stdClass Object ( [id] => 1080664 [title] => Pitomi Krk, mrki Cres i čudesni pijesci Suska: sedmodnevna ‘tura‘ namijenjena onima kojima će Opatija biti ishodišna i završna luka [alias] => pitomi-krk-mrki-cres-i-cudesni-pijesci-suska-sedmodnevna-tura-namijenjena-onima-kojima-ce-opatija-biti-ishodisna-i-zavrsna-luka [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rivijera od Voloskog do Mošćenićke Drage uistinu je lijepa, posve drugačija od svega ostaloga što nudi hrvatski Jadran. Elegantna carska i kraljevska ljetovališta poput Opatije i Lovrana s nebrojenim hotelima i tradicijom visokog turizma što datira duboko u 19. stoljeće, skladno se nadopunjuju s ostacima pučke i ribarske povijesti ovoga kraja, posebno vidljivima u Voloskom, staroj jezgri Lovrana i Mošćenićkoj Dragi. A nad svime se nadvija kilometar i pol visoka zelena planina Učka s koje se u ljetna predvečerja nad morem širi spasonosna svježina.

Kolijevka pomorstva

Sa sjevera Riječki zaljev zatvara rastegnuta crta uvijek užurbanoga grada Rijeke, s lukom, brodogradilištima i velikom rafinerijom na južnom kraju. Tik uz rafineriju je ulaz u zaljev gradića Bakra, kolijevke pomorstva u ovom dijelu Jadrana, ali tamo jahte ne zalaze – upravo se tu nad cijeli Riječki zaljev ljevkasto s planina spušta jaka bakarska bura, tek nešto slabija od čuvenije senjske.

Treću stranicu trokuta čine otoci Krk i Cres. Zeleni i pitomi Krk znatno smanjuje jačinu bure u južnom dijelu Riječkoga zaljeva. Tu su dvije prijazne lučice, jedina dobra zakloništa u cijelom akvatoriju: Omišalj i Malinska. Osobito je dobra ova prva, u dubokom zaljevu i s lijepim starim gradićem što stražari gore na brežuljku, ali i s neprijaznom tankerskom lukom na W strani; ovdje je terminal naftovoda. Cres je drugačiji: mrk i nepristupačan, bez ijedne luke na ovom dijelu otoka. S obje strane Cresa vode dva od tri izlaza iz Riječkog zaljeva, Vela i Srednja vrata.

No, recimo prvo riječ-dvije o Opatiji. Tisuće turista dolaze u nju zimi i ljeti privučeni njezinom otmjenom ljepotom. Ovdje su se odmarali bečki i saski kraljevi i carevi, a početkom turizma smatra se gradnja vile Angioline 1844. Opatijski parkovi s brižno njegovanim cvjetnjacima i stazama u sjeni magnolija, palmi i drugog egzotičnog drveća, kilometarski Lungo mare, pješački uzmorski put od Voloskoga do Lovrana, bogat noćni život u barovima, kasinima... sve to je Opatija, u starom šlageru opjevana kao Opatija bajna.

Nije stoga čudo da je ovdje, točnije u nedalekim Ičićima, izgrađena luksuzna marina u sustavu ACI-ja (a i sjedište te tvrtke je upravo u Opatiji). Tu je i znatno manja Marina Admiral, dio istoimenog hotela. Obje su premalih kapaciteta za potrebe rivijere. Velika Rijeka tek kreće u ostvarenje davno zacrtanih planova o gradnji luke za jahte unutar gradske luke.

Krk ili Punat

Naš sedmodnevni prijedlog, namijenjen onima kojima će opatijske marine biti ishodišna i završna luka, počinje s Krkom. Alternativno, cilj prvoga dana plovidbe može biti i Punat (razlika je svega 2 milje). Krk je ipak ljepši povijesni gradić uskih romantičnih uličica, bogatih crkava i izvrsnih restorana; Punat je nekadašnje selo, danas okruženo brojnim kućama za odmor.

