stdClass Object ( [id] => 1123875 [title] => Izdvojili smo deset modela sklopivih električnih bicikala idealnih za nautičare [alias] => izdvojili-smo-deset-modela-sklopivih-elektricnih-bicikala-idealnih-za-nauticare [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Električni bicikli sve su popularniji u Hrvatskoj zbog cijelog niza razloga. Kada vremenski uvjeti to dopuštaju, predstavljaju najbolje rješenje za izbjegavanje prometnih gužvi. Njihova je uporaba jeftinija u odnosu na trošak goriva koje po litri opet košta više od 10 kuna, dok će oni željni rekreacije s njima klasično pedalirati. Uz sve to, ne zagađuju okoliš, a oni slabije fizičke forme na uzbrdicama se ne umaraju, jer strujni pogon zamjenjuje rad nogu.

Kada govorimo o električnim biciklima za nautičare, vrlo su korisni ako treba iz marine otići do kioska, pekare ili prodavaonice, razgledati grad u čijoj luci ste se usidrili, pa čak možda skočiti po neki nužni dio brodske opreme.

Sukladno kroničnom problemu manjka prostora na plovilima, nautičari uglavnom kupuju sklopive električne bicikle koji ne zauzimaju puno mjesta kada se ne koriste. Kod nas se mogu nabaviti brojni sklopivi bicikli na strujni pogon, ali smo za ovaj broj Otvorenog mora izdvojili deset modela u nadi da će zainteresirani čitatelji naći ono što im treba.

1. Ms ENERGY E-Bike i10

Bauhaus u svojim trgovinama širom Hrvatske prodaje sklopivi električni bicikl Ms ENERGY E-Bike i10 Black Green. Okvir mu je napravljen od magnezijeve legure, čvrst i sklopiv mehanizam pruža mobilnost i jednostavnu upotrebu, a veliki kotači promjera 20 inča čine vožnju ugodnom bez zaustavljanja na neravninama i preprekama koje su uobičajene na gradskim cestama. Baterija je kapaciteta prelaska 45 do 50 km. Valja imati na umu da MS Energy ima tri električne brzine s kojima se može postići maksimalnih 25 km/h.

---

image
Ms ENERGY E-Bike i10
---

Osim električnog motora snage 250 W, bicikl ima i 6 Shimano brzina, tako da korisnik ne mora paliti motor ako samo želi okretati pedale. Baterija je snage 36 V i jačine 7,8 Ah, a na biciklu su LCD display, prednje LED svjetlo i stražnji reflektor. Treba napomenuti da je vrijeme punjenja baterije od 4 do 5 sati. Nosivost je 120 kg, pa na njoj mogu biti i krupnije osobe. Ima disk kočnice na prednjem i stražnjom kotaču. Visina joj je 1080 mm, a dužina 1520 mm. Neto težina iznosi 20 kg, s time da je boja crno-zelena. Bauhaus sklopivi električni bicikl Ms ENERGY i10 u svojim trgovinama nudi po cijeni od 8495 kn.

2. Tilt 500

Francuski Decathlon u ovoj kategoriji proizvoda ima sklopivi bicikl Tilt 500 s električnom podrškom. Plave je boje i prikladan za putovanja do 35 km. Kada je sklopljen, gabariti su mu samo 83 x 67 x 45 cm, pa lako stane u prtljažnik automobila ili negdje na plovilu. Kad je rasklopljen, dimenzije su mu 155 x 114 x 60 cm. Francuzi se posebno hvale brzinom sklapanja i rasklapanja za koju treba, tvrde oni, samo 15 sekundi. Tilt 500 ima 6 brzina i električnu podršku, ergonomske ručke i sjedalo i lulu podesivu po visini. Decathlon kupcima daje doživotno jamstvo na okvir i lulu (bez zgloba), krutu čeličnu vilicu i upravljač.

---

image
Tilt 500
---

Nosivost bicikle je 100 kg, a proizvođač navodi da je domet baterije: 35 km u ekonomičnom, 25 km u normalnom i 20 km u sportskom načinu, uz napomenu da se informativni podaci mogu razlikovati ovisno o tlaku u gumama, terenu, uvjetima i težini biciklista. Vijek trajanja baterije s 2 godine jamstva je od 350 do 500 punjenja. Baterija od 24 V je ugrađena u aluminijski okvir i može se puniti izravno kroz okvir, ili se može izvaditi iz svog kućišta i napuniti kod kuće ili na poslu nakon svake uporabe. Naime, ako baterija predugo ostane prazna, može doći do nepopravljive štete.

Na biciklu je motor bez četki snage 250 W (okretni moment 26 Nm), kao i električni sustav za pomoć od 7,8 Ah kojim upravljaju senzori za pedaliranje. Naravno, baterija i punjač isporučuju se s biciklom, a okvir je kompatibilan s nosačem tereta B'Twin Tilt 20. Decathlon sklopivi bicikl Tilt 500 s električnom podrškom nudi po cijeni od 6499 kn.

3. FY-04

Dobi (Barter d.o.o.) iz Zagreba je inovativna internetska trgovina koja nudi razne pametne uređaje. U njihovu asortimanu je i preklopni električni bicikl FY-04 čija je cijena 6999 kn. Ovaj električni bicikl preklopiv je u 2 točke, što ga čini izuzetno prikladnim za transport. Motor bez četkica snage je 250 W, stoga bicikl razvija brzinu i do 25 km/h. Prenosiva Li-Ion baterija smještena ispod sjedišta napona je 36 V, kapaciteta 10 Ah, mase 2 kg.

---

image
FY-04
---

S jednim punjenjem omogućava domet do čak 30 km, ovisno o težini vozača, konfiguraciji terena i vremenskim prilikama. Vrijeme punjenja Li-Ion baterije je između 4-5 h. Nosivost FY-04 je do 100 kg, a masa samog bicikla je 25 kg. Električni bicikl opremljen je kontakt bravicom za paljenje, zaključavanje i otključavanje baterije, prednjim LED svjetlom i stražnjim nosačem stvari.

