StoryEditorOCM

BIOGRAD BOAT SHOWPogledajte što se nudi na nautičkom sajmu pod maskama u Marini Kornati

Piše Matea Gugić
JURE MIŠKOVIĆ/cropix
22. listopada 2020. - 09:21
Biograd, 211020. 22. medjunarodni nauticki sajam Biograd Boat Show, u organizaciji i domacinstvu Ilirije d.d., otvorio je vrata izlagacima i posjetiteljima, te usprkos novim okolnostima uz sve epidemioloske mjere, odrzao tradiciju najveceg nautickog sajma u Srednjoj Europi.Jure Miskovic/Cropix

U znaku strogih epidemioloških mjera, u srijedu ujutro otvoren je 22. Biograd boat show. S više od 240 izlagača i u ovo rizično doba, to je najveći sajam plovila u srednjoj Europi. Svi su ostali veliki europski sajmovi, osim tri, otkazani te ovu pandemijsku sajamsku sezonu zatvara upravo Biograd boat show.

– Mi smo zbog te činjenice jako ponosni i, što je najvažnije, uspjeli smo zadržati međunarodni karakter sajma. Stigli su nam Nijemci, Talijani, Austrijanci, Slovenci i Poljaci. Srećom, baš smo prije tjedan dana dospjeli na zelenu listu većine tih zemalja, i oni koji su se bili premišljali ipak su odlučili doći. Vjerujem da je i lijepo vrijeme utjecalo na odluku – rekao nam je glavni direktor sajma Milan Šangulin, naglasivši kako je broj brodova gotovo jednak prošlogodišnjem. Dotaknuo se i teme nautičke sezone u Hrvatskoj te je naglasio kako se više ne radi o predsezoni i posezoni, nego o sezoni s restrikcijama i bez njih.

– Kad god nije bilo restrikcija u putovanju, naša je nautika procvala samo tako. Svi se moramo odgovorno ponašati te se potruditi da se politički otvore granice, jer nema bolje za socijalnu distancu od odmora na moru – zaključio je Šangulin, a s njim se složio i Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam.

– Nautika je pokazala veliku otpornost u ovo doba pandemije i za nas je to jedan od najznačajnijih segmenata turizma, s obzirom na to da nautičari troše gotovo dvostruko više nego prosječni turisti u Hrvatskoj. Osim toga, potiču razvoj drugih, posebnih oblika turizma, poput eno-gastronomije – naglasio je, dodavši da je važno istaknuti novu strategiju turizma.

– Želimo od sada pa nadalje promatrati nautički turizam s dva stajališta: prvo da se osigura održivost ovog oblika turizma, što znači zaštita našeg mora i obale, te da s druge strane sklonimo zakonske i administrativne prepreke koje onemogućavaju nove investicije i razvoj. Tu se prije svega misli na donošenje izmjena Zakona o pomorskom dobru, koji na jedan način unosi pravnu nesigurnost i neizvjesnost za naše postojeće koncesionare, te da oni konačno mogu početi snažnije investirati, razvijati se i ulagati u nove projekte – zaključio je Kovačević.

Nautički turizam

A da je nautički turizam bio "slamka spasa" za cjelokupni ovogodišnji hrvatski turizam, svjestan je i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

– I u listopadu, do današnjeg dana, imamo 12 tisuća dolazaka. Dakle, naš nautički turizam dokazao je kako je izrazito otporan i to je naša velika prednost u odnosu na konkurenciju u Europi i na Mediteranu, jer smo pokazali kako i u ovim nemogućim uvjetima možemo pružiti uslugu koja nudi zdravlje i sigurnost. Zato uspjeh našeg nautičkog turizma moramo iskoristiti kako bismo se regrutirali za sljedeću godinu – kazao je na otvaranju sajma Glavina, naglasivši da fokus mora biti na prilagodbi novim okolnostima i da pritom ponudimo kvalitetnu uslugu uzimajući u obzir poštovanje posebnih mjera koliko god one trajale.

– Siguran sam da sljedeće godine možemo ostvariti izvanredan rezultat u nautici i općenito u turizmu. Naša se zemlja prva otvorila nautičarima i prvi smo koji smo dopustili uplovljavanje velikih jahti još u svibnju, te smo već tada poslali snažnu poruku da smo otvoreni za nautičare, za razliku od svih drugih. Sigurno je da ćemo taj način razmišljanja njegovati i sljedeće sezone i da ćemo napraviti baš sve u epidemiološkom, sigurnosnom te u marketinškom smislu da nautičari budu prvi koji će otvoriti novu turističku sezonu – zaključio je Glavina.

A sigurnim se u Biogradu osjeća i bračni par Jim i Tammy, koji su u Hrvatsku stigli iz dalekog Colorada.

– Kod vas smo već šest tjedana, a plovimo četiri tjedna. Krenuli smo iz Splita sredinom srpnja, a trenutno boravimo u Zadru te smo odlučili posjetiti Biograd boat show jer nas, naravno, zanimaju brodovi – uz osmijeh nam je rekao Jim, a Tammy je dodala kako se u Lijepoj našoj osjećaju iznimno sigurno te zaista nemaju nikakve primjedbe.

– Nautika je idealna grana turizma za ovo pandemijsko doba, jer si svakako fizički distanciran i okružen si isključivo ljudima koje poznaješ. Upravo smo zbog toga naš odmor odlučili provesti na višetjednoj plovidbi. Nažalost, kako je sezona već odmaknula, dosta je restorana zatvoreno, a čak se i većina bova diže iz uvala pa nemamo veliku mogućnost izbora za vez. No, marine su vam stvarno na razini i uglavnom u njima odsjedamo – rekla je Tammy te nastavila uživati u razgledanju prelijepih brodova vezanih u Marini Kornati. Sajam je zbog aktualnih prilika produljen na pet dana, trajat će do 25. listopada, a otvoreni prostor treće najveće marine u zemlji, kategorizirane s četiri sidra, i svježi morski zrak jamče sigurno okruženje.

Cijena ulaznice je 40 kuna, a čitatelji Otvorenog mora mogu ući besplatno s kuponom objavljenim u posljednjem broju tog nautičkog magazina.

26. travanj 2024 02:03