stdClass Object ( [id] => 1193194 [title] => Koji je saildrive model najkvarljiviji i kako mu produžiti radni vijek? [alias] => koji-je-saildrive-pogon-najkvarljiviji-i-kako-mu-produziti-radni-vijek [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi brodski motori izrađeni su još krajem XIX., a izvanbrodski početkom XX. stoljeća, ali do njihove standardne ugradnje na jedrilice prošlo je još dosta vremena. Nije to ni čudno, jer se motor na jedrilici oduvijek smatrao pomoćnim pogonom.

Uostalom, i sada se u brodskim dokumentima, pod stavkom vrsta plovila, često navode kao jedrilica s pomoćnim motorom, iako je u praksi kod velikog broja korisnika to najčešće obrnuto.

Osim što je ritam života tada bio usporeniji, pa ni eventualno duža plovidba nije bila od bitnog značaja, jedan od razloga ne pretjeranog trenda ugrađivanja motora na jedrilice je i činjenica da osovina i propeler u jedrenju stvaraju priličan otpor.

Ovo je posebno bilo izraženo kod ugradnje motora u tad već izgrađene jedrilice, a što projektom ranije nije bilo predviđeno.

Klasične drvene jedrilice imale su veliku duboku uzdužnu kobilicu uz koju je cijelom visinom krmenog ruba bio priljubljen list kormila.

Ugradnja osovine po uzdužnici broda bez bitnijih preinaka u podvodnom dijelu trupa nije bila moguća, pa se statvena cijev izvlačila uz kobilicu, a osovina i propeler bili postavljeni pod nekakvim kutom u odnosu na uzdužnicu.

Takav asimetričan podvodni dio u jedrenju s jedne strane stvara stalni otpor, a nakošeni propeler u plovidbi motorom s te strane jači potisak. Sve to moglo se kompenzirati samo kormilom, dakle, dodatnim stalnim otporom kormila na suprotnoj strani.

Otpor propelera

Na kasnije građenim jedrilicama predviđala se i ugradnja motora, te se osovinski vod mogao kroz kobilicu postaviti po sredini trupa, a između kobilice i kormila otvarao se prostor za propeler.

Relativno debela kobilica ispred propelera dobrim ga dijelom zaklanja i propeleru smanjuje dotok mora, time i njegovu punu učinkovitost, a blizina lista kormila otežava kormilarenje, naročito manevriranje krmom.

Propeler u sredini u jedrenju ne zahtijeva korekciju kormilom, ali svojom površinom čini stalan otpor i smanjuje brzinu, pa se već tada tražio način kako da se taj otpor minimalizira.

Neka rješenja s kardanskim zglobom na osovini kojim se ona može podignuti u zatvoreno kućište unutar trupa za jedrilicu nisu praktična.

Drugim pristupom tražilo se rješenje u sklopivom propeleru. U literaturi iz 1925. godine prikazana je ilustracija sklopivog dvokrakog propelera prema kojoj se jasno vidi da se bitno ne razlikuju od današnjih propelera ovoga tipa.

---

image

Princip je jednostavan

---

Učinkovitost propelera ovisi i o njegovoj poziciji. Što je kut osovine u odnosu na vodenu liniju manji, učinkovitost je veća, ali treba zadovoljiti i neke minimalne udaljenosti od trupa, kobilice i lista kormila.

Propeler svojom najbližom točkom od kobilice treba biti udaljen barem za trećinu, od trupa za petinu, a od lista kormila za sedminu njegova promjera. Na jedrilicama od stakloplastike oblik podvodnog dijela trupa se mijenja, uglavnom.

Ugradnjom peraje udaljenost od kobilice do lista kormila je veća, a time i mogućnost planiranja pozicije propelera, međutim, da bi se dobio manji kut osovine ona mora biti duža, što zajedno sa škrokom i propelerom u jedrenju stvara veći otpor.

Na nekim manjim jedrilicama to se rješavalo izvanbrodskim motorom pričvršćenim za nosač s klizačem ili zglobom za spuštanje u more.

Međutim, ovo je bilo dobro za plovidbu po mirnom moru, ali po uzburkanom propeler često izranja iz mora.

Kako bi se to izbjeglo, bilo je pokušaja ugradnje izvanbrodskog motora unutar trupa jedrilice, pa čak i s mogućnošću izvlačenja iz mora, a nijedan od tih pokušaja nije se pokazao dovoljno praktičnim, ali možda su baš ovi pokušaji potakli ideju za saildrive.

U osnovi, podvodni dio saildrivea se i ne razlikuje mnogo od izgleda srednjeg i donjeg dijela izvanbrodskog motora. Kod njega je kao i kod izvanbrodskih motora usis mora za hlađenje motora također izveden na uronjenoj nozi motora, ali ispuh ne izlazi iz pogonske noge, nego kroz otvor na trupu.

Proizvođači ga vole

Prvi saildrive Volvo je ugradio još 1973. godine, a otada traje i njegova usporedba u odnosu na klasični D-drive, direktni prijenos.

Većina proizvođača jedrilica S-drive ugrađuje u standardno opremljene jedrilice, a D-drive samo na one s metalnim trupom, modificiranim replikama starih modela ili jedrilicama projektiranima s velikom uzdužnom kobilicom, dakle, tamo gdje je instalacija S-drivea nemoguća ili nepraktična.

Treba spomenuti kako ima i onih proizvođača koji zbog svog uvjerenja S-drive ne nude niti u opciji. Sama činjenica da je danas u odnosu na D-drive daleko zastupljeniji ne podrazumijeva da je ovaj sistem propulzije i kvalitetniji, a polemike oko toga sigurno će još trajati.

Proizvođačima je S-drive praktičan jer pojeftinjuje proizvodnju. Kod ugradnje nije potrebno precizno centriranje motora i osovine, dakle, ni specijalizirani stručnjak za njegovu ugradnju, što podrazumijeva jeftiniju radnu snagu i manje radnih sati.

Druga je prednost što ovaj sustav zauzima manje mjesta i oslobađa prostor u krmi za ugradnju neke druge opreme koja i ne mora biti na dohvatu ruke, recimo bojler.

Osim toga, ovako su oslobođeni i nekih obaveza prema kupcu jer sve obaveze garancije, osiguranog servisa i održavanja motora, od filtera goriva do zadnjeg vijka na propeleru sada na sebe preuzima proizvođač motora.

Korisniku može biti interesantan jer hidrodinamičkim oblikom minimalizira otpor, a uz to kućište noge svojom površinom dodatno doprinosi bočnom otporu kobilice.

Os propelera više nije pod kutom od 7 do 15 stupnjeva, nego je paralelna s vodenom linijom, što pretpostavlja učinkovitiji potisak.

---

image

Sklanjanje u trup je idealno zamišljeno

---

Istina, na S-driveu su dva prijenosa pod pravim kutom i uslijed trenja na njihovim zupčanicima nastaju nekakvi gubici, međutim, ukupni potisak je ipak bolji.

Propeler je dublje uronjen i više pomaknut prema kobilici, što umanjuje i gubitak potiska kod valjanja i posrtanja po valovitom moru, a manevarske sposobnosti plovila općenito su bolje, naročito kod kormilarenja krmom.

Za standardnu plovidbu to i nije od velikog značaja, ali valja spomenuti, klasični mjenjači mogu imati različit omjer prijenosa za naprijed i natrag, obično za natrag nešto jači moment i veću snagu, dok je na mjenjaču S-drivea taj omjer jednak.

Kućište podvodnog dijela S-drivea ne naslanja se direktno na trup, nego je za njega povezano gumenom brtvom koja amortizira vibracije osovine i dalje ih ne prenosi.

Ova gumena brtva oko noge može donekle i apsorbirati direktan udarac u neki čvrsti predmet, te eliminirati posljedice koje bi se inače mogle prenijeti na nosače motora.

Mirniji rad

Za razliku od motora za D-drive, koji su radi kuta osovine trebali biti nagnuti blago prema natrag, ovdje se motor postavlja ravno i njegovo opterećenje na nosačima motora je ravnomjerno raspoređeno, a sam rad motora mirniji i manje bučan.

Kod montaže prvo se postavi noga, vijcima pričvrsti za pripremljeno ležište, a zatim prema njoj navuče motor, koji se preko dampera na zamašnjaku priključi za nogu. Tek tada se motor pričvrsti za nosače, bez neophodno posebno pažljivog podešavanja osovine mjenjača, kao što je to potrebno kod ugradnje D-drivea.

Činjenica kako je za S-drive potrebno otvarati samo jednu rupu u podvodnom dijelu trupa, jer je usis mora za hlađenje motora integriran unutar noge, jedni uzimaju za prednost, a drugima je to mana.

Isticanje činjenice da je usis mora ovdje postavljen dublje, čime je eliminirana mogućnost usisa zraka dok je jedrilica dosta nagnuta ili kada se pretjerano valja, može se promatrati samo na teoretskoj bazi.

Naime, klasična rešetka usisa u pravilu se ugrađuje na poziciji koja je stalno uronjena u more, a držati upaljen motor dok jedrite nagnutim brodom može, radi potencijalnog problema s pumpom i razinom ulja u karteru, biti opasno za bilo koji sistem propulzije.

Potencijalno stvaran problem s usisom mora za hlađenje kroz nogu primijetili su serviseri, a o tome ćemo nešto kasnije.

---

image

Komplet brtvi i ležajeva Yanmara SD 60

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

S druge strane, primjedba da je otvor na trupu za S-drive znatno veći i da u slučaju prodora grabi veću količinu mora, također nije realna. Činjenica je kako curenja na gumenoj brtvi nisu uobičajena, niti je poznat slučaj da je netko zbog toga tonuo.

Ta se brtva pokazala jako dobrim i sigurnim rješenjem, a radi prevencije proizvođač je predvidio njezino mijenjanje nakon određenog broja godina.

S-drive zahtjeva manje prostora od klasičnog mjenjača za direktnu osovinu, a pokazali su se vrlo praktičnim za ugradnju na katamaranima. Strojarnice su manjih gabarita i mogu se pomaknuti više prema krmi, u prostor koji je ionako za druge potrebe slabo iskoristiv, dok na monotrupcima više prostora u krmi omogućuje nešto komotnije krmene kabine.

Po pitanju održavanja D-drive je u znatnoj prednosti. Podvodni dijelovi izloženi morskoj vodi, škrok, propeler i osovina, izrađeni su od nehrđajućeg čelika i bronce, koji su u odnosu na aluminijsko kućište noge S-drivea znatno manje osjetljiviji na štetno djelovanje galvanskih struja.

