StoryEditorOCM

U PRODAJI NOVI BROJ OTVORENOG MORAGliser po mjeri Modre špilje za uspješan nautički biznis

Piše OM
2. listopada 2020. - 10:06

Od ideje od realizacije dug je put, ali ponekad život natjera ljude da rade preko svojih granica. Tako je Splićanin Drago Ivanišević prošle godine u ovo vrijeme dobio narudžbu izrade potpuno novoga aluminijskog glisera za transfer turista do Modre špilje. Vjerovali ili ne, brod je o rekordnom roku projektiran, zavaren, opremljen i u svibnju je Felix 33 već plovio i zadovoljnom vlasniku donosio prihod. Nakon uspješno odrađene sezone Otvoreno more je napravilo test toga broda i na najbolji način najavilo njegovu premijeru na nautičkom sajmu u Biogradu 21. listopada. Biograd Boat Show će se na zadovoljstvo svih zaljubljenika u nautiku održati u skladu sa svim mjerama predostrožnosti, kao i upravo otvoreni sajam u Genovi.

Kao i svake godine, čitatelji Otvorenog mora dobit će na dar kupon za besplatan ulaz koji zbog očekivane veće gužve treba iskoristiti u svim danima osim subote.

Iz sadržaja u novome broju Otvorenog mora svakako preporučujemo temu u prvome serijskom gliseru na vodik Hynova 40, djelu mlade Francuskinje odlučne u misiji očuvanja morskog okoliša. Najveći promotor vodikova pogona u Hrvatskoj prof. Frano Barbir objasnio nam je sve tehničke detalje takvog sustava i najavio kako će kombinacija baterija i vodika sigurno biti gorivo budućnosti.

Osobno iskustvo pokvarenog sidrenog vitla odvelo nas je do splitske tvrtke Adriawinch gdje su nam dali savjete za održavanje i vraćanje u život korodirane unutrašnjosti uređaja koji je izvana izgledao besprijekorno. Unutrašnji pregled kaljužne pumpe također je važan jer se zbog nečistoće ili kvara može dogoditi da u zimskim mjesecima potpuno isprazni skupocjeni akumulator.

Izrada vlastite varalice san je mnogih ribolovaca, a Šime Duvančić donosi priču o mladiću koji je to uspio i s obale hvata lijepe grabežljivce. U novom broju pročitajte i kolumne Tonke Alujević, dr. Alena Solde, Ede Šegvića, Vanje Valtrovića, Damira Višića, Marijana Žuvića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe. (O. M.)

25. travanj 2024 17:53