S druge strane, krčka luka je uvijek zatrpana barkama i ribarskim brodovima, tu je svega desetak mogućih vezova za namjernike; puntarska marina je velika i tamo ćete uvijek naći mjesta. Možda je najbolje da odluku prepustite za kraj etape – ako nađete vez, Krk će biti bolji izbor.

---

image
Zalazak sunca na ulazu u ACI marinu Cres
Željko Hajdinjak/Cropix
---

Iz Riječkog zaljeva izaći ćete kroz Srednja vrata, prolaz između Krka i Cresa. Ako je ispred Rijeke bura, ovdje će biti mnogo slabija, gotovo bez valova. Ako je u Riječkom zaljevu bila utiha, ovdje će nešto puhati. Kada se južnije, u Kvarneriću, već podiže jugo, često mu treba dan ili dva da probije kroz Srednja vrata.

Na samom N ulazu u vrata nalazi se slikovita lučica i franjevački samostan Glavotok iz 1526. godine; upravo tu pred Glavotokom često se sukobljavaju morske struje i vjetrovi iz suprotnih smjerova. A nešto dalje prema jugu krčka obala nudi nekoliko lijepih uvala za sidrenje i kupanje, od Vele Jane do Malog boka. U uvali Valbiska je trajektno pristanište, a dalje prema Krku i Puntu bura je opet jaka i puše ravno u provu, iz Puntarske Drage.

Čudesni pješčani Susak

Sve što slijedi opisano je već u ranijim rutama, ponegdje u obrnutom smjeru. Ovdje treba napomenuti sljedeće: akvatorij između Silbe i Suska bez sumnje je srce ove đite. Možda ćete poželjeti malo drugačije raspodijeliti etape od ovoga što ovdje predlažemo.

Umjesto na (previše južnu?) Silbu, iz Raba možete trećega dana zaploviti prema Punta Križi na Cresu ili ravno kroz prolaz Privlaku u Mali Lošinj (most Privlaka otvara se u 9 i 18 sati; mislite na to da je već po osrednjoj buri tu nemoguće proći!). U ovom našem prijedlogu Silbi smo ipak dali prednost pred Malim Lošinjem, no to je stvar osobnog izbora.

Rute do Ilovika i Suska su kratke, svaka oko deset milja, ali vrijedi posjetiti i jedan i drugi otok, osobito čudesni pješčani Susak. I tu možete varirati: umjesto da četvrtoga dana zastanete već u Iloviku, nastavite još 11 milja uz W obalu otoka Lošinja i zavucite se u Zaljev Maloga Lošinja (ali prođite uskim kanalom između Ilovika i Sv. Petra, već to će biti lijepi doživljaj!). Tako ste, eto, spojili i Silbu i Lošinj u ovoj plovidbi, uz nešto više vremena u kokpitu.

Susak svakako posjetite. Okupajte se na njegovoj pješčanoj plaži, prošećite iz lučice gore do starog sela, možda čak i do vrha otoka gdje je najviše smješteni jadranski svjetionik, nalazi se na točno 100 m nadmorske visine – nije čudo da mu je domet čak 19 milja. Jedini problem može biti (opet!) bura. Tada susačka luka nije sigurna, bolje je nastaviti još 5-6 milja sjevernije do uvale Maračol na Unijama.

Slikoviti Valun

Cres je još jedan od gradova vrlo bogate pomorske i ine prošlosti. Nalazi se u dubokom zaljevu koji ga štiti od svih vjetrova i valova. U najdubljem dijelu zaljeva je prostrana ACI marina. Od nje do grada treba malo potegnuti pješice ili unajmiti bicikl, a na gradskoj vas rivi i u susjednim uličicama čekaju brojne konobe i restorani idealni za proslavu skorog svršetka đite.

Onaj što nosi ime grada, a smjestio se tik uz mandrač u dnu luke, broji se među najbolje jadranske restorane. Ne možemo ne spomenuti pri kraju još dvije varijante vrijedne razmišljanja. Prvo, par milja prije uplovljenja u Cres, čim ste prošli rt Pernat, mogli ste skrenuti udesno i nakon 3,5 milje došli biste do mjestanca Valun.

