stdClass Object ( [id] => 1247403 [title] => Drukčiji krug iz marina Agana, Seget, Trogir, Kaštela, Split, Milna i Vrboska (2): Nezgodne pličine i rajska vina Pelješca [alias] => drukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-2-nezgodne-plicine-i-rajska-vina-peljesca [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada mimoiđete ušće Neretve i počnete se približavati obali kopna, tamo gdje se prema jugoistoku počnu uzdizati zeleni brežuljci, ušće je Male Neretve i lučica Blace, naš mogući cilj. Kažemo mogući, jer sada je trenutak za stratešku odluku. Ako želite jači naglasak staviti na Neretvu i njezine atrakcije, Blace su pravi izbor. Ako pak okrenete pramac prema Dračama na Pelješcu, odmahnite Neretvi. Ili možda želite objediniti te dvije destinacije? Toliko toga ima razmotriti!

Prvi prijedlog: Blace

Blace broje tek dvjesto stanovnika i ljeti žive za turizam, iako nekako skromno i u sjeni razvikanijih ljetovališta u široj okolici. Lučica je zavučena u jezerce iza dva nasuprotna rta, neposredno E od ušća Male Neretve (ušće skrivaju otočić Osinj i dvije kamene hridi Gubovci ili Gubavci). Ispred Blaca i susjednog naselja Dračeva luka još je jedan otočić s crkvom i ruševinama pustinjačke nastambe. Na njemu je stup sa svjetlom (C Bl 2s 3M) koji svojim zatamnjenim sektorom u noćnom prilazu štiti od još jednog malenog otočića.

---

image

Blace svakako vrijedi posjetiti

---

Unutrašnji dio lučice Blace plitak je, niskih i plitkih obala; mještani vezuju svoje barke uz pomoć drvenih stupova zabijenih u dno. Jedina mogućnost pristajanja za jahte je na vrhu kratkoga mola s vanjske strane luke (dubina oko 3,5 m). Druga mogućnost je sidrenje ispred poluotočića na kojemu je spomenuti molić. Blace i njegovo sidrište pružaju zbog brežuljka iznad naselja dosta dobru zaštitu od bure, donekle i od juga, iako ti vjetrovi, već smo više puta napomenuli, mogu u ovom kanalu biti jaki, pa i opasni.

Blace su mjestance jedinstvenoga položaja između mora i rijeke pa ovamo dolaze ljubitelji riječnog ribolova, zaljubljenici u ptice močvarice, kojih u delti ima u izobilju, ali i štovatelji dobre kuhinje. U mjestu je restoran, usto još i caffe bar te fast food, ali mnogo je kuća s privatnim apartmanima u kojima će domaćini namjerniku poput vas rado ponuditi morske i neretvanske specijalitete iz vlastite kuhinje. A njih doista vrijedi kušati! Kao što vrijedi i napraviti obilazak Male Neretve trupicama i malim brodicama (uz obavezan foto safari).

Drugi prijedlog: Drače

Ako odlučite prenoćiti u Dračama, nevelikoj luci na poluotoku Pelješcu, do nje je od Blaca svega 4,5 milja. Pelješac se ovdje povukao u se, stvorivši širok zaljev u kojemu se, od Sresera do Brijeste, poredalo nekoliko naselja. Drače su luka Janjine, većega naselja u unutrašnjosti otoka. Sagrađena je u doba Austrougarske za odvoz vina prema Bosni i dalje željeznicom prema Beču. Veći je dio luke plitak, prema obali ima i grebena, ali na vrhu lukobrana, uz šezdesetak metara dug dio između lučkog svjetla i prvog koljena, dubine su oko 3 metra. Budući da u Drače nautičari rijetko dolaze, sva je prilika da ćete se i usred ljetne sezone moći vezati bokom – rijetka mogućnost u plovilima pretrpanom Jadranu! Tu, u zaštiti lukobrana, sigurni ste od svih vjetrova.

---

image

S Drača na Pelješcu možete krenuti u vinsku turu

---

Važno je reći da prilaz Dračama traži oprez. Duž cijeloga poteza od rta Rat i otočića Goljak do luke Drače obala je plitka i do 400 metara od obalne crte, tu su usto i brojne hridi i podvodni grebeni. Široko područje pličine Bililo označeno je stupom u moru s dva suprotno postavljena stošca na vrhu. Pripazite i na hridi oko otočića Galičak.

Ideja da vam predložimo dolazak u Drače krije se u činjenici da je to najbliža luka nadaleko čuvenom pelješkom vinskom području. Na ovom se poluotoku radi možda najbolje mediteransko crno vino, dingač. Naziv je dobilo prema istoimenom selu i strogo ograničenom geografskom području na SW strani otoka, nad morem. Tu se uzgaja loza sorte plavac mali. Ta sorta inače prevladava i na ostalim otocima srednje Dalmacije, ali ovdje, na položaju Dingač, daje posebno gusto i plemenito vino koje se, kad se jednom kuša, ne zaboravlja. Ne mami li vas ideja da sutra ostavite brod na sigurnom vezu i krenete u obilazak vinskih podruma?!

