Kolobučar, Mali i Veliki Obručan. Na njih se ne smijete iskrcati, ali ni prići im bliže od 500 m. Zbog vrlo velikog broja hridi, grebena, otočića i pličina, ne preporučuje se noćna plovidba Kornatima.

Ribolov: Ribolov udicom moguć je uz prethodno pribavljenu dozvolu, koja se kupuje na recepcijama NP Kornati. Uporaba umjetnog svjetla u ribolovu nije dozvoljena.

Ronjenje: Ronjenje na dah je dopušteno, ali samo u skupini i uz pribavljenu dozvolu i to na sedam određenih područja: Oključ, Mala Panitula, Rašip, Mali Rašip, Mana i Borovnik. U potpunosti je zabranjen podvodni ribolov i skupljanje školjaka.

---

---

KORNATSKI RESTORANI


• Restoran Mare, Vela Proversa, +385 (0)98 273 873
• Konoba Beban, uvala Gujak, otok Kornat, +385 (0)98 553 1588
• Restoran Darko, uvala Strižnja, otok Kornat, +385 (0)91 250 3233
• Restoran Quatro, uvala Strižnja, otok Kornat, +385 (0)22 435 187
• Konoba Andrija, u. Kravljačica, otok Kornat, +385 (0)98 9817 743
• Restoran Stiniva, uvala Stiniva, otok Kornat, +385 (0)98 937 1893
• Restoran Ante, uvala Vrulje, otok Kornat, +385 (0)98 237 665
• Konoba Robinson, uvala Vrulje, otok Kornat, +385 (0)98 388 667
• Konoba Suntele, uvala Vrulje, otok Kornat, +385 (0)98 921 6254
• Restoran Opat, uvala Opat, otok Kornat +385 (0)91 473 2550
• Konoba Levrnaka, u. Anica, otok Levrnaka, +385 (0)91 891 9934
• Restoran Marija, otok Lavsa, +385 (0)98 258 932
• Konoba Idro, otok Lavsa, +385 (0)99 3438 726
• Restoran Jadra, otok Piškera, +385 (0)91 434 2450
• Restoran Klif, otok Panitula, +385 (0)98 337 496
• Konoba Žakan, otok Ravni Žakan, +385 (0)91 377 6015
• Konoba Larus, otok Ravni Žakan, +385 (0)98 230 383
• Restoran Piccolo, otok Smokvica Vela, +385 (0)98 183 2286 Otok Žut
• Konoba Vison, u. Dragišina (Hiljača), otok Žut, +385 (0)98 266 376
• Konoba Sandra, u. Papeša (Luka Žut), otok Žut, +385 (0)98 923 5033
• Restoran Žmara, uvala Sabuni, otok Žut, +385 (0)98 757 165
• Restoran Žut, ACI marina, otok Žut, +385 (0)91 473 5115
• Restoran Bain, u. Strunac (Luka Žut), otok Žut, +385 (0)98 294 125
• Restoran Fešta, uvala Golubovac, otok Žut, +385 (0)22 786 0410

---

---

ACI MARINA PIŠKERA


tel.(gsm) +385 (0)91 470 0091
web: www.aci-marinas.com; e-mail: m.piskera@aci-club.hr

​Marina ima 118 vezova za plovila do 30 m dužine. Dubine na gatovima od 2,0 do 3,5 m. Vezovi su opremljeni priključcima za vodu i struju, ali opskrba je ograničena: voda od 8 do 10 sati, struja 8-12 i 18-24 sata. Restoran, telefon, WC i tuševi, mala trgovina. Servisa i dizalice nema, kao ni goriva (najbliža crpka: Zaglav, Dugi otok). Cijena uključuje ulaznicu za NP Kornati.

​Oprez! Prilaz između otoka Vele Panitule i Piškere (iz NW) je plitak (<1 m) i opasan zbog brojnih grebena! Za jakog je juga izvan obiju Panitula vrlo valovito, a na hridima Škanji razbija se more pa je ulaz tu nesiguran! Preporuča se koristiti službene pomorske karte izdanja HHI: 100-20, 100-21 i osobito Plan 512.

Prilaz: S otvorenog mora između hridi Škanji i južnog rta otoka Vela Panitula (dubina 7 m). Iz Kornatskog kanala orijentir je južni rt otočića Veseljuh iza kojeg se proteže kanal između Lavse i Piškere.

