StoryEditorOCM

made in belgiaDockmate najavio novi sustav dinamičkog pozicioniranja, evo kako funkcionira

Piše OM
6. rujna 2024. - 11:06

Tvrtka Dockmate, belgijski proizvođač bežičnih upravljača za plovila, najavio je lansiranje svog novog sustava dinamičkog pozicioniranja (DPS).

Ova inovacija plod je nekoliko godina istraživanja i razvoja, a cilj joj je pružiti nautičarima optimalnu kontrolu nad svojim plovilom u stresnim situacijama, kao što su pristajanje i manevri u luci.

Dockmate DPS sustav nudi dva različita načina rada. Prvi, za korištenje na otvorenom moru, koristi samo motore za držanje broda na poziciji. Ovaj način je posebno koristan brodove s manjim brojem posade, budući da dopušta kapetanu da ostavi kormilo kako bi se pobrinuo za privez i bokobrane prije ulaska u luku.

Drugi način rada, dizajniran za manevriranje u skučenim prostorima te kombinira korištenje motora s pramčanim i krmenim propelerima kako bi se osiguralo kontrolirano kretanje broda.

DPS-om upravlja IMU (uključujući kompas, akcelerometar i žiroskop) i DPS prijemnik instaliran na brodu. Ove se komponente spajaju na vanjske montirane Dockmate GNSS antene. Dizajniran je za ugradnju na bilo koje plovilo s najmanje dva motora i Dockmate-kompatibilnim kontrolama. Sustav je jednostavan za ugradnju i zahtijeva samo kratku plovidbu za kalibraciju.

S lansiranjem ovog sustava, Dockmate nudi nautičarima rješenje za pojednostavljenje i sigurnost manevara, čineći život lakšim za nautičare.

20. rujan 2024 03:30