stdClass Object ( [id] => 1361554 [title] => Protagon 25, Ranieri Sauvage, Navan... Donosimo sve važnije premijere boot Düsseldorfa [alias] => protagon-25-ranieri-sauvage-navan-donosimo-sve-premijere-ovogodisnjeg-boot-duesseldorfa [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Boot Düsseldorf, najveći svjetski kopneni nautički sajam, ove je godine u svom 55. izdanju okupio 1500 izlagača te privukao čak 214 tisuća posjetitelja iz 120 država. 

Otvoreno more je kao i uvijek bilo na licu mjesta u potrazi za novitetima i zanimljivostima, a prvi dio reportaže iz Düsseldorfa mogli ste čitati proteklog vikenda. 

Splićani brane hrvatske boje: Otvoreno more na najvećem europskom kopnenom nautičkom sajmu

U drugom nastavku donosimo vam sve važnije premijere ovogodišnjeg sajma: od turskih perjanica poput Fabbra 45 ili nešto većeg Dromeasa, preko Quarkena i Navana, novog brenda iz grupacije Brunswick, do novih aduta tvrtki Ranieri, Beneteau, Bavaria...

Mag nautičke industrije

Sve bolja ponuda benzinskih penti od 8, 10, pa i 12 cilindara snage do 600 konja dala je krila svim projektantima pa razvijaju sve ambicioznije i brže brodice dužine do 15 metara. Ime Jozef Wiszniewski kod opće populacije neće izazvati neku reakciju, ali kada otkrijete da je u pitanju najveći europski kooperant sa 1300 zaposlenih koji u Poljskoj odrađuje cijeli posao za poznate brendove kao što su Axopar, XO, Bayliner, Sea Ray, Quicksilver... onda samo možete uzdahnuti.

Taj dakle mag nautičke industrije s godišnjom produkcijom od 3000 brodova je u 35 godina rada zaradio velike novce pa dio godine provodi u svojoj marini u SAD-u. Sada je napokon odlučio napraviti igračku sebi za dušu i nazvao je W43. S tri motora snage po 300 konja upogonio je predivnu 14-metarsku krstaricu pred kojom samo možete skinuti kapu. Dizajnom i završnom obradom razmetljivo pokazuje kako bi se brodovi trebali raditi. Interijer je čak napravio u američkom stilu sa sjajnim drvetom kako bi se brod uspješno mogao pokazivati i preko bare. Cijenu od 720 tisuća eura + PDV stavili su po obilasku konkurentskih plovila na sajmu, tek tako da budu u trendu iako neslužbeno kažu da brod mogu sagraditi za puno manje novca.

---

image

Fabbro F45 stigao je iz Tuzle

---

Fabbro F45 stigao je iz Tuzle, ne bosanske nego turske. Košta 780 tisuća eura i u 14 metara nudi obilje prostora u kokpitu, manju kabinu po sredini i vlasničku visine 220 cm za košarkaškog alajčauša. Šalu na stranu, plavi brod je primjer kraljevskog komoda s cijenom ispod milijun eura. Puno je širi od gore spomenutog "Poljaka" i mogao bi biti dobra platforma za dnevne tulume na Jadranu. Inače srednje veliki škver gradi čelične jahte, a ovo im je zanimljiv izlet u stakloplastiku. Planirana produkcija je 12 primjeraka godišnje, naravno, ako bude zainteresiranih kupaca.

S dvije Z-noge i motorima snage po 440 konja trebao bi biti vrlo okretan. Krmom s puno tikovine dominira sunčalište za troje s velikim hangarom za igračke ispod. Platforma se može isporučiti s električnim podizačem za efektan ulazak u more. Sve u svemu zanimljiv i atraktivan brod.

---

image

‘Turčin‘ na točkice Dromeas D38 CC

---

Drugome turskom novitetu je ime Dromeas D38 CC i najveći je primjerak u floti od šest modela. Prilično hrabar dizajn za cruiser s dvije velike kabine i moderan kokpit s dovoljno mjesta za tri pente snage po 450 konja. Brzina od 50 čvorova za 11,5 metara dugačak brod je priličan uspjeh, još kad se odabere točkasta grafika kao na sajamskom modelu pažnja je zajamčena.

Veliki iskorak napravio je Quarken 35, jedna od reinkarnacija Axopara s nekoliko dizajnerskih rješenja prvi put upotrijebljenih na brodovima ove klase. Njegova rasklopna bočna krila nisu zamišljena za povećanje podne površine već su na povišenom kao klupe, što se čini puno razumnije rješenje. Također, finski gliser ima neobično izvedena skiperska bočna vrata u obliku velike dvostazne klizne stijenke tako da jedna strana otvara pristup upravljačkoj stolici, a druga blagovaonskim klupama.

---

image

Quarken 35 ima veliku bočnu kliznu stijenku

---

Visina u salonu je 195 cm, u kabini s četiri ležaja 180, a u toaletu nešto manje od metar i pol jer konstrukcijska ojačanja nisu dopustila spuštanje podnice. Zgodan detalj je i bočni drveni stolić koji se lako može postaviti na tri mjesta s predviđenim utorom a da ne oduzima puno prostora. Pet tona težak brod dimenzija 10,68 x 3,48 m s dvije Yamahe 300 trebao bi postići 44 čvora. Cijena paketa s porezom je 300 tisuća eura ili 350 ako dodate sve od opreme.

Axopar je pak obilježio deset godina od predstavljanja prve 28-ice kojom je šokirao cijelu nautičku javnost. Avangardna kategorija adventure dnevnih glisera postala je sinonim cijele generacije i ostvarila senzacionalan uspjeh s 2700 prodanih primjeraka. Obljetnicu su u Düsseldorfu obilježili s velikim štandom i novim modelom 29 XC Cross Cabin.

---

image

Desetljeće dominacija Axopara obilježeno je novim modelom 29 XC Cross Cabin

---

U želji za pomicanjem granica performansi i potrošnje podvodni dio je iznimno kompleksno složen, s mnoštvom izdanaka na trupu i tri izrazite stepenice. Ronioci će moći uživati u pravoj podvodnoj arhitekturi iako ne bismo voljeli biti u koži meštra za antifouling. U rasponu od 22 do 32 čvora očekivana potrošnja je 1,8 litara po milji što bi s 400 litara goriva trebalo dati autonomiju od preko 200 milja. S težinom od 2800 kilograma u paketu s Mercuryjem V8 300 maksimalna brzina je preko 40 čvorova, a cijena izloženog primjerka 200 tisuća eura.

Popularni ‘francuzi‘

U istu tržišnu nišu ušla je i grupacija Brunswick s novim brendom – Navan. Model S30 ima i dodatnu američku logiku u funkcionalnosti što ga čini zanimljivim izborom. Putnička klupa, recimo, samo se preklopi i otvori kuhinjski blok, kabina je vrlo komforna kao i pramčano sunčalište. Očekivano, dolazi serijski s parom Mercury Verada 300 i cijenom od 245 tisuća eura.

---

image

Brunswickov odgovor Axoparu - Navan S30

---

Novitet je i grčki Protagon 25 u sundeck verziji s kabinom visine 160 centimetara koji bi po cijeni od 72 tisuća eura bez motora, osim za rentu, mogao biti i dobar obiteljski izbor. Brod se na nedavnom testu pokazao iznimnim pa bi i s novom dimenzijom trebao zadržati dobre performanse.

Najvišu kabinu za najmanje novca ponudio je Ralph Jablonski na svome modelu Nautic 880. Brod u stilu Merry Fishera ima 220 cm u salonu i 190 u kabini s četiri ležaja tako da će zadovoljiti i najzahtjevnije. Uz to ima veliko prevjesno sunčalište na krmi, prvi put viđeno u ovoj klasi. S porezom i motorom od 100 konja košta prihvatljivih 150 tisuća eura, što je tridesetak posto manje od popularnih "francuza". Trup je prilično ravan pa bismo ga svakako voljeli isprobati na jadranskim valovima. Prvi primjerak stiže već u travnju pa smo dogovorili test jer takvih brodica uvijek nedostaje na našem tržištu.

Beneteau Antares je oduvijek bio pojam za obiteljsku brodicu, no kad bi vam netko rekao da košta 675 tisuća eura dobro biste se zamislili. Da, toliko košta izloženi model 12 s dva Mercuryja 400, joystickom, platformama, bočnim balkonom i dodatnom opremom. Lijepo dizajniran i funkcionalan brod zvijezdama daleko od zemaljske dostupnosti.

---

image

Antares 12 je dosegnuo zvijezde s cijenom od 675 tisuća eura

---

Talijanski Ranieri Sauvage 34 je pak malo nježniji za srce i s dva Suzukija 300 košta 285 tisuća eura. U pitanju je trenutno najveći model u ponudi škvera starog 55 godina i od njega se očekuje puno. Skladne bočne linije vješto skrivaju unutrašnju visinu kabine od dva metra. Ukupno četiri ležaja i odvojeni toaletni prostor pružaju širok spektar mogućnosti. Koncept hard-topa sa širokom krmom i platformama nudi veliki dnevni party prostor.

Cijena od 300 tisuća eura je već iznos za koji se može dobiti ozbiljan brodić poput Bavarije SR33. Trup od 11 metara s dobro iskorištenim voluminoznim prostorom ima vrlo bogat interijer s dvije kabine, toaletom i kuhinjom visine 190 cm. Vanjski dio je pak podređen ljetnom uživanju s dvije garniture, od čega je krmena praktički na samoj platformi.

Krma je Mediterancima pojam slobode, a na sjeveru je pak uvijek nastoje zaštititi od surovog vremena. Tako je novi Marex 440 Gourmet Cruiser svoju potpuno natkrio krovom kako bi se lako mogla zatvoriti. Opet, tu je i nikad veća platforma za što lakši ulazak u more s puno tikovine. Unutrašnjost novoga modela je iznimno privlačna za boravak, sve je baršunasto i mekano da bi se čovjek samo zavalio i raspalio grijanje, makar vanka bila mećava. S tri kabine i dvije IPS Volvo Pente od 480 konja ovaj predivni "Norvežanin" iz Litve košta 1,25 milijuna eura.