Vjetrovi: Dobra zaštita od bure. Jugo stvara nemirno more i jako se osjeća u marini, a za jakih maestrala i vjetrova iz NW vjetar je u kanalu između Piškere i Vele Panitule dosta jak, ali bez valova.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-09 11:19:47 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-22 11:02:08 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-09-22 11:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 104 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/09\/19046574.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/19046576.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/09\/19046580.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Surovost Kornata je sna\u017ean mamac","ACI marina Pi\u0161kera ima posebnu dra\u017e","Kristalno \u010disto more i netaknuta priroda"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19046574_1920.jpg":"1920x1080","k_19046574_1280.jpg":"1280x1280","k_19046574_1024.jpg":"1024x1024","k_19046574_640.jpg":"640x640","k_19046574_480.jpg":"480x480","k_19046574_340.jpg":"340x340","k_19046574_220.jpg":"220x220","o_19046574_1280.jpg":"1280x853","o_19046574_1024.jpg":"1024x682","o_19046574_640.jpg":"640x426","o_19046574_480.jpg":"480x320","o_19046574_340.jpg":"340x226","o_19046574_220.jpg":"220x146","h_19046574_1280.jpg":"1280x854","h_19046574_1024.jpg":"1024x683","h_19046574_640.jpg":"640x427","h_19046574_480.jpg":"480x320","h_19046574_340.jpg":"340x227","h_19046574_220.jpg":"220x147","pp_19046574_1280.jpg":"1006x1280","pp_19046574_1024.jpg":"805x1024","pp_19046574_640.jpg":"503x640","pp_19046574_480.jpg":"377x480","pp_19046574_340.jpg":"267x340","pp_19046574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19046576_1920.jpg":"1920x1080","k_19046576_1280.jpg":"1280x1280","k_19046576_1024.jpg":"1024x1024","k_19046576_640.jpg":"640x640","k_19046576_480.jpg":"480x480","k_19046576_340.jpg":"340x340","k_19046576_220.jpg":"220x220","o_19046576_1280.jpg":"1280x853","o_19046576_1024.jpg":"1024x682","o_19046576_640.jpg":"640x426","o_19046576_480.jpg":"480x320","o_19046576_340.jpg":"340x226","o_19046576_220.jpg":"220x146","h_19046576_1280.jpg":"1280x854","h_19046576_1024.jpg":"1024x683","h_19046576_640.jpg":"640x427","h_19046576_480.jpg":"480x320","h_19046576_340.jpg":"340x227","h_19046576_220.jpg":"220x147","pp_19046576_1280.jpg":"1006x1280","pp_19046576_1024.jpg":"805x1024","pp_19046576_640.jpg":"503x640","pp_19046576_480.jpg":"377x480","pp_19046576_340.jpg":"267x340","pp_19046576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19046580_1920.jpg":"1920x1080","k_19046580_1280.jpg":"1280x1280","k_19046580_1024.jpg":"1024x1024","k_19046580_640.jpg":"640x640","k_19046580_480.jpg":"480x480","k_19046580_340.jpg":"340x340","k_19046580_220.jpg":"220x220","o_19046580_1280.jpg":"1280x853","o_19046580_1024.jpg":"1024x682","o_19046580_640.jpg":"640x426","o_19046580_480.jpg":"480x320","o_19046580_340.jpg":"340x226","o_19046580_220.jpg":"220x146","h_19046580_1280.jpg":"1280x854","h_19046580_1024.jpg":"1024x683","h_19046580_640.jpg":"640x427","h_19046580_480.jpg":"480x320","h_19046580_340.jpg":"340x227","h_19046580_220.jpg":"220x147","pp_19046580_1280.jpg":"1006x1280","pp_19046580_1024.jpg":"805x1024","pp_19046580_640.jpg":"503x640","pp_19046580_480.jpg":"377x480","pp_19046580_340.jpg":"267x340","pp_19046580_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14799045 Threads: 3 Questions: 3131814148 Slow queries: 6971944 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234603070 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/skrovita-i-sigurna-lavsa-te-usamljena-piskera-vrhunac-su-kornatske-ture-1129197 [printLink] => /om/nautika/skrovita-i-sigurna-lavsa-te-usamljena-piskera-vrhunac-su-kornatske-ture-1129197?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 8653 [name] => piškera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => piskera [link] => /tag/piskera ) [3] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 354061 [name] => Kornati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kornati [link] => /tag/kornati ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650139 [name] => lavsa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-22 13:00:59 [main_article_id] => 0 [alias] => lavsa [link] => /tag/lavsa ) [6] => stdClass Object ( [id] => 357803 [name] => NP Kornati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => np-kornati [link] => /tag/np-kornati ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Skrovita i sigurna Lavsa te usamljena Piškera vrhunac su kornatske ture [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/19046574.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Željko Hajdinjak/Cropix [mainImageDesc] => Surovost Kornata je snažan mamac [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/19046574.jpg [title] => Surovost Kornata je snažan mamac Željko Hajdinjak/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/19046576.jpg [title] => ACI marina Piškera ima posebnu draž Boris Kovačev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/09/19046580.jpg [title] => Kristalno čisto more i netaknuta priroda Srđan Vrančić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