---

image
---

---

image
---

Stoga predlažemo da se odmah nakon dolaska u Drače odšećete do kafića u dnu luke ili do restorana (nalazi se nekoliko koraka udesno od korijena lukobrana) i da se tamo raspitate za telefonski broj nekoga od lokalnih taksista ili rent-a-car službe, te da dogovorite turu po otoku. Savjet možete dobiti i nazovete li turističku agenciju Laguna u Kuni. Kuna je inače desetak kilometara udaljena od Drača, u unutrašnjosti poluotoka, i zanimljivo je da je dala čak 14 slikara. Najveći od njih je Mato Celestin Medović (1857.-1920.), velikan hrvatske moderne, a u Kuni je galerija s njegovim slikama. U okviru navodimo tek neke od peljeških vinskih podruma i vinarija kako biste stekli dojam o vinskim iskušenjima koja vas očekuju ako se odlučite na taj izlet.

Treći prijedlog: Mali Ston

Kad smo već u ovim vodama, spomenimo još jednu zanimljivu mogućnost: Mali Ston. Jedna je to od vrhunskih gurmanskih destinacija na Jadranu i izvrsno bi dopunila ovu rutu stazama dobrih jela i pića. Tamo se, naime, jedu možda najbolje kamenice na Sredozemlju. Usto, plovidba do najskrovitijega kutka Malostonskog zaljeva bila bi izniman doživljaj... No, može li se uopće brodom do Maloga Stona, recimo dan nakon noćenja u Dračama? Moglo bi se, ali to nije posve jednostavno. Bacite pogled na neku kartu koja obuhvaća i Kanal Malog Stona i bit će vam jasno da plovidba do Malog Stona (s povratkom idućeg dana) dodaje ovoj ruti dosta milja, a traži i oprez. Za pobliže upoznavanje s akvatorijem nabavite izvrsnu kartu HHI broj 525 (Stonska prevlaka).

---

image

Riva Malog Stona

---

Nastavak plovidbe ovisit će o tome koju destinaciju ste odabrali jučer; provest ćete ga u labirintu neretvanskih kanala ili u vinskoj ekspediciji po Pelješcu; ili možda u produžetku plovidbe do Malog Stona. Što god odabrali, vjerujemo da ćete upravo ovaj dan najdulje pamtiti od cijele đite! Možda ćete se upitati: pa zašto ne bismo proveli čitava tri dana u ovom akvatoriju te doživjeli sve što pružaju Neretva, Pelješac i Mali Ston? Točno, zašto ne? Eto, opet valja vagati i preslagivati ideje i varijante. Prepuštamo vam tu slatku zadaću, a mi s novim danom nastavljamo zacrtanim rasporedom.

Nazad na otvoreno more

Povratak uz sjevernu obalu Pelješca neće vjerojatno biti najljepši dio ove plovidbe, ali zbog novootkrivenih ljepota u protekla dva dana lako ćete izdržati tih 25 milja koliko dijeli Drače od Lovišta na W kraju Pelješca (ili čak 35 od Malog Stona). S ove strane, otvorene buri, Pelješac ne nudi mnogo; luka i naselje Trpanj nisu osobito privlačni (ovamo nekoliko puta dnevno dolazi trajekt iz Ploča), a slikovito staro selo Duba niti nema poštene luke. Tri milje iza Trpnja tik pod obalom je otočić Divna, prođite ga naravno s N strane, a još 1,3 milje dalje, ispod Dube, plitko se more prostire oko 200 metara od obale. U još većem luku obiđite krajnji NW rt Pelješca, Lovišće; tamo se dubine ispod 10 m protežu čak dobrih 400 metara u more. Nakon oštrog zaokreta u kurs 150 još vas 2 milje dijele od prostranoga zaljeva (Luke – kako ga imenuju neke karte) naselja Lovišta.

---

image

Uvala Lovište na Pelješcu redovita je postaja

---

Zanimljivo je da na malom prostoru odavde do otoka Šćedra (uz južnu stranu Hvara) postoje tri toponima koji mnoge zbunjuju; tu na Pelješcu su (rt) Lovišće i (selo/uvala) Lovište, a tamo na Šćedru je još jedno Lovišće. Ovo Lovište u koje upravo uplovljavamo zaljev je dimenzija oko 1000 x 500 metara, rastegnut u smjeru NW-SE. Južni dio zaljeva, ispred naselja, izložen je W i SW vjetrovima, a uz omaleni mol najčešće niti nema mjesta (uobičajeno je tamo privezan jedan oveći brod ili nekoliko njih); u krajnjem SE kutu je sidrenje i zabranjeno. Nautičari većinom odmah skreću prema N dijelu zaljeva, tamo je dovoljno prostora za dvadesetak i više plovila na sidru u zaštiti od svih vjetrova, iako se bura zbog niskoga rta jako osjeća (tada je najbolje sidriti bliže selu Mirce). Suprotno tome, po jakom popodnevnom maestralu mirnije je pod rtom Ključ (ali pripazite na plitko hridinasto dno na srednjem dijelu ove obale). Po jugu je manje vjetra ispod šumovite E obale. U Lovištima je moguća opskrba namirnicama (samoposluga i ribarnica), postoje dva restorana, a u krajnjem N dijelu zaljeva je kamp, također s restoranom.