---

image

Za kraljicu Targu 41 čekao se red

---

Jedna od rijetkih fetivih "Skandinavki" je Targa 41, jednakih motora i dužine 13,7 metara nudi malo više uzbuđenja od Marexa jer je tri tone lakša i ima gliserskiji trup. S 42 čvora maksimalne brzine to je na moru zaista prizor vrijedan strahopoštovanja. Pet ležajeva u potpalublju i potencijalni dodatni krevet u salonu mjera su i za velike obitelji. Najdragocjeniji je prostor na gornjem mostu odakle se u punom komodu može upravljati brodom. Cijena bez poreza je 900 tisuća eura.

Problem manjka ležajeva netko je riješio podizanjem šatora na krovu devetmetarskog Merry Fishera. Ideja nije loša ako korisnici nemaju mjesečarskih sklonosti.

Dvotrupci se polako šire i među motorne brodice. Four Winns pod francuskom kapom hrabrije je iskoračio na taj teren s modelom TH36. Na dužinu od 11,7 metara širina od 4,47 nije tako strašna (jedrilice su i dva metra šire) tako da brod izgleda prilično skladno. Paluba je ravna i podsjeća na pontonske brodove, s tom razlikom što su ovdje ubačene simetrične kabine s toaletnim prostorima za punu privatnost dvaju parova. Izvanbrodski motori su razdvojeni i jamče odličnu upravljivost, pogotovo s maksimalnih 2 x 350 konja za brzinu preko 30 čvorova. Otvoreni prostor u pramcu je iznimno atraktivan, kako na sidru tako i u plovidbi. Sve bi bilo divno da cijela priča ne košta 700 tisuća eura. Plus dupli vez u marini.

---

image

Four Winns TH36, američka vizija nautike

---

Katamaran YOT 36 je s istom dužinom išao na pola metra užu priču s bočnim prolazima do pramca. Svejedno je u kokpitu složena blagovaonica za osam putnika, te je krase rasklopni bokovi za povećanje površine terase. S dvije pente po 300 konja brzina je 35 čvorova i sve zajedno košta oko 500 tisuća eura. Brend pripada grupi Catana, dobro poznatoj po jedrilicama na dva trupa.

Penjanjem na hidrokrila, broj trupova postaje manje važan jer se cijeli otpor svede na širinu peraje. Uz električnu Candelu, sada već poznat serijski proizvod, još nekoliko kompanija razvija slična rješenja. Edorado 8S je jedan od koncepata nominiran za nagradu Powerboat of the year. Za cijenu od 560 tisuća eura dobije se plovilo od osam metara sposobno lebdjeti 40 milja brzinom od 21 čvor. Za pogon su iskorištena dva Torqueeda 50 Deep Blue, te dvije baterije kapaciteta po 40 kWh.

---

image

Edorado 8S lebdi do udaljenosti od 40 milja

---

Dvije tone teško plovilo se penje na krila kod brzine od 17 čvorova i maksimalno dođe do 38. Tehnički je pogon na stražnjem podvodnom dijelu s nagibnom spojnom poprečnom perajom dok je u pramcu stabilizator električnim putem sklopiv u trup. Unutrašnjost broda je prilično prazna, samo dva školjkasta sjedala, klupa i sunčalište. Uglavnom, šminkerski pretenciozno bez neke jasne funkcionalnosti.

Ni Frauscherov Porsche eFantom nas nije baš oborio s nogu. Brod jest lijep i u mnogo detalja inspiriran slavnim automobilskim brendom, no kad znate da je baterija od 100 kWh dovoljna za glisirajući domet od 28 milja onda entuzijazam naglo padne. S obzirom na hype stvoren oko cijele priče čini se da je uglavnom riječ o promociji novog modela električnog Macana i njegove 800-voltne tehnologiju. Uz prigodnu cijenu od 560 tisuća eura.

---

image

Frauscherov Porsche eFantom

---

Plovidba na struju

Elvene Amber je zato posuda koja drži vodu – skroman brodić sa 1500 vata solarnih panela za beskonačnu plovidbu brzinom od 5 čvorova. Osim na tvrdome krovu fotonaponske ćelije su rasporedili po svim gaznim površinama. Pogon su dva izvanbrodska motora snage po 11 kW, a baterije LiFePo kapaciteta 23kWh. Za potrebu brod uskoga trupa težak 750 kilograma može potegnuti 15 čvorova i tako izdržati cijeli sat. Mladi brodograditelji iz Finske za šestmetarsku Amber traže 100 tisuća eura.

---

image

Elvene Amber na solarni pogon

---

Iako je pogon na jedra najčistiji mogući i proizvođači jedrilica traže alternativu za standardne dizelaše. Hanse 410 je tako izložio koncept gorivnih ćelija dostatnih za autonomiju od 55 milja za trenutke uplovljavanja ili plovidbu kada nema vjetra. Partner za realizaciju toga projekta je poznata tvrtka Efoy koja proizvodi generatore za kemijsku pretvorbu tekućine u električnu energiju i distribuira kante metanola težine 24 kilograma.

Grupacija Hanse je Düsseldorfu imala svjetsku premijeru novoga modela Moody DS48. S velikim ostakljenim nadgrađem i zaobljenim produženim krovom dobiven je zaštićeni deck saloon prostor za duge plovidbe u hladnim krajevima. U samome pramcu kod sidrenog prostora je ostavljeno mjesto za stolić kako bi se na sidru dobio još jedan prostor za uživanje. Cijena prestižnog modela je 1,3 milijuna eura.

---

image

Moody DS48 ima sve za zimske đite

---

Od ostalih premijera istaknuo se Jeanneau Sun Odyssey 350, nasljednik 349-ice, u deset godina prodane u gotovo tisuću primjeraka. Kad je brod tako uspješan izmjene trebaju biti minimalne, pa su dizajneri fokusirani na povećanje volumena i površine jedara. Integrirani dugi špirun s udaljenim sidrom dodatno je povećao hvatište za jedra. Očekuje se da će brod biti živahan već na pet čvorova vjetra. Očekuje se cijena od 240 tisuća eura.

---

image

Prototip Jeanneau Sun Odyssey 350

---

---

Ciparski hidrokrilac s dometom od 80 milja

Proteus 310 je maleni hidrokrilac sličan francuskom Overboatu kojeg smo imali prilike provozati prošle godine u Veneciji. U kokpitu ima mjesta za dvoje putnika, ima klasičan volan i stražnji pogon na električnu pentu od 6 kW.

Prednja široka peraja za stabilnost je vrlo važna jer je najveća brzina 25 čvorova, a krstareća 18. Punjenje LiFePo baterije od 15 kWh traje dva sata. Cijena je 55 tisuća eura, a uz doplatu se mogu naručiti hladnjak i trajler.

---

---

image

Ciparski hidrokrilac Proteus 310

---

---

Električni gumenjak i jači Avatori

I proizvođača električnih motora je sve više. Tvrtka Stream je tako na aluminijskom gumenjaku vrlo sličnom Highfieldu stavila svoje oznake i ponudila ga s električnom pentom od 50 konja za 50 tisuća eura. Nazvali su ga Stream RIB 560 i nude ga kao zeleno rješenje za rijeke. S ugrađenih 26 kWh baterija moći će se glisirati sat vremena ili sporije par sati.

Inače, švedska tvrtka proizvodi tri modela nazivne snage 15, 30 i 50 konja, sve u tijelu standardnih Tohatsuovih izvanbrodskih motora.

Slično je najavio i Mercury kao studiju high voltage ne navodeći pojedinosti. Zasad su izložili Avatore 75e i 110e, snage 7,5, odnosno 11 kW. Izloženi su bili i pripadajući kompleti baterija, no bez cijene i tehničkih detalja.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => UZ RAZNE VARIJANTE I KOPIJE AXOPARA KOJI SLAVI DESET GODINA DOMINACIJE NA TRŽIŠTU, NASTAVLJEN JE TREND ELEKTRIČNIH BRODICA RAZNIH VELIČINA I NAMJENA, TE RAST CIJENA KOJIM NAUTIKA POSTAJE SVE TEŽE DOSTUPNA ŠIROJ PUBLICI, POSEBNO MLADIMA OD KOJIH SE OČEKUJE DA ULOŽE CIJELI KAPITAL U PLOVEĆU NEKRETNINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na LICu MJESTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => UZ RAZNE VARIJANTE I KOPIJE AXOPARA KOJI SLAVI DESET GODINA DOMINACIJE NA TRŽIŠTU, NASTAVLJEN JE TREND ELEKTRIČNIH BRODICA RAZNIH VELIČINA I NAMJENA, TE RAST CIJENA KOJIM NAUTIKA POSTAJE SVE TEŽE DOSTUPNA ŠIROJ PUBLICI, POSEBNO MLADIMA OD KOJIH SE OČEKUJE DA ULOŽE CIJELI KAPITAL U PLOVEĆU NEKRETNINU na LICu MJESTA 2 0 13295 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-29 09:56:41 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-06 11:11:17 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2024-02-06 11:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => UZ RAZNE VARIJANTE I KOPIJE AXOPARA KOJI SLAVI DESET GODINA DOMINACIJE NA TRŽIŠTU, NASTAVLJEN JE TREND ELEKTRIČNIH BRODICA RAZNIH VELIČINA I NAMJENA, TE RAST CIJENA KOJIM NAUTIKA POSTAJE SVE TEŽE DOSTUPNA ŠIROJ PUBLICI, POSEBNO MLADIMA OD KOJIH SE OČ [metadata] => robots= author= title=Protagon 25, Ranieri Sauvage, Navan... Donosimo sve premijere ovogodišnjeg boot Düsseldorfa page_title=Protagon 25, Ranieri Sauvage, Navan... Donosimo sve premijere ovogodišnjeg boot Düsseldorfa [metakey] => boot dusseldorf, premijere, protagon 25, Ranieri Sauvage 34, Navan, Fabbro F45, Dromeas D38 CC, Quarken 35, axopar, Nautic 880, BavarijA SR33, Targa 41, YOT 36, Candela, Elvene Amber, Hanse Moody DS48, eanneau Sun Odyssey 350 [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26521560.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471928.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471927.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471926.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471925.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471924.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471923.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471922.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471921.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471920.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471919.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471918.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471917.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471916.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471915.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471914.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471913.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471912.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471911.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471910.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471909.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471908.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471907.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471906.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471905.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471904.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471903.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471902.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471901.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471900.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26471899.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Gordan Jelavi\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na jednom mjestu donosimo sve va\u017enije premijere ovogodi\u0161njeg sajma u D\u00fcsseldorfu<\/p>","

Moody DS48<\/em> ima sve za zimske \u0111ite<\/p>","