Upravo to je i osnovni razlog zbog kojeg se S-drive ne ugrađuje na jedrilice s metalnim trupom. Ne obožavaju ga ni zaposlenici u charter tvrtkama.

Uvažavaju sve prednosti udobnije plovidbe, komotnije krmene kabine i bolje manevarske sposobnosti, međutim, žale se na relativno česte servise i popratne relativno skupe troškove tijekom sezone.

---

image

Čekić je još uvijek glavni alat
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Cropix
---

Propeler ili otpalu zaštitnu anodu još može promijeniti ronilac, ali kod začepljenja usisa mora ili zamjene semeringa na osovini propelera i zamjene ulja u nozi, izvlačenju broda na kopno nema alternative, a takvi problemi u charteru nisu rijetki.

Osjetljivi semerinzi

Nekada se ista noga ugrađivala na sve motore od 20 do 70 konjskih snaga. Praksa je pokazala da su na jedrilicama sa slabijim motorima imali znatno manje intervencija.

Naravno, veća jedrilica sa snažnijim motorom vuče i veće popratne troškove, pa se nerijetko pribjegava i privremenim alternativnim rješenjima. Organizmi koji se nastane oko rešetke i u usisnom kanalu mogu kritično smanjiti dotok mora za hlađenje. Njihovo čišćenje sajlom, žicom ili nekim improviziranim alatom ponekad i pomogne, ali uglavnom samo privremeno.

Drugi kritičan problem je pojava emulzije u S-driveu. Uglavnom je to posljedica oštećenog semeringa na osovini propelera koji sada propušta more.

Na nekim starim modelima izmjena ulja mogla se odraditi samo na kopnu, dok se na novijim modelima ono može ispumpati i zamijeniti iznutra. Semering je i dalje oštećen, ali kod manjih oštećenja redovnim tjednim ispumpavanjem emulzije i dolijevanjem novog ulja sezona se može dovući kraju, te konkretan servis prolongirati.

Naravno, ni ovaj trošak nije zanemariv jer neke noge sadrže i preko tri litre ulja, ali ovako se barem dobije na vremenu i ne gube unaprijed iznajmljeni tjedni.

Nadalje, rezervni dijelovi mogu biti samo originalni, a takve su im i cijene. Dok se za motore jeftiniji rezervni dijelovi mogu pronaći u programu nekih drugih strojeva, ovdje su dizajnirani tako da nemaju alternativu.

Osovina propelera ima takav oblik da joj nijedan propeler drugog proizvođača ne odgovara, a isto je i s dimenzijama semeringa. Realno to i ne bi trebao biti bitan problem, međutim, ranije je kod nekih proizvođača guma između glavčine i tijela propelera bila vrlo loše kvalitete i često bi, čak i više puta tijekom sezone, proklizala.

---

image

Gornji dio Volva 130 S

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Ispadne li ili prokliže propeler u plovidbi, više nemate pogon, a u manevru pristajanja ili isplovljenja može uzrokovati velike štete i okolnim plovilima. Narednih sezona kvaliteta gume se popravila, pa bi oslabila i prve vibracije u plovidbi bi se čule otprilike nakon 600-700 sati rada.

Na propelerima nove generacije guma je znatno bolja i ako nije bila pod većim opterećenjima, udarima i zapinjanjima, treba je mijenjati možda tek nakon 1000 sati rada.

Češći popravci

Neki od problema javljaju se i sa spojkom mjenjača. Prednji zupčanik i lamele troše se brže od seta za plovidbu krmom, pa je čest slučaj kod pristajanja krmom i pokušaja usporavanja prebacivanjem ručice prema naprijed, lamele baš tada prokližu, naročito kada jedrilicu treba snažnim gasom umiriti, a kod korisnika chartera takvi manevri nisu rijetki.

Pridodaju li se tome radni sati motora, namatanje konopa, najlona, arganela ili tunje oko propelera, prebacivanje brzine pod velikim okretajima i sve ostale nepogode koje su na brodu u charteru učestale, nije ni čudno zašto se ovdje potrošni elementi mijenjaju preventivno i znatno češće nego li je to praksa na vlasničkim jedrilicama.

Iz iskustva tvrde kako im D-drive u odnosu na S-drive po ovom pitanju nosi daleko manje problema i intervencija tijekom sezone, u omjeru čak 1:50.

S tim omjerom slažu se i serviseri, ali uz napomenu kako se to odnosi isključivo na jedrilice u charter flotama. Isto tako, ističu kako je većina primjedbi generalizirana, a ustvari se odnosila na neke od starijih modela.

Proizvođači su u međuvremenu, kao i sa spomenutim propelerima, dosta stvari poboljšali, a na unaprjeđenju i razvoju rade i dalje. Osim zaštite kućišta od djelovanja galvanskih struja, propeler, semerinzi, lamele i damper su elementi o čijem stanju treba voditi računa.

S-drive, uostalom kao i svu ostalu opremu na brodu jednostavno treba redovno održavati. Kod svake pripreme za sezonu nogu S-drivea je dobro pregledati i po potrebi napraviti preventivni servis, naročito na jedrilicama koje se iznajmljuju.

Uz to, prilikom svake promjene gostiju potrebno je obavezno provjeriti nivo i stanje ulja, eventualnu pojavu emulzije. Svaki S-drive na osovini propelera ima dva semeringa.

Unutarnji brani izlaz ulja, a vanjski prodor mora u nogu. Bez obzira na njihove kondicije, dobro ih je svako dvije godine promijeniti, osovinu propelera dobro očistiti i zamijeniti ulje, a kod chartera to je dobro uraditi pred svaku sezonu. Zapušteni S-drive vrlo brzo propada.

Dva velika brenda

Premda ima još nekoliko proizvođača, tipa Beta Marine, Lombardini ili Nanni, njihov udio na tržištu je toliko malen da se o njima i ne zna mnogo. Na ovom polju za sada su samo dva eminentna brenda, Volvo Penta i Yanmar.

Svoja saznanja stečena kroz dugogodišnje iskustvo u servisiranju i praćenju razvoja ovog sistema propulzije s nama je podijelio Josip Bepo Draganja, serviser specijaliziran upravo za Z i S-drive.

---

image

Serviser Josip Bepo Draganja

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Sve modele S-drivea za Volvo Pentu proizvodi ZF Marine kao zaštićenu liniju, tako da se ni rezervni dijelovi ne mogu dobiti kod proizvođača, nego samo preko Volva. Ovdje je dobro napomenuti kako su semerinzi i priključci propelera za sve modele jednaki, a Volvo za razliku od Yanmara u svojoj ponudi ima i aluminijske propelere.

Prvi model nosio je oznaku MS120 i u svoje je vrijeme, za motore od 20 do 55 konjskih snaga, bio dosta dobar. Uz redovnu promjenu anodne zaštite, semeringa i ulja znali su raditi bez ikakvih problema četiri do pet tisuća sati.

Za prijenos kod mijenjanja brzine imao je konus koji bi se vremenom trošio i takav nešto teže, tek s jačim gasom, ukopčavao prijenosne zupčanike, gornji za naprijed, a donji za nazad. Zamijenjen je modelom MS25 kojem su umjesto konusa ugrađene lamele, a zupčanici prijenosa postavljeni horizontalno, prednji za naprijed i stražnji za nazad.

Noga je i dalje bila nešto tanja, pa je i kanal usisa mora ostao uži nego li kod kasnijih modela. Osim toga, kod izrazito velikog opterećenja znalo bi se dogoditi da im pukne kućište zvona kojim se zatvara prostor u kojem je damper.

Nova poboljšanja donosi njegov nasljednik model MS130. Vrlo je sličnih karakteristika, ali veće i robusnije kućište daje prostora za širi kanal usisa mora.

Zvono iznad dampera također je dodatno pojačano, više nije pucalo, ali se znalo dogoditi da pod ekstremnim opterećenjima napukne kućište mjenjača i S-drive počne gubiti ulje.

Na modelima MS130 i MS150 kapacitet ulja povećan je s 2 na 3,4 litre, a ugrađena je i odušna cijev preko koje je ulje u nozi dostupno odozgo i može se ispumpati bez potrebe izvlačenja plovila na kopno.

Na ranijim modelima to nije bilo moguće i kod svake pojave emulzije nije bilo alternative, plovilo je moralo van.

---

image

Pogled na zupčanik

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Model MS150 vrlo je sličan prethodniku MS130, ali mu je pogon malo jači i glomazniji te je predviđen za motore do 75 konjskih snaga. Ugrađena mu je po jedna dodatna lamela za naprijed i natrag, ali u početku se znalo dogoditi da se istroše već nakon dvjestotinjak sati rada.

Ugradnjom kvalitetnijih lamela i promjenom vrste ulja i to se poboljšalo. Naime, do tada korišteno ATF ulje, ulje za automatske mjenjače, zamijenjeno je klasičnim 15W/40 motornim uljem.

Kandžasti spoj

Prva četiri modela Yanmarova S-drivea proizvodila je Selva. Model SD20 bio je namijenjen motorima do 40 konjskih snaga, a sistem za promjenu brzine nije ni klasični konus niti su lamele, već kandžasti spoj, za koji se pokazalo da se gotovo i ne troši.

Međutim, za ove kopče je karakteristično da ih se ne smije ubacivati u brzinu dok je motor ugašen. Naime, dok motor ne okreće, to bi se u teoriji moglo izvesti samo u situaciji kada su nasuprotnih zubi idealno postavljeni.

U suprotnom, zubi ne naliježu jedan uz drugoga nego se udaraju i snažnim forsiranjem nešto će se u tom sistemu prijenosa, od ručice do kandži, slomiti.

Mjenjač s konusnim spojem ugrađen je na modelu za jače motore, Yanmar SD40. Međutim, kako je ovaj imao problem s čestim proklizavanjem konusa, njegova proizvodnja je prestala i zamijenjen je poboljšanim modelom SD50, kojem garnitura konusa traje približno 1500 radnih sati.

Ova dva modela, kao ni onaj prvi SD20, više se ne proizvode. Yanmar za motore od 40 – 80 konjskih snaga sada ima model SD60. Ove proizvodi ZF, a umjesto uključivanja konusnim spojem ovaj koristi sistem s lamelama.

Zadnja generacija Yanmarova saildrivea ima hidrauličnu kopču. Radna oznaka mu je bila SD80 i u fazi ispitivanja ugrađivan je samo nekim klijentima na motore do 100 konjskih snaga.

