StoryEditorOCM

oprečna mišljenjaHoće li i pomorci biti među prvima na redu za cijepljenje? ‘Nisam sklon tome, ali morat ću ga uzeti jer je to moj poziv i od toga živim‘

Piše OM
27. prosinca 2020. - 10:06

Naši pomorci koji plove na brodovima stranih kompanija među prvima bi se mogli suočiti s posljedicama ako ne budu cijepljeni protiv koronavirusa. Naime, vrlo je izgledno da će ih to tražiti i zemlje u koje odlaze radi ukrcaja na brod. U nas još nije donesena odluka hoće li i pomorci biti među prvima na redu za cijepljenje, javlja HRT.

Pandemija je pomorcima već donijela dovoljno problema, a sada bi im novi veliki udarac moglo zadati - cijepljenje!

Kapetan broda iz Rijeke na ukrcaj bi morao krajem siječnja, no informacije o cijepljenju nema.

- Za proceduru još uvijek ne znam, to je sve skupa novo, nisu mi ništa javili iz agencije. Sklonost prema cijepljenju - moram reći da baš nisam sklon, a moram jer je to moj poziv i od toga živim. Ako budu tražili, a brodovi moje firme su pod japanskom zastavom, morat ću uzeti to cjepivo, bez obzira - rekao je kapetan broda, tankera japanske kompanije Nikša Karabatić.

Električar iz Rijeke koji u Španjolskoj radi za nizozemsku off shore kompaniju, protiv cijepljenja nema ništa protiv.

- Da, osobno bi se cijepio i da nisam pomorac, a što se tiče posla - puno će biti jednostavnije, jer države u koje dolazimo vrlo često traže da smo, ili već razmišljaju o cjepivu ili traže da donesemo dokaz da nemamo koronu. Ne starije od 48 sati što je nekad teško dobiti - kazao je pomorac nizozemske off shore kompanije Alan Fanton.

Još će teže vjerojatno doći na red za cijepljenje jer pomorci nisu u rizičnoj skupini za koju je cjepivo besplatno.

- Što se tiče komercijalnog cijepljenja, ono trenutno nije u planu, a kad će to cijepljenje biti, ja vam sada to ne mogu reći. To uključuje i pomorce i sve druge skupine - naglasila je epidemiologinja NZJZ PGŽ-a doc. dr. sc. Morana Tomljenović.

- Kao sindikat naravno da se ne slažemo da se ljude cijepi protivno njihovoj volji, ali ako to bude uvjet za zadržavanje njihovog posla, onda očekujemo da će se oni cijepiti. U tom slučaju od Hrvatske države očekujemo da im omogući prioritet pri cijepljenju kako bi mogli doći na svoje radno mjesto - dodao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Apel je već poslan Vladi, ministrima i nacionalnom stožeru civilne zaštite, piše HRT.

20. travanj 2024 05:39