Ciparski hidrokrilac Proteus 310<\/em><\/p>","

Sauvage 34 <\/em>najve\u0107i je model u ponudi Ranierija<\/em><\/p>","

Elektri\u010dni Stream RIB 560<\/em><\/p>","

\u2018Tur\u010din\u2018 na to\u010dkice Dromeas D38 CC<\/em><\/p>","

Frauscherov Porsche eFantom<\/em><\/p>","

Cito XR7 <\/em>posti\u017ee 60 \u010dvorova<\/p>","

Avator <\/em>sada ima i verziju od 11 kilovata<\/p>","

Brunswickov <\/em>odgovor Axoparu <\/em>- Navan S30<\/em><\/p>","

Protagon 25<\/em> je dobio kabinu<\/p>","

Tri SuperRiba <\/em>su branila hrvatske boje<\/p>","

Pelagosa 33<\/em> dobila je i me\u0111unarodne obo\u017eavatelje<\/p>","

Edorado 8S<\/em> lebdi do udaljenosti od 40 milja<\/p>","

Desetlje\u0107e dominacija Axopara <\/em>obilje\u017eeno je novim modelom 29 XC Cross Cabin<\/em><\/p>","

Catanin <\/em>motorni katamaran YOT 36 <\/em><\/p>","

Za kraljicu Targu 41 <\/em>\u010dekao se red<\/p>","

Ekstra le\u017eaj za punicu<\/p>","

Quarken 35 <\/em>ima veliku bo\u010dnu kliznu stijenku<\/p>","

Elvene Amber <\/em>na solarni pogon<\/p>","

Ralph Jablonski sa zanimljivim sun\u010dali\u0161tem<\/p>","

Nautic 880<\/em> daje najvi\u0161e prostora za novac<\/p>","

Antares 12<\/em> je dosegnuo zvijezde s cijenom od 675 tisu\u0107a eura<\/p>","

Samo prvoga vikenda je do\u0161lo 55 tisu\u0107a posjetitelja<\/p>","

Marex 440 <\/em>ima kokpit za me\u0107avu<\/p>","

W43<\/strong><\/em>, plod najve\u0107ega poljskoga kooperanta<\/p>","

Four Winns TH36<\/em>, ameri\u010dka vizija nautike<\/p>","

Fabbro F45 <\/em>stigao je iz Tuzle<\/p>","

Bavaria SR33<\/em> nudi veliki komfor za pristojnu cijenu od 300 tisu\u0107a eura<\/p>","

Prototip Jeanneau Sun Odyssey 350<\/em><\/p>","