Korak dalje ili povratak?

Hrabro krenuti na istok do Korčule ili ipak zapadno, ka Šćedru, Hvaru i luci polaska? Ovisi o stvarnoj udaljenosti do te luke (Trogir ili Milna – razlika u miljama nije beznačajna), o svim dvojbama spomenutima na prethodnim stranicama, o brzini vašeg plovila (jedrilica ili motornjak?), entuzijazmu posade... Ako ste za još malo pustolovine, oko rta Osićac zaplovite istočnim kursom, Pelješkim kanalom (plan desno) do grada Korčule.

---

image
---

Uostalom, još smo nakon Luke (Povlja) i Sućurja napomenuli kako možete posve odustati od daljnjeg zavlačenja pod Neretvine skute, dakle nastaviti najkraćim putem (preko Lovišta) do Korčule; a u tom će slučaju biti vremena i za upoznavanje širega nautičkog područja oko grada Korčule. Zato ćemo u opisu koji slijedi pažnju posvetiti i vrlo lijepom širem akvatoriju neposredno istočno od grada, prema rtu Ražnjić: Lumbardi, Badiji, Vrniku...

Pelješki kanal

Veliki dalmatinski otoci poput Brača, Hvara ili Visa udaljeni su međusobno miljama, a kanalima između njih svježi ljetni maestrali znaju puhati ozbiljnom snagom. No u Pelješkom su se kanalu visoka Korčula i još viši Pelješac približili na manje od jedne milje (između grada Korčule i Perne na pelješkoj strani nema niti 1200 m), što na vjetar djeluje poput sapnice. Zato je Pelješki kanal (otočani ga radije nativaju Peliški) poznat po jakom, gotovo olujnom maestralu! Ispred Vignja svakoga se popodneva brojni jedriličari na dasci i kitesurferi prepuštaju vjetru i, poput žarko obojenih vodenih buba, jure s jedne strane kanala na drugu. Nautičari znaju da se ovuda niz vjetar, prema istoku, juri poput metka, dok u zapadnom kursu valja ploviti prije podne, jer će koji sat kasnije penjanje u jak maestral i oštre valove biti prava muka!

---

image

Pelješka vina mame, ali i brzo hvataju

---

Kada nakon rta Osićac zakrenete prema istoku, najviši vrh Pelješca Sveti Ilija (961 m) postupno će se ukazivati u punoj divljoj ljepoti. Na pelješkoj strani valja obići izbočeni rt Sv. Ivan, na njemu je zeleni stup sa svjetlom. Preko puta je korčulanski rt Kneža s istoimenim otočićima (na Veloj Kneži je bijeli stup sa svjetlom – B Bl (2) 6s 8M), a pod rtom je i lijepo, mirno selo Kneža. Niz kanal već se lijepo vidi obris grada Korčule s gordim kulama i zvonikom katedrale na vrhu. Do tamo još samo pripazite na crveni stup u moru tik pod otokom Korčulom koji označava pličinu Vrbovica, ali ona je dovoljno daleko udesno od logičnoga kursa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 2 0 10609 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-13 09:37:03 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-09 07:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-09 07:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Drukčiji krug iz marina Agana, Seget, Trogir, Kaštela, Split, Milna i Vrboska (2): Nezgodne pličine i rajska vina Pelješca [metakey] => jadranske đite, darko tralić otvoreno more, najljepše jadranske plovidbe [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23057380.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23750030.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23750031.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23750032.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23750033.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23750034.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23750035.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23750036.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23750037.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Zurub\/Cropix","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pelje\u0161ki kanal meka je surfera i kajtera\u00a0zbog jakih maestrala<\/p>","

Riva Malog Stona<\/p>","

Blace svakako vrijedi posjetiti<\/p>","","

S Dra\u010da na Pelje\u0161cu mo\u017eete krenuti u vinsku turu<\/p>","","","

Uvala Lovi\u0161te na Pelje\u0161cu redovita je postaja<\/p>","