Vozilo veličine kotača od 20 inča se ne preporučuje voziti po lošim vremenskim prilikama kao što su kiša, visoke i niske temperature, led i slično, radi mogućnosti oštećenja baterije ili pogonskoga sklopa. Preporuka proizvođača je da se u hladnijem razdoblju godine, kada se vozilo manje koristi, baterije pune jednom u dva mjeseca.

4. FY-057

Internetska trgovina Dobi nudi i jedan preklopni električni bicikl jeftinije cijene. Riječ je o modelu FY-057 čija cijena doseže 6499 kn. Također ima kotače od 20 inča i preklopiv je u 4 točke. Motor bez četkica snage je 250 W, dok je prenosiva Li-Ion baterija težine 2 kg smještena unutar okvira bicikla. Napona je 36 V i kapaciteta 10 Ah. S jednim punjenjem (traje 4-5 sati) omogućava domet do čak 30 km, ovisno o težini vozača, konfiguraciji terena i vremenskim prilikama.

---

image
FY-057
---

Bicikl mase 22 kg razvija brzinu i do 25 km/h. Nosivost joj je 100 kg, te je opremljena s kontakt bravicom za paljenje, bravom za zaključavanje i otključavanje baterije, mehaničkim diskovima, Shimano mjenjačem sa 6 brzina, prednjim LED svjetlom, LED ekranom i praktičnim stražnjim nosačem stvari. FY-057 se ne preporučuje voziti po lošim vremenskim prilikama.

5. S-BIKES F50e

E2GO je One-Stop Shop za električna vozila čiji asortiman uključuje i električne bicikle, a ekskluzivni su distributeri za renomirane svjetske brendove kao što su Gocycle, Italwin, Momo Design, Ducati, Xiaomi, Egret One. U njihovoj je ponudi sklopivi bicikl S-BIKES F50e s laganim aluminijskim okvirom (Alloy 6061 T6). Zajedno s baterijom i svom opremom teži manje od 22 kg. Zaslugom snažne baterije korejskog Samsunga (7,8 Am/h) domet vožnje doseže čak 65 km u ECO načinu rada sa samo jednim punjenjem. Punjenje je vrlo jednostavno, traje 5 sati i vrši se preko obične kućne električne utičnice.

---

image
S-BIKES F50e
---

S-BIKES F50e unisex bicikl ima gume Kenda (20 x 2.125) od 20 inča, disk kočnice, LCD ekran, elektromotor Bafang 36V/250W i nosivost od 120 kg. Na njoj je Shimano mjenjač RD-FT55 sa 7 brzina, s time da je maksimalna brzina 25 km/h. Ima 5 programa električne pomoći, te jedan USB utor za punjenje mobitela i sličnih uređaja. E2GO model S-BIKES F50e prodaje se za 9999 kn.

6. Trevi Bomber Fat EMG

Internet Mall iz Zagreba po cijeni od 9262 kn prodaje bijeli sklopivi električni bicikl 20 Trevi Bomber Fat EMG. Robustan je, atraktivan i opremljen Shimano mjenjačem, te snažnim električnim motorom od 250 W. Maksimalna nosivost mu je 150 kg. LED zaslon daje informacije o statusu napunjenosti baterije, brzini, prijeđenoj udaljenosti i izboru načina rada. Opremljen je 20-inčnim (50,8 cm) gumama na napuhavanje i prednjim ovjesom te pruža sigurnost, iznimno prianjanje i ugodnu vožnju bez vibracija. Dizajniran je za vožnju na raznim terenima i nudi izvrsne vozne osobine.

Shimano mjenjač i motor snage 250 W, zajedno s baterijom od 36 V i 10 Ah integriranom u okvir, donose opciju osvajanja većih uzbrdica i zahtjevnijih ruta. Električni bicikl omogućuje bicikliranje bez pretjeranog naprezanja, a s jednim punjenjem može se prijeći udaljenost do 40 km. U slučaju da se ugrađena baterija za punjenje isprazni na cesti, vožnja se nastavlja poput uobičajenog bicikla – pedaliranjem. Na velikom i preglednom LED zaslonu Trevi Bomber pruža informacije o statusu napunjenosti baterije, brzini, prijeđenoj udaljenosti i izboru načina rada.

---

image
Trevi Bomber Fat EMG
---

Korisniku su na raspolaganju Shimano mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa i 6 načina vožnje sa ili bez elektromotora (od 0 do 5). Električni bicikl težine 28 kg doseže maksimalnu brzinu 25 km/h. Ima prednje i stražnje disk kočnice, prednje i stražnje LED osvjetljenje, paljenje s ključem (rezervni ključ uključen), zadnji prtljažnik, glasno zvonce...

7. Neom Arrow LS 20''

Tvrtka DSG bicikli iz Bjelovara prodaje Neom sklopivi bicikl Arrow LS 20'' s okvirom od aluminija 6061. Opremljen je motorom Bafanga 250W, 36 V DC, koji osigurava maksimalnu brzinu od 25 km/h. Bicikl ima ekran King-Meter KM529-LCD, bateriju TFL 36 V i 10 Ah, punjač Sans SSLC084V42J, aluminijsku vilicu, mjenjač Shimano Tourney sa 7 brzina, lanac KMC Z s PVC štitnikom, te lančanik Shimano HG-200-7 i alu prtljažnik.

Kočnice su Tektro V-brake, gume Kenda K-841, 20x1.95, upravljač Ergobar 610 mm, sjedalo Selle Bassano Alpine s aluminijskom cijevi od 27,2 mm, a sklopive pedale PF 909 sa reflektorom. Prednje svjetlo je AXA Pico 30-E 6V-42 V, blatobrani metalni, a nogara Mpedo adjustable. DSG nudi Neom sklopivi Bicikl Arrow LS 20'' po redovnoj cijeni od 7999 kn, ali je cijena za gotovinu 5999 kn.

---

image
Neom Arrow LS 20''
---

8. Icon.e Pure

Icon.e Pure sklopivi električni bicikl 250 W, 36 V, 10 Ah prodaje trgovina CityCoco Hrvatska (tvrtka L-TRADE) iz Velike Gorice. Okvir bicikla izrađen je od kvalitetne aluminijske legure, na njoj su Kenda gume od 20 inča, vilice od čelika, kao i prednji i stražnji diskovi. Motor je najnovije generacije bez četkica od 250 W, stražnji prijenos je Shimano Tourney TZ sa 6 brzina, dok je sjedalo sklopivo i anatomski oblikovano.