Serijska proizvodnja nosit će oznaku SD15, a u tijeku je razvoj modela za motore do 170 konjskih snaga. Proizvođač joj je ZF, ali za razliku od prethodnih Yanmar za ovaj model nema ekskluzivitet, nego ga se, kao i rezervne dijelove, može naručiti direktno od proizvođača.

Uz to, hidraulični prijenos SD15 u kombinaciji s preklopnim propelerom dodatno smanjuje buku i vibracije.

U međuvremenu je proizveden još jedan model SPP (Steerable Propulsion Pod). Za razliku od ostalih, ovome noga nije fiksirana nego se okreće u svim smjerovima.

Uparena je s bowthrusterom i njome se upravlja joystickom. Propeler se uvijek vrti u istom smjeru, a za plovidbu krmom cijela se noga okrene za 180 stupnjeva.

Ovo je odlično rješenje za manevriranje u skučenom prostoru, međutim, dosta je robustan i težak. Činjenica da ga vlasnici plovila koji ga imaju mijenjaju za klasičnu izvedbu SD60, ukazuje da možda i nije toliko praktičan.

Vijak za podešavanje

Montaža Volvo S-drivea nešto je jednostavnija. Njihova originalna kada s postoljima nosača motora za sve modele je jednaka i ugrađuje se direktno na trup.

Kod Yanmara ovako nešto nije predviđeno, već postolja nosača brodograditelji izrađuju individualno. Prvo se postavi noga, a tek tada na nju navuče motor tako da se osovina uvuče kroz damper na zamajcu, te zvono nad damperom vijcima stisne za kućište motora.

---

image

Otvorena propela

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Nogu s prednje strane sada drže nosači motora, a stražnji se nosač hvata na prsten kojim je gumena brtva noge pričvršćena za trup. Volvo i na ovom nosaču ima predviđen gumeni amortizer za prigušivanje vibracija.

Kod Yanmara je prvotno postavljen kao fiksni nosač, a naknadno je modificiran tako da se između nosača i hvatišta može postaviti guma.

Nosači motora također su im različiti. Kod Volva visinu motora unaprijed definira kada na koju se motori naslanjaju i direktno pričvrsti na gumene nosače, tako da im je hvatište dosta nisko.

Yanmarovi nosači na sebi imaju vijak za podešavanje visine motora, pa kada je motor na krmenim nosačima podignut relativno visoko, kod zapinjanja propelera za konop, velikih opterećenja ili trzaja, vijak na nosaču često pukne, uglavnom desni.

Ukoliko se razlika u buci i vibracijama motora ne primijeti na vrijeme, daljnjim radom motor se naginje udesno i lomi kućište noge.

I sistem brtvljenja noge također im je različit. Kod Volva je to jedna gumena brtva koja je metalnim prstenom stisnuta za trup, dok Yanmar ima dvije odvojene membrane, donju dijafragmu i gornji brisač.

Dijafragma je stalno uronjena u more i kao kod Volva brtvi prostor između noge i trupa jedrilice, a gornjim brisačem zatvoren je razmak između kućišta mjenjača i prstena oko dijafragme, kako bi međuprostor zaštitio od nečistoća i kaljuže.

Krajevi su mu bragama čvrsto stisnuti i ukoliko dijafragma pukne ili propusti more, brisač preuzima ulogu rezervne brtve. Procuri li u prostoru između ovih dviju membrana voda s bilo koje strane, ugrađeni senzor to detektira i pali svjetlo alarma.

Predznak nevolje

Većina problema i kvarova kod S-drive započinje od propelera, a razlog tome ne mora uvijek biti udarac ili zapinjanje. Snažan motor i veliki propeler već sami po sebi mogu stvarati veliko opterećenje na cijeli sistem, naročito kod učestalo agresivnog mijenjanja brzina, teškog teglja ili snažnih posrtanja u plovidbi s valom u pramac.

Stoga nije ni čudno što prednji ležaj gornje osovine kod Volva MS150 pati više i češće se mijenja nego li na MS130. Ležajevi su isti, a razlike u snagama motora, pa i veličini propelera, mogu biti značajne.

Slično je i s lamelama. U uputstvima to nigdje nije navedeno, ali praksa je pokazala kako je na jačim motorima, preko 75 konjskih snaga, dobro u mjenjaču nakon 1500 sati rada preventivno promijeniti lamele i ležajeve. U charteru to znači otprilike nakon tri sezone.

Gotovo je pravilo, što je propeler veći, to manje traje, a oni najveći, ukoliko u međuvremenu nije bilo nikakvog značajnijeg zapinjanja, tek oko 700 sati rada. Možda se ovaj broj sati čini velikim, ali kod nekih charter jedrilica to je samo sezonu i pol. Zamjena propelera može se obaviti u moru.

Opterećenje je prvo na propeleru, pa na lamelama i damperu, a zatim i na kućištu noge. U praksi prvi stradaju guma propelera i damper.

Nekada je guma u propelerima bila dosta slabije kvalitete i lako je pucala, a sada je poboljšana i otprilike je otporna kao i kod izvanbrodskih motora.

Međutim, stoji i činjenica kako je na sklopivim propelerima još uvijek izdržljivija nego li na standardnim, ali su takvi propeleri i dva do tri puta skuplji. Vulkaniziranje oštećenih propelera za sada se nije pokazalo kvalitetnim rješenjem.

---

image

Propela u sklopljenom stanju

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Kod pucanja dampera također prvo strada guma, odnosno, gumeni elementi za ublažavanje udara. Motor s oštećenim damperom i dalje vrti propeler, ali njegovi metalni dijelovi u vrtnji sada udaraju jedan o drugi i to klapanje se jasno čuje.

Nastavi li motor s radom, postoji realna opasnost od daljnjih komplikacija. Neki se komad metala lako može odlomiti i razbiti kućište, zvono nad damperom.

Iskustvo je pokazalo kako su kod Yanmara problemi s damperom rjeđi.

U normalnim okolnostima lamele je potrebno mijenjati nakon 3000, a garnituru konusa nakon 1500 sati rada. Predznak koji najavljuje probleme s prijenosima u mjenjaču osjeti se kod ubacivanja u brzinu, uglavnom prema naprijed.

Ukoliko se propeler počne okretati tek pri jačem gasu, to signalizira istrošenost prijenosa i njegovu skoru zamjenu. Za servisiranje mjenjača brod nije potrebno vaditi iz mora, nego je dovoljno samo nogu odvojiti od dampera i motor pomaknuti malo naprijed.

Mekano je loše

Inače, zvuk laganog udarca prilikom prebacivanja brzine je dobar znak i upućuje na to kako su svi prijenosi i zupčanici u dobrim kondicijama. Mekano prebacivanje brzine indikator je istrošenosti zupčanika.

Zupčanici koji prenose vrtnju za plovidbu krmom troše se manje jer se manje i koriste, pa je ova razlika uočljiva uglavnom kod prebacivanja ručice gasa prema naprijed.

Paljenjem alarma vode za hlađenje svatko prvo posumnja i krene provjeravati usisnu pumpu i impeler, a ovdje se češće javlja problem sa smanjenim dotokom mora, suženim kanalom.

Klasični usis hlađenja ima na trupu, odmah direktno ispod kingstona, ugrađenu rešetku koju se i zaronom na dah lako očisti, a za S-drive je to nešto kompleksnije.

Rešetka usisa je pri dnu noge i more se kanalom kroz nogu penje prema kingstonu ugrađenom na gornjem kućištu noge. Dakle, kanal nije direktno spojen na ventil, nego između gornjeg i donjeg kućišta postoji još jedna komora ispunjena morem.

Po stijenkama kanala i komore hvataju se razni morski organizmi i školjke, a iskustva s njihovim čišćenjem su različita. Nekada je za ozbiljan problem dovoljna samo jedna školjka uhvaćena na nezgodnom mjestu.

Na niskom broju okretaja to se ne mora osjetiti, ali podizanjem gasa poveća se strujanje mora koje zakrene ili nagne školjku i njome zatvori dovod mora.

Kod Volva su stariji modeli imali nešto uži kanal i često bi se on prvi začepio, međutim, s par zarona mogao se i relativno lako pročistiti. Na novijim modelima kanal usisa je širi, pa ako se i dogodi začepljenje protoka, ono je najčešće u komori između kućišta, a taj je prostor teško dostupan.

Čišćenje je ovdje vrlo nepraktično, a učinkovitost takvog servisa vrlo relativna, najčešće samo privremena. Za kvalitetno čišćenje komore potrebno je ispustiti ulje, odvojiti motor i rastaviti gornji dio noge, pa nije loše to preventivno odraditi prilikom redovnog godišnjeg izvlačenja broda na kopno i mijenjanja ulja u nozi.

Ipak, na jedrilicama koje imaju stalan vez u područjima gdje se morski organizmi brzo razvijaju, ponekad ni ova prevencija nije dovoljna. Neki su tome doskočili na način da su na trupu probili dodatni otvor, isti kao kod klasičnog usisa, T spojem ga priključili na dovodnu cijev pumpe i tako osigurali dovoljnu količinu mora.

Galvanske struje

S-drive ima aluminijsko kućište koje je osjetljivo na galvanske struje i o njegovoj zaštiti treba dobro voditi računa. Iz tog su razloga na svakom spoju motora i noge postavljeni izolatori, bez kojih bi noga vrlo brzo propala.

Vanjska zaštitna anoda, profilirana prema obliku noge, okruglog je oblika i ugrađena je neposredno ispred propelera. Dobro je povremeno provjeriti u kakvom je stanju jer ukoliko se odvoji, a takvih slučajeva je bilo, osim što više ne djeluje, nekontroliranim okretanjem može oštetiti kućište.

---

image

Rastavljanje je lakši dio posla

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Poznat mi je slučaj kada je zbog cijelog niza okolnosti kućište noge u tijeku samo jedne sezone kompletno pojedeno. Sada se već proizvode iz dva dijela, pa za njihovu montažu nije potrebno skidati ni propeler, a ukoliko se odvoje od kućišta neće ga oštetiti već odmah potonu.

Uvažavajući sve ranije spomenuto, najveći problemi za S-drive javljaju se kao posljedica namatanja konopa, najlona, arganela, mreže ili tunje oko propelera, a tu nikakva prevencija ne pomaže.

Gotovo u pravilu tada se oštete semerinzi, a cijena novih semeringa u odnosu na sve ostale popratne troškove zanemariva je stavka. Cijena kompleta semeringa za bilo koji S-drive je nekoliko desetaka eura.