Pelje\u0161ka vina mame, ali i brzo hvataju<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_23057380_1920.jpg":"1920x1080","k_23057380_1280.jpg":"1280x1280","k_23057380_1024.jpg":"1024x1024","k_23057380_640.jpg":"640x640","k_23057380_480.jpg":"480x480","k_23057380_340.jpg":"340x340","k_23057380_220.jpg":"220x220","o_23057380_1280.jpg":"1280x720","o_23057380_1024.jpg":"1024x576","o_23057380_640.jpg":"640x360","o_23057380_480.jpg":"480x270","o_23057380_340.jpg":"340x191","o_23057380_220.jpg":"220x123","h_23057380_1280.jpg":"1280x854","h_23057380_1024.jpg":"1024x683","h_23057380_640.jpg":"640x427","h_23057380_480.jpg":"480x320","h_23057380_340.jpg":"340x227","h_23057380_220.jpg":"220x147","pp_23057380_1280.jpg":"1280x1628","pp_23057380_1024.jpg":"1024x1303","pp_23057380_640.jpg":"640x814","pp_23057380_480.jpg":"480x611","pp_23057380_340.jpg":"340x432","pp_23057380_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x654","hd_23750030_1920.jpg":"1920x1080","k_23750030_1280.jpg":"1280x1280","k_23750030_1024.jpg":"1024x1024","k_23750030_640.jpg":"640x640","k_23750030_480.jpg":"480x480","k_23750030_340.jpg":"340x340","k_23750030_220.jpg":"220x220","o_23750030_1280.jpg":"1280x854","o_23750030_1024.jpg":"1024x683","o_23750030_640.jpg":"640x427","o_23750030_480.jpg":"480x320","o_23750030_340.jpg":"340x226","o_23750030_220.jpg":"220x146","h_23750030_1280.jpg":"1280x854","h_23750030_1024.jpg":"1024x683","h_23750030_640.jpg":"640x427","h_23750030_480.jpg":"480x320","h_23750030_340.jpg":"340x227","h_23750030_220.jpg":"220x147","pp_23750030_1280.jpg":"1280x1628","pp_23750030_1024.jpg":"1024x1303","pp_23750030_640.jpg":"640x814","pp_23750030_480.jpg":"480x611","pp_23750030_340.jpg":"340x432","pp_23750030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x726","hd_23750031_1920.jpg":"1920x1080","k_23750031_1280.jpg":"1280x1280","k_23750031_1024.jpg":"1024x1024","k_23750031_640.jpg":"640x640","k_23750031_480.jpg":"480x480","k_23750031_340.jpg":"340x340","k_23750031_220.jpg":"220x220","o_23750031_1280.jpg":"1280x948","o_23750031_1024.jpg":"1024x758","o_23750031_640.jpg":"640x474","o_23750031_480.jpg":"480x355","o_23750031_340.jpg":"340x251","o_23750031_220.jpg":"220x162","h_23750031_1280.jpg":"1280x854","h_23750031_1024.jpg":"1024x683","h_23750031_640.jpg":"640x427","h_23750031_480.jpg":"480x320","h_23750031_340.jpg":"340x227","h_23750031_220.jpg":"220x147","pp_23750031_1280.jpg":"1280x1628","pp_23750031_1024.jpg":"1024x1303","pp_23750031_640.jpg":"640x814","pp_23750031_480.jpg":"480x611","pp_23750031_340.jpg":"340x432","pp_23750031_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1868","hd_23750032_1920.jpg":"1920x1080","k_23750032_1280.jpg":"1280x1280","k_23750032_1024.jpg":"1024x1024","k_23750032_640.jpg":"640x640","k_23750032_480.jpg":"480x480","k_23750032_340.jpg":"340x340","k_23750032_220.jpg":"220x220","o_23750032_1280.jpg":"1280x1245","o_23750032_1024.jpg":"1024x996","o_23750032_640.jpg":"640x622","o_23750032_480.jpg":"480x467","o_23750032_340.jpg":"340x330","o_23750032_220.jpg":"220x214","h_23750032_1280.jpg":"1280x854","h_23750032_1024.jpg":"1024x683","h_23750032_640.jpg":"640x427","h_23750032_480.jpg":"480x320","h_23750032_340.jpg":"340x227","h_23750032_220.jpg":"220x147","pp_23750032_1280.jpg":"1280x1628","pp_23750032_1024.jpg":"1024x1303","pp_23750032_640.jpg":"640x814","pp_23750032_480.jpg":"480x611","pp_23750032_340.jpg":"340x432","pp_23750032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x1182","hd_23750033_1920.jpg":"1920x1080","k_23750033_1280.jpg":"1280x1280","k_23750033_1024.jpg":"1024x1024","k_23750033_640.jpg":"640x640","k_23750033_480.jpg":"480x480","k_23750033_340.jpg":"340x340","k_23750033_220.jpg":"220x220","o_23750033_1280.jpg":"1280x1543","o_23750033_1024.jpg":"1024x1235","o_23750033_640.jpg":"640x771","o_23750033_480.jpg":"480x578","o_23750033_340.jpg":"340x410","o_23750033_220.jpg":"220x265","h_23750033_1280.jpg":"1280x854","h_23750033_1024.jpg":"1024x683","h_23750033_640.jpg":"640x427","h_23750033_480.jpg":"480x320","h_23750033_340.jpg":"340x227","h_23750033_220.jpg":"220x147","pp_23750033_1280.jpg":"1280x1628","pp_23750033_1024.jpg":"1024x1303","pp_23750033_640.jpg":"640x814","pp_23750033_480.jpg":"480x611","pp_23750033_340.jpg":"340x432","pp_23750033_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1997","hd_23750034_1920.jpg":"1920x1080","k_23