StoryEditorOCM

na kioscima i onlineNovi broj Otvorenog mora: majice s faktorom učinkovitije štite od kreme za sunčanje

Piše OM
4. lipnja 2021. - 15:58

Najljepše doba godine za plovidbu mnogima nakon dugo vremena donosi i prvi susret s većom količinom sunčeva zračenja. Uz preplanulu put, cilj je, naravno, ne dobiti opekline, pa se podrazumijevaju konzervativne metode zaštite – šeširi, suncobrani i kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Naravno, sloj kreme treba više puta dnevno obnavljati i nanositi prije samog početka izlaganja, što nije uvijek zgodno. Boravak na suncu s običnom pamučnom majicom ima zaštitni faktor četiri, odnosno dva ako je mokra, pa je njezin efekt vrlo ograničen.

Stoga je jedno od rješenja specijalna odjeća sa zaštitnim faktorom, prokušan izbor profesionalnih jedriličara, ribolovaca i svih koji na moru provode puno vremena. Korisne savjete i nove spoznaje o zaštiti od sunca donosimo u novom broju Otvorenog mora, u razgovoru s dermatologinjom dr. Dubravkom Vuković.

Che tempo fa ili kakvo nas vrijeme očekuje u sezoni manje je važno od iznenadnih nevera koje mogu pokvariti svako krstarenje. Nedostatak meteorološkog radara velika je sramota hrvatske države, koja u 30 godina samostalnosti nije uspjela svojim građanima osigurati niti tu temeljnu informaciju.

image
Ekranski prikaz nevere

Srećom, tu su naši susjedi Mađari, koji o vlastitom trošku radarima pokrivaju Jadran i svoje turiste upozoravaju na opasnost. Nakon Medulina i Zadra, uskoro će proraditi i postaja Hvar, te će i hrvatski nautičari nakon instalacije aplikacije na mobitel primati dragocjena upozorenja – potpuno besplatno.

Stanje ribljeg fonda u sjevernom Jadranu značajno bi se moglo popraviti postavljanjem lanca umjetnih betonskih brakova, koji će u pijesku i mulju postati novo stanište i mrijestilište za mnoge vrste.

U novom broju Otvorenog mora donosimo i savjete za čuvanje hrane na brodu izvan hladnjaka, upute za izradu bazena za živu ješku, te priču o novome biznisu solinskoga kuhara Stephana Macchija vezanom uz podvodni ribolov.

Uz test nove jedrilice Beneteau Oceanis 40.1, pročitajte i tekstove Tonke Alujević, Mislava Čale, Šime Duvančića, Krešimira Đakulovića, Ede Šegvića, Vanje Valtrovića, Damira Višića, Marijana Žuvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. 


Otvoreno more možete čitati i u ONLINE IZDANJU.

25. travanj 2024 02:47