Proizvođači u uputama navode kako je potrebno prije svakog startanja provjeriti stanje ulja u nozi, a u praksi je malo tko toliko dosljedan. Ipak, česta provjera je preporučljiva jer je to jedini način kojim se može provjeriti i stanje semeringa.

Gumena brtva kojom je noga pričvršćena za trup, dijafragma, također ima svoj vijek trajanja. Kod Yanmara je preporuka da se ona zamijeni svakih 5, a kod Volvo Pente svakih 7 godina.

Praksa je pokazala kako i oni koji ih nisu mijenjali ni znatno duže nisu imali nikakvih problema, no treba se zapitati bi li osiguravajuće društvo platilo odštetu za potopljeni brod kojem vlasnik brtvu nije zamijenio u vrijeme koje je preporučio proizvođač, a cijena cijelog seta za zamjenu je par stotina eura.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PRVI SAILDRIVE PROIZVELA JE VOLVO PENTA DAVNE 1973. GODINE - PROIZVOĐAČI JEDRILICA PREFERIRAJU SAILDRIVE JER IM OSLOBAĐA DOSTA PROSTORA U KRMENOM DIJELU POTPALUBLJA - ZVUK LAGANOG UDARCA PRI PREBACIVANJU BRZINE DOBAR JE ZNAK I UPUĆUJE NA TO DA SU SVI PRIJENOSI I ZUPČANICI U DOBROM STANJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PRVI SAILDRIVE PROIZVELA JE VOLVO PENTA DAVNE 1973. GODINE - PROIZVOĐAČI JEDRILICA PREFERIRAJU SAILDRIVE JER IM OSLOBAĐA DOSTA PROSTORA U KRMENOM DIJELU POTPALUBLJA - ZVUK LAGANOG UDARCA PRI PREBACIVANJU BRZINE DOBAR JE ZNAK I UPUĆUJE NA TO DA SU SVI PRIJENOSI I ZUPČANICI U DOBROM STANJU NAUTIČKI SAVJETNIK 2 0 27601 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-31 21:08:27 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-16 21:00:00 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-16 21:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21792290.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21500990.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21500986.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21500992.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21792246.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21792248.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21792250.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21792252.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21792254.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21792256.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/31\/21792292.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","","","","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010ceki\u0107 je jo\u0161 uvijek glavni alat
","

Sklanjanje u trup je idealno zami\u0161ljeno<\/p>","

Ovakav prizor nitko ne \u017eeli vidjeti<\/p>","

Princip je jednostavan<\/p>","

Rastavljanje je lak\u0161i dio posla<\/p>\n\n

","

Pogled na zup\u010danik<\/p>\n\n

","

Komplet brtvi i le\u017eajeva Yanmara SD 60<\/p>\n\n

","

Otvorena propela<\/p>\n\n

","

Propela u sklopljenom stanju<\/p>\n\n

","

Gornji dio Volva 130 S<\/p>\n\n

","

Serviser Josip Bepo Draganja<\/p>\n\n

"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","54:42","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21792290_1920.jpg":"1920x1080","k_21792290_1280.jpg":"1280x1280","k_21792290_1024.jpg":"1024x1024","k_21792290_640.jpg":"640x640","k_21792290_480.jpg":"480x480","k_21792290_340.jpg":"340x340","k_21792290_220.jpg":"220x220","o_21792290_1280.jpg":"1280x853","o_21792290_1024.jpg":"1024x682","o_21792290_640.jpg":"640x426","o_21792290_480.jpg":"480x320","o_21792290_340.jpg":"340x226","o_21792290_220.jpg":"220x146","h_21792290_1280.jpg":"1280x854","h_21792290_1024.jpg":"1024x683","h_21792290_640.jpg":"640x427","h_21792290_480.jpg":"480x320","h_21792290_340.jpg":"340x227","h_21792290_220.jpg":"220x147","pp_21792290_1280.jpg":"1006x1280","pp_21792290_1024.jpg":"805x1024","pp_21792290_640.jpg":"503x640","pp_21792290_480.jpg":"377x480","pp_21792290_340.jpg":"267x340","pp_21792290_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1647","hd_21500990_1920.jpg":"1920x1080","k_21500990_1280.jpg":"1280x1280","k_21500990_1024.jpg":"1024x1024","k_21500990_640.jpg":"640x640","k_21500990_480.jpg":"480x480","k_21500990_340.jpg":"340x340","k_21500990_220.jpg":"220x220","o_21500990_1280.jpg":"1280x1098","o_21500990_1024.jpg":"1024x878","o_21500990_640.jpg":"640x549","o_21500990_480.jpg":"480x411","o_21500990_340.jpg":"340x291","o_21500990_220.jpg":"220x188","h_21500990_1280.jpg":"1280x854","h_21500990_1024.jpg":"1024x683","h_21500990_640.jpg":"640x427","h_21500990_480.jpg":"480x320","h_21500990_340.jpg":"340x227","h_21500990_220.jpg":"220x147","pp_21500990_1280.jpg":"1006x1280","pp_21500990_1024.jpg":"805x1024","pp_21500990_640.jpg":"503x640","pp_21500990_480.jpg":"377x480","pp_21500990_340.jpg":"267x340","pp_21500990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_21500986_1920.jpg":"1920x1080","k_21500986_1280.jpg":"1280x1280","k_21500986_1024.jpg":"1024x1024","k_21500986_640.jpg":"640x640","k_21500986_480.jpg":"480x480","k_21500986_340.jpg":"340x340","k_21500986_220.jpg":"220x220","o_21500986_1280.jpg":"1280x960","o_21500986_1024.jpg":"1024x768","o_21500986_640.jpg":"640x480","o_21500986_480.jpg":"480x360","o_21500986_340.jpg":"340x255","o_21500986_220.jpg":"220x165","h_21500986_1280.jpg":"1280x854","h_21500986_1024.jpg":"1024x683","h_21500986_640.jpg":"640x427","h_21500986_480.jpg":"480x320","h_21500986_340.jpg":"340x227","h_21500986_220.jpg":"220x147","pp_21500986_1280.jpg":"1006x1280","pp_21500986_1024.jpg":"805x1024","pp_21500986_640.jpg":"503x640","pp_21500986_480.jpg":"377x480","pp_21500986_340.jpg":"267x340","pp_21500986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1365","hd_21500992_1920.jpg":"1920x1080","k_21500992_1280.jpg":"1280x1280","k_21500992_1024.jpg":"1024x1024","k_21500992_640.jpg":"640x640","k_21500992_480.jpg":"480x480","k_21500992_340.jpg":"340x340","k_21500992_220.jpg":"220x220","o_21500992_1280.jpg":"1280x910","o_21500992_1024.jpg":"1024x728","o_21500992_640.jpg":"640x455","o_21500992_480.jpg":"480x341","o_21500992_340.jpg":"340x241","o_21500992_220.jpg":"220x156","h_21500992_1280.jpg":"1280x854","h_21500992_1024.jpg":"1024x683","h_21500992_640.jpg":"640x427","h_21500992_480.jpg":"480x320","h_21500992_340.jpg":"340x227","h_21500992_220.jpg":"220x147","pp_21500992_1280.jpg":"1006x1280","pp_21500992_1024.jpg":"805x1024","pp_21500992_640.jpg":"503x640","pp_21500992_480.jpg":"377x480","pp_21500992_340.jpg":"267x340","pp_21500992_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1188","hd_21792246_1920.jpg":"1920x1080","k_21792246_1280.jpg":"1280x1280","k_21792246_1024.jpg":"1024x1024","k_21792246_640.jpg":"640x640","k_21792246_480.jpg":"480x480","k_21792246_340.jpg":"340x340","k_21792246_220.jpg":"220x220","o_21792246_1280.jpg":"1280x792","o_21792246_1024.jpg":"1024x633","o_21792246_640.jpg":"640x396","o_21792246_480.jpg":"480x297","o_21792246_340.jpg":"340x210","o_21792246_220.jpg":"220x136","h_21792246_1280.jpg":"1280x854","h_21792246_1024.jpg":"1024x683","h_21792246_640.jpg":"640x427","h_21792246_480.jpg":"480x320","h_21792246_340.jpg":"340x227","h_21792246_220.jpg":"220x147","pp_21792246_1280.jpg":"1006x1280","pp_21792246_1024.jpg":"805x1024","pp_21792246_640.jpg":"503x640","pp_21792246_480.jpg":"377x480","pp_21792246_340.jpg":"267x340","pp_21792246_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1248","hd_21792248_1920.jpg":"1920x1080","k_21792248_1280.jpg":"1280x1280","k_21792248_1024.jpg":"1024x1024","k_21792248_640.jpg":"640x640","k_21792248_480.jpg":"480x480","k_21792248_340.jpg":"340x340","k_21792248_220.jpg":"220x220","o_21792248_1280.jpg":"1280x832","o_21792248_1024.jpg":"1024x665","o_21792248_640.jpg":"640x416","o_21792248_480.jpg":"480x312","o_21792248_340.jpg":"340x221","o_21792248_220.jpg":"220x143","h_21792248_1280.jpg":"1280x854","h_21792248_1024.jpg":"1024x683","h_21792248_640.jpg":"640x427","h_21792248_480.jpg":"480x320","h_21792248_340.jpg":"340x227","h_21792248_220.jpg":"220x147","pp_21792248_1280.jpg":"1006x1280","pp_21792248_1024.jpg":"805x1024","pp_21792248_640.jpg":"503x640","pp_21792248_480.jpg":"377x480","pp_21792248_340.jpg":"267x340","pp_21792248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1265","hd_21792250_1920.jpg":"1920x1080","k_21792250_1280.jpg":"1280x1280","k_21792250_1024.jpg":"1024x1024","k_21792250_640.jpg":"640x640","k_21792250_480.jpg":"480x480","k_21792250_340.jpg":"340x340","k_21792250_220.jpg":"220x220","o_21792250_1280.jpg":"1280x843","o_21792250_1024.jpg":"1024x674","o_21792250_640.jpg":"640x421","o_21792250_480.jpg":"480x316","o_21792250_340.jpg":"340x224","o_21792250_220.jpg":"220x144","h_21792250_1280.jpg":"1280x854","h_21792250_1024.jpg":"1024x683","h_21792250_640.jpg":"640x427","h_21792250_480.jpg":"480x320","h_21792250_340.jpg":"340x227","h_21792250_220.jpg":"220x147","pp_21792250_1280.jpg":"1006x1280","pp_21792250_1024.jpg":"805x1024","pp_21792250_640.jpg":"503x640","pp_21792250_480.jpg":"377x480","pp_21792250_340.jpg":"267x340","pp_21792250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1257","hd_21792252_1920.jpg":"1920x1080","k_21792252_1280.jpg":"1280x1280","k_21792252_1024.jpg":"1024x1024","k_21792252_640.jpg":"640x640","k_21792252_480.jpg":"480x480","k_21792252_340.jpg":"340x340","k_21792252_220.jpg":"220x220","o_21792252_1280.jpg":"1280x838","o_21792252_1024.jpg":"1024x670","o_21792252_640.jpg":"640x419","o_21792252_480.jpg":"480x314","o_21792252_340.jpg":"340x222","o_21792252_220.jpg":"220x144","h_21792252_1280.jpg":"1280x854","h_21792252_1024.jpg":"1024x683","h_21792252_640.jpg":"640x427","h_21792252_480.jpg":"480x320","h_21792252_340.jpg":"340x227","h_21792252_220.jpg":"220x147","pp_21792252_1280.jpg":"1006x1280","pp_21792252_1024.jpg":"805x1024","pp_21792252_640.jpg":"503x640","pp_21792252_480.jpg":"377x480","pp_21792252_340.jpg":"267x340","pp_21792252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1327","hd_21792254_1920.jpg":"1920x1080","k_21792254_1280.jpg":"1280x1280","k_21792254_1024.jpg":"1024x1024","k_21792254_640.jpg":"640x640","k_21792254_480.jpg":"480x480","k_21792254_340.jpg":"340x340","k_21792254_220.jpg":"220x220","o_21792254_1280.jpg":"1280x884","o_21792254_1024.jpg":"1024x707","o_21792254_640.jpg":"640x442","o_21792254_480.jpg":"480x331","o_21792254_340.jpg":"340x234","o_21792254_220.jpg":"220x152","h_21792254_1280.jpg":"1280x854","h_21792254_1024.jpg":"1024x683","h_21792254_640.jpg":"640x427","h_21792254_480.jpg":"480x320","h_21792254_340.jpg":"340x227","h_21792254_220.jpg":"220x147","pp_21792254_1280.jpg":"1006x1280","pp_21792254_1024.jpg":"805x1024","pp_21792254_640.jpg":"503x640","pp_21792254_480.jpg":"377x480","pp_21792254_340.jpg":"267x340","pp_21792254_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2495","hd_21792256_1920.jpg":"1920x1080","k_21792256_1280.jpg":"1280x1280","k_21792256_1024.jpg":"1024x1024","k_21792256_640.jpg":"640x640","k_21792256_480.jpg":"480x480","k_21792256_340.jpg":"340x340","k_21792256_220.jpg":"220x220","o_21792256_1280.jpg":"1280x1663","o_21792256_1024.jpg":"1024x1330","o_21792256_640.jpg":"640x831","o_21792256_480.jpg":"480x623","o_21792256_340.jpg":"340x441","o_21792256_220.jpg":"220x285","h_21792256_1280.jpg":"1280x854","h_21792256_1024.jpg":"1024x683","h_21792256_640.jpg":"640x427","h_21792256_480.jpg":"480x320","h_21792256_340.jpg":"340x227","h_21792256_220.jpg":"220x147","pp_21792256_1280.jpg":"1006x1280","pp_21792256_1024.jpg":"805x1024","pp_21792256_640.jpg":"503x640","pp_21792256_480.jpg":"377x480","pp_21792256_340.jpg":"267x340","pp_21792256_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2745","hd_21792292_1920.jpg":"1920x1080","k_21792292_1280.jpg":"1280x1280","k_21792292_1024.jpg":"1024x1024","k_21792292_640.jpg":"640x640","k_21792292_480.jpg":"480x480","k_21792292_340.jpg":"340x340","k_21792292_220.jpg":"220x220","o_21792292_1280.jpg":"1280x1830","o_21792292_1024.jpg":"1024x1464","o_21792292_640.jpg":"640x915","o_21792292_480.jpg":"480x686","o_21792292_340.jpg":"340x486","o_21792292_220.jpg":"220x314","h_21792292_1280.jpg":"1280x854","h_21792292_1024.jpg":"1024x683","h_21792292_640.jpg":"640x427","h_21792292_480.jpg":"480x320","h_21792292_340.jpg":"340x227","h_21792292_220.jpg":"220x147","pp_21792292_1280.jpg":"1006x1280","pp_21792292_1024.jpg":"805x1024","pp_21792292_640.jpg":"503x640","pp_21792292_480.jpg":"377x480","pp_21792292_340.jpg":"267x340","pp_21792292_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7865132 Threads: 1 Questions: 1644852967 Slow queries: 4889812 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111620969 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/koji-je-saildrive-pogon-najkvarljiviji-i-kako-mu-produziti-radni-vijek-1193194 [printLink] => /om/nautika/koji-je-saildrive-pogon-najkvarljiviji-i-kako-mu-produziti-radni-vijek-1193194?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 352641 [name] => Otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otvoreno-more [link] => /tag/otvoreno-more ) [1] => stdClass Object ( [id] => 677816 [name] => saildrive pogon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-16 21:40:27 [main_article_id] => 0 [alias] => saildrive-pogon [link] => /tag/saildrive-pogon ) [2] => stdClass Object ( [id] => 677817 [name] => volvo yanmar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-16 21:40:28 [main_article_id] => 0 [alias] => volvo-yanmar [link] => /tag/volvo-yanmar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PRVI SAILDRIVE PROIZVELA JE VOLVO PENTA DAVNE 1973. GODINE - PROIZVOĐAČI JEDRILICA PREFERIRAJU SAILDRIVE JER IM OSLOBAĐA DOSTA PROSTORA U KRMENOM DIJELU POTPALUBLJA - ZVUK LAGANOG UDARCA PRI PREBACIVANJU BRZINE DOBAR JE ZNAK I UPUĆUJE NA TO DA SU SVI PRIJENOSI I ZUPČANICI U DOBROM STANJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koji je saildrive model najkvarljiviji i kako mu produžiti radni vijek? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21792290.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Čekić je još uvijek glavni alat
[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21792290.jpg [title] =>