750034_1280.jpg":"1280x1280","k_23750034_1024.jpg":"1024x1024","k_23750034_640.jpg":"640x640","k_23750034_480.jpg":"480x480","k_23750034_340.jpg":"340x340","k_23750034_220.jpg":"220x220","o_23750034_1280.jpg":"1280x1331","o_23750034_1024.jpg":"1024x1065","o_23750034_640.jpg":"640x665","o_23750034_480.jpg":"480x499","o_23750034_340.jpg":"340x353","o_23750034_220.jpg":"220x228","h_23750034_1280.jpg":"1280x854","h_23750034_1024.jpg":"1024x683","h_23750034_640.jpg":"640x427","h_23750034_480.jpg":"480x320","h_23750034_340.jpg":"340x227","h_23750034_220.jpg":"220x147","pp_23750034_1280.jpg":"1280x1628","pp_23750034_1024.jpg":"1024x1303","pp_23750034_640.jpg":"640x814","pp_23750034_480.jpg":"480x611","pp_23750034_340.jpg":"340x432","pp_23750034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2424","hd_23750035_1920.jpg":"1920x1080","k_23750035_1280.jpg":"1280x1280","k_23750035_1024.jpg":"1024x1024","k_23750035_640.jpg":"640x640","k_23750035_480.jpg":"480x480","k_23750035_340.jpg":"340x340","k_23750035_220.jpg":"220x220","o_23750035_1280.jpg":"1280x1616","o_23750035_1024.jpg":"1024x1292","o_23750035_640.jpg":"640x808","o_23750035_480.jpg":"480x606","o_23750035_340.jpg":"340x429","o_23750035_220.jpg":"220x277","h_23750035_1280.jpg":"1280x854","h_23750035_1024.jpg":"1024x683","h_23750035_640.jpg":"640x427","h_23750035_480.jpg":"480x320","h_23750035_340.jpg":"340x227","h_23750035_220.jpg":"220x147","pp_23750035_1280.jpg":"1280x1628","pp_23750035_1024.jpg":"1024x1303","pp_23750035_640.jpg":"640x814","pp_23750035_480.jpg":"480x611","pp_23750035_340.jpg":"340x432","pp_23750035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x840","hd_23750036_1920.jpg":"1920x1080","k_23750036_1280.jpg":"1280x1280","k_23750036_1024.jpg":"1024x1024","k_23750036_640.jpg":"640x640","k_23750036_480.jpg":"480x480","k_23750036_340.jpg":"340x340","k_23750036_220.jpg":"220x220","o_23750036_1280.jpg":"1280x560","o_23750036_1024.jpg":"1024x448","o_23750036_640.jpg":"640x280","o_23750036_480.jpg":"480x210","o_23750036_340.jpg":"340x148","o_23750036_220.jpg":"220x96","h_23750036_1280.jpg":"1280x854","h_23750036_1024.jpg":"1024x683","h_23750036_640.jpg":"640x427","h_23750036_480.jpg":"480x320","h_23750036_340.jpg":"340x227","h_23750036_220.jpg":"220x147","pp_23750036_1280.jpg":"1280x1628","pp_23750036_1024.jpg":"1024x1303","pp_23750036_640.jpg":"640x814","pp_23750036_480.jpg":"480x611","pp_23750036_340.jpg":"340x432","pp_23750036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x756","hd_23750037_1920.jpg":"1920x1080","k_23750037_1280.jpg":"1280x1280","k_23750037_1024.jpg":"1024x1024","k_23750037_640.jpg":"640x640","k_23750037_480.jpg":"480x480","k_23750037_340.jpg":"340x340","k_23750037_220.jpg":"220x220","o_23750037_1280.jpg":"1280x987","o_23750037_1024.jpg":"1024x789","o_23750037_640.jpg":"640x493","o_23750037_480.jpg":"480x370","o_23750037_340.jpg":"340x262","o_23750037_220.jpg":"220x169","h_23750037_1280.jpg":"1280x854","h_23750037_1024.jpg":"1024x683","h_23750037_640.jpg":"640x427","h_23750037_480.jpg":"480x320","h_23750037_340.jpg":"340x227","h_23750037_220.jpg":"220x147","pp_23750037_1280.jpg":"1280x1628","pp_23750037_1024.jpg":"1024x1303","pp_23750037_640.jpg":"640x814","pp_23750037_480.jpg":"480x611","pp_23750037_340.jpg":"340x432","pp_23750037_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7475660 Threads: 2 Questions: 1602908804 Slow queries: 4758579 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110589456 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/drukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-2-nezgodne-plicine-i-rajska-vina-peljesca-1247403 [printLink] => /om/nautika/drukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-2-nezgodne-plicine-i-rajska-vina-peljesca-1247403?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 699529 [name] => najljepše jadranske plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 08:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => najljepse-jadranske-plovidbe [link] => /tag/najljepse-jadranske-plovidbe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Drukčiji krug iz marina Agana, Seget, Trogir, Kaštela, Split, Milna i Vrboska (2): Nezgodne pličine i rajska vina Pelješca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23057380.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Zurub/Cropix [mainImageDesc] =>