​Opet jedan nevelik skok. Nije li došao trenutak za malo civilizacije, barem u obliku toplih tuševa i trgovine živežnim namirnicama? Ako tako razmišljate, onda će nepunih 6 milja do ACI marine Piškera biti pravi potez. Ako vas ipak i dalje privlače slikovite i gotovo puste uvale (ali s obvezatnim restoranom), onda neka vaš izbor bude Lavsa, svega milju južnija od marine.

U oba slučaja važno je oprezno ploviti suženjem Kornatskoga kanala između otoka Piškera i otočića Gustac. Tu su hridi Kamičić (pazite: rastegnuta je oko 100 m u smjeru NW-SE) i Blitvica, između kojih je prolaz širok oko 250 m. Dubine ima i u uskom prolazu između Kamičića i Piškere, ali ne preporučujemo tu akrobaciju.

Malo dalje otvara se uzak kanal između Piškere i Lavse koji vodi prema marini, no prije nego što skrenete zaobiđite još i otočić Veseljuh. A ako nastavljate do Lavse, skrenite u sljedeću desnu ulicu – to je zaljev Lavsa duboko usječen u istoimeni otok. Recimo odmah: ako je vrijeme od juga ili jakih tramontana i sjeverozapadnjaka koji će puhati i noću, Lavsa je bolji izbor.

Skrovita i sigurna Lavsa

Nekoliko kuća koje čine naselje Lavsa lijepo su održavane i nisu doživjele betonsku sudbinu nekih drugih uvala, pa se Lavsa uz Smokvicu, Kravljačicu, Vrulje i Statival broji u barem djelomično očuvane ruralne kornatske naseobine, koje stoga zaslužuju epitet izvornih ribarskih uvala. Sidrište Lavsa u dubokom je zaljevu pa cijeli otok poprima oblik slova U. Tu vas, rekosmo, čeka restoran, točnije čak dva, lijepih naziva Marija i Idro, vlasnika Borisa i Bruna Jurage.

Posred plitkoga zaljeva dvadesetak je bova koje se ljeti do predvečer sve popune, pa i ovdje vrijedi: nemojte zakasniti! Ako ipak stignete prekasno, eto savjeta: Na dnu se krije više betonskih blokova o koje nisu vezane bove, pa se uz malo ronjenja može vezati o njih, a ako spuštate sidro pripazite da ne zapne o koji blok.

---

image
Kristalno čisto more i netaknuta priroda
Srđan Vrančić/Cropix
---

Južni krak uvale naglo je sve plići, a ni u središnjem dijelu nije dublje od 3 do 4 metra. Osobito pazite na dubinu pod kobilicom za jačeg juga – iako je zaljev siguran po svim vjetrovima, kad jugo zapuše više dana more kao da je isisano iz zaljeva, pa mu razina pada više od pola metra.

Od leuta do jahta – Piškera

Između otoka Piškera (zvanoga i Jadra) i Vele Panitule uzak je i vrlo plitak prolaz. Prema jugu se postupno širi, pa je ovdje jedno od boljih kornatskih sidrišta, osobito po buri – od juga i jakih maestrala je tek djelomično zaštićeno Malom i Velom Panitulom i dvjema hridima Škanji, tik do Male Panitule, na kojima se za tih vjetrova pjeni more uz glasan huk.