Hanse 410<\/em> umjesto dizela ima Efoy <\/em>gorivne \u0107elije<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1306x872","hd_26521560_1920.jpg":"1920x1080","k_26521560_1280.jpg":"1280x1280","k_26521560_1024.jpg":"1024x1024","k_26521560_640.jpg":"640x640","k_26521560_480.jpg":"480x480","k_26521560_340.jpg":"340x340","k_26521560_220.jpg":"220x220","o_26521560_1280.jpg":"1280x854","o_26521560_1024.jpg":"1024x683","o_26521560_640.jpg":"640x427","o_26521560_480.jpg":"480x320","o_26521560_340.jpg":"340x227","o_26521560_220.jpg":"220x146","h_26521560_1280.jpg":"1280x854","h_26521560_1024.jpg":"1024x683","h_26521560_640.jpg":"640x427","h_26521560_480.jpg":"480x320","h_26521560_340.jpg":"340x227","h_26521560_220.jpg":"220x147","pp_26521560_1280.jpg":"1280x1628","pp_26521560_1024.jpg":"1024x1303","pp_26521560_640.jpg":"640x814","pp_26521560_480.jpg":"480x611","pp_26521560_340.jpg":"340x432","pp_26521560_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471928_1920.jpg":"1920x1080","k_26471928_1280.jpg":"1280x1280","k_26471928_1024.jpg":"1024x1024","k_26471928_640.jpg":"640x640","k_26471928_480.jpg":"480x480","k_26471928_340.jpg":"340x340","k_26471928_220.jpg":"220x220","o_26471928_1280.jpg":"1280x853","o_26471928_1024.jpg":"1024x682","o_26471928_640.jpg":"640x426","o_26471928_480.jpg":"480x320","o_26471928_340.jpg":"340x226","o_26471928_220.jpg":"220x146","h_26471928_1280.jpg":"1280x854","h_26471928_1024.jpg":"1024x683","h_26471928_640.jpg":"640x427","h_26471928_480.jpg":"480x320","h_26471928_340.jpg":"340x227","h_26471928_220.jpg":"220x147","pp_26471928_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471928_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471928_640.jpg":"640x814","pp_26471928_480.jpg":"480x611","pp_26471928_340.jpg":"340x432","pp_26471928_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471927_1920.jpg":"1920x1080","k_26471927_1280.jpg":"1280x1280","k_26471927_1024.jpg":"1024x1024","k_26471927_640.jpg":"640x640","k_26471927_480.jpg":"480x480","k_26471927_340.jpg":"340x340","k_26471927_220.jpg":"220x220","o_26471927_1280.jpg":"1280x853","o_26471927_1024.jpg":"1024x682","o_26471927_640.jpg":"640x426","o_26471927_480.jpg":"480x320","o_26471927_340.jpg":"340x226","o_26471927_220.jpg":"220x146","h_26471927_1280.jpg":"1280x854","h_26471927_1024.jpg":"1024x683","h_26471927_640.jpg":"640x427","h_26471927_480.jpg":"480x320","h_26471927_340.jpg":"340x227","h_26471927_220.jpg":"220x147","pp_26471927_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471927_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471927_640.jpg":"640x814","pp_26471927_480.jpg":"480x611","pp_26471927_340.jpg":"340x432","pp_26471927_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471926_1920.jpg":"1920x1080","k_26471926_1280.jpg":"1280x1280","k_26471926_1024.jpg":"1024x1024","k_26471926_640.jpg":"640x640","k_26471926_480.jpg":"480x480","k_26471926_340.jpg":"340x340","k_26471926_220.jpg":"220x220","o_26471926_1280.jpg":"1280x853","o_26471926_1024.jpg":"1024x682","o_26471926_640.jpg":"640x426","o_26471926_480.jpg":"480x320","o_26471926_340.jpg":"340x226","o_26471926_220.jpg":"220x146","h_26471926_1280.jpg":"1280x854","h_26471926_1024.jpg":"1024x683","h_26471926_640.jpg":"640x427","h_26471926_480.jpg":"480x320","h_26471926_340.jpg":"340x227","h_26471926_220.jpg":"220x147","pp_26471926_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471926_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471926_640.jpg":"640x814","pp_26471926_480.jpg":"480x611","pp_26471926_340.jpg":"340x432","pp_26471926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471925_1920.jpg":"1920x1080","k_26471925_1280.jpg":"1280x1280","k_26471925_1024.jpg":"1024x1024","k_26471925_640.jpg":"640x640","k_26471925_480.jpg":"480x480","k_26471925_340.jpg":"340x340","k_26471925_220.jpg":"220x220","o_26471925_1280.jpg":"1280x853","o_26471925_1024.jpg":"1024x682","o_26471925_640.jpg":"640x426","o_26471925_480.jpg":"480x320","o_26471925_340.jpg":"340x226","o_26471925_220.jpg":"220x146","h_26471925_1280.jpg":"1280x854","h_26471925_1024.jpg":"1024x683","h_26471925_640.jpg":"640x427","h_26471925_480.jpg":"480x320","h_26471925_340.jpg":"340x227","h_26471925_220.jpg":"220x147","pp_26471925_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471925_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471925_640.jpg":"640x814","pp_26471925_480.jpg":"480x611","pp_26471925_340.jpg":"340x432","pp_26471925_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471924_1920.jpg":"1920x1080","k_26471924_1280.jpg":"1280x1280","k_26471924_1024.jpg":"1024x1024","k_26471924_640.jpg":"640x640","k_26471924_480.jpg":"480x480","k_26471924_340.jpg":"340x340","k_26471924_220.jpg":"220x220","o_26471924_1280.jpg":"1280x853","o_26471924_1024.jpg":"1024x682","o_26471924_640.jpg":"640x426","o_26471924_480.jpg":"480x320","o_26471924_340.jpg":"340x226","o_26471924_220.jpg":"220x146","h_26471924_1280.jpg":"1280x854","h_26471924_1024.jpg":"1024x683","h_26471924_640.jpg":"640x427","h_26471924_480.jpg":"480x320","h_26471924_340.jpg":"340x227","h_26471924_220.jpg":"220x147","pp_26471924_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471924_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471924_640.jpg":"640x814","pp_26471924_480.jpg":"480x611","pp_26471924_340.jpg":"340x432","pp_26471924_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471923_1920.jpg":"1920x1080","k_26471923_1280.jpg":"1280x1280","k_26471923_1024.jpg":"1024x1024","k_26471923_640.jpg":"640x640","k_26471923_480.jpg":"480x480","k_26471923_340.jpg":"340x340","k_26471923_220.jpg":"220x220","o_26471923_1280.jpg":"1280x853","o_26471923_1024.jpg":"1024x682","o_26471923_640.jpg":"640x426","o_26471923_480.jpg":"480x320","o_26471923_340.jpg":"340x226","o_26471923_220.jpg":"220x146","h_26471923_1280.jpg":"1280x854","h_26471923_1024.jpg":"1024x683","h_26471923_640.jpg":"640x427","h_26471923_480.jpg":"480x320","h_26471923_340.jpg":"340x227","h_26471923_220.jpg":"220x147","pp_26471923_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471923_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471923_640.jpg":"640x814","pp_26471923_480.jpg":"480x611","pp_26471923_340.jpg":"340x432","pp_26471923_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471922_1920.jpg":"1920x1080","k_26471922_1280.jpg":"1280x1280","k_26471922_1024.jpg":"1024x1024","k_26471922_640.jpg":"640x640","k_26471922_480.jpg":"480x480","k_26471922_340.jpg":"340x340","k_26471922_220.jpg":"220x220","o_26471922_1280.jpg":"1280x853","o_26471922_1024.jpg":"1024x682","o_26471922_640.jpg":"640x426","o_26471922_480.jpg":"480x320","o_26471922_340.jpg":"340x226","o_26471922_220.jpg":"220x146","h_26471922_1280.jpg":"1280x854","h_26471922_1024.jpg":"1024x683","h_26471922_640.jpg":"640x427","h_26471922_480.jpg":"480x320","h_26471922_340.jpg":"340x227","h_26471922_220.jpg":"220x147","pp_26471922_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471922_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471922_640.jpg":"640x814","pp_26471922_480.jpg":"480x611","pp_26471922_340.jpg":"340x432","pp_26471922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26471921_1920.jpg":"1920x1080","k_26471921_1280.jpg":"1280x1280","k_26471921_1024.jpg":"1024x1024","k_26471921_640.jpg":"640x640","k_26471921_480.jpg":"480x480","k_26471921_340.jpg":"340x340","k_26471921_220.jpg":"220x220","o_26471921_1280.jpg":"1280x1920","o_26471921_1024.jpg":"1024x1536","o_26471921_640.jpg":"640x960","o_26471921_480.jpg":"480x720","o_26471921_340.jpg":"340x510","o_26471921_220.jpg":"220x330","h_26471921_1280.jpg":"1280x854","h_26471921_1024.jpg":"1024x683","h_26471921_640.jpg":"640x427","h_26471921_480.jpg":"480x320","h_26471921_340.jpg":"340x227","h_26471921_220.jpg":"220x147","pp_26471921_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471921_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471921_640.jpg":"640x814","pp_26471921_480.jpg":"480x611","pp_26471921_340.jpg":"340x432","pp_26471921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471920_1920.jpg":"1920x1080","k_26471920_1280.jpg":"1280x1280","k_26471920_1024.jpg":"1024x1024","k_26471920_640.jpg":"640x640","k_26471920_480.jpg":"480x480","k_26471920_340.jpg":"340x340","k_26471920_220.jpg":"220x220","o_26471920_1280.jpg":"1280x853","o_26471920_1024.jpg":"1024x682","o_26471920_640.jpg":"640x426","o_26471920_480.jpg":"480x320","o_26471920_340.jpg":"340x226","o_26471920_220.jpg":"220x146","h_26471920_1280.jpg":"1280x854","h_26471920_1024.jpg":"1024x683","h_26471920_640.jpg":"640x427","h_26471920_480.jpg":"480x320","h_26471920_340.jpg":"340x227","h_26471920_220.jpg":"220x147","pp_26471920_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471920_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471920_640.jpg":"640x814","pp_26471920_480.jpg":"480x611","pp_26471920_340.jpg":"340x432","pp_26471920_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471919_1920.jpg":"1920x1080","k_26471919_1280.jpg":"1280x1280","k_26471919_1024.jpg":"1024x1024","k_26471919_640.jpg":"640x640","k_26471919_480.jpg":"480x480","k_26471919_340.jpg":"340x340","k_26471919_220.jpg":"220x220","o_26471919_1280.jpg":"1280x853","o_26471919_1024.jpg":"1024x682","o_26471919_640.jpg":"640x426","o_26471919_480.jpg":"480x320","o_26471919_340.jpg":"340x226","o_26471919_220.jpg":"220x146","h_26471919_1280.jpg":"1280x854","h_26471919_1024.jpg":"1024x683","h_26471919_640.jpg":"640x427","h_26471919_480.jpg":"480x320","h_26471919_340.jpg":"340x227","h_26471919_220.jpg":"220x147","pp_26471919_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471919_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471919_640.jpg":"640x814","pp_26471919_480.jpg":"480x611","pp_26471919_340.jpg":"340x432","pp_26471919_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471918_1920.jpg":"1920x1080","k_26471918_1280.jpg":"1280x1280","k_26471918_1024.jpg":"1024x1024","k_26471918_640.jpg":"640x640","k_26471918_480.jpg":"480x480","k_26471918_340.jpg":"340x340","k_26471918_220.jpg":"220x220","o_26471918_1280.jpg":"1280x853","o_26471918_1024.jpg":"1024x682","o_26471918_640.jpg":"640x426","o_26471918_480.jpg":"480x320","o_26471918_340.jpg":"340x226","o_26471918_220.jpg":"220x146","h_26471918_1280.jpg":"1280x854","h_26471918_1024.jpg":"1024x683","h_26471918_640.jpg":"640x427","h_26471918_480.jpg":"480x320","h_26471918_340.jpg":"340x227","h_26471918_220.jpg":"220x147","pp_26471918_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471918_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471918_640.jpg":"640x814","pp_26471918_480.jpg":"480x611","pp_26471918_340.jpg":"340x432","pp_26471918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471917_1920.jpg":"1920x1080","k_26471917_1280.jpg":"1280x1280","k_26471917_1024.jpg":"1024x1024","k_26471917_640.jpg":"640x640","k_26471917_480.jpg":"480x480","k_26471917_340.jpg":"340x340","k_26471917_220.jpg":"220x220","o_26471917_1280.jpg":"1280x853","o_26471917_1024.jpg":"1024x682","o_26471917_640.jpg":"640x426","o_26471917_480.jpg":"480x320","o_26471917_340.jpg":"340x226","o_26471917_220.jpg":"220x146","h_26471917_1280.jpg":"1280x854","h_26471917_1024.jpg":"1024x683","h_26471917_640.jpg":"640x427","h_26471917_480.jpg":"480x320","h_26471917_340.jpg":"340x227","h_26471917_220.jpg":"220x147","pp_26471917_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471917_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471917_640.jpg":"640x814","pp_26471917_480.jpg":"480x611","pp_26471917_340.jpg":"340x432","pp_26471917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471916_1920.jpg":"1920x1080","k_26471916_1280.jpg":"1280x1280","k_26471916_1024.jpg":"1024x1024","k_26471916_640.jpg":"640x640","k_26471916_480.jpg":"480x480","k_26471916_340.jpg":"340x340","k_26471916_220.jpg":"220x220","o_26471916_1280.jpg":"1280x853","o_26471916_1024.jpg":"1024x682","o_26471916_640.jpg":"640x426","o_26471916_480.jpg":"480x320","o_26471916_340.jpg":"340x226","o_26471916_220.jpg":"220x146","h_26471916_1280.jpg":"1280x854","h_26471916_1024.jpg":"1024x683","h_26471916_640.jpg":"640x427","h_26471916_480.jpg":"480x320","h_26471916_340.jpg":"340x227","h_26471916_220.jpg":"220x147","pp_26471916_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471916_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471916_640.jpg":"640x814","pp_26471916_480.jpg":"480x611","pp_26471916_340.jpg":"340x432","pp_26471916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471915_1920.jpg":"1920x1080","k_26471915_1280.jpg":"1280x1280","k_26471915_1024.jpg":"1024x1024","k_26471915_640.jpg":"640x640","k_26471915_480.jpg":"480x480","k_26471915_340.jpg":"340x340","k_26471915_220.jpg":"220x220","o_26471915_1280.jpg":"1280x853","o_26471915_1024.jpg":"1024x682","o_26471915_640.jpg":"640x426","o_26471915_480.jpg":"480x320","o_26471915_340.jpg":"340x226","o_26471915_220.jpg":"220x146","h_26471915_1280.jpg":"1280x854","h_26471915_1024.jpg":"1024x683","h_26471915_640.jpg":"640x427","h_26471915_480.jpg":"480x320","h_26471915_340.jpg":"340x227","h_26471915_220.jpg":"220x147","pp_26471915_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471915_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471915_640.jpg":"640x814","pp_26471915_480.jpg":"480x611","pp_26471915_340.jpg":"340x432","pp_26471915_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471914_1920.jpg":"1920x1080","k_26471914_1280.jpg":"1280x1280","k_26471914_1024.jpg":"1024x1024","k_26471914_640.jpg":"640x640","k_26471914_480.jpg":"480x480","k_26471914_340.jpg":"340x340","k_26471914_220.jpg":"220x220","o_26471914_1280.jpg":"1280x853","o_26471914_1024.jpg":"1024x682","o_26471914_640.jpg":"640x426","o_26471914_480.jpg":"480x320","o_26471914_340.jpg":"340x226","o_26471914_220.jpg":"220x146","h_26471914_1280.jpg":"1280x854","h_26471914_1024.jpg":"1024x683","h_26471914_640.jpg":"640x427","h_26471914_480.jpg":"480x320","h_26471914_340.jpg":"340x227","h_26471914_220.jpg":"220x147","pp_26471914_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471914_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471914_640.jpg":"640x814","pp_26471914_480.jpg":"480x611","pp_26471914_340.jpg":"340x432","pp_26471914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471913_1920.jpg":"1920x1080","k_26471913_1280.jpg":"1280x1280","k_26471913_1024.jpg":"1024x1024","k_26471913_640.jpg":"640x640","k_26471913_480.jpg":"480x480","k_26471913_340.jpg":"340x340","k_26471913_220.jpg":"220x220","o_26471913_1280.jpg":"1280x853","o_26471913_1024.jpg":"1024x682","o_26471913_640.jpg":"640x426","o_26471913_480.jpg":"480x320","o_26471913_340.jpg":"340x226","o_26471913_220.jpg":"220x146","h_26471913_1280.jpg":"1280x854","h_26471913_1024.jpg":"1024x683","h_26471913_640.jpg":"640x427","h_26471913_480.jpg":"480x320","h_26471913_340.jpg":"340x227","h_26471913_220.jpg":"220x147","pp_26471913_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471913_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471913_640.jpg":"640x814","pp_26471913_480.jpg":"480x611","pp_26471913_340.jpg":"340x432","pp_26471913_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471912_1920.jpg":"1920x1080","k_26471912_1280.jpg":"1280x1280","k_26471912_1024.jpg":"1024x1024","k_26471912_640.jpg":"640x640","k_26471912_480.jpg":"480x480","k_26471912_340.jpg":"340x340","k_26471912_220.jpg":"220x220","o_26471912_1280.jpg":"1280x853","o_26471912_1024.jpg":"1024x682","o_26471912_640.jpg":"640x426","o_26471912_480.jpg":"480x320","o_26471912_340.jpg":"340x226","o_26471912_220.jpg":"220x146","h_26471912_1280.jpg":"1280x854","h_26471912_1024.jpg":"1024x683","h_26471912_640.jpg":"640x427","h_26471912_480.jpg":"480x320","h_26471912_340.jpg":"340x227","h_26471912_220.jpg":"220x147","pp_26471912_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471912_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471912_640.jpg":"640x814","pp_26471912_480.jpg":"480x611","pp_26471912_340.jpg":"340x432","pp_26471912