To je jedna od najslikovitijih kvarnerskih lučica. Vrlo je mala i nije se lako vezati, ali ako više cijenite skrovita mjestanca od većih gradova, posljednja bi noć vaše plovidbe ovdje možda dobila neko posebno ozračje. Jedino provjerite prognozu i raspitajte se kod mještana; bura (i jak noćni burin pred jutro) tu može biti nezgodan, pa ako je vrijeme od bure radije odustanite od Valuna – do neke druge prilike.

---

image
Lubenice
Matija Djanješić/Cropix
---

Drugo, još prije rta Pernat (4,5 milje južnije, s pučinske strane) zacijelo ste zamijetili Lubenice, naselje sa zvonikom na vrhu litice. Gore je, vjerujete, lijepo, a pogled se pamti! Malo je teže s pristupom, no za mirna mora možete se usidriti pred lijepom bijelom plažom u uvali Sv. Ivan, ravno pod Lubenicama, i zaputiti se vrlo strmom stazom do prvih kuća što su se nadvile nad morem na 378 metara nadmorske visine.

Ovo je ipak otvoreno more i valja biti uvijek na oprezu, zato svakako barem jednog člana posade nesklona tom alpinizmu ostavite za svaki slučaj u brodu. No, nek’ mu bude žao što nije doživio ono što i vi. Pogled prema zapadu je nezaboravan, a minijaturni povijesni gradić, čija je povijest stara četiri tisućljeća, uistinu je vrijedan posjeta.

Strme obale Cresa

Zadnjega dana put nas vodi na sjever uz Cres. Obala otoka je vrlo strma i gola, dubine su odmah šezdesetak metara. Nema nam druge no grabiti milje do naše polazne marine, njih je za danas preostalo oko 25. Usmjerite pramac na rt Sv. Blaž. Iza njega je prostrani zaljev gotovo okomitih litica: Veli bok. Tu su bure najjače.

Kad se dohvatite svjetionika na rtu Prestenice (bijeli dugi bljeskovi svakih 10 sek.), eto vas u Velim vratima – cilj se već vidi u daljini, Riječki zaljev opet nas prima u svoj zagrljaj. Kod Porozine pripazite na trajekte koji ovdje svako malo trčkaraju prijeko do Brestove, tamo na kopnu, presijecajući vam put.

---

ČUVAJTE SE BURE


Poput većine sjevernojadranskih ruta opisanih u prethodnim poglavljima i ova će vas voditi područjima kojima gospodari bura. Dobru zaštitu od nje pružaju samo dijelovi Krka, Raba i Lošinja. Zato redovito pratite vremenske prognoze

---

---

ACI MARINA IČIĆI


tel. +385 (0)51 704 004
web: www.aci-marinas.com
e-mail: m.opatija@aci-club.hr VHF kanal 17

Nalazi se u Ičićima, oko 3 km južno od središta Opatije (cestom i uzmorskom stazom Lungo mare). Ima 281 vez u moru (desetak za megajahte uz unutrašnju stranu lukobrana) i 35 mjesta na suhome. Struja i voda na vezu. Restoran, kafić, sanitarni čvor, praonica rublja, prodavaonica prehrambenih namirnica, prodavaonica nautičke opreme i odjeće, servisna radionica, wifi, dizalica nosivosti 15 t. Najbliža crpka za gorivo nalazi se u gradskoj luci Opatija (2 milje).

Oprez! Ulaz u akvatorij marine je uzak. Za jake bure uplovljavanje može biti otežano zbog križanih valova koji se odbijaju od obale!

Prilaz: Na vrhu lukobrana je svjetlo (C Bl 3s 3M).

Vjetrovi: U marini je dobra zaštita od svih vjetrova. Ispred marine bura, koja najčešće ne prelazi srednju snagu, može stvarati velike valove.

---

---

MARINA ADMIRAL


tel. +385 (0)51 410 444
web: www.marina-opatija.com
e-mail: reservations@remisens.com

Nalazi se u sklopu istoimenog hotela u središtu Opatije. Ima160 vezova u moru sa strujom i vodom te 40 suhih vezova. Nema servisnih radionica. Gorivo u gradskoj luci (0,5 milje). Gostima marine na raspolaganju su svi hotelski sadržaji - bazen, sauna, masaža, saloni za uljepšavanje, garaža itd.