Prednja LED svjetla upravljana su putem zaslona na upravljaču, blatobrani su od aluminija, LCD ekran služi i kao putno računalo. Baterija Samsung 36 V 10 Ah puni se za 4-6 sati, domet bicikla je 30-40 km, nosivost je 120 kg, s time da težina zajedno s baterijom iznosi 25 kg. Dimenzije sklopljenog bicikla su 96 x 60 x 70 cm. CityCoco model Icon.e Pure prodaje za 9900 kn.

---

image
Icon.e Pure
---

9. Onebot S6

Sklopivi Onebot S6 bicikl može se nabaviti kod tvrtke Tesla Marine iz Kaštel Gomilice. Onebot električni bicikli imaju LG litij-ionske baterije i napravljeni su od magnezija bez varova. Izrađeni su u Europskoj uniji po najvišim standardima izrade bicikala i sa svim EU certifikatima. Sklopivi električni bicikl Onebot S6 250W E-bike košta 8889 kn. S brzinom od 25 Km/h ostvarit će 55 km dometa uz blago pedaliranje.

Da bi bio još kompaktniji i lako sklopiv, ovaj e-bike ima 16-inčne kotače. Lako stane u prtljažnik automobila ili negdje na brodu, ima 3 stupnja jačine rada električnog motora, a LG baterija 5,2 Ah, 36 V puni se za 3-4 sata. Čvrst bicikl težine 18 kg s baterijom također nudi lako montiranje dječje sjedalice. Magnezijska rama, stražnja suspenzija (amortizer), inovativni sistem magnetnog sklapanja i lako uklonjiva baterija, donijele su modelu S6 nagrade China Cycle Award i Golden Award.

OneBot s 3 stupnja pomoći pri pedaliranju (slabo, jako, najjače), pruža ugodnu vožnju bez znojenja, ali nudi i opciju gašenja motora za rekreacijsku vožnju. Posebni stražnji amortizer ublažava prelazak preko neravnina, a s ovim električnim biciklom moguća je vožnja uzbrdicama od 15 stupnjeva nagiba.

---

image
Onebot S6
---

Sklopivi električni bicikl Onebot S6 ima čvrste ležajeve i sklopne dijelove koji se ne troše pri uporabi. Ima LCD zaslon s osvjetljenjem i prikazom napunjenosti baterije, stupnja pomoći, brzine vožnje te ukupne prijeđene kilometraže.

LED prednje svjetlo pali se dugačkim pritiskom na gumb. Zahvaljujući inovativnom sustavu na magnetno sklapanje bicikl se može jednostavno sklopiti u 3 sekunde i ne rastvara se tijekom nošenja. S ugrađenim prednjim i stražnjim disk kočnicama OneBot S6 nudi učinkovitije kočenje u svim vremenskim uvjetima, na blatnjavim i prašnjavim cestama, snijegu i kiši.

10. NAKXUS 20F055

E KUPI iz Zagreba po cijeni od 6999 kn s dvije godine jamstva prodaje električni sklopivi bicikl NAKXUS 20F055. Ima motor od 250 W, Tektro V-brake kočnice, kotače od 20 inča, Shimano stražnji mjenjač TY300 i nosivost od 110 kg. Doseg bicikla s jednim punjenjem baterije (lithium 36 V/6,6 AH sa USB utorom) doseže 60 km.

Okvir je CTB aluminijski, kao i vilica i upravljač. Okvir kotača je aluminijski s duplom stijenkom, gume su Kenda K-Shield puncture resistant 20x1.95 s reflektivnom linijom. Stražnji lančanik je Shimano MF-TZ21 14-28T sa 7 brzina, pedale su PVC/Alu preklopne, dok je lanac KMC CD50.