Čekić je još uvijek glavni alat
Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21500990.jpg [title] =>

Sklanjanje u trup je idealno zamišljeno

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21500986.jpg [title] =>

Ovakav prizor nitko ne želi vidjeti

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21500992.jpg [title] =>

Princip je jednostavan

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21792246.jpg [title] =>

Rastavljanje je lakši dio posla

HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21792248.jpg [title] =>

Pogled na zupčanik

HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21792250.jpg [title] =>

Komplet brtvi i ležajeva Yanmara SD 60

HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21792252.jpg [title] =>

Otvorena propela

HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21792254.jpg [title] =>

Propela u sklopljenom stanju

HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21792256.jpg [title] =>

Gornji dio Volva 130 S

HANZA MEDIA ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/31/21792292.jpg [title] =>

Serviser Josip Bepo Draganja

HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvi brodski motori izrađeni su još krajem XIX., a izvanbrodski početkom XX. stoljeća, ali do njihove standardne ugradnje na jedrilice prošlo je još dosta vremena. Nije to ni čudno, jer se motor na jedrilici oduvijek smatrao pomoćnim pogonom.

Uostalom, i sada se u brodskim dokumentima, pod stavkom vrsta plovila, često navode kao jedrilica s pomoćnim motorom, iako je u praksi kod velikog broja korisnika to najčešće obrnuto.

Osim što je ritam života tada bio usporeniji, pa ni eventualno duža plovidba nije bila od bitnog značaja, jedan od razloga ne pretjeranog trenda ugrađivanja motora na jedrilice je i činjenica da osovina i propeler u jedrenju stvaraju priličan otpor.

Ovo je posebno bilo izraženo kod ugradnje motora u tad već izgrađene jedrilice, a što projektom ranije nije bilo predviđeno.

Klasične drvene jedrilice imale su veliku duboku uzdužnu kobilicu uz koju je cijelom visinom krmenog ruba bio priljubljen list kormila.

Ugradnja osovine po uzdužnici broda bez bitnijih preinaka u podvodnom dijelu trupa nije bila moguća, pa se statvena cijev izvlačila uz kobilicu, a osovina i propeler bili postavljeni pod nekakvim kutom u odnosu na uzdužnicu.

Takav asimetričan podvodni dio u jedrenju s jedne strane stvara stalni otpor, a nakošeni propeler u plovidbi motorom s te strane jači potisak. Sve to moglo se kompenzirati samo kormilom, dakle, dodatnim stalnim otporom kormila na suprotnoj strani.

Otpor propelera

Na kasnije građenim jedrilicama predviđala se i ugradnja motora, te se osovinski vod mogao kroz kobilicu postaviti po sredini trupa, a između kobilice i kormila otvarao se prostor za propeler.

Relativno debela kobilica ispred propelera dobrim ga dijelom zaklanja i propeleru smanjuje dotok mora, time i njegovu punu učinkovitost, a blizina lista kormila otežava kormilarenje, naročito manevriranje krmom.

Propeler u sredini u jedrenju ne zahtijeva korekciju kormilom, ali svojom površinom čini stalan otpor i smanjuje brzinu, pa se već tada tražio način kako da se taj otpor minimalizira.

Neka rješenja s kardanskim zglobom na osovini kojim se ona može podignuti u zatvoreno kućište unutar trupa za jedrilicu nisu praktična.

Drugim pristupom tražilo se rješenje u sklopivom propeleru. U literaturi iz 1925. godine prikazana je ilustracija sklopivog dvokrakog propelera prema kojoj se jasno vidi da se bitno ne razlikuju od današnjih propelera ovoga tipa.

---

image

Princip je jednostavan

---

Učinkovitost propelera ovisi i o njegovoj poziciji. Što je kut osovine u odnosu na vodenu liniju manji, učinkovitost je veća, ali treba zadovoljiti i neke minimalne udaljenosti od trupa, kobilice i lista kormila.

Propeler svojom najbližom točkom od kobilice treba biti udaljen barem za trećinu, od trupa za petinu, a od lista kormila za sedminu njegova promjera. Na jedrilicama od stakloplastike oblik podvodnog dijela trupa se mijenja, uglavnom.

Ugradnjom peraje udaljenost od kobilice do lista kormila je veća, a time i mogućnost planiranja pozicije propelera, međutim, da bi se dobio manji kut osovine ona mora biti duža, što zajedno sa škrokom i propelerom u jedrenju stvara veći otpor.