Pelješki kanal meka je surfera i kajtera zbog jakih maestrala

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23057380.jpg [title] =>

Pelješki kanal meka je surfera i kajtera zbog jakih maestrala

Damir Zurub/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23750030.jpg [title] =>

Riva Malog Stona

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23750031.jpg [title] =>

Blace svakako vrijedi posjetiti

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23750032.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23750033.jpg [title] =>

S Drača na Pelješcu možete krenuti u vinsku turu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23750034.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23750035.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23750036.jpg [title] =>

Uvala Lovište na Pelješcu redovita je postaja

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23750037.jpg [title] =>

Pelješka vina mame, ali i brzo hvataju

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada mimoiđete ušće Neretve i počnete se približavati obali kopna, tamo gdje se prema jugoistoku počnu uzdizati zeleni brežuljci, ušće je Male Neretve i lučica Blace, naš mogući cilj. Kažemo mogući, jer sada je trenutak za stratešku odluku. Ako želite jači naglasak staviti na Neretvu i njezine atrakcije, Blace su pravi izbor. Ako pak okrenete pramac prema Dračama na Pelješcu, odmahnite Neretvi. Ili možda želite objediniti te dvije destinacije? Toliko toga ima razmotriti!

Prvi prijedlog: Blace

Blace broje tek dvjesto stanovnika i ljeti žive za turizam, iako nekako skromno i u sjeni razvikanijih ljetovališta u široj okolici. Lučica je zavučena u jezerce iza dva nasuprotna rta, neposredno E od ušća Male Neretve (ušće skrivaju otočić Osinj i dvije kamene hridi Gubovci ili Gubavci). Ispred Blaca i susjednog naselja Dračeva luka još je jedan otočić s crkvom i ruševinama pustinjačke nastambe. Na njemu je stup sa svjetlom (C Bl 2s 3M) koji svojim zatamnjenim sektorom u noćnom prilazu štiti od još jednog malenog otočića.

---

image

Blace svakako vrijedi posjetiti

---

Unutrašnji dio lučice Blace plitak je, niskih i plitkih obala; mještani vezuju svoje barke uz pomoć drvenih stupova zabijenih u dno. Jedina mogućnost pristajanja za jahte je na vrhu kratkoga mola s vanjske strane luke (dubina oko 3,5 m). Druga mogućnost je sidrenje ispred poluotočića na kojemu je spomenuti molić. Blace i njegovo sidrište pružaju zbog brežuljka iznad naselja dosta dobru zaštitu od bure, donekle i od juga, iako ti vjetrovi, već smo više puta napomenuli, mogu u ovom kanalu biti jaki, pa i opasni.

Blace su mjestance jedinstvenoga položaja između mora i rijeke pa ovamo dolaze ljubitelji riječnog ribolova, zaljubljenici u ptice močvarice, kojih u delti ima u izobilju, ali i štovatelji dobre kuhinje. U mjestu je restoran, usto još i caffe bar te fast food, ali mnogo je kuća s privatnim apartmanima u kojima će domaćini namjerniku poput vas rado ponuditi morske i neretvanske specijalitete iz vlastite kuhinje. A njih doista vrijedi kušati! Kao što vrijedi i napraviti obilazak Male Neretve trupicama i malim brodicama (uz obavezan foto safari).

Drugi prijedlog: Drače

Ako odlučite prenoćiti u Dračama, nevelikoj luci na poluotoku Pelješcu, do nje je od Blaca svega 4,5 milja. Pelješac se ovdje povukao u se, stvorivši širok zaljev u kojemu se, od Sresera do Brijeste, poredalo nekoliko naselja. Drače su luka Janjine, većega naselja u unutrašnjosti otoka. Sagrađena je u doba Austrougarske za odvoz vina prema Bosni i dalje željeznicom prema Beču. Veći je dio luke plitak, prema obali ima i grebena, ali na vrhu lukobrana, uz šezdesetak metara dug dio između lučkog svjetla i prvog koljena, dubine su oko 3 metra. Budući da u Drače nautičari rijetko dolaze, sva je prilika da ćete se i usred ljetne sezone moći vezati bokom – rijetka mogućnost u plovilima pretrpanom Jadranu! Tu, u zaštiti lukobrana, sigurni ste od svih vjetrova.

---

image

S Drača na Pelješcu možete krenuti u vinsku turu

---

Važno je reći da prilaz Dračama traži oprez. Duž cijeloga poteza od rta Rat i otočića Goljak do luke Drače obala je plitka i do 400 metara od obalne crte, tu su usto i brojne hridi i podvodni grebeni. Široko područje pličine Bililo označeno je stupom u moru s dva suprotno postavljena stošca na vrhu. Pripazite i na hridi oko otočića Galičak.

Ideja da vam predložimo dolazak u Drače krije se u činjenici da je to najbliža luka nadaleko čuvenom pelješkom vinskom području. Na ovom se poluotoku radi možda najbolje mediteransko crno vino, dingač. Naziv je dobilo prema istoimenom selu i strogo ograničenom geografskom području na SW strani otoka, nad morem. Tu se uzgaja loza sorte plavac mali. Ta sorta inače prevladava i na ostalim otocima srednje Dalmacije, ali ovdje, na položaju Dingač, daje posebno gusto i plemenito vino koje se, kad se jednom kuša, ne zaboravlja. Ne mami li vas ideja da sutra ostavite brod na sigurnom vezu i krenete u obilazak vinskih podruma?!

