StoryEditorOCM

kaštelaOtvoreno prvenstvo Europe za klasu laser radial Ilca 6: dva zlata za Italiju, po jedno za Hrvatsku i Češku

Piše Sandra Barčot
4. srpnja 2021. - 10:03

I hrvatska himna svirana je na svečanom proglašenju pobjednika “Otvorenog prvenstva Europe za klasu laser radial Ilca 6 – 2021.” koje se minulih tjedan dana jedrilo u splitskom akvatoriju u organizaciji Jedriličarskog kluba Marina Kaštela.

Naime, jedriličarka puljskog “Uljanika” Tea Peteh slavila je u konkurenciji djevojaka do 17 godina, te time zaslužila epitet najbolje Europljanke ali i pobjednice otvorenog nadmetanja budući je jedrio 301 kormilar, njih 217 jedriličara te 84 jedriličarke iz 38 zemalja, ne samo Starog kontinenta već i iz SAD-a, Kanade, Brazila, Bermuda, Bahama...

- U laser radialu jedrim od nove godine, i eto mene na prvoj velikoj regati do medalje – koncizno je svoj uspjeh komentirala Puljanka, koja je do radiala bila kormilar u laser 4.7, te je pod palicom trenera Daria Klibe, sada osvojila naslov europske prvakinje.

Inače, na nadmetanju su bodovane četiri kategorije – djevojke i mladići do 17 godina, te ukupno djevojke i mladići do 19 godina, no medalje su dijeljenje i za one koji dolaze izvan Europe, odnosno plasman za otvoreno prvenstvo, znači za ostale zemlje svijeta.

Odličnu poziciju na smotri kormilara Starog kontinetan svojila je i članica splitskog Labuda Petra Mastelić, koja je peta ukupno među djevojkama do 19 godina, dok je u njen klupski kolega Antun Tomašević u konkurenciji mladića do 19 godina bio osmi.

- Dvije godine sam u radialu i ovo je moj odličan rezultat. Tri dana prvenstva smo imali bonacu, na onda su uslijedila tri dana vjetra i vrhunskih uvjeta za regatavanja – govori Antun, čiji je plan nakon radiala, preći u “stariju” klasu laser onu standard, koja je i olimpijska klasa.

Petra je pod jedrom radiala također dvije godine, pa je itekako raduje visoko peto mjesto u ukupnom plasmanu među u izuzetno jakoj konkurenciji.

- Ovo je moja prva velika regata i zadovoljna sam – skromno kazuje 18-godišnja Splićanka.

A najviše razloga za zadovoljstvo imao je na kraju devet odjedrenih plovova Talijan Mattia Cesana, 17-godišnji kormilar koji se dva puta peo na postolje – i ukupnoj konkurenciji do 19 godine, te u svojoj dobroj kategoriji za mlađe uzraste, do 17 godina.

- Mogu samo reći kako sam izuzetno sretan, sve se posložilo. Od devet plovova u šest sam bio prvi na cilju, sa najmanje negativnih bodova – pojašnjava Mattia, koji je veliki podršku svoje ekipe imao i tijekom intoniranja talijanske himne te podizanja zastave, talijanske trobojnice. Orila se “pjesma Talijana” dokovima Marine Kaštela u Kaštel Gomilici, a na kraju su kolege europskog prvaka bacili - u more!

Za kraj svi su zahvalili organizatorima Jedriličarskom klubu Marina Kaštela sa direktorom regate Armanom Zekanom, koji je omogućili održavanje “Otvorenog prvenstva Europe radila Ilca 6”, na kojem je osim 301 jedriličara, sudjelovalo i preko sto trenera, te dvjestotinjak roditelja u pratnji kormilaria i to iz 38 zemalja.

Nakon godine pandemije polako se i jedriličarska događanja vraćajo – starom normalnom!

REZULTATI:

DJEVOJKE, GRUPA DO 17 GODINA – OTVORENO PRVENSTVO: 1. Tea Peteh (Hrvatska), 2. Marga Perello (Španjolska), 3. Julia Carreirao (Brazil); PRVENSTVO EUROPE: 1. Tea Peteh (Hrvatska), 2. Marga Perello (Španjolska), 3. Luisa Neele Nagel (Njemačka),.. 6. Lea Rakovac (Hrvatska), 7. Iva Rokvić (Hrvatska).

DO 19 GODINA: 1. Alessia Palanti (Češka), 2. Eve McMahon (Irska), 3. Alexandra Lukoyanova (Rusija),...5. Petra Mastelić (Hrvatska),.. 8. Tea Peteh (Hrvatska);

MLADIĆI, GRUPA DO 17 GODINA: 1. Mattia Cesana (Italija), 2. David Ponseti (Španojska), 3.Tomer Katz (Izrael);

GRUPA DO 19 GODINA: 1. Mattia Cesana (Italija), 2. Javier Segui (Španjolska), 3. Yoav Kfir (Izrael), …. 8. Antun Tomašević (Hrvatska).

SVE SLUŽBENE REZULTATE MOŽETE VIDJETI OVDJE

19. travanj 2024 19:33