Na nekim manjim jedrilicama to se rješavalo izvanbrodskim motorom pričvršćenim za nosač s klizačem ili zglobom za spuštanje u more.

Međutim, ovo je bilo dobro za plovidbu po mirnom moru, ali po uzburkanom propeler često izranja iz mora.

Kako bi se to izbjeglo, bilo je pokušaja ugradnje izvanbrodskog motora unutar trupa jedrilice, pa čak i s mogućnošću izvlačenja iz mora, a nijedan od tih pokušaja nije se pokazao dovoljno praktičnim, ali možda su baš ovi pokušaji potakli ideju za saildrive.

U osnovi, podvodni dio saildrivea se i ne razlikuje mnogo od izgleda srednjeg i donjeg dijela izvanbrodskog motora. Kod njega je kao i kod izvanbrodskih motora usis mora za hlađenje motora također izveden na uronjenoj nozi motora, ali ispuh ne izlazi iz pogonske noge, nego kroz otvor na trupu.

Proizvođači ga vole

Prvi saildrive Volvo je ugradio još 1973. godine, a otada traje i njegova usporedba u odnosu na klasični D-drive, direktni prijenos.

Većina proizvođača jedrilica S-drive ugrađuje u standardno opremljene jedrilice, a D-drive samo na one s metalnim trupom, modificiranim replikama starih modela ili jedrilicama projektiranima s velikom uzdužnom kobilicom, dakle, tamo gdje je instalacija S-drivea nemoguća ili nepraktična.

Treba spomenuti kako ima i onih proizvođača koji zbog svog uvjerenja S-drive ne nude niti u opciji. Sama činjenica da je danas u odnosu na D-drive daleko zastupljeniji ne podrazumijeva da je ovaj sistem propulzije i kvalitetniji, a polemike oko toga sigurno će još trajati.

Proizvođačima je S-drive praktičan jer pojeftinjuje proizvodnju. Kod ugradnje nije potrebno precizno centriranje motora i osovine, dakle, ni specijalizirani stručnjak za njegovu ugradnju, što podrazumijeva jeftiniju radnu snagu i manje radnih sati.

Druga je prednost što ovaj sustav zauzima manje mjesta i oslobađa prostor u krmi za ugradnju neke druge opreme koja i ne mora biti na dohvatu ruke, recimo bojler.

Osim toga, ovako su oslobođeni i nekih obaveza prema kupcu jer sve obaveze garancije, osiguranog servisa i održavanja motora, od filtera goriva do zadnjeg vijka na propeleru sada na sebe preuzima proizvođač motora.

Korisniku može biti interesantan jer hidrodinamičkim oblikom minimalizira otpor, a uz to kućište noge svojom površinom dodatno doprinosi bočnom otporu kobilice.

Os propelera više nije pod kutom od 7 do 15 stupnjeva, nego je paralelna s vodenom linijom, što pretpostavlja učinkovitiji potisak.

---

image

Sklanjanje u trup je idealno zamišljeno

---

Istina, na S-driveu su dva prijenosa pod pravim kutom i uslijed trenja na njihovim zupčanicima nastaju nekakvi gubici, međutim, ukupni potisak je ipak bolji.

Propeler je dublje uronjen i više pomaknut prema kobilici, što umanjuje i gubitak potiska kod valjanja i posrtanja po valovitom moru, a manevarske sposobnosti plovila općenito su bolje, naročito kod kormilarenja krmom.

Za standardnu plovidbu to i nije od velikog značaja, ali valja spomenuti, klasični mjenjači mogu imati različit omjer prijenosa za naprijed i natrag, obično za natrag nešto jači moment i veću snagu, dok je na mjenjaču S-drivea taj omjer jednak.

Kućište podvodnog dijela S-drivea ne naslanja se direktno na trup, nego je za njega povezano gumenom brtvom koja amortizira vibracije osovine i dalje ih ne prenosi.

Ova gumena brtva oko noge može donekle i apsorbirati direktan udarac u neki čvrsti predmet, te eliminirati posljedice koje bi se inače mogle prenijeti na nosače motora.

Mirniji rad

Za razliku od motora za D-drive, koji su radi kuta osovine trebali biti nagnuti blago prema natrag, ovdje se motor postavlja ravno i njegovo opterećenje na nosačima motora je ravnomjerno raspoređeno, a sam rad motora mirniji i manje bučan.

Kod montaže prvo se postavi noga, vijcima pričvrsti za pripremljeno ležište, a zatim prema njoj navuče motor, koji se preko dampera na zamašnjaku priključi za nogu. Tek tada se motor pričvrsti za nosače, bez neophodno posebno pažljivog podešavanja osovine mjenjača, kao što je to potrebno kod ugradnje D-drivea.

Činjenica kako je za S-drive potrebno otvarati samo jednu rupu u podvodnom dijelu trupa, jer je usis mora za hlađenje motora integriran unutar noge, jedni uzimaju za prednost, a drugima je to mana.

Isticanje činjenice da je usis mora ovdje postavljen dublje, čime je eliminirana mogućnost usisa zraka dok je jedrilica dosta nagnuta ili kada se pretjerano valja, može se promatrati samo na teoretskoj bazi.

Naime, klasična rešetka usisa u pravilu se ugrađuje na poziciji koja je stalno uronjena u more, a držati upaljen motor dok jedrite nagnutim brodom može, radi potencijalnog problema s pumpom i razinom ulja u karteru, biti opasno za bilo koji sistem propulzije.

Potencijalno stvaran problem s usisom mora za hlađenje kroz nogu primijetili su serviseri, a o tome ćemo nešto kasnije.

---

image

Komplet brtvi i ležajeva Yanmara SD 60

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

S druge strane, primjedba da je otvor na trupu za S-drive znatno veći i da u slučaju prodora grabi veću količinu mora, također nije realna. Činjenica je kako curenja na gumenoj brtvi nisu uobičajena, niti je poznat slučaj da je netko zbog toga tonuo.

Ta se brtva pokazala jako dobrim i sigurnim rješenjem, a radi prevencije proizvođač je predvidio njezino mijenjanje nakon određenog broja godina.

S-drive zahtjeva manje prostora od klasičnog mjenjača za direktnu osovinu, a pokazali su se vrlo praktičnim za ugradnju na katamaranima. Strojarnice su manjih gabarita i mogu se pomaknuti više prema krmi, u prostor koji je ionako za druge potrebe slabo iskoristiv, dok na monotrupcima više prostora u krmi omogućuje nešto komotnije krmene kabine.

Po pitanju održavanja D-drive je u znatnoj prednosti. Podvodni dijelovi izloženi morskoj vodi, škrok, propeler i osovina, izrađeni su od nehrđajućeg čelika i bronce, koji su u odnosu na aluminijsko kućište noge S-drivea znatno manje osjetljiviji na štetno djelovanje galvanskih struja.

Upravo to je i osnovni razlog zbog kojeg se S-drive ne ugrađuje na jedrilice s metalnim trupom. Ne obožavaju ga ni zaposlenici u charter tvrtkama.

Uvažavaju sve prednosti udobnije plovidbe, komotnije krmene kabine i bolje manevarske sposobnosti, međutim, žale se na relativno česte servise i popratne relativno skupe troškove tijekom sezone.

---

image

Čekić je još uvijek glavni alat
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Cropix
---

Propeler ili otpalu zaštitnu anodu još može promijeniti ronilac, ali kod začepljenja usisa mora ili zamjene semeringa na osovini propelera i zamjene ulja u nozi, izvlačenju broda na kopno nema alternative, a takvi problemi u charteru nisu rijetki.

Osjetljivi semerinzi

Nekada se ista noga ugrađivala na sve motore od 20 do 70 konjskih snaga. Praksa je pokazala da su na jedrilicama sa slabijim motorima imali znatno manje intervencija.

Naravno, veća jedrilica sa snažnijim motorom vuče i veće popratne troškove, pa se nerijetko pribjegava i privremenim alternativnim rješenjima. Organizmi koji se nastane oko rešetke i u usisnom kanalu mogu kritično smanjiti dotok mora za hlađenje. Njihovo čišćenje sajlom, žicom ili nekim improviziranim alatom ponekad i pomogne, ali uglavnom samo privremeno.

Drugi kritičan problem je pojava emulzije u S-driveu. Uglavnom je to posljedica oštećenog semeringa na osovini propelera koji sada propušta more.

Na nekim starim modelima izmjena ulja mogla se odraditi samo na kopnu, dok se na novijim modelima ono može ispumpati i zamijeniti iznutra. Semering je i dalje oštećen, ali kod manjih oštećenja redovnim tjednim ispumpavanjem emulzije i dolijevanjem novog ulja sezona se može dovući kraju, te konkretan servis prolongirati.

Naravno, ni ovaj trošak nije zanemariv jer neke noge sadrže i preko tri litre ulja, ali ovako se barem dobije na vremenu i ne gube unaprijed iznajmljeni tjedni.

Nadalje, rezervni dijelovi mogu biti samo originalni, a takve su im i cijene. Dok se za motore jeftiniji rezervni dijelovi mogu pronaći u programu nekih drugih strojeva, ovdje su dizajnirani tako da nemaju alternativu.

Osovina propelera ima takav oblik da joj nijedan propeler drugog proizvođača ne odgovara, a isto je i s dimenzijama semeringa. Realno to i ne bi trebao biti bitan problem, međutim, ranije je kod nekih proizvođača guma između glavčine i tijela propelera bila vrlo loše kvalitete i često bi, čak i više puta tijekom sezone, proklizala.

---

image

Gornji dio Volva 130 S

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Ispadne li ili prokliže propeler u plovidbi, više nemate pogon, a u manevru pristajanja ili isplovljenja može uzrokovati velike štete i okolnim plovilima. Narednih sezona kvaliteta gume se popravila, pa bi oslabila i prve vibracije u plovidbi bi se čule otprilike nakon 600-700 sati rada.

Na propelerima nove generacije guma je znatno bolja i ako nije bila pod većim opterećenjima, udarima i zapinjanjima, treba je mijenjati možda tek nakon 1000 sati rada.

Češći popravci

Neki od problema javljaju se i sa spojkom mjenjača. Prednji zupčanik i lamele troše se brže od seta za plovidbu krmom, pa je čest slučaj kod pristajanja krmom i pokušaja usporavanja prebacivanjem ručice prema naprijed, lamele baš tada prokližu, naročito kada jedrilicu treba snažnim gasom umiriti, a kod korisnika chartera takvi manevri nisu rijetki.