Prilaz: Vrlo uzak ulaz u marinu!

Vjetrovi: Dobra zaštita od svih vjetrova. Po buri su ulaz i izlaz otežani.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-30 09:30:26 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-05 21:21:48 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-02-28 13:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 26 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/30\/15873652.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/30\/15873650.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/30\/15873654.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pogled na grad Cres i ulaz u luku, a u pozadini se vidi Istra","Zalazak sunca na ulazu u ACI marinu Cres","Lubenice"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_15873652_1920.jpg":"1920x1080","k_15873652_1280.jpg":"1280x1280","k_15873652_1024.jpg":"1024x1024","k_15873652_640.jpg":"640x640","k_15873652_480.jpg":"480x480","k_15873652_340.jpg":"340x340","k_15873652_220.jpg":"220x220","o_15873652_1280.jpg":"1280x853","o_15873652_1024.jpg":"1024x682","o_15873652_640.jpg":"640x426","o_15873652_480.jpg":"480x320","o_15873652_340.jpg":"340x226","o_15873652_220.jpg":"220x146","h_15873652_1280.jpg":"1280x854","h_15873652_1024.jpg":"1024x683","h_15873652_640.jpg":"640x427","h_15873652_480.jpg":"480x320","h_15873652_340.jpg":"340x227","h_15873652_220.jpg":"220x147","pp_15873652_1280.jpg":"1006x1280","pp_15873652_1024.jpg":"805x1024","pp_15873652_640.jpg":"503x640","pp_15873652_480.jpg":"377x480","pp_15873652_340.jpg":"267x340","pp_15873652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15873650_1920.jpg":"1920x1080","k_15873650_1280.jpg":"1280x1280","k_15873650_1024.jpg":"1024x1024","k_15873650_640.jpg":"640x640","k_15873650_480.jpg":"480x480","k_15873650_340.jpg":"340x340","k_15873650_220.jpg":"220x220","o_15873650_1280.jpg":"1280x853","o_15873650_1024.jpg":"1024x682","o_15873650_640.jpg":"640x426","o_15873650_480.jpg":"480x320","o_15873650_340.jpg":"340x226","o_15873650_220.jpg":"220x146","h_15873650_1280.jpg":"1280x854","h_15873650_1024.jpg":"1024x683","h_15873650_640.jpg":"640x427","h_15873650_480.jpg":"480x320","h_15873650_340.jpg":"340x227","h_15873650_220.jpg":"220x147","pp_15873650_1280.jpg":"1006x1280","pp_15873650_1024.jpg":"805x1024","pp_15873650_640.jpg":"503x640","pp_15873650_480.jpg":"377x480","pp_15873650_340.jpg":"267x340","pp_15873650_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15873654_1920.jpg":"1920x1080","k_15873654_1280.jpg":"1280x1280","k_15873654_1024.jpg":"1024x1024","k_15873654_640.jpg":"640x640","k_15873654_480.jpg":"480x480","k_15873654_340.jpg":"340x340","k_15873654_220.jpg":"220x220","o_15873654_1280.jpg":"1280x853","o_15873654_1024.jpg":"1024x682","o_15873654_640.jpg":"640x426","o_15873654_480.jpg":"480x320","o_15873654_340.jpg":"340x226","o_15873654_220.jpg":"220x146","h_15873654_1280.jpg":"1280x854","h_15873654_1024.jpg":"1024x683","h_15873654_640.jpg":"640x427","h_15873654_480.jpg":"480x320","h_15873654_340.jpg":"340x227","h_15873654_220.jpg":"220x147","pp_15873654_1280.jpg":"1006x1280","pp_15873654_1024.jpg":"805x1024","pp_15873654_640.jpg":"503x640","pp_15873654_480.jpg":"377x480","pp_15873654_340.jpg":"267x340","pp_15873654_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7942181 Threads: 4 Questions: 1587896391 Slow queries: 4850470 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112224227 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/pitomi-krk-mrki-cres-i-cudesni-pijesci-suska-sedmodnevna-tura-namijenjena-onima-kojima-ce-opatija-biti-ishodisna-i-zavrsna-luka-1080664 [printLink] => /om/nautika/pitomi-krk-mrki-cres-i-cudesni-pijesci-suska-sedmodnevna-tura-namijenjena-onima-kojima-ce-opatija-biti-ishodisna-i-zavrsna-luka-1080664?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 362557 [name] => Krk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krk [link] => /tag/krk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321724 [name] => cres [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cres [link] => /tag/cres ) [3] => stdClass Object ( [id] => 224470 [name] => Susak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => susak [link] => /tag/susak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pitomi Krk, mrki Cres i čudesni pijesci Suska: sedmodnevna ‘tura‘ namijenjena onima kojima će Opatija biti ishodišna i završna luka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/30/15873652.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonimir Barišin/Cropix [mainImageDesc] => Pogled na grad Cres i ulaz u luku, a u pozadini se vidi Istra [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/30/15873652.jpg [title] => Pogled na grad Cres i ulaz u luku, a u pozadini se vidi Istra Zvonimir Barišin/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/30/15873650.jpg [title] => Zalazak sunca na ulazu u ACI marinu Cres Željko Hajdinjak/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/30/15873654.jpg [title] => Lubenice Matija Djanješić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Rivijera od Voloskog do Mošćenićke Drage uistinu je lijepa, posve drugačija od svega ostaloga što nudi hrvatski Jadran. Elegantna carska i kraljevska ljetovališta poput Opatije i Lovrana s nebrojenim hotelima i tradicijom visokog turizma što datira duboko u 19. stoljeće, skladno se nadopunjuju s ostacima pučke i ribarske povijesti ovoga kraja, posebno vidljivima u Voloskom, staroj jezgri Lovrana i Mošćenićkoj Dragi. A nad svime se nadvija kilometar i pol visoka zelena planina Učka s koje se u ljetna predvečerja nad morem širi spasonosna svježina.