---

image
NAKXUS 20F055
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pedale na struju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pedale na struju 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-26 22:28:42 [created_by] => 3260 [created_by_alias] => Željko Simunić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-31 13:48:01 [modified_by] => 3260 [publish_up] => 2021-08-31 13:48:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18796512.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18722410.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18722420.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18722422.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18722424.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18722426.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18722428.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18722430.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18722444.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18722460.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/27\/18722464.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Shutterstock","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Ms ENERGY E-Bike i10","Tilt 500","FY-04","FY-057","Neom Arrow LS 20''","S-BIKES F50e","Icon.e Pure","Onebot S6","Trevi Bomber Fat EMG","NAKXUS 20F055"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1257","hd_18796512_1920.jpg":"1920x1080","k_18796512_1280.jpg":"1280x1280","k_18796512_1024.jpg":"1024x1024","k_18796512_640.jpg":"640x640","k_18796512_480.jpg":"480x480","k_18796512_340.jpg":"340x340","k_18796512_220.jpg":"220x220","o_18796512_1280.jpg":"1280x838","o_18796512_1024.jpg":"1024x670","o_18796512_640.jpg":"640x419","o_18796512_480.jpg":"480x314","o_18796512_340.jpg":"340x222","o_18796512_220.jpg":"220x144","h_18796512_1280.jpg":"1280x854","h_18796512_1024.jpg":"1024x683","h_18796512_640.jpg":"640x427","h_18796512_480.jpg":"480x320","h_18796512_340.jpg":"340x227","h_18796512_220.jpg":"220x147","pp_18796512_1280.jpg":"1006x1280","pp_18796512_1024.jpg":"805x1024","pp_18796512_640.jpg":"503x640","pp_18796512_480.jpg":"377x480","pp_18796512_340.jpg":"267x340","pp_18796512_220.jpg":"173x220"},{"size0":"897x1080","hd_18722410_1920.jpg":"1920x1080","k_18722410_1280.jpg":"1280x1280","k_18722410_1024.jpg":"1024x1024","k_18722410_640.jpg":"640x640","k_18722410_480.jpg":"480x480","k_18722410_340.jpg":"340x340","k_18722410_220.jpg":"220x220","o_18722410_1280.jpg":"1280x1541","o_18722410_1024.jpg":"1024x1232","o_18722410_640.jpg":"640x770","o_18722410_480.jpg":"480x577","o_18722410_340.jpg":"340x409","o_18722410_220.jpg":"220x264","h_18722410_1280.jpg":"1280x854","h_18722410_1024.jpg":"1024x683","h_18722410_640.jpg":"640x427","h_18722410_480.jpg":"480x320","h_18722410_340.jpg":"340x227","h_18722410_220.jpg":"220x147","pp_18722410_1280.jpg":"1006x1280","pp_18722410_1024.jpg":"805x1024","pp_18722410_640.jpg":"503x640","pp_18722410_480.jpg":"377x480","pp_18722410_340.jpg":"267x340","pp_18722410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_18722420_1920.jpg":"1920x1080","k_18722420_1280.jpg":"1280x1280","k_18722420_1024.jpg":"1024x1024","k_18722420_640.jpg":"640x640","k_18722420_480.jpg":"480x480","k_18722420_340.jpg":"340x340","k_18722420_220.jpg":"220x220","o_18722420_1280.jpg":"1280x960","o_18722420_1024.jpg":"1024x768","o_18722420_640.jpg":"640x480","o_18722420_480.jpg":"480x360","o_18722420_340.jpg":"340x255","o_18722420_220.jpg":"220x165","h_18722420_1280.jpg":"1280x854","h_18722420_1024.jpg":"1024x683","h_18722420_640.jpg":"640x427","h_18722420_480.jpg":"480x320","h_18722420_340.jpg":"340x227","h_18722420_220.jpg":"220x147","pp_18722420_1280.jpg":"1006x1280","pp_18722420_1024.jpg":"805x1024","pp_18722420_640.jpg":"503x640","pp_18722420_480.jpg":"377x480","pp_18722420_340.jpg":"267x340","pp_18722420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"450x450","hd_18722422_1920.jpg":"1920x1080","k_18722422_1280.jpg":"1280x1280","k_18722422_1024.jpg":"1024x1024","k_18722422_640.jpg":"640x640","k_18722422_480.jpg":"480x480","k_18722422_340.jpg":"340x340","k_18722422_220.jpg":"220x220","o_18722422_1280.jpg":"1280x1280","o_18722422_1024.jpg":"1024x1024","o_18722422_640.jpg":"640x640","o_18722422_480.jpg":"480x480","o_18722422_340.jpg":"340x340","o_18722422_220.jpg":"220x220","h_18722422_1280.jpg":"1280x854","h_18722422_1024.jpg":"1024x683","h_18722422_640.jpg":"640x427","h_18722422_480.jpg":"480x320","h_18722422_340.jpg":"340x227","h_18722422_220.jpg":"220x147","pp_18722422_1280.jpg":"1006x1280","pp_18722422_1024.jpg":"805x1024","pp_18722422_640.jpg":"503x640","pp_18722422_480.jpg":"377x480","pp_18722422_340.jpg":"267x340","pp_18722422_220.jpg":"173x220"},{"size0":"450x450","hd_18722424_1920.jpg":"1920x1080","k_18722424_1280.jpg":"1280x1280","k_18722424_1024.jpg":"1024x1024","k_18722424_640.jpg":"640x640","k_18722424_480.jpg":"480x480","k_18722424_340.jpg":"340x340","k_18722424_220.jpg":"220x220","o_18722424_1280.jpg":"1280x1280","o_18722424_1024.jpg":"1024x1024","o_18722424_640.jpg":"640x640","o_18722424_480.jpg":"480x480","o_18722424_340.jpg":"340x340","o_18722424_220.jpg":"220x220","h_18722424_1280.jpg":"1280x854","h_18722424_1024.jpg":"1024x683","h_18722424_640.jpg":"640x427","h_18722424_480.jpg":"480x320","h_18722424_340.jpg":"340x227","h_18722424_220.jpg":"220x147","pp_18722424_1280.jpg":"1006x1280","pp_18722424_1024.jpg":"805x1024","pp_18722424_640.jpg":"503x640","pp_18722424_480.jpg":"377x480","pp_18722424_340.jpg":"267x340","pp_18722424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"275x183","hd_18722426_1920.jpg":"1920x1080","k_18722426_1280.jpg":"1280x1280","k_18722426_1024.jpg":"1024x1024","k_18722426_640.jpg":"640x640","k_18722426_480.jpg":"480x480","k_18722426_340.jpg":"340x340","k_18722426_220.jpg":"220x220","o_18722426_1280.jpg":"1280x851","o_18722426_1024.jpg":"1024x681","o_18722426_640.jpg":"640x425","o_18722426_480.jpg":"480x319","o_18722426_340.jpg":"340x226","o_18722426_220.jpg":"220x146","h_18722426_1280.jpg":"1280x854","h_18722426_1024.jpg":"1024x683","h_18722426_640.jpg":"640x427","h_18722426_480.jpg":"480x320","h_18722426_340.jpg":"340x227","h_18722426_220.jpg":"220x147","pp_18722426_1280.jpg":"1006x1280","pp_18722426_1024.jpg":"805x1024","pp_18722426_640.jpg":"503x640","pp_18722426_480.jpg":"377x480","pp_18722426_340.jpg":"267x340","pp_18722426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_18722428_1920.jpg":"1920x1080","k_18722428_1280.jpg":"1280x1280","k_18722428_1024.jpg":"1024x1024","k_18722428_640.jpg":"640x640","k_18722428_480.jpg":"480x480","k_18722428_340.jpg":"340x340","k_18722428_220.jpg":"220