Pridodaju li se tome radni sati motora, namatanje konopa, najlona, arganela ili tunje oko propelera, prebacivanje brzine pod velikim okretajima i sve ostale nepogode koje su na brodu u charteru učestale, nije ni čudno zašto se ovdje potrošni elementi mijenjaju preventivno i znatno češće nego li je to praksa na vlasničkim jedrilicama.

Iz iskustva tvrde kako im D-drive u odnosu na S-drive po ovom pitanju nosi daleko manje problema i intervencija tijekom sezone, u omjeru čak 1:50.

S tim omjerom slažu se i serviseri, ali uz napomenu kako se to odnosi isključivo na jedrilice u charter flotama. Isto tako, ističu kako je većina primjedbi generalizirana, a ustvari se odnosila na neke od starijih modela.

Proizvođači su u međuvremenu, kao i sa spomenutim propelerima, dosta stvari poboljšali, a na unaprjeđenju i razvoju rade i dalje. Osim zaštite kućišta od djelovanja galvanskih struja, propeler, semerinzi, lamele i damper su elementi o čijem stanju treba voditi računa.

S-drive, uostalom kao i svu ostalu opremu na brodu jednostavno treba redovno održavati. Kod svake pripreme za sezonu nogu S-drivea je dobro pregledati i po potrebi napraviti preventivni servis, naročito na jedrilicama koje se iznajmljuju.

Uz to, prilikom svake promjene gostiju potrebno je obavezno provjeriti nivo i stanje ulja, eventualnu pojavu emulzije. Svaki S-drive na osovini propelera ima dva semeringa.

Unutarnji brani izlaz ulja, a vanjski prodor mora u nogu. Bez obzira na njihove kondicije, dobro ih je svako dvije godine promijeniti, osovinu propelera dobro očistiti i zamijeniti ulje, a kod chartera to je dobro uraditi pred svaku sezonu. Zapušteni S-drive vrlo brzo propada.

Dva velika brenda

Premda ima još nekoliko proizvođača, tipa Beta Marine, Lombardini ili Nanni, njihov udio na tržištu je toliko malen da se o njima i ne zna mnogo. Na ovom polju za sada su samo dva eminentna brenda, Volvo Penta i Yanmar.

Svoja saznanja stečena kroz dugogodišnje iskustvo u servisiranju i praćenju razvoja ovog sistema propulzije s nama je podijelio Josip Bepo Draganja, serviser specijaliziran upravo za Z i S-drive.

---

image

Serviser Josip Bepo Draganja

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Sve modele S-drivea za Volvo Pentu proizvodi ZF Marine kao zaštićenu liniju, tako da se ni rezervni dijelovi ne mogu dobiti kod proizvođača, nego samo preko Volva. Ovdje je dobro napomenuti kako su semerinzi i priključci propelera za sve modele jednaki, a Volvo za razliku od Yanmara u svojoj ponudi ima i aluminijske propelere.

Prvi model nosio je oznaku MS120 i u svoje je vrijeme, za motore od 20 do 55 konjskih snaga, bio dosta dobar. Uz redovnu promjenu anodne zaštite, semeringa i ulja znali su raditi bez ikakvih problema četiri do pet tisuća sati.

Za prijenos kod mijenjanja brzine imao je konus koji bi se vremenom trošio i takav nešto teže, tek s jačim gasom, ukopčavao prijenosne zupčanike, gornji za naprijed, a donji za nazad. Zamijenjen je modelom MS25 kojem su umjesto konusa ugrađene lamele, a zupčanici prijenosa postavljeni horizontalno, prednji za naprijed i stražnji za nazad.

Noga je i dalje bila nešto tanja, pa je i kanal usisa mora ostao uži nego li kod kasnijih modela. Osim toga, kod izrazito velikog opterećenja znalo bi se dogoditi da im pukne kućište zvona kojim se zatvara prostor u kojem je damper.

Nova poboljšanja donosi njegov nasljednik model MS130. Vrlo je sličnih karakteristika, ali veće i robusnije kućište daje prostora za širi kanal usisa mora.

Zvono iznad dampera također je dodatno pojačano, više nije pucalo, ali se znalo dogoditi da pod ekstremnim opterećenjima napukne kućište mjenjača i S-drive počne gubiti ulje.

Na modelima MS130 i MS150 kapacitet ulja povećan je s 2 na 3,4 litre, a ugrađena je i odušna cijev preko koje je ulje u nozi dostupno odozgo i može se ispumpati bez potrebe izvlačenja plovila na kopno.

Na ranijim modelima to nije bilo moguće i kod svake pojave emulzije nije bilo alternative, plovilo je moralo van.

---

image

Pogled na zupčanik

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Model MS150 vrlo je sličan prethodniku MS130, ali mu je pogon malo jači i glomazniji te je predviđen za motore do 75 konjskih snaga. Ugrađena mu je po jedna dodatna lamela za naprijed i natrag, ali u početku se znalo dogoditi da se istroše već nakon dvjestotinjak sati rada.

Ugradnjom kvalitetnijih lamela i promjenom vrste ulja i to se poboljšalo. Naime, do tada korišteno ATF ulje, ulje za automatske mjenjače, zamijenjeno je klasičnim 15W/40 motornim uljem.

Kandžasti spoj

Prva četiri modela Yanmarova S-drivea proizvodila je Selva. Model SD20 bio je namijenjen motorima do 40 konjskih snaga, a sistem za promjenu brzine nije ni klasični konus niti su lamele, već kandžasti spoj, za koji se pokazalo da se gotovo i ne troši.

Međutim, za ove kopče je karakteristično da ih se ne smije ubacivati u brzinu dok je motor ugašen. Naime, dok motor ne okreće, to bi se u teoriji moglo izvesti samo u situaciji kada su nasuprotnih zubi idealno postavljeni.

U suprotnom, zubi ne naliježu jedan uz drugoga nego se udaraju i snažnim forsiranjem nešto će se u tom sistemu prijenosa, od ručice do kandži, slomiti.

Mjenjač s konusnim spojem ugrađen je na modelu za jače motore, Yanmar SD40. Međutim, kako je ovaj imao problem s čestim proklizavanjem konusa, njegova proizvodnja je prestala i zamijenjen je poboljšanim modelom SD50, kojem garnitura konusa traje približno 1500 radnih sati.

Ova dva modela, kao ni onaj prvi SD20, više se ne proizvode. Yanmar za motore od 40 – 80 konjskih snaga sada ima model SD60. Ove proizvodi ZF, a umjesto uključivanja konusnim spojem ovaj koristi sistem s lamelama.

Zadnja generacija Yanmarova saildrivea ima hidrauličnu kopču. Radna oznaka mu je bila SD80 i u fazi ispitivanja ugrađivan je samo nekim klijentima na motore do 100 konjskih snaga.

Serijska proizvodnja nosit će oznaku SD15, a u tijeku je razvoj modela za motore do 170 konjskih snaga. Proizvođač joj je ZF, ali za razliku od prethodnih Yanmar za ovaj model nema ekskluzivitet, nego ga se, kao i rezervne dijelove, može naručiti direktno od proizvođača.

Uz to, hidraulični prijenos SD15 u kombinaciji s preklopnim propelerom dodatno smanjuje buku i vibracije.

U međuvremenu je proizveden još jedan model SPP (Steerable Propulsion Pod). Za razliku od ostalih, ovome noga nije fiksirana nego se okreće u svim smjerovima.

Uparena je s bowthrusterom i njome se upravlja joystickom. Propeler se uvijek vrti u istom smjeru, a za plovidbu krmom cijela se noga okrene za 180 stupnjeva.

Ovo je odlično rješenje za manevriranje u skučenom prostoru, međutim, dosta je robustan i težak. Činjenica da ga vlasnici plovila koji ga imaju mijenjaju za klasičnu izvedbu SD60, ukazuje da možda i nije toliko praktičan.

Vijak za podešavanje

Montaža Volvo S-drivea nešto je jednostavnija. Njihova originalna kada s postoljima nosača motora za sve modele je jednaka i ugrađuje se direktno na trup.

Kod Yanmara ovako nešto nije predviđeno, već postolja nosača brodograditelji izrađuju individualno. Prvo se postavi noga, a tek tada na nju navuče motor tako da se osovina uvuče kroz damper na zamajcu, te zvono nad damperom vijcima stisne za kućište motora.

---

image

Otvorena propela

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Nogu s prednje strane sada drže nosači motora, a stražnji se nosač hvata na prsten kojim je gumena brtva noge pričvršćena za trup. Volvo i na ovom nosaču ima predviđen gumeni amortizer za prigušivanje vibracija.

Kod Yanmara je prvotno postavljen kao fiksni nosač, a naknadno je modificiran tako da se između nosača i hvatišta može postaviti guma.

Nosači motora također su im različiti. Kod Volva visinu motora unaprijed definira kada na koju se motori naslanjaju i direktno pričvrsti na gumene nosače, tako da im je hvatište dosta nisko.

Yanmarovi nosači na sebi imaju vijak za podešavanje visine motora, pa kada je motor na krmenim nosačima podignut relativno visoko, kod zapinjanja propelera za konop, velikih opterećenja ili trzaja, vijak na nosaču često pukne, uglavnom desni.

Ukoliko se razlika u buci i vibracijama motora ne primijeti na vrijeme, daljnjim radom motor se naginje udesno i lomi kućište noge.

I sistem brtvljenja noge također im je različit. Kod Volva je to jedna gumena brtva koja je metalnim prstenom stisnuta za trup, dok Yanmar ima dvije odvojene membrane, donju dijafragmu i gornji brisač.

Dijafragma je stalno uronjena u more i kao kod Volva brtvi prostor između noge i trupa jedrilice, a gornjim brisačem zatvoren je razmak između kućišta mjenjača i prstena oko dijafragme, kako bi međuprostor zaštitio od nečistoća i kaljuže.

Krajevi su mu bragama čvrsto stisnuti i ukoliko dijafragma pukne ili propusti more, brisač preuzima ulogu rezervne brtve. Procuri li u prostoru između ovih dviju membrana voda s bilo koje strane, ugrađeni senzor to detektira i pali svjetlo alarma.

Predznak nevolje

Većina problema i kvarova kod S-drive započinje od propelera, a razlog tome ne mora uvijek biti udarac ili zapinjanje. Snažan motor i veliki propeler već sami po sebi mogu stvarati veliko opterećenje na cijeli sistem, naročito kod učestalo agresivnog mijenjanja brzina, teškog teglja ili snažnih posrtanja u plovidbi s valom u pramac.