Tada nije pametno pokušati ploviti prolazom između Male i Vele Panitule, iako za mirna vremena tu ima dosta dubine (7 m). Do samoga sidrišta u Piškeri (i veza u marini) ne stižu izravni valovi juga, ali zna nastati neugodno gibanje mora.

​Ovdje su se ribari sklanjali stoljećima, nekoć je tu bila prava ribarska luka koja je tijekom pomrčine (mladoga Mjeseca) vrvjela životom. Danas o tome pričaju tek stare knjige. U spisima bivšeg samostana sv. Krševana u Zadru spominje se ribolov u Kornatskom otočju između 995. i 1000.

Uz solanu u Lavsi, bazene za čuvanje ulovljene ribe na Svršati i druge nalaze, ostaci lučkih instalacija u Piškeri jedan su o najvažnijih dokaza o davnoj naseljenosti i ribarenju u Kornatima. Tu su u vrijeme ribolovne sezone boravile brojne ribarske posade, neke su stizale izdaleka.

Procvat je Piškera doživjela u 16. stoljeću, kad se u njoj znalo sa svojim leutima i gajetama okupiti više od 150 ribarskih družina, ali i mnogo trgovaca koji bi na licu mjesta otkupili ulov. Ovdje se riba solila i spremala u bačve, barila, te se potom slala do Zadra, Venecije i još udaljenijih odredišta.

Još i danas su na Piškeri vidljivi tragovi crkvice Male Gospe i zgrade u kojoj je činovnik zadarske komune, dacijer, bilježio količinu ulovljene ribe, na temelju koje su se određivali porezi. Sve to Piškera zahvaljuje ne toliko prirodnoj zaštićenosti koliko povremenim izvorima pitke vode, tako rijetke u Kornatima.

Sezonska marina

Isključivo pravo ribolova imali su prvotno samo Saljani, ali od 17. stoljeća sve se više nameću i Murterani, vodeći sa Saljanima dugotrajne sporove koji su završili tek kupovinom gotovo cijeloga Kornatskog otočja 1896. godine od strane Murterana. Danas nema gajeta i leuta.

Piškerom su zavladali nautičari, privučeni ACI marinom. Smještena je na Veloj Panituli, a radi samo od proljeća do jeseni, točnije od početka travnja do kraja listopada, jer zbog skromne opremljenosti i zimskih juga nije pogodna za cjelogodišnji vez. Marini se može prići već opisanim smjerovima iz Kornatskoga kanala ili s otvorenog mora (samo oko S rta Vele Panitule – N prolaz između Vele Panitule i Piškere je dubok tek 1 m i pun je grebena!).

Noćni prilaz je nemoguć (osim izvrsnim poznavaocima akvatorija), jer u blizini nema pomorskih svjetala. Naravno, ovdje daleko od kopna i uobičajenih dometa civilizacije kao što su struja i tekuća voda morat ćete se i u marini naviknuti na spartanski stil ponašanja.

---

image
ACI marina Piškera ima posebnu draž
Boris Kovačev/Cropix
---

Vode na gatovima ima samo od 8 do 10 sati ujutro i količina po plovilu je ograničena – nećete njome moći prati palubu, na primjer. Struju daje agregat, i to u dva navrata dnevno: od 8 do 12 sati i od 18 sati do ponoći. Samo tada i u sanitarnim prostorijama ima dostatno vode, jer su za njezin protok nužne električne pumpe.

Prave telefonske linije nema, samo mobilna veza, pa je i nazivanje s recepcije skuplje i dulje ćete čekati u redu; nekoć bi tu predvečer bile prave gužve, no danas ipak svi imamo mobitele. Gatovi su pontonski s drvenim podnicama, a mala trgovina je primjetno skuplja od kopnenih dućana. Ni goriva ovdje usred nacionalnog parka, naravno, nema, najbliža crpka je u Zaglavu na Dugom otoku.

Šarm jednostavnosti

​​Ipak, baš takva kakva jest, marina Piškera ima neki poseban šarm jednostavnosti i gotovo usamljenosti, na rubu pučine, u ambijentu neiskvarene izvornosti i noćne (poslijeponoćne, kad stane agregat) tišine. Slične su joj na Jadranu jedino ACI marine Žut (također je opisana u nastavku ovog poglavlja) i Palmižana kod Hvara, ali one nemaju taj zavodljivi dojam osamljenosti koja vlada nad Piškerom.