Kolijevka pomorstva

Sa sjevera Riječki zaljev zatvara rastegnuta crta uvijek užurbanoga grada Rijeke, s lukom, brodogradilištima i velikom rafinerijom na južnom kraju. Tik uz rafineriju je ulaz u zaljev gradića Bakra, kolijevke pomorstva u ovom dijelu Jadrana, ali tamo jahte ne zalaze – upravo se tu nad cijeli Riječki zaljev ljevkasto s planina spušta jaka bakarska bura, tek nešto slabija od čuvenije senjske.

Treću stranicu trokuta čine otoci Krk i Cres. Zeleni i pitomi Krk znatno smanjuje jačinu bure u južnom dijelu Riječkoga zaljeva. Tu su dvije prijazne lučice, jedina dobra zakloništa u cijelom akvatoriju: Omišalj i Malinska. Osobito je dobra ova prva, u dubokom zaljevu i s lijepim starim gradićem što stražari gore na brežuljku, ali i s neprijaznom tankerskom lukom na W strani; ovdje je terminal naftovoda. Cres je drugačiji: mrk i nepristupačan, bez ijedne luke na ovom dijelu otoka. S obje strane Cresa vode dva od tri izlaza iz Riječkog zaljeva, Vela i Srednja vrata.

No, recimo prvo riječ-dvije o Opatiji. Tisuće turista dolaze u nju zimi i ljeti privučeni njezinom otmjenom ljepotom. Ovdje su se odmarali bečki i saski kraljevi i carevi, a početkom turizma smatra se gradnja vile Angioline 1844. Opatijski parkovi s brižno njegovanim cvjetnjacima i stazama u sjeni magnolija, palmi i drugog egzotičnog drveća, kilometarski Lungo mare, pješački uzmorski put od Voloskoga do Lovrana, bogat noćni život u barovima, kasinima... sve to je Opatija, u starom šlageru opjevana kao Opatija bajna.

