StoryEditorOCM

japanska tehnikaIdealno za jedrilice: pogledajte sklopive origami solarne panele, postavljaju se za manje od minutu!

Piše D&D
11. svibnja 2023. - 09:50

Greentech startup Levante osmislio je sklopive origami solarne panele koji se mogu lako donijeti i transportirati bilo gdje radi punjenja izvan mreže i napajanja. Levante origami solarni paneli inspirirani su tehnikom japanskog savijanja papira, a dovoljno su lagani za nošenje zbog prozirnosti solarnih ploča i mogu se lako postaviti za manje od jedne minute zahvaljujući stilu "gurni i povuci". Šarke se odmah sklapaju i rasklapaju kako bi ih korisnici lakše koristili kad god to žele.

Levanteovi sklopivi origami solarni paneli također se mogu koristiti u različitim prilikama, svugdje gdje korisnici trebaju obnovljivu energiju, i mogu biti najbolji kao suputnik onima koji žele otploviti vodenim vozilima ili se okušati u nomadskom životu sa svojim kamper kombijima. Osnivači Sara Plaga i Kim-Joar Myklebust i sami su kamperi i jedriličari, tako da dvojac razumije izazov života izvan mreže bez napajanja pri ruci.

Plaga i Myklebust tvrde da se njihovi origami solarni paneli lako postavljaju, da se mogu koristiti na plovilima te da i dalje mogu generirati električnu energiju čak i kada su sklopljeni. Ipak, solarni paneli pohranjuju više energije kada su rasklopljeni jer na taj način mogu apsorbirati više sunčeve energije.

Solarni paneli nude izvor energije od 330 i 500 vata, ovisno o opskrbi koju korisnici žele. Dizajneri se okreće origamiju kako bi poboljšali dizajn nakon što su vidjeli koliko glomazni mogu biti tradicionalni solarni paneli. Dopuštajući panelima da se sklope, oni mogu uštedjeti prostor koji zauzimaju, a uz to još uvijek mogu opskrbljivati obnovljivom energijom (solarni paneli i dalje rade čak i ako su presavijeni).

Plaga i Myklebust navode da su njihovi sklopivi origami solarni paneli proizvedeni u Italiji i sastoje se od monokristalnih silikonskih ćelija koje imaju 23,4 posto učinkovitosti konverzije. Dodaju da kada su solarni paneli otvoreni i cijeli dan stoje na suncu, mogu generirati energiju za uređaje u kamperu ili brodu s procjenom od 38 sati za hladnjak, 27 sati za prijenosno računalo, četiri sata za klima uređaj, a sat i pol za indukcijski štednjak.

18. travanj 2024 02:17