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471911_1920.jpg":"1920x1080","k_26471911_1280.jpg":"1280x1280","k_26471911_1024.jpg":"1024x1024","k_26471911_640.jpg":"640x640","k_26471911_480.jpg":"480x480","k_26471911_340.jpg":"340x340","k_26471911_220.jpg":"220x220","o_26471911_1280.jpg":"1280x853","o_26471911_1024.jpg":"1024x682","o_26471911_640.jpg":"640x426","o_26471911_480.jpg":"480x320","o_26471911_340.jpg":"340x226","o_26471911_220.jpg":"220x146","h_26471911_1280.jpg":"1280x854","h_26471911_1024.jpg":"1024x683","h_26471911_640.jpg":"640x427","h_26471911_480.jpg":"480x320","h_26471911_340.jpg":"340x227","h_26471911_220.jpg":"220x147","pp_26471911_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471911_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471911_640.jpg":"640x814","pp_26471911_480.jpg":"480x611","pp_26471911_340.jpg":"340x432","pp_26471911_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26471910_1920.jpg":"1920x1080","k_26471910_1280.jpg":"1280x1280","k_26471910_1024.jpg":"1024x1024","k_26471910_640.jpg":"640x640","k_26471910_480.jpg":"480x480","k_26471910_340.jpg":"340x340","k_26471910_220.jpg":"220x220","o_26471910_1280.jpg":"1280x1920","o_26471910_1024.jpg":"1024x1536","o_26471910_640.jpg":"640x960","o_26471910_480.jpg":"480x720","o_26471910_340.jpg":"340x510","o_26471910_220.jpg":"220x330","h_26471910_1280.jpg":"1280x854","h_26471910_1024.jpg":"1024x683","h_26471910_640.jpg":"640x427","h_26471910_480.jpg":"480x320","h_26471910_340.jpg":"340x227","h_26471910_220.jpg":"220x147","pp_26471910_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471910_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471910_640.jpg":"640x814","pp_26471910_480.jpg":"480x611","pp_26471910_340.jpg":"340x432","pp_26471910_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26471909_1920.jpg":"1920x1080","k_26471909_1280.jpg":"1280x1280","k_26471909_1024.jpg":"1024x1024","k_26471909_640.jpg":"640x640","k_26471909_480.jpg":"480x480","k_26471909_340.jpg":"340x340","k_26471909_220.jpg":"220x220","o_26471909_1280.jpg":"1280x1920","o_26471909_1024.jpg":"1024x1536","o_26471909_640.jpg":"640x960","o_26471909_480.jpg":"480x720","o_26471909_340.jpg":"340x510","o_26471909_220.jpg":"220x330","h_26471909_1280.jpg":"1280x854","h_26471909_1024.jpg":"1024x683","h_26471909_640.jpg":"640x427","h_26471909_480.jpg":"480x320","h_26471909_340.jpg":"340x227","h_26471909_220.jpg":"220x147","pp_26471909_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471909_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471909_640.jpg":"640x814","pp_26471909_480.jpg":"480x611","pp_26471909_340.jpg":"340x432","pp_26471909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471908_1920.jpg":"1920x1080","k_26471908_1280.jpg":"1280x1280","k_26471908_1024.jpg":"1024x1024","k_26471908_640.jpg":"640x640","k_26471908_480.jpg":"480x480","k_26471908_340.jpg":"340x340","k_26471908_220.jpg":"220x220","o_26471908_1280.jpg":"1280x853","o_26471908_1024.jpg":"1024x682","o_26471908_640.jpg":"640x426","o_26471908_480.jpg":"480x320","o_26471908_340.jpg":"340x226","o_26471908_220.jpg":"220x146","h_26471908_1280.jpg":"1280x854","h_26471908_1024.jpg":"1024x683","h_26471908_640.jpg":"640x427","h_26471908_480.jpg":"480x320","h_26471908_340.jpg":"340x227","h_26471908_220.jpg":"220x147","pp_26471908_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471908_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471908_640.jpg":"640x814","pp_26471908_480.jpg":"480x611","pp_26471908_340.jpg":"340x432","pp_26471908_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471907_1920.jpg":"1920x1080","k_26471907_1280.jpg":"1280x1280","k_26471907_1024.jpg":"1024x1024","k_26471907_640.jpg":"640x640","k_26471907_480.jpg":"480x480","k_26471907_340.jpg":"340x340","k_26471907_220.jpg":"220x220","o_26471907_1280.jpg":"1280x853","o_26471907_1024.jpg":"1024x682","o_26471907_640.jpg":"640x426","o_26471907_480.jpg":"480x320","o_26471907_340.jpg":"340x226","o_26471907_220.jpg":"220x146","h_26471907_1280.jpg":"1280x854","h_26471907_1024.jpg":"1024x683","h_26471907_640.jpg":"640x427","h_26471907_480.jpg":"480x320","h_26471907_340.jpg":"340x227","h_26471907_220.jpg":"220x147","pp_26471907_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471907_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471907_640.jpg":"640x814","pp_26471907_480.jpg":"480x611","pp_26471907_340.jpg":"340x432","pp_26471907_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471906_1920.jpg":"1920x1080","k_26471906_1280.jpg":"1280x1280","k_26471906_1024.jpg":"1024x1024","k_26471906_640.jpg":"640x640","k_26471906_480.jpg":"480x480","k_26471906_340.jpg":"340x340","k_26471906_220.jpg":"220x220","o_26471906_1280.jpg":"1280x853","o_26471906_1024.jpg":"1024x682","o_26471906_640.jpg":"640x426","o_26471906_480.jpg":"480x320","o_26471906_340.jpg":"340x226","o_26471906_220.jpg":"220x146","h_26471906_1280.jpg":"1280x854","h_26471906_1024.jpg":"1024x683","h_26471906_640.jpg":"640x427","h_26471906_480.jpg":"480x320","h_26471906_340.jpg":"340x227","h_26471906_220.jpg":"220x147","pp_26471906_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471906_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471906_640.jpg":"640x814","pp_26471906_480.jpg":"480x611","pp_26471906_340.jpg":"340x432","pp_26471906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471905_1920.jpg":"1920x1080","k_26471905_1280.jpg":"1280x1280","k_26471905_1024.jpg":"1024x1024","k_26471905_640.jpg":"640x640","k_26471905_480.jpg":"480x480","k_26471905_340.jpg":"340x340","k_26471905_220.jpg":"220x220","o_26471905_1280.jpg":"1280x853","o_26471905_1024.jpg":"1024x682","o_26471905_640.jpg":"640x426","o_26471905_480.jpg":"480x320","o_26471905_340.jpg":"340x226","o_26471905_220.jpg":"220x146","h_26471905_1280.jpg":"1280x854","h_26471905_1024.jpg":"1024x683","h_26471905_640.jpg":"640x427","h_26471905_480.jpg":"480x320","h_26471905_340.jpg":"340x227","h_26471905_220.jpg":"220x147","pp_26471905_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471905_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471905_640.jpg":"640x814","pp_26471905_480.jpg":"480x611","pp_26471905_340.jpg":"340x432","pp_26471905_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471904_1920.jpg":"1920x1080","k_26471904_1280.jpg":"1280x1280","k_26471904_1024.jpg":"1024x1024","k_26471904_640.jpg":"640x640","k_26471904_480.jpg":"480x480","k_26471904_340.jpg":"340x340","k_26471904_220.jpg":"220x220","o_26471904_1280.jpg":"1280x853","o_26471904_1024.jpg":"1024x682","o_26471904_640.jpg":"640x426","o_26471904_480.jpg":"480x320","o_26471904_340.jpg":"340x226","o_26471904_220.jpg":"220x146","h_26471904_1280.jpg":"1280x854","h_26471904_1024.jpg":"1024x683","h_26471904_640.jpg":"640x427","h_26471904_480.jpg":"480x320","h_26471904_340.jpg":"340x227","h_26471904_220.jpg":"220x147","pp_26471904_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471904_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471904_640.jpg":"640x814","pp_26471904_480.jpg":"480x611","pp_26471904_340.jpg":"340x432","pp_26471904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471903_1920.jpg":"1920x1080","k_26471903_1280.jpg":"1280x1280","k_26471903_1024.jpg":"1024x1024","k_26471903_640.jpg":"640x640","k_26471903_480.jpg":"480x480","k_26471903_340.jpg":"340x340","k_26471903_220.jpg":"220x220","o_26471903_1280.jpg":"1280x853","o_26471903_1024.jpg":"1024x682","o_26471903_640.jpg":"640x426","o_26471903_480.jpg":"480x320","o_26471903_340.jpg":"340x226","o_26471903_220.jpg":"220x146","h_26471903_1280.jpg":"1280x854","h_26471903_1024.jpg":"1024x683","h_26471903_640.jpg":"640x427","h_26471903_480.jpg":"480x320","h_26471903_340.jpg":"340x227","h_26471903_220.jpg":"220x147","pp_26471903_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471903_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471903_640.jpg":"640x814","pp_26471903_480.jpg":"480x611","pp_26471903_340.jpg":"340x432","pp_26471903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471902_1920.jpg":"1920x1080","k_26471902_1280.jpg":"1280x1280","k_26471902_1024.jpg":"1024x1024","k_26471902_640.jpg":"640x640","k_26471902_480.jpg":"480x480","k_26471902_340.jpg":"340x340","k_26471902_220.jpg":"220x220","o_26471902_1280.jpg":"1280x853","o_26471902_1024.jpg":"1024x682","o_26471902_640.jpg":"640x426","o_26471902_480.jpg":"480x320","o_26471902_340.jpg":"340x226","o_26471902_220.jpg":"220x146","h_26471902_1280.jpg":"1280x854","h_26471902_1024.jpg":"1024x683","h_26471902_640.jpg":"640x427","h_26471902_480.jpg":"480x320","h_26471902_340.jpg":"340x227","h_26471902_220.jpg":"220x147","pp_26471902_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471902_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471902_640.jpg":"640x814","pp_26471902_480.jpg":"480x611","pp_26471902_340.jpg":"340x432","pp_26471902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471901_1920.jpg":"1920x1080","k_26471901_1280.jpg":"1280x1280","k_26471901_1024.jpg":"1024x1024","k_26471901_640.jpg":"640x640","k_26471901_480.jpg":"480x480","k_26471901_340.jpg":"340x340","k_26471901_220.jpg":"220x220","o_26471901_1280.jpg":"1280x853","o_26471901_1024.jpg":"1024x682","o_26471901_640.jpg":"640x426","o_26471901_480.jpg":"480x320","o_26471901_340.jpg":"340x226","o_26471901_220.jpg":"220x146","h_26471901_1280.jpg":"1280x854","h_26471901_1024.jpg":"1024x683","h_26471901_640.jpg":"640x427","h_26471901_480.jpg":"480x320","h_26471901_340.jpg":"340x227","h_26471901_220.jpg":"220x147","pp_26471901_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471901_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471901_640.jpg":"640x814","pp_26471901_480.jpg":"480x611","pp_26471901_340.jpg":"340x432","pp_26471901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26471900_1920.jpg":"1920x1080","k_26471900_1280.jpg":"1280x1280","k_26471900_1024.jpg":"1024x1024","k_26471900_640.jpg":"640x640","k_26471900_480.jpg":"480x480","k_26471900_340.jpg":"340x340","k_26471900_220.jpg":"220x220","o_26471900_1280.jpg":"1280x853","o_26471900_1024.jpg":"1024x682","o_26471900_640.jpg":"640x426","o_26471900_480.jpg":"480x320","o_26471900_340.jpg":"340x226","o_26471900_220.jpg":"220x146","h_26471900_1280.jpg":"1280x854","h_26471900_1024.jpg":"1024x683","h_26471900_640.jpg":"640x427","h_26471900_480.jpg":"480x320","h_26471900_340.jpg":"340x227","h_26471900_220.jpg":"220x147","pp_26471900_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471900_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471900_640.jpg":"640x814","pp_26471900_480.jpg":"480x611","pp_26471900_340.jpg":"340x432","pp_26471900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26471899_1920.jpg":"1920x1080","k_26471899_1280.jpg":"1280x1280","k_26471899_1024.jpg":"1024x1024","k_26471899_640.jpg":"640x640","k_26471899_480.jpg":"480x480","k_26471899_340.jpg":"340x340","k_26471899_220.jpg":"220x220","o_26471899_1280.jpg":"1280x1920","o_26471899_1024.jpg":"1024x1536","o_26471899_640.jpg":"640x960","o_26471899_480.jpg":"480x720","o_26471899_340.jpg":"340x510","o_26471899_220.jpg":"220x330","h_26471899_1280.jpg":"1280x854","h_26471899_1024.jpg":"1024x683","h_26471899_640.jpg":"640x427","h_26471899_480.jpg":"480x320","h_26471899_340.jpg":"340x227","h_26471899_220.jpg":"220x147","pp_26471899_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471899_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471899_640.jpg":"640x814","pp_26471899_480.jpg":"480x611","pp_26471899_340.jpg":"340x432","pp_26471899_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7956063 Threads: 7 Questions: 1589728208 Slow queries: 4856397 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112271367 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/protagon-25-ranieri-sauvage-navan-donosimo-sve-premijere-ovogodisnjeg-boot-duesseldorfa-1361554 [printLink] => /om/nautika/protagon-25-ranieri-sauvage-navan-donosimo-sve-premijere-ovogodisnjeg-boot-duesseldorfa-1361554?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 661593 [name] => boot dusseldorf [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-30 11:48:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boot-dusseldorf [link] => /tag/boot-dusseldorf ) [1] => stdClass Object ( [id] => 338963 [name] => premijere [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => premijere [link] => /tag/premijere ) [2] => stdClass Object ( [id] => 743777 [name] => protagon 25 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 08:02:32 [main_article_id] => 0 [alias] => protagon-25 [link] => /tag/protagon-25 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 746932 [name] => Ranieri Sauvage 34 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:44 [main_article_id] => 0 [alias] => ranieri-sauvage-34 [link] => /tag/ranieri-sauvage-34 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 746933 [name] => Navan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:45 [main_article_id] => 0 [alias] => navan [link] => /tag/navan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 746934 [name] => Fabbro F45 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:45 [main_article_id] => 0 [alias] => fabbro-f45 [link] => /tag/fabbro-f45 ) [6] => stdClass Object ( [id] => 746935 [name] => Dromeas D38 CC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:45 [main_article_id] => 0 [alias] => dromeas-d38-cc [link] => /tag/dromeas-d38-cc ) [7] => stdClass Object ( [id] => 746936 [name] => Quarken 35 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:45 [main_article_id] => 0 [alias] => quarken-35 [link] => /tag/quarken-35 ) [8] => stdClass Object ( [id] => 642648 [name] => axopar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-01 20:51:06 [main_article_id] => 0 [alias] => axopar [link] => /tag/axopar ) [9] => stdClass Object ( [id] => 746937 [name] => Nautic 880 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:45 [main_article_id] => 0 [alias] => nautic-880 [link] => /tag/nautic-880 ) [10] => stdClass Object ( [id] => 746938 [name] => BavarijA SR33 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:45 [main_article_id] => 0 [alias] => bavarija-sr33 [link] => /tag/bavarija-sr33 ) [11] => stdClass Object ( [id] => 746939 [name] => Targa 41 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => targa-41 [link] => /tag/targa-41 ) [12] => stdClass Object ( [id] => 746940 [name] => YOT 36 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => yot-36 [link] => /tag/yot-36 ) [13] => stdClass Object ( [id] => 717628 [name] => Candela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-26 08:02:48 [main_article_id] => 0 [alias] => candela [link] => /tag/candela ) [14] => stdClass Object ( [id] => 746941 [name] => Elvene Amber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => elvene-amber [link] => /tag/elvene-amber ) [15] => stdClass Object ( [id] => 746942 [name] => Hanse Moody DS48 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => hanse-moody-ds48 [link] => /tag/hanse-moody-ds48 ) [16] => stdClass Object ( [id] => 746943 [name] => eanneau Sun Odyssey 350 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-06 12:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => eanneau-sun-odyssey-350 [link] => /tag/eanneau-sun-odyssey-350 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => UZ RAZNE VARIJANTE I KOPIJE AXOPARA KOJI SLAVI DESET GODINA DOMINACIJE NA TRŽIŠTU, NASTAVLJEN JE TREND ELEKTRIČNIH BRODICA RAZNIH VELIČINA I NAMJENA, TE RAST CIJENA KOJIM NAUTIKA POSTAJE SVE TEŽE DOSTUPNA ŠIROJ PUBLICI, POSEBNO MLADIMA OD KOJIH SE OČEKUJE DA ULOŽE CIJELI KAPITAL U PLOVEĆU NEKRETNINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na LICu MJESTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Protagon 25, Ranieri Sauvage, Navan... Donosimo sve važnije premijere boot Düsseldorfa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26521560.jpg [galleryCount] => 31 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Gordan Jelavić [mainImageDesc] =>