Nije stoga čudo da je ovdje, točnije u nedalekim Ičićima, izgrađena luksuzna marina u sustavu ACI-ja (a i sjedište te tvrtke je upravo u Opatiji). Tu je i znatno manja Marina Admiral, dio istoimenog hotela. Obje su premalih kapaciteta za potrebe rivijere. Velika Rijeka tek kreće u ostvarenje davno zacrtanih planova o gradnji luke za jahte unutar gradske luke.

Krk ili Punat

Naš sedmodnevni prijedlog, namijenjen onima kojima će opatijske marine biti ishodišna i završna luka, počinje s Krkom. Alternativno, cilj prvoga dana plovidbe može biti i Punat (razlika je svega 2 milje). Krk je ipak ljepši povijesni gradić uskih romantičnih uličica, bogatih crkava i izvrsnih restorana; Punat je nekadašnje selo, danas okruženo brojnim kućama za odmor.

S druge strane, krčka luka je uvijek zatrpana barkama i ribarskim brodovima, tu je svega desetak mogućih vezova za namjernike; puntarska marina je velika i tamo ćete uvijek naći mjesta. Možda je najbolje da odluku prepustite za kraj etape – ako nađete vez, Krk će biti bolji izbor.

---

image
Zalazak sunca na ulazu u ACI marinu Cres
Željko Hajdinjak/Cropix
---

Iz Riječkog zaljeva izaći ćete kroz Srednja vrata, prolaz između Krka i Cresa. Ako je ispred Rijeke bura, ovdje će biti mnogo slabija, gotovo bez valova. Ako je u Riječkom zaljevu bila utiha, ovdje će nešto puhati. Kada se južnije, u Kvarneriću, već podiže jugo, često mu treba dan ili dva da probije kroz Srednja vrata.

Na samom N ulazu u vrata nalazi se slikovita lučica i franjevački samostan Glavotok iz 1526. godine; upravo tu pred Glavotokom često se sukobljavaju morske struje i vjetrovi iz suprotnih smjerova. A nešto dalje prema jugu krčka obala nudi nekoliko lijepih uvala za sidrenje i kupanje, od Vele Jane do Malog boka. U uvali Valbiska je trajektno pristanište, a dalje prema Krku i Puntu bura je opet jaka i puše ravno u provu, iz Puntarske Drage.

Čudesni pješčani Susak

Sve što slijedi opisano je već u ranijim rutama, ponegdje u obrnutom smjeru. Ovdje treba napomenuti sljedeće: akvatorij između Silbe i Suska bez sumnje je srce ove đite. Možda ćete poželjeti malo drugačije raspodijeliti etape od ovoga što ovdje predlažemo.

Umjesto na (previše južnu?) Silbu, iz Raba možete trećega dana zaploviti prema Punta Križi na Cresu ili ravno kroz prolaz Privlaku u Mali Lošinj (most Privlaka otvara se u 9 i 18 sati; mislite na to da je već po osrednjoj buri tu nemoguće proći!). U ovom našem prijedlogu Silbi smo ipak dali prednost pred Malim Lošinjem, no to je stvar osobnog izbora.

Rute do Ilovika i Suska su kratke, svaka oko deset milja, ali vrijedi posjetiti i jedan i drugi otok, osobito čudesni pješčani Susak. I tu možete varirati: umjesto da četvrtoga dana zastanete već u Iloviku, nastavite još 11 milja uz W obalu otoka Lošinja i zavucite se u Zaljev Maloga Lošinja (ali prođite uskim kanalom između Ilovika i Sv. Petra, već to će biti lijepi doživljaj!). Tako ste, eto, spojili i Silbu i Lošinj u ovoj plovidbi, uz nešto više vremena u kokpitu.

Susak svakako posjetite. Okupajte se na njegovoj pješčanoj plaži, prošećite iz lučice gore do starog sela, možda čak i do vrha otoka gdje je najviše smješteni jadranski svjetionik, nalazi se na točno 100 m nadmorske visine – nije čudo da mu je domet čak 19 milja. Jedini problem može biti (opet!) bura. Tada susačka luka nije sigurna, bolje je nastaviti još 5-6 milja sjevernije do uvale Maračol na Unijama.