x220","o_18722428_1280.jpg":"1280x854","o_18722428_1024.jpg":"1024x683","o_18722428_640.jpg":"640x427","o_18722428_480.jpg":"480x320","o_18722428_340.jpg":"340x226","o_18722428_220.jpg":"220x146","h_18722428_1280.jpg":"1280x854","h_18722428_1024.jpg":"1024x683","h_18722428_640.jpg":"640x427","h_18722428_480.jpg":"480x320","h_18722428_340.jpg":"340x227","h_18722428_220.jpg":"220x147","pp_18722428_1280.jpg":"1006x1280","pp_18722428_1024.jpg":"805x1024","pp_18722428_640.jpg":"503x640","pp_18722428_480.jpg":"377x480","pp_18722428_340.jpg":"267x340","pp_18722428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x800","hd_18722430_1920.jpg":"1920x1080","k_18722430_1280.jpg":"1280x1280","k_18722430_1024.jpg":"1024x1024","k_18722430_640.jpg":"640x640","k_18722430_480.jpg":"480x480","k_18722430_340.jpg":"340x340","k_18722430_220.jpg":"220x220","o_18722430_1280.jpg":"1280x1280","o_18722430_1024.jpg":"1024x1024","o_18722430_640.jpg":"640x640","o_18722430_480.jpg":"480x480","o_18722430_340.jpg":"340x340","o_18722430_220.jpg":"220x220","h_18722430_1280.jpg":"1280x854","h_18722430_1024.jpg":"1024x683","h_18722430_640.jpg":"640x427","h_18722430_480.jpg":"480x320","h_18722430_340.jpg":"340x227","h_18722430_220.jpg":"220x147","pp_18722430_1280.jpg":"1006x1280","pp_18722430_1024.jpg":"805x1024","pp_18722430_640.jpg":"503x640","pp_18722430_480.jpg":"377x480","pp_18722430_340.jpg":"267x340","pp_18722430_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18722444_1920.jpg":"1920x1080","k_18722444_1280.jpg":"1280x1280","k_18722444_1024.jpg":"1024x1024","k_18722444_640.jpg":"640x640","k_18722444_480.jpg":"480x480","k_18722444_340.jpg":"340x340","k_18722444_220.jpg":"220x220","o_18722444_1280.jpg":"1280x720","o_18722444_1024.jpg":"1024x576","o_18722444_640.jpg":"640x360","o_18722444_480.jpg":"480x270","o_18722444_340.jpg":"340x191","o_18722444_220.jpg":"220x123","h_18722444_1280.jpg":"1280x854","h_18722444_1024.jpg":"1024x683","h_18722444_640.jpg":"640x427","h_18722444_480.jpg":"480x320","h_18722444_340.jpg":"340x227","h_18722444_220.jpg":"220x147","pp_18722444_1280.jpg":"1006x1280","pp_18722444_1024.jpg":"805x1024","pp_18722444_640.jpg":"503x640","pp_18722444_480.jpg":"377x480","pp_18722444_340.jpg":"267x340","pp_18722444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"600x450","hd_18722460_1920.jpg":"1920x1080","k_18722460_1280.jpg":"1280x1280","k_18722460_1024.jpg":"1024x1024","k_18722460_640.jpg":"640x640","k_18722460_480.jpg":"480x480","k_18722460_340.jpg":"340x340","k_18722460_220.jpg":"220x220","o_18722460_1280.jpg":"1280x960","o_18722460_1024.jpg":"1024x768","o_18722460_640.jpg":"640x480","o_18722460_480.jpg":"480x360","o_18722460_340.jpg":"340x255","o_18722460_220.jpg":"220x165","h_18722460_1280.jpg":"1280x854","h_18722460_1024.jpg":"1024x683","h_18722460_640.jpg":"640x427","h_18722460_480.jpg":"480x320","h_18722460_340.jpg":"340x227","h_18722460_220.jpg":"220x147","pp_18722460_1280.jpg":"1006x1280","pp_18722460_1024.jpg":"805x1024","pp_18722460_640.jpg":"503x640","pp_18722460_480.jpg":"377x480","pp_18722460_340.jpg":"267x340","pp_18722460_220.jpg":"173x220"},{"size0":"600x600","hd_18722464_1920.jpg":"1920x1080","k_18722464_1280.jpg":"1280x1280","k_18722464_1024.jpg":"1024x1024","k_18722464_640.jpg":"640x640","k_18722464_480.jpg":"480x480","k_18722464_340.jpg":"340x340","k_18722464_220.jpg":"220x220","o_18722464_1280.jpg":"1280x1280","o_18722464_1024.jpg":"1024x1024","o_18722464_640.jpg":"640x640","o_18722464_480.jpg":"480x480","o_18722464_340.jpg":"340x340","o_18722464_220.jpg":"220x220","h_18722464_1280.jpg":"1280x854","h_18722464_1024.jpg":"1024x683","h_18722464_640.jpg":"640x427","h_18722464_480.jpg":"480x320","h_18722464_340.jpg":"340x227","h_18722464_220.jpg":"220x147","pp_18722464_1280.jpg":"1006x1280","pp_18722464_1024.jpg":"805x1024","pp_18722464_640.jpg":"503x640","pp_18722464_480.jpg":"377x480","pp_18722464_340.jpg":"267x340","pp_18722464_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7573773 Threads: 5 Questions: 1546384139 Slow queries: 4709834 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111085539 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/izdvojili-smo-deset-modela-sklopivih-elektricnih-bicikala-idealnih-za-nauticare-1123875 [printLink] => /om/nautika/izdvojili-smo-deset-modela-sklopivih-elektricnih-bicikala-idealnih-za-nauticare-1123875?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 620101 [name] => električni bicikli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-11 18:55:55 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricni-bicikli [link] => /tag/elektricni-bicikli ) [1] => stdClass Object ( [id] => 222201 [name] => nautičari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticari [link] => /tag/nauticari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 143090 [name] => marine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marine [link] => /tag/marine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pedale na struju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izdvojili smo deset modela sklopivih električnih bicikala idealnih za nautičare [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3260 [name] => Željko Simunić [username] => zeljko.simunic [email] => zeljko.simunic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$2dTHC6E6JKxXZQhLPHc1duOpzkg2uCgPXZWnHVdyQDw9ueBy.ppmW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zeljko-simunic-3260 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1774 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/56939905c2f0af4a521e539bff3e8bbf?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18796512.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18796512.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18722410.jpg [title] => Ms ENERGY E-Bike i10 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18722420.jpg [title] => Tilt 500 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18722422.jpg [title] => FY-04 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18722424.jpg [title] => FY-057 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18722426.jpg [title] => Neom Arrow LS 20'' ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18722428.jpg [title] => S-BIKES F50e ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18722430.jpg [title] => Icon.e Pure ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18722444.jpg [title] => Onebot S6 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18722460.jpg [title] => Trevi Bomber Fat EMG ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/27/18722464.jpg [title] => NAKXUS 20F055 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