Na jednom mjestu donosimo sve važnije premijere ovogodišnjeg sajma u Düsseldorfu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26521560.jpg [title] =>

Na jednom mjestu donosimo sve važnije premijere ovogodišnjeg sajma u Düsseldorfu

Gordan Jelavić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471928.jpg [title] =>

Moody DS48 ima sve za zimske đite

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471927.jpg [title] =>

Ciparski hidrokrilac Proteus 310

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471926.jpg [title] =>

Sauvage 34 najveći je model u ponudi Ranierija

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471925.jpg [title] =>

Električni Stream RIB 560

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471924.jpg [title] =>

‘Turčin‘ na točkice Dromeas D38 CC

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471923.jpg [title] =>

Frauscherov Porsche eFantom

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471922.jpg [title] =>

Cito XR7 postiže 60 čvorova

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471921.jpg [title] =>

Avator sada ima i verziju od 11 kilovata

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471920.jpg [title] =>

Brunswickov odgovor Axoparu - Navan S30

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471919.jpg [title] =>

Protagon 25 je dobio kabinu

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471918.jpg [title] =>

Tri SuperRiba su branila hrvatske boje

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471917.jpg [title] =>

Pelagosa 33 dobila je i međunarodne obožavatelje

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471916.jpg [title] =>

Edorado 8S lebdi do udaljenosti od 40 milja

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471915.jpg [title] =>

Desetljeće dominacija Axopara obilježeno je novim modelom 29 XC Cross Cabin

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471914.jpg [title] =>

Catanin motorni katamaran YOT 36

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471913.jpg [title] =>

Za kraljicu Targu 41 čekao se red

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471912.jpg [title] =>

Ekstra ležaj za punicu

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471911.jpg [title] =>

Quarken 35 ima veliku bočnu kliznu stijenku

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471910.jpg [title] =>

Elvene Amber na solarni pogon

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471909.jpg [title] =>

Ralph Jablonski sa zanimljivim sunčalištem

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471908.jpg [title] =>

Nautic 880 daje najviše prostora za novac

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471907.jpg [title] =>

Antares 12 je dosegnuo zvijezde s cijenom od 675 tisuća eura

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471906.jpg [title] =>

Samo prvoga vikenda je došlo 55 tisuća posjetitelja

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471905.jpg [title] =>

Marex 440 ima kokpit za mećavu

) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471904.jpg [title] =>

W43, plod najvećega poljskoga kooperanta

) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471903.jpg [title] =>

Four Winns TH36, američka vizija nautike

) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471902.jpg [title] =>

Fabbro F45 stigao je iz Tuzle

) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471901.jpg [title] =>

Bavaria SR33 nudi veliki komfor za pristojnu cijenu od 300 tisuća eura

) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471900.jpg [title] =>

Prototip Jeanneau Sun Odyssey 350

) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26471899.jpg [title] =>

Hanse 410 umjesto dizela ima Efoy gorivne ćelije

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Boot Düsseldorf, najveći svjetski kopneni nautički sajam, ove je godine u svom 55. izdanju okupio 1500 izlagača te privukao čak 214 tisuća posjetitelja iz 120 država. 

Otvoreno more je kao i uvijek bilo na licu mjesta u potrazi za novitetima i zanimljivostima, a prvi dio reportaže iz Düsseldorfa mogli ste čitati proteklog vikenda. 

Splićani brane hrvatske boje: Otvoreno more na najvećem europskom kopnenom nautičkom sajmu

U drugom nastavku donosimo vam sve važnije premijere ovogodišnjeg sajma: od turskih perjanica poput Fabbra 45 ili nešto većeg Dromeasa, preko Quarkena i Navana, novog brenda iz grupacije Brunswick, do novih aduta tvrtki Ranieri, Beneteau, Bavaria...