---

---

---

---

Stoga predlažemo da se odmah nakon dolaska u Drače odšećete do kafića u dnu luke ili do restorana (nalazi se nekoliko koraka udesno od korijena lukobrana) i da se tamo raspitate za telefonski broj nekoga od lokalnih taksista ili rent-a-car službe, te da dogovorite turu po otoku. Savjet možete dobiti i nazovete li turističku agenciju Laguna u Kuni. Kuna je inače desetak kilometara udaljena od Drača, u unutrašnjosti poluotoka, i zanimljivo je da je dala čak 14 slikara. Najveći od njih je Mato Celestin Medović (1857.-1920.), velikan hrvatske moderne, a u Kuni je galerija s njegovim slikama. U okviru navodimo tek neke od peljeških vinskih podruma i vinarija kako biste stekli dojam o vinskim iskušenjima koja vas očekuju ako se odlučite na taj izlet.

Treći prijedlog: Mali Ston

Kad smo već u ovim vodama, spomenimo još jednu zanimljivu mogućnost: Mali Ston. Jedna je to od vrhunskih gurmanskih destinacija na Jadranu i izvrsno bi dopunila ovu rutu stazama dobrih jela i pića. Tamo se, naime, jedu možda najbolje kamenice na Sredozemlju. Usto, plovidba do najskrovitijega kutka Malostonskog zaljeva bila bi izniman doživljaj... No, može li se uopće brodom do Maloga Stona, recimo dan nakon noćenja u Dračama? Moglo bi se, ali to nije posve jednostavno. Bacite pogled na neku kartu koja obuhvaća i Kanal Malog Stona i bit će vam jasno da plovidba do Malog Stona (s povratkom idućeg dana) dodaje ovoj ruti dosta milja, a traži i oprez. Za pobliže upoznavanje s akvatorijem nabavite izvrsnu kartu HHI broj 525 (Stonska prevlaka).

---

image

Riva Malog Stona

---

Nastavak plovidbe ovisit će o tome koju destinaciju ste odabrali jučer; provest ćete ga u labirintu neretvanskih kanala ili u vinskoj ekspediciji po Pelješcu; ili možda u produžetku plovidbe do Malog Stona. Što god odabrali, vjerujemo da ćete upravo ovaj dan najdulje pamtiti od cijele đite! Možda ćete se upitati: pa zašto ne bismo proveli čitava tri dana u ovom akvatoriju te doživjeli sve što pružaju Neretva, Pelješac i Mali Ston? Točno, zašto ne? Eto, opet valja vagati i preslagivati ideje i varijante. Prepuštamo vam tu slatku zadaću, a mi s novim danom nastavljamo zacrtanim rasporedom.

Nazad na otvoreno more

Povratak uz sjevernu obalu Pelješca neće vjerojatno biti najljepši dio ove plovidbe, ali zbog novootkrivenih ljepota u protekla dva dana lako ćete izdržati tih 25 milja koliko dijeli Drače od Lovišta na W kraju Pelješca (ili čak 35 od Malog Stona). S ove strane, otvorene buri, Pelješac ne nudi mnogo; luka i naselje Trpanj nisu osobito privlačni (ovamo nekoliko puta dnevno dolazi trajekt iz Ploča), a slikovito staro selo Duba niti nema poštene luke. Tri milje iza Trpnja tik pod obalom je otočić Divna, prođite ga naravno s N strane, a još 1,3 milje dalje, ispod Dube, plitko se more prostire oko 200 metara od obale. U još većem luku obiđite krajnji NW rt Pelješca, Lovišće; tamo se dubine ispod 10 m protežu čak dobrih 400 metara u more. Nakon oštrog zaokreta u kurs 150 još vas 2 milje dijele od prostranoga zaljeva (Luke – kako ga imenuju neke karte) naselja Lovišta.

---

image

Uvala Lovište na Pelješcu redovita je postaja

---

Zanimljivo je da na malom prostoru odavde do otoka Šćedra (uz južnu stranu Hvara) postoje tri toponima koji mnoge zbunjuju; tu na Pelješcu su (rt) Lovišće i (selo/uvala) Lovište, a tamo na Šćedru je još jedno Lovišće. Ovo Lovište u koje upravo uplovljavamo zaljev je dimenzija oko 1000 x 500 metara, rastegnut u smjeru NW-SE. Južni dio zaljeva, ispred naselja, izložen je W i SW vjetrovima, a uz omaleni mol najčešće niti nema mjesta (uobičajeno je tamo privezan jedan oveći brod ili nekoliko njih); u krajnjem SE kutu je sidrenje i zabranjeno. Nautičari većinom odmah skreću prema N dijelu zaljeva, tamo je dovoljno prostora za dvadesetak i više plovila na sidru u zaštiti od svih vjetrova, iako se bura zbog niskoga rta jako osjeća (tada je najbolje sidriti bliže selu Mirce). Suprotno tome, po jakom popodnevnom maestralu mirnije je pod rtom Ključ (ali pripazite na plitko hridinasto dno na srednjem dijelu ove obale). Po jugu je manje vjetra ispod šumovite E obale. U Lovištima je moguća opskrba namirnicama (samoposluga i ribarnica), postoje dva restorana, a u krajnjem N dijelu zaljeva je kamp, također s restoranom.

Korak dalje ili povratak?

