StoryEditorOCM

velika avanturaImao je sreće! Ivica Kostelić doživio je pravu dramu na Atlantiku: ‘Mislio sam da sam gotov, bila je to noć iz pakla...‘

Piše Mozaik SD
11. studenog 2022. - 11:00

Naš proslavljeni bivši skijaš odvažio se na veliku avanturu, jedriličarsku utrku Ruta Ruma dugu 3500 nautičkih milja.

Riječ je o najpoznatijoj transatlantskoj utrci koja se održava svake četiri godine, a njezina je posebnost u tome što jedre samo samci. Kreće se u studenom iz francuskog Saint Maloa, a cilj je Guadalupe na dalekim Karibima.

Međutim, već na samom startu pojavili su se problemi.

Utrka je trebala početi u nedjelju, ali je start zbog lošeg vremena odgođen. Naime, valovi su na izlazu iz kanala La Manche bili visoki između šest i osam metara i nikako se nije moglo jedriti. Start je stoga prebačen na srijedu, no i tada problemi.

- Noć iz pakla. Dok sam spavao, procurio je balastni spremnik te sam našao 300L vode u brodu nakon buđenja. Autopilot je nekoliko puta otkazao poslušnost. Pukao mi je innerstay te sam morao jako puno truda uložiti da improviziram novi. Uspjelo je. Trenutno jedrim u vjetar od 20-25čv, puno je lupanja, ali za sad sve drži. Ne mogu koristit stražnji balast jer i dalje propušta. Daljinski autopilota ne radi. Na rubu sam snage, ali idemo dalje! Mislio sam da sam gotov - napisao je Ivica na Facebooku.

25. travanj 2024 14:37