​Električni bicikli sve su popularniji u Hrvatskoj zbog cijelog niza razloga. Kada vremenski uvjeti to dopuštaju, predstavljaju najbolje rješenje za izbjegavanje prometnih gužvi. Njihova je uporaba jeftinija u odnosu na trošak goriva koje po litri opet košta više od 10 kuna, dok će oni željni rekreacije s njima klasično pedalirati. Uz sve to, ne zagađuju okoliš, a oni slabije fizičke forme na uzbrdicama se ne umaraju, jer strujni pogon zamjenjuje rad nogu.

Kada govorimo o električnim biciklima za nautičare, vrlo su korisni ako treba iz marine otići do kioska, pekare ili prodavaonice, razgledati grad u čijoj luci ste se usidrili, pa čak možda skočiti po neki nužni dio brodske opreme.

Sukladno kroničnom problemu manjka prostora na plovilima, nautičari uglavnom kupuju sklopive električne bicikle koji ne zauzimaju puno mjesta kada se ne koriste. Kod nas se mogu nabaviti brojni sklopivi bicikli na strujni pogon, ali smo za ovaj broj Otvorenog mora izdvojili deset modela u nadi da će zainteresirani čitatelji naći ono što im treba.

1. Ms ENERGY E-Bike i10

Bauhaus u svojim trgovinama širom Hrvatske prodaje sklopivi električni bicikl Ms ENERGY E-Bike i10 Black Green. Okvir mu je napravljen od magnezijeve legure, čvrst i sklopiv mehanizam pruža mobilnost i jednostavnu upotrebu, a veliki kotači promjera 20 inča čine vožnju ugodnom bez zaustavljanja na neravninama i preprekama koje su uobičajene na gradskim cestama. Baterija je kapaciteta prelaska 45 do 50 km. Valja imati na umu da MS Energy ima tri električne brzine s kojima se može postići maksimalnih 25 km/h.

---

image
Ms ENERGY E-Bike i10
---

Osim električnog motora snage 250 W, bicikl ima i 6 Shimano brzina, tako da korisnik ne mora paliti motor ako samo želi okretati pedale. Baterija je snage 36 V i jačine 7,8 Ah, a na biciklu su LCD display, prednje LED svjetlo i stražnji reflektor. Treba napomenuti da je vrijeme punjenja baterije od 4 do 5 sati. Nosivost je 120 kg, pa na njoj mogu biti i krupnije osobe. Ima disk kočnice na prednjem i stražnjom kotaču. Visina joj je 1080 mm, a dužina 1520 mm. Neto težina iznosi 20 kg, s time da je boja crno-zelena. Bauhaus sklopivi električni bicikl Ms ENERGY i10 u svojim trgovinama nudi po cijeni od 8495 kn.

2. Tilt 500

Francuski Decathlon u ovoj kategoriji proizvoda ima sklopivi bicikl Tilt 500 s električnom podrškom. Plave je boje i prikladan za putovanja do 35 km. Kada je sklopljen, gabariti su mu samo 83 x 67 x 45 cm, pa lako stane u prtljažnik automobila ili negdje na plovilu. Kad je rasklopljen, dimenzije su mu 155 x 114 x 60 cm. Francuzi se posebno hvale brzinom sklapanja i rasklapanja za koju treba, tvrde oni, samo 15 sekundi. Tilt 500 ima 6 brzina i električnu podršku, ergonomske ručke i sjedalo i lulu podesivu po visini. Decathlon kupcima daje doživotno jamstvo na okvir i lulu (bez zgloba), krutu čeličnu vilicu i upravljač.

---

image
Tilt 500
---

Nosivost bicikle je 100 kg, a proizvođač navodi da je domet baterije: 35 km u ekonomičnom, 25 km u normalnom i 20 km u sportskom načinu, uz napomenu da se informativni podaci mogu razlikovati ovisno o tlaku u gumama, terenu, uvjetima i težini biciklista. Vijek trajanja baterije s 2 godine jamstva je od 350 do 500 punjenja. Baterija od 24 V je ugrađena u aluminijski okvir i može se puniti izravno kroz okvir, ili se može izvaditi iz svog kućišta i napuniti kod kuće ili na poslu nakon svake uporabe. Naime, ako baterija predugo ostane prazna, može doći do nepopravljive štete.

Na biciklu je motor bez četki snage 250 W (okretni moment 26 Nm), kao i električni sustav za pomoć od 7,8 Ah kojim upravljaju senzori za pedaliranje. Naravno, baterija i punjač isporučuju se s biciklom, a okvir je kompatibilan s nosačem tereta B'Twin Tilt 20. Decathlon sklopivi bicikl Tilt 500 s električnom podrškom nudi po cijeni od 6499 kn.

3. FY-04

Dobi (Barter d.o.o.) iz Zagreba je inovativna internetska trgovina koja nudi razne pametne uređaje. U njihovu asortimanu je i preklopni električni bicikl FY-04 čija je cijena 6999 kn. Ovaj električni bicikl preklopiv je u 2 točke, što ga čini izuzetno prikladnim za transport. Motor bez četkica snage je 250 W, stoga bicikl razvija brzinu i do 25 km/h. Prenosiva Li-Ion baterija smještena ispod sjedišta napona je 36 V, kapaciteta 10 Ah, mase 2 kg.

---

image
FY-04
---

S jednim punjenjem omogućava domet do čak 30 km, ovisno o težini vozača, konfiguraciji terena i vremenskim prilikama. Vrijeme punjenja Li-Ion baterije je između 4-5 h. Nosivost FY-04 je do 100 kg, a masa samog bicikla je 25 kg. Električni bicikl opremljen je kontakt bravicom za paljenje, zaključavanje i otključavanje baterije, prednjim LED svjetlom i stražnjim nosačem stvari.