Slikoviti Valun

Cres je još jedan od gradova vrlo bogate pomorske i ine prošlosti. Nalazi se u dubokom zaljevu koji ga štiti od svih vjetrova i valova. U najdubljem dijelu zaljeva je prostrana ACI marina. Od nje do grada treba malo potegnuti pješice ili unajmiti bicikl, a na gradskoj vas rivi i u susjednim uličicama čekaju brojne konobe i restorani idealni za proslavu skorog svršetka đite.

Onaj što nosi ime grada, a smjestio se tik uz mandrač u dnu luke, broji se među najbolje jadranske restorane. Ne možemo ne spomenuti pri kraju još dvije varijante vrijedne razmišljanja. Prvo, par milja prije uplovljenja u Cres, čim ste prošli rt Pernat, mogli ste skrenuti udesno i nakon 3,5 milje došli biste do mjestanca Valun.

To je jedna od najslikovitijih kvarnerskih lučica. Vrlo je mala i nije se lako vezati, ali ako više cijenite skrovita mjestanca od većih gradova, posljednja bi noć vaše plovidbe ovdje možda dobila neko posebno ozračje. Jedino provjerite prognozu i raspitajte se kod mještana; bura (i jak noćni burin pred jutro) tu može biti nezgodan, pa ako je vrijeme od bure radije odustanite od Valuna – do neke druge prilike.

---

image
Lubenice
Matija Djanješić/Cropix
---

Drugo, još prije rta Pernat (4,5 milje južnije, s pučinske strane) zacijelo ste zamijetili Lubenice, naselje sa zvonikom na vrhu litice. Gore je, vjerujete, lijepo, a pogled se pamti! Malo je teže s pristupom, no za mirna mora možete se usidriti pred lijepom bijelom plažom u uvali Sv. Ivan, ravno pod Lubenicama, i zaputiti se vrlo strmom stazom do prvih kuća što su se nadvile nad morem na 378 metara nadmorske visine.

Ovo je ipak otvoreno more i valja biti uvijek na oprezu, zato svakako barem jednog člana posade nesklona tom alpinizmu ostavite za svaki slučaj u brodu. No, nek’ mu bude žao što nije doživio ono što i vi. Pogled prema zapadu je nezaboravan, a minijaturni povijesni gradić, čija je povijest stara četiri tisućljeća, uistinu je vrijedan posjeta.

Strme obale Cresa

Zadnjega dana put nas vodi na sjever uz Cres. Obala otoka je vrlo strma i gola, dubine su odmah šezdesetak metara. Nema nam druge no grabiti milje do naše polazne marine, njih je za danas preostalo oko 25. Usmjerite pramac na rt Sv. Blaž. Iza njega je prostrani zaljev gotovo okomitih litica: Veli bok. Tu su bure najjače.

Kad se dohvatite svjetionika na rtu Prestenice (bijeli dugi bljeskovi svakih 10 sek.), eto vas u Velim vratima – cilj se već vidi u daljini, Riječki zaljev opet nas prima u svoj zagrljaj. Kod Porozine pripazite na trajekte koji ovdje svako malo trčkaraju prijeko do Brestove, tamo na kopnu, presijecajući vam put.

---

ČUVAJTE SE BURE


Poput većine sjevernojadranskih ruta opisanih u prethodnim poglavljima i ova će vas voditi područjima kojima gospodari bura. Dobru zaštitu od nje pružaju samo dijelovi Krka, Raba i Lošinja. Zato redovito pratite vremenske prognoze

---

---

ACI MARINA IČIĆI


tel. +385 (0)51 704 004
web: www.aci-marinas.com
e-mail: m.opatija@aci-club.hr VHF kanal 17

Nalazi se u Ičićima, oko 3 km južno od središta Opatije (cestom i uzmorskom stazom Lungo mare). Ima 281 vez u moru (desetak za megajahte uz unutrašnju stranu lukobrana) i 35 mjesta na suhome. Struja i voda na vezu. Restoran, kafić, sanitarni čvor, praonica rublja, prodavaonica prehrambenih namirnica, prodavaonica nautičke opreme i odjeće, servisna radionica, wifi, dizalica nosivosti 15 t. Najbliža crpka za gorivo nalazi se u gradskoj luci Opatija (2 milje).