Stoga nije ni čudno što prednji ležaj gornje osovine kod Volva MS150 pati više i češće se mijenja nego li na MS130. Ležajevi su isti, a razlike u snagama motora, pa i veličini propelera, mogu biti značajne.

Slično je i s lamelama. U uputstvima to nigdje nije navedeno, ali praksa je pokazala kako je na jačim motorima, preko 75 konjskih snaga, dobro u mjenjaču nakon 1500 sati rada preventivno promijeniti lamele i ležajeve. U charteru to znači otprilike nakon tri sezone.

Gotovo je pravilo, što je propeler veći, to manje traje, a oni najveći, ukoliko u međuvremenu nije bilo nikakvog značajnijeg zapinjanja, tek oko 700 sati rada. Možda se ovaj broj sati čini velikim, ali kod nekih charter jedrilica to je samo sezonu i pol. Zamjena propelera može se obaviti u moru.

Opterećenje je prvo na propeleru, pa na lamelama i damperu, a zatim i na kućištu noge. U praksi prvi stradaju guma propelera i damper.

Nekada je guma u propelerima bila dosta slabije kvalitete i lako je pucala, a sada je poboljšana i otprilike je otporna kao i kod izvanbrodskih motora.

Međutim, stoji i činjenica kako je na sklopivim propelerima još uvijek izdržljivija nego li na standardnim, ali su takvi propeleri i dva do tri puta skuplji. Vulkaniziranje oštećenih propelera za sada se nije pokazalo kvalitetnim rješenjem.

---

image

Propela u sklopljenom stanju

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Kod pucanja dampera također prvo strada guma, odnosno, gumeni elementi za ublažavanje udara. Motor s oštećenim damperom i dalje vrti propeler, ali njegovi metalni dijelovi u vrtnji sada udaraju jedan o drugi i to klapanje se jasno čuje.

Nastavi li motor s radom, postoji realna opasnost od daljnjih komplikacija. Neki se komad metala lako može odlomiti i razbiti kućište, zvono nad damperom.

Iskustvo je pokazalo kako su kod Yanmara problemi s damperom rjeđi.

U normalnim okolnostima lamele je potrebno mijenjati nakon 3000, a garnituru konusa nakon 1500 sati rada. Predznak koji najavljuje probleme s prijenosima u mjenjaču osjeti se kod ubacivanja u brzinu, uglavnom prema naprijed.

Ukoliko se propeler počne okretati tek pri jačem gasu, to signalizira istrošenost prijenosa i njegovu skoru zamjenu. Za servisiranje mjenjača brod nije potrebno vaditi iz mora, nego je dovoljno samo nogu odvojiti od dampera i motor pomaknuti malo naprijed.

Mekano je loše

Inače, zvuk laganog udarca prilikom prebacivanja brzine je dobar znak i upućuje na to kako su svi prijenosi i zupčanici u dobrim kondicijama. Mekano prebacivanje brzine indikator je istrošenosti zupčanika.

Zupčanici koji prenose vrtnju za plovidbu krmom troše se manje jer se manje i koriste, pa je ova razlika uočljiva uglavnom kod prebacivanja ručice gasa prema naprijed.

Paljenjem alarma vode za hlađenje svatko prvo posumnja i krene provjeravati usisnu pumpu i impeler, a ovdje se češće javlja problem sa smanjenim dotokom mora, suženim kanalom.

Klasični usis hlađenja ima na trupu, odmah direktno ispod kingstona, ugrađenu rešetku koju se i zaronom na dah lako očisti, a za S-drive je to nešto kompleksnije.

Rešetka usisa je pri dnu noge i more se kanalom kroz nogu penje prema kingstonu ugrađenom na gornjem kućištu noge. Dakle, kanal nije direktno spojen na ventil, nego između gornjeg i donjeg kućišta postoji još jedna komora ispunjena morem.

Po stijenkama kanala i komore hvataju se razni morski organizmi i školjke, a iskustva s njihovim čišćenjem su različita. Nekada je za ozbiljan problem dovoljna samo jedna školjka uhvaćena na nezgodnom mjestu.

Na niskom broju okretaja to se ne mora osjetiti, ali podizanjem gasa poveća se strujanje mora koje zakrene ili nagne školjku i njome zatvori dovod mora.

Kod Volva su stariji modeli imali nešto uži kanal i često bi se on prvi začepio, međutim, s par zarona mogao se i relativno lako pročistiti. Na novijim modelima kanal usisa je širi, pa ako se i dogodi začepljenje protoka, ono je najčešće u komori između kućišta, a taj je prostor teško dostupan.

Čišćenje je ovdje vrlo nepraktično, a učinkovitost takvog servisa vrlo relativna, najčešće samo privremena. Za kvalitetno čišćenje komore potrebno je ispustiti ulje, odvojiti motor i rastaviti gornji dio noge, pa nije loše to preventivno odraditi prilikom redovnog godišnjeg izvlačenja broda na kopno i mijenjanja ulja u nozi.

Ipak, na jedrilicama koje imaju stalan vez u područjima gdje se morski organizmi brzo razvijaju, ponekad ni ova prevencija nije dovoljna. Neki su tome doskočili na način da su na trupu probili dodatni otvor, isti kao kod klasičnog usisa, T spojem ga priključili na dovodnu cijev pumpe i tako osigurali dovoljnu količinu mora.

Galvanske struje

S-drive ima aluminijsko kućište koje je osjetljivo na galvanske struje i o njegovoj zaštiti treba dobro voditi računa. Iz tog su razloga na svakom spoju motora i noge postavljeni izolatori, bez kojih bi noga vrlo brzo propala.

Vanjska zaštitna anoda, profilirana prema obliku noge, okruglog je oblika i ugrađena je neposredno ispred propelera. Dobro je povremeno provjeriti u kakvom je stanju jer ukoliko se odvoji, a takvih slučajeva je bilo, osim što više ne djeluje, nekontroliranim okretanjem može oštetiti kućište.

---

image

Rastavljanje je lakši dio posla

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Poznat mi je slučaj kada je zbog cijelog niza okolnosti kućište noge u tijeku samo jedne sezone kompletno pojedeno. Sada se već proizvode iz dva dijela, pa za njihovu montažu nije potrebno skidati ni propeler, a ukoliko se odvoje od kućišta neće ga oštetiti već odmah potonu.

Uvažavajući sve ranije spomenuto, najveći problemi za S-drive javljaju se kao posljedica namatanja konopa, najlona, arganela, mreže ili tunje oko propelera, a tu nikakva prevencija ne pomaže.

Gotovo u pravilu tada se oštete semerinzi, a cijena novih semeringa u odnosu na sve ostale popratne troškove zanemariva je stavka. Cijena kompleta semeringa za bilo koji S-drive je nekoliko desetaka eura.

Proizvođači u uputama navode kako je potrebno prije svakog startanja provjeriti stanje ulja u nozi, a u praksi je malo tko toliko dosljedan. Ipak, česta provjera je preporučljiva jer je to jedini način kojim se može provjeriti i stanje semeringa.

Gumena brtva kojom je noga pričvršćena za trup, dijafragma, također ima svoj vijek trajanja. Kod Yanmara je preporuka da se ona zamijeni svakih 5, a kod Volvo Pente svakih 7 godina.

Praksa je pokazala kako i oni koji ih nisu mijenjali ni znatno duže nisu imali nikakvih problema, no treba se zapitati bi li osiguravajuće društvo platilo odštetu za potopljeni brod kojem vlasnik brtvu nije zamijenio u vrijeme koje je preporučio proizvođač, a cijena cijelog seta za zamjenu je par stotina eura.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA HANZA MEDIA
Cropix

Čekić je još uvijek glavni alat


Sklanjanje u trup je idealno zamišljeno


Ovakav prizor nitko ne želi vidjeti


Princip je jednostavan

HANZA MEDIA

Rastavljanje je lakši dio posla

HANZA MEDIA

Pogled na zupčanik

HANZA MEDIA

Komplet brtvi i ležajeva Yanmara SD 60

HANZA MEDIA

Otvorena propela

HANZA MEDIA

Propela u sklopljenom stanju

HANZA MEDIA

Gornji dio Volva 130 S

HANZA MEDIA

Serviser Josip Bepo Draganja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/koji-je-saildrive-pogon-najkvarljiviji-i-kako-mu-produziti-radni-vijek-1193194 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a16fdae493d166272a408954772fa4a380709f21 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koji+je+saildrive+model+najkvarljiviji+i+kako+mu+produ%C5%BEiti+radni+vijek%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkoji-je-saildrive-pogon-najkvarljiviji-i-kako-mu-produziti-radni-vijek-1193194 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkoji-je-saildrive-pogon-najkvarljiviji-i-kako-mu-produziti-radni-vijek-1193194 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PRVI SAILDRIVE PROIZVELA JE VOLVO PENTA DAVNE 1973. GODINE - PROIZVOĐAČI JEDRILICA PREFERIRAJU SAILDRIVE JER IM OSLOBAĐA DOSTA PROSTORA U KRMENOM DIJELU POTPALUBLJA - ZVUK LAGANOG UDARCA PRI PREBACIVANJU BRZINE DOBAR JE ZNAK I UPUĆUJE NA TO DA SU SVI PRIJENOSI I ZUPČANICI U DOBROM STANJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NAUTIČKI SAVJETNIKKoji je saildrive model najkvarljiviji i kako mu produžiti radni vijek?

Piše Damir Višić
16. svibnja 2022. - 23:00

Prvi brodski motori izrađeni su još krajem XIX., a izvanbrodski početkom XX. stoljeća, ali do njihove standardne ugradnje na jedrilice prošlo je još dosta vremena. Nije to ni čudno, jer se motor na jedrilici oduvijek smatrao pomoćnim pogonom.

Uostalom, i sada se u brodskim dokumentima, pod stavkom vrsta plovila, često navode kao jedrilica s pomoćnim motorom, iako je u praksi kod velikog broja korisnika to najčešće obrnuto.

Osim što je ritam života tada bio usporeniji, pa ni eventualno duža plovidba nije bila od bitnog značaja, jedan od razloga ne pretjeranog trenda ugrađivanja motora na jedrilice je i činjenica da osovina i propeler u jedrenju stvaraju priličan otpor.

Ovo je posebno bilo izraženo kod ugradnje motora u tad već izgrađene jedrilice, a što projektom ranije ...

16. svibanj 2024 10:36