Vozilo veličine kotača od 20 inča se ne preporučuje voziti po lošim vremenskim prilikama kao što su kiša, visoke i niske temperature, led i slično, radi mogućnosti oštećenja baterije ili pogonskoga sklopa. Preporuka proizvođača je da se u hladnijem razdoblju godine, kada se vozilo manje koristi, baterije pune jednom u dva mjeseca.

4. FY-057

Internetska trgovina Dobi nudi i jedan preklopni električni bicikl jeftinije cijene. Riječ je o modelu FY-057 čija cijena doseže 6499 kn. Također ima kotače od 20 inča i preklopiv je u 4 točke. Motor bez četkica snage je 250 W, dok je prenosiva Li-Ion baterija težine 2 kg smještena unutar okvira bicikla. Napona je 36 V i kapaciteta 10 Ah. S jednim punjenjem (traje 4-5 sati) omogućava domet do čak 30 km, ovisno o težini vozača, konfiguraciji terena i vremenskim prilikama.

---

image
FY-057
---

Bicikl mase 22 kg razvija brzinu i do 25 km/h. Nosivost joj je 100 kg, te je opremljena s kontakt bravicom za paljenje, bravom za zaključavanje i otključavanje baterije, mehaničkim diskovima, Shimano mjenjačem sa 6 brzina, prednjim LED svjetlom, LED ekranom i praktičnim stražnjim nosačem stvari. FY-057 se ne preporučuje voziti po lošim vremenskim prilikama.

5. S-BIKES F50e

E2GO je One-Stop Shop za električna vozila čiji asortiman uključuje i električne bicikle, a ekskluzivni su distributeri za renomirane svjetske brendove kao što su Gocycle, Italwin, Momo Design, Ducati, Xiaomi, Egret One. U njihovoj je ponudi sklopivi bicikl S-BIKES F50e s laganim aluminijskim okvirom (Alloy 6061 T6). Zajedno s baterijom i svom opremom teži manje od 22 kg. Zaslugom snažne baterije korejskog Samsunga (7,8 Am/h) domet vožnje doseže čak 65 km u ECO načinu rada sa samo jednim punjenjem. Punjenje je vrlo jednostavno, traje 5 sati i vrši se preko obične kućne električne utičnice.

---

image
S-BIKES F50e
---

S-BIKES F50e unisex bicikl ima gume Kenda (20 x 2.125) od 20 inča, disk kočnice, LCD ekran, elektromotor Bafang 36V/250W i nosivost od 120 kg. Na njoj je Shimano mjenjač RD-FT55 sa 7 brzina, s time da je maksimalna brzina 25 km/h. Ima 5 programa električne pomoći, te jedan USB utor za punjenje mobitela i sličnih uređaja. E2GO model S-BIKES F50e prodaje se za 9999 kn.

6. Trevi Bomber Fat EMG

Internet Mall iz Zagreba po cijeni od 9262 kn prodaje bijeli sklopivi električni bicikl 20 Trevi Bomber Fat EMG. Robustan je, atraktivan i opremljen Shimano mjenjačem, te snažnim električnim motorom od 250 W. Maksimalna nosivost mu je 150 kg. LED zaslon daje informacije o statusu napunjenosti baterije, brzini, prijeđenoj udaljenosti i izboru načina rada. Opremljen je 20-inčnim (50,8 cm) gumama na napuhavanje i prednjim ovjesom te pruža sigurnost, iznimno prianjanje i ugodnu vožnju bez vibracija. Dizajniran je za vožnju na raznim terenima i nudi izvrsne vozne osobine.

Shimano mjenjač i motor snage 250 W, zajedno s baterijom od 36 V i 10 Ah integriranom u okvir, donose opciju osvajanja većih uzbrdica i zahtjevnijih ruta. Električni bicikl omogućuje bicikliranje bez pretjeranog naprezanja, a s jednim punjenjem može se prijeći udaljenost do 40 km. U slučaju da se ugrađena baterija za punjenje isprazni na cesti, vožnja se nastavlja poput uobičajenog bicikla – pedaliranjem. Na velikom i preglednom LED zaslonu Trevi Bomber pruža informacije o statusu napunjenosti baterije, brzini, prijeđenoj udaljenosti i izboru načina rada.

---

image
Trevi Bomber Fat EMG
---

Korisniku su na raspolaganju Shimano mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa i 6 načina vožnje sa ili bez elektromotora (od 0 do 5). Električni bicikl težine 28 kg doseže maksimalnu brzinu 25 km/h. Ima prednje i stražnje disk kočnice, prednje i stražnje LED osvjetljenje, paljenje s ključem (rezervni ključ uključen), zadnji prtljažnik, glasno zvonce...

7. Neom Arrow LS 20''

Tvrtka DSG bicikli iz Bjelovara prodaje Neom sklopivi bicikl Arrow LS 20'' s okvirom od aluminija 6061. Opremljen je motorom Bafanga 250W, 36 V DC, koji osigurava maksimalnu brzinu od 25 km/h. Bicikl ima ekran King-Meter KM529-LCD, bateriju TFL 36 V i 10 Ah, punjač Sans SSLC084V42J, aluminijsku vilicu, mjenjač Shimano Tourney sa 7 brzina, lanac KMC Z s PVC štitnikom, te lančanik Shimano HG-200-7 i alu prtljažnik.

Kočnice su Tektro V-brake, gume Kenda K-841, 20x1.95, upravljač Ergobar 610 mm, sjedalo Selle Bassano Alpine s aluminijskom cijevi od 27,2 mm, a sklopive pedale PF 909 sa reflektorom. Prednje svjetlo je AXA Pico 30-E 6V-42 V, blatobrani metalni, a nogara Mpedo adjustable. DSG nudi Neom sklopivi Bicikl Arrow LS 20'' po redovnoj cijeni od 7999 kn, ali je cijena za gotovinu 5999 kn.

