StoryEditorOCM

NA SVIM KIOSCIMANovi broj Otvorenog mora: ne turpijajte cink protektore, blistat će, a neće raditi

Piše OM
7. svibnja 2021. - 15:32

O katodnoj zaštiti metalnih dijelova broda puno je toga napisano, a ipak neki vlasnici više vjeruju pričama sveznajućih filozofa iz lučice nego službenim uputama proizvođača i trgovaca. Pouzdajući se u paušalne procjene stanja žrtvenih anoda, zbog sitne uštede preskaču termine zamjene, turpijaju ih do sjaja i izvode razne gluposti riskirajući štetu u tisućama kuna i eura. A jednom kad galvanska korozija uzme danak neznanju onda je kasno za reakciju.

U novom broju Otvorenog mora obrađene su najčešće greške i zablude o cink protektorima, te savjeti kako proračunati i odabrati idealan format za svaki element i poziciju ugradnje. Osim vizualnih površinskih promjena i mjerenja otpora baterijskim multimetrom, preciznom vagom se može provjeriti je li u godini dana anoda izgubila optimalnih 30 grama težine.

Uz pasivnu zaštitu za sigurnost plovidbe je nužan redoviti nadzor pogonskog stroja između dvaju servisnih intervala. Vizualna provjera osnovnih elemenata nužna je prije svake plovidbe jer svako neobično curenje može nagovijestiti veliki problem. To se posebno odnosi na starije brodove koji se također mogu držati u optimalnoj formi.

image
Preuređena Istranka
Cropix

Novo Otvoreno more donosi priču o temeljitoj rekonstrukciji popularne Istranke stare 43 godine koja će vlasniku još dugo služiti. Ono po čemu će se ta ljepotica posebno isticati je jarbol s dakronskim jedrom za bešumnu plovidbu Jadranom.

Majstori u tome su jedriličari koji su se okupili u klasi Melges 24 i započeli novi trend regatavanja. Tri generacije natjecatelja su se našle u istome kokpitu i uživaju u akciji nevelikoga otvorenoga krstaša.

image
Melges 24

Pored zanimljivog razgovora s predsjednikom Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru Đurom Marinovićem, meštar od udice Šime Duvančića donosi savjete za lov arbuna, odabir role, te trikove za pričvršćivanje krupnih mamaca.

Uz test glisera Beneteau Flyer 8 Spacedeck s najsnažnijim Suzukijem 350, u novome broju još pročitajte kolumne Tonke Alujević, Damira Višića, Ede Šegvića, Vanje Valtrovića, Marijana Žuvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. 

25. travanj 2024 12:16