Oprez! Ulaz u akvatorij marine je uzak. Za jake bure uplovljavanje može biti otežano zbog križanih valova koji se odbijaju od obale!

Prilaz: Na vrhu lukobrana je svjetlo (C Bl 3s 3M).

Vjetrovi: U marini je dobra zaštita od svih vjetrova. Ispred marine bura, koja najčešće ne prelazi srednju snagu, može stvarati velike valove.

---

---

MARINA ADMIRAL


tel. +385 (0)51 410 444
web: www.marina-opatija.com
e-mail: reservations@remisens.com

Nalazi se u sklopu istoimenog hotela u središtu Opatije. Ima160 vezova u moru sa strujom i vodom te 40 suhih vezova. Nema servisnih radionica. Gorivo u gradskoj luci (0,5 milje). Gostima marine na raspolaganju su svi hotelski sadržaji - bazen, sauna, masaža, saloni za uljepšavanje, garaža itd.

Prilaz: Vrlo uzak ulaz u marinu!

Vjetrovi: Dobra zaštita od svih vjetrova. Po buri su ulaz i izlaz otežani.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonimir Barišin/Cropix Željko Hajdinjak/Cropix Matija Djanješić/Cropix
Zvonimir Barišin/Cropix
Pogled na grad Cres i ulaz u luku, a u pozadini se vidi Istra
Željko Hajdinjak/Cropix
Zalazak sunca na ulazu u ACI marinu Cres
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/pitomi-krk-mrki-cres-i-cudesni-pijesci-suska-sedmodnevna-tura-namijenjena-onima-kojima-ce-opatija-biti-ishodisna-i-zavrsna-luka-1080664 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8cfabaf302432e190cebcd65614f1649586ae48e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pitomi+Krk%2C+mrki+Cres+i+%C4%8Dudesni+pijesci+Suska%3A+sedmodnevna+%E2%80%98tura%E2%80%98+namijenjena+onima+kojima+%C4%87e+Opatija+biti+ishodi%C5%A1na+i+zavr%C5%A1na+luka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fpitomi-krk-mrki-cres-i-cudesni-pijesci-suska-sedmodnevna-tura-namijenjena-onima-kojima-ce-opatija-biti-ishodisna-i-zavrsna-luka-1080664 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fpitomi-krk-mrki-cres-i-cudesni-pijesci-suska-sedmodnevna-tura-namijenjena-onima-kojima-ce-opatija-biti-ishodisna-i-zavrsna-luka-1080664 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske đitePitomi Krk, mrki Cres i čudesni pijesci Suska: sedmodnevna ‘tura‘ namijenjena onima kojima će Opatija biti ishodišna i završna luka

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
28. veljače 2021. - 14:04

Rivijera od Voloskog do Mošćenićke Drage uistinu je lijepa, posve drugačija od svega ostaloga što nudi hrvatski Jadran. Elegantna carska i kraljevska ljetovališta poput Opatije i Lovrana s nebrojenim hotelima i tradicijom visokog turizma što datira duboko u 19. stoljeće, skladno se nadopunjuju s ostacima pučke i ribarske povijesti ovoga kraja, posebno vidljivima u Voloskom, staroj jezgri Lovrana i Mošćenićkoj Dragi. A nad svime se nadvija kilometar i pol visoka zelena planina Učka s koje se u ljetna predvečerja nad morem širi spasonosna svježina.

Kolijevka pomorstva

Sa sjevera Riječki zaljev zatvara rastegnuta crta uvijek užurbanoga grada Rijeke, s lukom, brodogradilištima i velikom rafinerijom na južnom kraju. Tik uz rafineriju je ulaz u zaljev gradića Bakra, kolijevke po...

18. svibanj 2024 07:25