Mag nautičke industrije

Sve bolja ponuda benzinskih penti od 8, 10, pa i 12 cilindara snage do 600 konja dala je krila svim projektantima pa razvijaju sve ambicioznije i brže brodice dužine do 15 metara. Ime Jozef Wiszniewski kod opće populacije neće izazvati neku reakciju, ali kada otkrijete da je u pitanju najveći europski kooperant sa 1300 zaposlenih koji u Poljskoj odrađuje cijeli posao za poznate brendove kao što su Axopar, XO, Bayliner, Sea Ray, Quicksilver... onda samo možete uzdahnuti.

Taj dakle mag nautičke industrije s godišnjom produkcijom od 3000 brodova je u 35 godina rada zaradio velike novce pa dio godine provodi u svojoj marini u SAD-u. Sada je napokon odlučio napraviti igračku sebi za dušu i nazvao je W43. S tri motora snage po 300 konja upogonio je predivnu 14-metarsku krstaricu pred kojom samo možete skinuti kapu. Dizajnom i završnom obradom razmetljivo pokazuje kako bi se brodovi trebali raditi. Interijer je čak napravio u američkom stilu sa sjajnim drvetom kako bi se brod uspješno mogao pokazivati i preko bare. Cijenu od 720 tisuća eura + PDV stavili su po obilasku konkurentskih plovila na sajmu, tek tako da budu u trendu iako neslužbeno kažu da brod mogu sagraditi za puno manje novca.

---

image

Fabbro F45 stigao je iz Tuzle

---

Fabbro F45 stigao je iz Tuzle, ne bosanske nego turske. Košta 780 tisuća eura i u 14 metara nudi obilje prostora u kokpitu, manju kabinu po sredini i vlasničku visine 220 cm za košarkaškog alajčauša. Šalu na stranu, plavi brod je primjer kraljevskog komoda s cijenom ispod milijun eura. Puno je širi od gore spomenutog "Poljaka" i mogao bi biti dobra platforma za dnevne tulume na Jadranu. Inače srednje veliki škver gradi čelične jahte, a ovo im je zanimljiv izlet u stakloplastiku. Planirana produkcija je 12 primjeraka godišnje, naravno, ako bude zainteresiranih kupaca.

S dvije Z-noge i motorima snage po 440 konja trebao bi biti vrlo okretan. Krmom s puno tikovine dominira sunčalište za troje s velikim hangarom za igračke ispod. Platforma se može isporučiti s električnim podizačem za efektan ulazak u more. Sve u svemu zanimljiv i atraktivan brod.

---

image

‘Turčin‘ na točkice Dromeas D38 CC

---

Drugome turskom novitetu je ime Dromeas D38 CC i najveći je primjerak u floti od šest modela. Prilično hrabar dizajn za cruiser s dvije velike kabine i moderan kokpit s dovoljno mjesta za tri pente snage po 450 konja. Brzina od 50 čvorova za 11,5 metara dugačak brod je priličan uspjeh, još kad se odabere točkasta grafika kao na sajamskom modelu pažnja je zajamčena.

Veliki iskorak napravio je Quarken 35, jedna od reinkarnacija Axopara s nekoliko dizajnerskih rješenja prvi put upotrijebljenih na brodovima ove klase. Njegova rasklopna bočna krila nisu zamišljena za povećanje podne površine već su na povišenom kao klupe, što se čini puno razumnije rješenje. Također, finski gliser ima neobično izvedena skiperska bočna vrata u obliku velike dvostazne klizne stijenke tako da jedna strana otvara pristup upravljačkoj stolici, a druga blagovaonskim klupama.

---

image

Quarken 35 ima veliku bočnu kliznu stijenku

---

Visina u salonu je 195 cm, u kabini s četiri ležaja 180, a u toaletu nešto manje od metar i pol jer konstrukcijska ojačanja nisu dopustila spuštanje podnice. Zgodan detalj je i bočni drveni stolić koji se lako može postaviti na tri mjesta s predviđenim utorom a da ne oduzima puno prostora. Pet tona težak brod dimenzija 10,68 x 3,48 m s dvije Yamahe 300 trebao bi postići 44 čvora. Cijena paketa s porezom je 300 tisuća eura ili 350 ako dodate sve od opreme.

Axopar je pak obilježio deset godina od predstavljanja prve 28-ice kojom je šokirao cijelu nautičku javnost. Avangardna kategorija adventure dnevnih glisera postala je sinonim cijele generacije i ostvarila senzacionalan uspjeh s 2700 prodanih primjeraka. Obljetnicu su u Düsseldorfu obilježili s velikim štandom i novim modelom 29 XC Cross Cabin.

---

image

Desetljeće dominacija Axopara obilježeno je novim modelom 29 XC Cross Cabin

---

U želji za pomicanjem granica performansi i potrošnje podvodni dio je iznimno kompleksno složen, s mnoštvom izdanaka na trupu i tri izrazite stepenice. Ronioci će moći uživati u pravoj podvodnoj arhitekturi iako ne bismo voljeli biti u koži meštra za antifouling. U rasponu od 22 do 32 čvora očekivana potrošnja je 1,8 litara po milji što bi s 400 litara goriva trebalo dati autonomiju od preko 200 milja. S težinom od 2800 kilograma u paketu s Mercuryjem V8 300 maksimalna brzina je preko 40 čvorova, a cijena izloženog primjerka 200 tisuća eura.

Popularni ‘francuzi‘

U istu tržišnu nišu ušla je i grupacija Brunswick s novim brendom – Navan. Model S30 ima i dodatnu američku logiku u funkcionalnosti što ga čini zanimljivim izborom. Putnička klupa, recimo, samo se preklopi i otvori kuhinjski blok, kabina je vrlo komforna kao i pramčano sunčalište. Očekivano, dolazi serijski s parom Mercury Verada 300 i cijenom od 245 tisuća eura.

---

image

Brunswickov odgovor Axoparu - Navan S30

---

Novitet je i grčki Protagon 25 u sundeck verziji s kabinom visine 160 centimetara koji bi po cijeni od 72 tisuća eura bez motora, osim za rentu, mogao biti i dobar obiteljski izbor. Brod se na nedavnom testu pokazao iznimnim pa bi i s novom dimenzijom trebao zadržati dobre performanse.

Najvišu kabinu za najmanje novca ponudio je Ralph Jablonski na svome modelu Nautic 880. Brod u stilu Merry Fishera ima 220 cm u salonu i 190 u kabini s četiri ležaja tako da će zadovoljiti i najzahtjevnije. Uz to ima veliko prevjesno sunčalište na krmi, prvi put viđeno u ovoj klasi. S porezom i motorom od 100 konja košta prihvatljivih 150 tisuća eura, što je tridesetak posto manje od popularnih "francuza". Trup je prilično ravan pa bismo ga svakako voljeli isprobati na jadranskim valovima. Prvi primjerak stiže već u travnju pa smo dogovorili test jer takvih brodica uvijek nedostaje na našem tržištu.

Beneteau Antares je oduvijek bio pojam za obiteljsku brodicu, no kad bi vam netko rekao da košta 675 tisuća eura dobro biste se zamislili. Da, toliko košta izloženi model 12 s dva Mercuryja 400, joystickom, platformama, bočnim balkonom i dodatnom opremom. Lijepo dizajniran i funkcionalan brod zvijezdama daleko od zemaljske dostupnosti.

---

image

Antares 12 je dosegnuo zvijezde s cijenom od 675 tisuća eura

---

Talijanski Ranieri Sauvage 34 je pak malo nježniji za srce i s dva Suzukija 300 košta 285 tisuća eura. U pitanju je trenutno najveći model u ponudi škvera starog 55 godina i od njega se očekuje puno. Skladne bočne linije vješto skrivaju unutrašnju visinu kabine od dva metra. Ukupno četiri ležaja i odvojeni toaletni prostor pružaju širok spektar mogućnosti. Koncept hard-topa sa širokom krmom i platformama nudi veliki dnevni party prostor.

Cijena od 300 tisuća eura je već iznos za koji se može dobiti ozbiljan brodić poput Bavarije SR33. Trup od 11 metara s dobro iskorištenim voluminoznim prostorom ima vrlo bogat interijer s dvije kabine, toaletom i kuhinjom visine 190 cm. Vanjski dio je pak podređen ljetnom uživanju s dvije garniture, od čega je krmena praktički na samoj platformi.

Krma je Mediterancima pojam slobode, a na sjeveru je pak uvijek nastoje zaštititi od surovog vremena. Tako je novi Marex 440 Gourmet Cruiser svoju potpuno natkrio krovom kako bi se lako mogla zatvoriti. Opet, tu je i nikad veća platforma za što lakši ulazak u more s puno tikovine. Unutrašnjost novoga modela je iznimno privlačna za boravak, sve je baršunasto i mekano da bi se čovjek samo zavalio i raspalio grijanje, makar vanka bila mećava. S tri kabine i dvije IPS Volvo Pente od 480 konja ovaj predivni "Norvežanin" iz Litve košta 1,25 milijuna eura.

---

image

Za kraljicu Targu 41 čekao se red

---

Jedna od rijetkih fetivih "Skandinavki" je Targa 41, jednakih motora i dužine 13,7 metara nudi malo više uzbuđenja od Marexa jer je tri tone lakša i ima gliserskiji trup. S 42 čvora maksimalne brzine to je na moru zaista prizor vrijedan strahopoštovanja. Pet ležajeva u potpalublju i potencijalni dodatni krevet u salonu mjera su i za velike obitelji. Najdragocjeniji je prostor na gornjem mostu odakle se u punom komodu može upravljati brodom. Cijena bez poreza je 900 tisuća eura.

Problem manjka ležajeva netko je riješio podizanjem šatora na krovu devetmetarskog Merry Fishera. Ideja nije loša ako korisnici nemaju mjesečarskih sklonosti.

Dvotrupci se polako šire i među motorne brodice. Four Winns pod francuskom kapom hrabrije je iskoračio na taj teren s modelom TH36. Na dužinu od 11,7 metara širina od 4,47 nije tako strašna (jedrilice su i dva metra šire) tako da brod izgleda prilično skladno. Paluba je ravna i podsjeća na pontonske brodove, s tom razlikom što su ovdje ubačene simetrične kabine s toaletnim prostorima za punu privatnost dvaju parova. Izvanbrodski motori su razdvojeni i jamče odličnu upravljivost, pogotovo s maksimalnih 2 x 350 konja za brzinu preko 30 čvorova. Otvoreni prostor u pramcu je iznimno atraktivan, kako na sidru tako i u plovidbi. Sve bi bilo divno da cijela priča ne košta 700 tisuća eura. Plus dupli vez u marini.