Hrabro krenuti na istok do Korčule ili ipak zapadno, ka Šćedru, Hvaru i luci polaska? Ovisi o stvarnoj udaljenosti do te luke (Trogir ili Milna – razlika u miljama nije beznačajna), o svim dvojbama spomenutima na prethodnim stranicama, o brzini vašeg plovila (jedrilica ili motornjak?), entuzijazmu posade... Ako ste za još malo pustolovine, oko rta Osićac zaplovite istočnim kursom, Pelješkim kanalom (plan desno) do grada Korčule.

---

---

Uostalom, još smo nakon Luke (Povlja) i Sućurja napomenuli kako možete posve odustati od daljnjeg zavlačenja pod Neretvine skute, dakle nastaviti najkraćim putem (preko Lovišta) do Korčule; a u tom će slučaju biti vremena i za upoznavanje širega nautičkog područja oko grada Korčule. Zato ćemo u opisu koji slijedi pažnju posvetiti i vrlo lijepom širem akvatoriju neposredno istočno od grada, prema rtu Ražnjić: Lumbardi, Badiji, Vrniku...

Pelješki kanal

Veliki dalmatinski otoci poput Brača, Hvara ili Visa udaljeni su međusobno miljama, a kanalima između njih svježi ljetni maestrali znaju puhati ozbiljnom snagom. No u Pelješkom su se kanalu visoka Korčula i još viši Pelješac približili na manje od jedne milje (između grada Korčule i Perne na pelješkoj strani nema niti 1200 m), što na vjetar djeluje poput sapnice. Zato je Pelješki kanal (otočani ga radije nativaju Peliški) poznat po jakom, gotovo olujnom maestralu! Ispred Vignja svakoga se popodneva brojni jedriličari na dasci i kitesurferi prepuštaju vjetru i, poput žarko obojenih vodenih buba, jure s jedne strane kanala na drugu. Nautičari znaju da se ovuda niz vjetar, prema istoku, juri poput metka, dok u zapadnom kursu valja ploviti prije podne, jer će koji sat kasnije penjanje u jak maestral i oštre valove biti prava muka!

---

image

Pelješka vina mame, ali i brzo hvataju

---

Kada nakon rta Osićac zakrenete prema istoku, najviši vrh Pelješca Sveti Ilija (961 m) postupno će se ukazivati u punoj divljoj ljepoti. Na pelješkoj strani valja obići izbočeni rt Sv. Ivan, na njemu je zeleni stup sa svjetlom. Preko puta je korčulanski rt Kneža s istoimenim otočićima (na Veloj Kneži je bijeli stup sa svjetlom – B Bl (2) 6s 8M), a pod rtom je i lijepo, mirno selo Kneža. Niz kanal već se lijepo vidi obris grada Korčule s gordim kulama i zvonikom katedrale na vrhu. Do tamo još samo pripazite na crveni stup u moru tik pod otokom Korčulom koji označava pličinu Vrbovica, ali ona je dovoljno daleko udesno od logičnoga kursa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Zurub/Cropix
Damir Zurub/Cropix

Pelješki kanal meka je surfera i kajtera zbog jakih maestrala


Riva Malog Stona


Blace svakako vrijedi posjetiti



S Drača na Pelješcu možete krenuti u vinsku turu




Uvala Lovište na Pelješcu redovita je postaja


Pelješka vina mame, ali i brzo hvataju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/drukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-2-nezgodne-plicine-i-rajska-vina-peljesca-1247403 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=002b722b76d1f11ab303ae248f6f08f323b00a6d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Druk%C4%8Diji+krug+iz+marina+Agana%2C+Seget%2C+Trogir%2C+Ka%C5%A1tela%2C+Split%2C+Milna+i+Vrboska+%282%29%3A+Nezgodne+pli%C4%8Dine+i+rajska+vina+Pelje%C5%A1ca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdrukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-2-nezgodne-plicine-i-rajska-vina-peljesca-1247403 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdrukciji-krug-iz-marina-agana-seget-trogir-kastela-split-milna-i-vrboska-2-nezgodne-plicine-i-rajska-vina-peljesca-1247403 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteDrukčiji krug iz marina Agana, Seget, Trogir, Kaštela, Split, Milna i Vrboska (2): Nezgodne pličine i rajska vina Pelješca

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
9. prosinca 2022. - 08:00

Kada mimoiđete ušće Neretve i počnete se približavati obali kopna, tamo gdje se prema jugoistoku počnu uzdizati zeleni brežuljci, ušće je Male Neretve i lučica Blace, naš mogući cilj. Kažemo mogući, jer sada je trenutak za stratešku odluku. Ako želite jači naglasak staviti na Neretvu i njezine atrakcije, Blace su pravi izbor. Ako pak okrenete pramac prema Dračama na Pelješcu, odmahnite Neretvi. Ili možda želite objediniti te dvije destinacije? Toliko toga ima razmotriti!

Prvi prijedlog: Blace

Blace broje tek dvjesto stanovnika i ljeti žive za turizam, iako nekako skromno i u sjeni razvikanijih ljetovališta u široj okolici. Lučica je zavučena u jezerce iza dva nasuprotna rta, neposredno E od ušća Male Neretve (ušće skrivaju otočić Osinj i dvije kamene hridi Gubovc...

11. svibanj 2024 22:24