U zaleđu restorana i sanitarnog čvora staza je kroz kamenjar koja vodi do litice na vanjskoj strani otoka. I tu se stijena ruši gotovo okomito do mora, iako ne s tolike visine kao na sjevernijim kornatskim otocima. Marina nije na istom mjestu gdje je nekoć bila spomenuta ribarska luka.

Ribari su odabrali praktičnije mjesto, tamo gdje se Vela Panitula gotovo dodiruje s Piškerom i gdje je onaj plitki prolaz. Tamo je i danas nekako pitomije nego na pustoj Panituli, oko marine, a na slikama desno i gore lijepo se vidi šumarak oko par kuća i ostataka nekadašnje crkvice.

U jednoj od tih kuća je još jedan (pogađate) restoran – ime mu je Jadra – pa se mnogi posjetitelji marine predvečer pomoćnim čamcima premjeste onamo. Piškera (ili Lavsa, ako ste se za nju odlučili) je na ovoj našoj ruti na neki način vrhunac kornatskog dijela đite, slijedi još jedan dan na samom južnom rubu Kornata, a zatim još jedno noćenje na Žutu.

Stoga nije loša ideja da ove večeri možda prikladno obilježite svoju kornatsku avanturu dobrom večerom, bilo u Jadri, bilo u samoj marini, a za Žut ostavite završno slavlje. Ne sumnjamo da će pri tome pasti i pokoje obećanje povratka u nezaboravne Kornate.

---

DOZVOLE I ZABRANE


Plovidba: Osim u zoni stroge zaštite, plovidba je dopuštena na cijelom području NP Kornati. Zone stroge zaštite su: otočić Purara, hridi Kint i Volić, te otočići Mrtenjak, Kolobučar, Mali i Veliki Obručan. Na njih se ne smijete iskrcati, ali ni prići im bliže od 500 m. Zbog vrlo velikog broja hridi, grebena, otočića i pličina, ne preporučuje se noćna plovidba Kornatima.

Ribolov: Ribolov udicom moguć je uz prethodno pribavljenu dozvolu, koja se kupuje na recepcijama NP Kornati. Uporaba umjetnog svjetla u ribolovu nije dozvoljena.

Ronjenje: Ronjenje na dah je dopušteno, ali samo u skupini i uz pribavljenu dozvolu i to na sedam određenih područja: Oključ, Mala Panitula, Rašip, Mali Rašip, Mana i Borovnik. U potpunosti je zabranjen podvodni ribolov i skupljanje školjaka.

---

---

KORNATSKI RESTORANI


• Restoran Mare, Vela Proversa, +385 (0)98 273 873
• Konoba Beban, uvala Gujak, otok Kornat, +385 (0)98 553 1588
• Restoran Darko, uvala Strižnja, otok Kornat, +385 (0)91 250 3233
• Restoran Quatro, uvala Strižnja, otok Kornat, +385 (0)22 435 187
• Konoba Andrija, u. Kravljačica, otok Kornat, +385 (0)98 9817 743
• Restoran Stiniva, uvala Stiniva, otok Kornat, +385 (0)98 937 1893
• Restoran Ante, uvala Vrulje, otok Kornat, +385 (0)98 237 665
• Konoba Robinson, uvala Vrulje, otok Kornat, +385 (0)98 388 667
• Konoba Suntele, uvala Vrulje, otok Kornat, +385 (0)98 921 6254
• Restoran Opat, uvala Opat, otok Kornat +385 (0)91 473 2550
• Konoba Levrnaka, u. Anica, otok Levrnaka, +385 (0)91 891 9934
• Restoran Marija, otok Lavsa, +385 (0)98 258 932
• Konoba Idro, otok Lavsa, +385 (0)99 3438 726
• Restoran Jadra, otok Piškera, +385 (0)91 434 2450
• Restoran Klif, otok Panitula, +385 (0)98 337 496
• Konoba Žakan, otok Ravni Žakan, +385 (0)91 377 6015
• Konoba Larus, otok Ravni Žakan, +385 (0)98 230 383
• Restoran Piccolo, otok Smokvica Vela, +385 (0)98 183 2286 Otok Žut
• Konoba Vison, u. Dragišina (Hiljača), otok Žut, +385 (0)98 266 376
• Konoba Sandra, u. Papeša (Luka Žut), otok Žut, +385 (0)98 923 5033
• Restoran Žmara, uvala Sabuni, otok Žut, +385 (0)98 757 165
• Restoran Žut, ACI marina, otok Žut, +385 (0)91 473 5115
• Restoran Bain, u. Strunac (Luka Žut), otok Žut, +385 (0)98 294 125
• Restoran Fešta, uvala Golubovac, otok Žut, +385 (0)22 786 0410