---

image
Neom Arrow LS 20''
---

8. Icon.e Pure

Icon.e Pure sklopivi električni bicikl 250 W, 36 V, 10 Ah prodaje trgovina CityCoco Hrvatska (tvrtka L-TRADE) iz Velike Gorice. Okvir bicikla izrađen je od kvalitetne aluminijske legure, na njoj su Kenda gume od 20 inča, vilice od čelika, kao i prednji i stražnji diskovi. Motor je najnovije generacije bez četkica od 250 W, stražnji prijenos je Shimano Tourney TZ sa 6 brzina, dok je sjedalo sklopivo i anatomski oblikovano.

Prednja LED svjetla upravljana su putem zaslona na upravljaču, blatobrani su od aluminija, LCD ekran služi i kao putno računalo. Baterija Samsung 36 V 10 Ah puni se za 4-6 sati, domet bicikla je 30-40 km, nosivost je 120 kg, s time da težina zajedno s baterijom iznosi 25 kg. Dimenzije sklopljenog bicikla su 96 x 60 x 70 cm. CityCoco model Icon.e Pure prodaje za 9900 kn.

---

image
Icon.e Pure
---

9. Onebot S6

Sklopivi Onebot S6 bicikl može se nabaviti kod tvrtke Tesla Marine iz Kaštel Gomilice. Onebot električni bicikli imaju LG litij-ionske baterije i napravljeni su od magnezija bez varova. Izrađeni su u Europskoj uniji po najvišim standardima izrade bicikala i sa svim EU certifikatima. Sklopivi električni bicikl Onebot S6 250W E-bike košta 8889 kn. S brzinom od 25 Km/h ostvarit će 55 km dometa uz blago pedaliranje.

Da bi bio još kompaktniji i lako sklopiv, ovaj e-bike ima 16-inčne kotače. Lako stane u prtljažnik automobila ili negdje na brodu, ima 3 stupnja jačine rada električnog motora, a LG baterija 5,2 Ah, 36 V puni se za 3-4 sata. Čvrst bicikl težine 18 kg s baterijom također nudi lako montiranje dječje sjedalice. Magnezijska rama, stražnja suspenzija (amortizer), inovativni sistem magnetnog sklapanja i lako uklonjiva baterija, donijele su modelu S6 nagrade China Cycle Award i Golden Award.

OneBot s 3 stupnja pomoći pri pedaliranju (slabo, jako, najjače), pruža ugodnu vožnju bez znojenja, ali nudi i opciju gašenja motora za rekreacijsku vožnju. Posebni stražnji amortizer ublažava prelazak preko neravnina, a s ovim električnim biciklom moguća je vožnja uzbrdicama od 15 stupnjeva nagiba.

---

image
Onebot S6
---

Sklopivi električni bicikl Onebot S6 ima čvrste ležajeve i sklopne dijelove koji se ne troše pri uporabi. Ima LCD zaslon s osvjetljenjem i prikazom napunjenosti baterije, stupnja pomoći, brzine vožnje te ukupne prijeđene kilometraže.

LED prednje svjetlo pali se dugačkim pritiskom na gumb. Zahvaljujući inovativnom sustavu na magnetno sklapanje bicikl se može jednostavno sklopiti u 3 sekunde i ne rastvara se tijekom nošenja. S ugrađenim prednjim i stražnjim disk kočnicama OneBot S6 nudi učinkovitije kočenje u svim vremenskim uvjetima, na blatnjavim i prašnjavim cestama, snijegu i kiši.

10. NAKXUS 20F055

E KUPI iz Zagreba po cijeni od 6999 kn s dvije godine jamstva prodaje električni sklopivi bicikl NAKXUS 20F055. Ima motor od 250 W, Tektro V-brake kočnice, kotače od 20 inča, Shimano stražnji mjenjač TY300 i nosivost od 110 kg. Doseg bicikla s jednim punjenjem baterije (lithium 36 V/6,6 AH sa USB utorom) doseže 60 km.

Okvir je CTB aluminijski, kao i vilica i upravljač. Okvir kotača je aluminijski s duplom stijenkom, gume su Kenda K-Shield puncture resistant 20x1.95 s reflektivnom linijom. Stražnji lančanik je Shimano MF-TZ21 14-28T sa 7 brzina, pedale su PVC/Alu preklopne, dok je lanac KMC CD50.

---

image
NAKXUS 20F055
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Shutterstock

Ms ENERGY E-Bike i10

Tilt 500

FY-04

FY-057

Neom Arrow LS 20''

S-BIKES F50e

Icon.e Pure

Onebot S6

Trevi Bomber Fat EMG

NAKXUS 20F055
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/izdvojili-smo-deset-modela-sklopivih-elektricnih-bicikala-idealnih-za-nauticare-1123875 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8782a4d5607ebe4b70b6f43ef6da0e79a1867a2f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izdvojili+smo+deset+modela+sklopivih+elektri%C4%8Dnih+bicikala+idealnih+za+nauti%C4%8Dare&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fizdvojili-smo-deset-modela-sklopivih-elektricnih-bicikala-idealnih-za-nauticare-1123875 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fizdvojili-smo-deset-modela-sklopivih-elektricnih-bicikala-idealnih-za-nauticare-1123875 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pedale na struju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

pedale na strujuIzdvojili smo deset modela sklopivih električnih bicikala idealnih za nautičare

Piše Željko Simunić
31. kolovoza 2021. - 15:48

​Električni bicikli sve su popularniji u Hrvatskoj zbog cijelog niza razloga. Kada vremenski uvjeti to dopuštaju, predstavljaju najbolje rješenje za izbjegavanje prometnih gužvi. Njihova je uporaba jeftinija u odnosu na trošak goriva koje po litri opet košta više od 10 kuna, dok će oni željni rekreacije s njima klasično pedalirati. Uz sve to, ne zagađuju okoliš, a oni slabije fizičke forme na uzbrdicama se ne umaraju, jer strujni pogon zamjenjuje rad nogu.

Kada govorimo o električnim biciklima za nautičare, vrlo su korisni ako treba iz marine otići do kioska, pekare ili prodavaonice, razgledati grad u čijoj luci ste se usidrili, pa čak možda skočiti po neki nužni dio brodske opreme.

Sukladno kroničnom problemu manjka prostora na plovilima, nautičari uglavnom kupuju ...

14. svibanj 2024 01:05