---

image

Four Winns TH36, američka vizija nautike

---

Katamaran YOT 36 je s istom dužinom išao na pola metra užu priču s bočnim prolazima do pramca. Svejedno je u kokpitu složena blagovaonica za osam putnika, te je krase rasklopni bokovi za povećanje površine terase. S dvije pente po 300 konja brzina je 35 čvorova i sve zajedno košta oko 500 tisuća eura. Brend pripada grupi Catana, dobro poznatoj po jedrilicama na dva trupa.

Penjanjem na hidrokrila, broj trupova postaje manje važan jer se cijeli otpor svede na širinu peraje. Uz električnu Candelu, sada već poznat serijski proizvod, još nekoliko kompanija razvija slična rješenja. Edorado 8S je jedan od koncepata nominiran za nagradu Powerboat of the year. Za cijenu od 560 tisuća eura dobije se plovilo od osam metara sposobno lebdjeti 40 milja brzinom od 21 čvor. Za pogon su iskorištena dva Torqueeda 50 Deep Blue, te dvije baterije kapaciteta po 40 kWh.

---

image

Edorado 8S lebdi do udaljenosti od 40 milja

---

Dvije tone teško plovilo se penje na krila kod brzine od 17 čvorova i maksimalno dođe do 38. Tehnički je pogon na stražnjem podvodnom dijelu s nagibnom spojnom poprečnom perajom dok je u pramcu stabilizator električnim putem sklopiv u trup. Unutrašnjost broda je prilično prazna, samo dva školjkasta sjedala, klupa i sunčalište. Uglavnom, šminkerski pretenciozno bez neke jasne funkcionalnosti.

Ni Frauscherov Porsche eFantom nas nije baš oborio s nogu. Brod jest lijep i u mnogo detalja inspiriran slavnim automobilskim brendom, no kad znate da je baterija od 100 kWh dovoljna za glisirajući domet od 28 milja onda entuzijazam naglo padne. S obzirom na hype stvoren oko cijele priče čini se da je uglavnom riječ o promociji novog modela električnog Macana i njegove 800-voltne tehnologiju. Uz prigodnu cijenu od 560 tisuća eura.

---

image

Frauscherov Porsche eFantom

---

Plovidba na struju

Elvene Amber je zato posuda koja drži vodu – skroman brodić sa 1500 vata solarnih panela za beskonačnu plovidbu brzinom od 5 čvorova. Osim na tvrdome krovu fotonaponske ćelije su rasporedili po svim gaznim površinama. Pogon su dva izvanbrodska motora snage po 11 kW, a baterije LiFePo kapaciteta 23kWh. Za potrebu brod uskoga trupa težak 750 kilograma može potegnuti 15 čvorova i tako izdržati cijeli sat. Mladi brodograditelji iz Finske za šestmetarsku Amber traže 100 tisuća eura.

---

image

Elvene Amber na solarni pogon

---

Iako je pogon na jedra najčistiji mogući i proizvođači jedrilica traže alternativu za standardne dizelaše. Hanse 410 je tako izložio koncept gorivnih ćelija dostatnih za autonomiju od 55 milja za trenutke uplovljavanja ili plovidbu kada nema vjetra. Partner za realizaciju toga projekta je poznata tvrtka Efoy koja proizvodi generatore za kemijsku pretvorbu tekućine u električnu energiju i distribuira kante metanola težine 24 kilograma.

Grupacija Hanse je Düsseldorfu imala svjetsku premijeru novoga modela Moody DS48. S velikim ostakljenim nadgrađem i zaobljenim produženim krovom dobiven je zaštićeni deck saloon prostor za duge plovidbe u hladnim krajevima. U samome pramcu kod sidrenog prostora je ostavljeno mjesto za stolić kako bi se na sidru dobio još jedan prostor za uživanje. Cijena prestižnog modela je 1,3 milijuna eura.

---

image

Moody DS48 ima sve za zimske đite

---

Od ostalih premijera istaknuo se Jeanneau Sun Odyssey 350, nasljednik 349-ice, u deset godina prodane u gotovo tisuću primjeraka. Kad je brod tako uspješan izmjene trebaju biti minimalne, pa su dizajneri fokusirani na povećanje volumena i površine jedara. Integrirani dugi špirun s udaljenim sidrom dodatno je povećao hvatište za jedra. Očekuje se da će brod biti živahan već na pet čvorova vjetra. Očekuje se cijena od 240 tisuća eura.

---

image

Prototip Jeanneau Sun Odyssey 350

---

---

Ciparski hidrokrilac s dometom od 80 milja

Proteus 310 je maleni hidrokrilac sličan francuskom Overboatu kojeg smo imali prilike provozati prošle godine u Veneciji. U kokpitu ima mjesta za dvoje putnika, ima klasičan volan i stražnji pogon na električnu pentu od 6 kW.

Prednja široka peraja za stabilnost je vrlo važna jer je najveća brzina 25 čvorova, a krstareća 18. Punjenje LiFePo baterije od 15 kWh traje dva sata. Cijena je 55 tisuća eura, a uz doplatu se mogu naručiti hladnjak i trajler.

---

---

image

Ciparski hidrokrilac Proteus 310

---

---

Električni gumenjak i jači Avatori

I proizvođača električnih motora je sve više. Tvrtka Stream je tako na aluminijskom gumenjaku vrlo sličnom Highfieldu stavila svoje oznake i ponudila ga s električnom pentom od 50 konja za 50 tisuća eura. Nazvali su ga Stream RIB 560 i nude ga kao zeleno rješenje za rijeke. S ugrađenih 26 kWh baterija moći će se glisirati sat vremena ili sporije par sati.

Inače, švedska tvrtka proizvodi tri modela nazivne snage 15, 30 i 50 konja, sve u tijelu standardnih Tohatsuovih izvanbrodskih motora.

Slično je najavio i Mercury kao studiju high voltage ne navodeći pojedinosti. Zasad su izložili Avatore 75e i 110e, snage 7,5, odnosno 11 kW. Izloženi su bili i pripadajući kompleti baterija, no bez cijene i tehničkih detalja.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Gordan Jelavić
Gordan Jelavić

Na jednom mjestu donosimo sve važnije premijere ovogodišnjeg sajma u Düsseldorfu


Moody DS48 ima sve za zimske đite


Ciparski hidrokrilac Proteus 310


Sauvage 34 najveći je model u ponudi Ranierija


Električni Stream RIB 560


‘Turčin‘ na točkice Dromeas D38 CC


Frauscherov Porsche eFantom


Cito XR7 postiže 60 čvorova


Avator sada ima i verziju od 11 kilovata


Brunswickov odgovor Axoparu - Navan S30


Protagon 25 je dobio kabinu


Tri SuperRiba su branila hrvatske boje


Pelagosa 33 dobila je i međunarodne obožavatelje


Edorado 8S lebdi do udaljenosti od 40 milja


Desetljeće dominacija Axopara obilježeno je novim modelom 29 XC Cross Cabin


Catanin motorni katamaran YOT 36


Za kraljicu Targu 41 čekao se red


Ekstra ležaj za punicu


Quarken 35 ima veliku bočnu kliznu stijenku


Elvene Amber na solarni pogon


Ralph Jablonski sa zanimljivim sunčalištem


Nautic 880 daje najviše prostora za novac


Antares 12 je dosegnuo zvijezde s cijenom od 675 tisuća eura


Samo prvoga vikenda je došlo 55 tisuća posjetitelja


Marex 440 ima kokpit za mećavu


W43, plod najvećega poljskoga kooperanta


Four Winns TH36, američka vizija nautike


Fabbro F45 stigao je iz Tuzle


Bavaria SR33 nudi veliki komfor za pristojnu cijenu od 300 tisuća eura


Prototip Jeanneau Sun Odyssey 350


Hanse 410 umjesto dizela ima Efoy gorivne ćelije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/protagon-25-ranieri-sauvage-navan-donosimo-sve-premijere-ovogodisnjeg-boot-duesseldorfa-1361554 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=661380af3e0008547c98d5a0ab7f977238a5a656 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Protagon+25%2C+Ranieri+Sauvage%2C+Navan...+Donosimo+sve+va%C5%BEnije+premijere+boot+D%C3%BCsseldorfa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fprotagon-25-ranieri-sauvage-navan-donosimo-sve-premijere-ovogodisnjeg-boot-duesseldorfa-1361554 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fprotagon-25-ranieri-sauvage-navan-donosimo-sve-premijere-ovogodisnjeg-boot-duesseldorfa-1361554 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => UZ RAZNE VARIJANTE I KOPIJE AXOPARA KOJI SLAVI DESET GODINA DOMINACIJE NA TRŽIŠTU, NASTAVLJEN JE TREND ELEKTRIČNIH BRODICA RAZNIH VELIČINA I NAMJENA, TE RAST CIJENA KOJIM NAUTIKA POSTAJE SVE TEŽE DOSTUPNA ŠIROJ PUBLICI, POSEBNO MLADIMA OD KOJIH SE OČEKUJE DA ULOŽE CIJELI KAPITAL U PLOVEĆU NEKRETNINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na LICu MJESTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

na LICu MJESTAProtagon 25, Ranieri Sauvage, Navan... Donosimo sve važnije premijere boot Düsseldorfa

Piše Gordan Jelavić
6. veljače 2024. - 12:02

Boot Düsseldorf, najveći svjetski kopneni nautički sajam, ove je godine u svom 55. izdanju okupio 1500 izlagača te privukao čak 214 tisuća posjetitelja iz 120 država. 

Otvoreno more je kao i uvijek bilo na licu mjesta u potrazi za novitetima i zanimljivostima, a prvi dio reportaže iz Düsseldorfa mogli ste čitati proteklog vikenda. 

U drugom nastavku donosimo vam sve važnije premijere ovogodišnjeg sajma: od turskih perjanica poput Fabbra 45 ili nešto većeg Dromeasa, preko Quarkena i Navana, novog brenda iz grupacije Brunswick, do novih aduta tvrtki Ranieri, Beneteau, Bavaria...

Mag nautičke industrije

Sve bolja ponuda benzinskih penti od 8, 10, pa i 12 cilindara snage do 600 konja ...

18. svibanj 2024 11:16