---

---

ACI MARINA PIŠKERA


tel.(gsm) +385 (0)91 470 0091
web: www.aci-marinas.com; e-mail: m.piskera@aci-club.hr

​Marina ima 118 vezova za plovila do 30 m dužine. Dubine na gatovima od 2,0 do 3,5 m. Vezovi su opremljeni priključcima za vodu i struju, ali opskrba je ograničena: voda od 8 do 10 sati, struja 8-12 i 18-24 sata. Restoran, telefon, WC i tuševi, mala trgovina. Servisa i dizalice nema, kao ni goriva (najbliža crpka: Zaglav, Dugi otok). Cijena uključuje ulaznicu za NP Kornati.

​Oprez! Prilaz između otoka Vele Panitule i Piškere (iz NW) je plitak (<1 m) i opasan zbog brojnih grebena! Za jakog je juga izvan obiju Panitula vrlo valovito, a na hridima Škanji razbija se more pa je ulaz tu nesiguran! Preporuča se koristiti službene pomorske karte izdanja HHI: 100-20, 100-21 i osobito Plan 512.

Prilaz: S otvorenog mora između hridi Škanji i južnog rta otoka Vela Panitula (dubina 7 m). Iz Kornatskog kanala orijentir je južni rt otočića Veseljuh iza kojeg se proteže kanal između Lavse i Piškere.

Vjetrovi: Dobra zaštita od bure. Jugo stvara nemirno more i jako se osjeća u marini, a za jakih maestrala i vjetrova iz NW vjetar je u kanalu između Piškere i Vele Panitule dosta jak, ali bez valova.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Željko Hajdinjak/Cropix Boris Kovačev/Cropix Srđan Vrančić/Cropix
Željko Hajdinjak/Cropix
Surovost Kornata je snažan mamac
Boris Kovačev/Cropix
ACI marina Piškera ima posebnu draž
Srđan Vrančić/Cropix
Kristalno čisto more i netaknuta priroda
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/skrovita-i-sigurna-lavsa-te-usamljena-piskera-vrhunac-su-kornatske-ture-1129197 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a3e78e20bc4c3472a5b80709f7e256d17e4b8b8e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Skrovita+i+sigurna+Lavsa+te+usamljena+Pi%C5%A1kera+vrhunac+su+kornatske+ture&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fskrovita-i-sigurna-lavsa-te-usamljena-piskera-vrhunac-su-kornatske-ture-1129197 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fskrovita-i-sigurna-lavsa-te-usamljena-piskera-vrhunac-su-kornatske-ture-1129197 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteSkrovita i sigurna Lavsa te usamljena Piškera vrhunac su kornatske ture

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
22. rujna 2021. - 13:00

​Opet jedan nevelik skok. Nije li došao trenutak za malo civilizacije, barem u obliku toplih tuševa i trgovine živežnim namirnicama? Ako tako razmišljate, onda će nepunih 6 milja do ACI marine Piškera biti pravi potez. Ako vas ipak i dalje privlače slikovite i gotovo puste uvale (ali s obvezatnim restoranom), onda neka vaš izbor bude Lavsa, svega milju južnija od marine.

U oba slučaja važno je oprezno ploviti suženjem Kornatskoga kanala između otoka Piškera i otočića Gustac. Tu su hridi Kamičić (pazite: rastegnuta je oko 100 m u smjeru NW-SE) i Blitvica, između kojih je prolaz širok oko 250 m. Dubine ima i u uskom prolazu između Kamičića i Piškere, ali ne preporučujemo tu akrobaciju.

Malo dalje otvara se uzak kanal između Piškere i Lavse koji vodi prema marini,...

10. svibanj 2024 18:01