stdClass Object ( [id] => 1209831 [title] => Do pučinskog otoka u tri skoka: zaplovite s nama od mitske Punta Planke do čarobnog Visa i u sedmodnevnoj turi povežite srednji i južni Jadran [alias] => do-pucinskog-otoka-u-tri-skoka-zaplovite-s-nama-od-mitske-punta-planke-do-carobnog-visa [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dvije marine smještene gotovo na samoj granici srednjeg i južnog Jadrana (u širem smislu, sjevernog i južnog), ona u uvali Kremik kod Primoštena i ona u Rogoznici, idealne su ishodišne točke prema najzanimljivijim jadranskim atrakcijama – Kornatima prema sjeveru, što smo opisali u prethodnom nastavku, te Visu i Hvaru prema jugu, kamo krećemo u ovom. Naravno, na ovu đitu možete krenuti i iz Marine Agana, Baotić marine u Segetu Donjem ili iz ACI marine Trogir.

PRVI DAN • Prema Drvenicima i Šolti

Cilj ove plovidbe nije dalek, svega petnaestak milja je do lijepih sidrišta ispred Drvenika. Prvo nam valja proći uz rt Ploča, koji nautičari i pomorci češće imenuju Puntom Plankom.

Za plovidbu je ključno znati da se gotovo 200 metara ispred rta proteže opasna hrid, na kojoj je zeleni stup sa svjetlom. Ni slučajno nemojte pokušati proći između svjetla i obale! Za jake plime i mirnoga mora hrid može posve nestati pod površinom, no po jakim valovima tu se more pjeni! I struje znaju biti jake (u smjeru NW).

---

image

Uvala Rogoznica

Arhiva/Darko Tralić
------
image

Marina Kremik

Arhiva/Darko Tralić
---

U nastavku plovidbe lijevo treba ostaviti i nedaleku hrid Melevrin, a oko milju i pol dalje još je jedna hrid, Muljica (nemojte je pobrkati s nedalekim istoimenim nešto većim otočićem na kojemu je stup s bijelim svjetlom).

Otok Arkanđel možete proći i s unutrašnje strane, prolaz između Malog Kosmača i kopna je 200 metara širok i dubok po sredini više od 10 metara. Lijevo ostaje uvala Stari Trogir, dobro sidrište za sve vjetrove osim onih iz W i SW.

---

image

Hrid Muljica

Arhiva/Darko Tralić
---

Ušli ste u Drvenički kanal na čijem ulazu, po sredini plovnog puta, stoji još i hrid Murvica s crvenim stupom svjetla (dugi crveni bljeskovi svakih osam sekunda). Desno je već Mali Drvenik, a nešto dalje njegov veći brat.

Drvenik Veli, luka Drvenik

Dva Drvenika prvi su naseljeni otoci u plovidbi iz srednjeg Jadrana prema jugu. Mali je niži i pruža malo zaštite brodovima (za bure se može skloniti u široku uvalu Vela Rina na SW strani otoka, lučica Borak na E strani je malena i popunjena). Veli Drvenik nudi nekoliko dobrih zakloništa.

Na prvome mjestu to je lučica naselja Drvenik. U njoj svakodnevno pristaje trajekt iz Trogira (kao i u Boraku, na Malom Drveniku). Pred više godina započela je gradnja marine u NE kraku luke, ali je zastala nakon što je podignut glavni lukobran koji štiti od maestrala. Još uvijek nije dovršena i nema naznaka kada će se to dogoditi. Pod lukobranom se može vezati uz sidrenje po pramcu ili krmi, no nema struje niti vode.

U samoj mjesnoj lučici može se pristati uz operativnu obalu, ali samo kada nema trajekta te, ako se nađe mjesta, još malo dublje u uvali (dalje je postupno sve pliće). Pod zapadnom rivom dubine su još manje. Dvjestotinjak metara lijevo od rive s lučkim svjetlom još je i spomenuti mali mol pod Vilom Moretti uz kojega se bočno mogu vezati dvije jahte (dubina 2,5 do 4 m), ali tu je veća izloženost maestralu.

Sidrenje je moguće posred luke uz iznošenje konopa na kopno (tu je zaštita od svih vjetrova najbolja), no nužan je oprez: na dnu ima kamenih ploča po kojima sidro može klizati!

---

image

Karta Krknjaši

Arhiva/Darko Tralić
---

U susjednoj uvali Grabule također je moguće sidriti, no tamo jači vjetrovi iz NW mogu stvarati ozbiljne probleme.

Ulazeći u zaljev luke Drvenik vidjet ćete crvenu plutaču (sa svjetlom: C Bl 2s 3M) neposredno W od vrha lukobrana one nedovršene marine. Plutača je tu da noću označi lijevu stranu plovnog puta, točnije da markira vrh spomenuta lukobrana, a ne plitko more – uokolo nje dubine je napretek.

Veli Drvenik naseljen je odavna, prije sedam stoljeća nosio je ime Gerona (Girona, Giruna), potom Zirona, a ovi nazivi imaju korijen u ilirskoj riječi ger, što znači šuma. Danas je to mirno mjestance s trgovinom osnovnim namirnicama, restoranom i konobom (ljeti), te poštom. Ponad naselja uzdižu se brežuljci gustoga mediteranskog raslinja, maslina i eteričnoga bilja. Ovdje nema automobila, a ni noćnih agresivnih zvukova iz barova i kafića pa ćete noć ovdje provesti u blaženom miru.

Sidrište pod Krknjašima

Na istočnoj strani Drvenika Velog nalazi se plitka laguna koju zatvaraju dva otočića, Mali i Veli Krknjaš. Tu je jedno od najomiljenijih sidrišta u ovom akvatoriju. Ponekad u dane vikenda, kad ovamo malim brodicama i gliserima doplove i brojni izletnici s obližnjeg kopna, nije lako naći slobodan prostor za sidrenje.

Srećom posvuda je plitko, od 2,5 do 4 metra, pa ne treba ispuštati mnogo sidrenoga lanca, a kruženje oko sidra je maloga promjera. Između Malog Krknjaša i Drvenika ne može se proći, tu se hridinasti podmorski prag uzdiže na manje od metra. Dno je pjeskovito, prošarano područjima guste morske trave i svakako je bolje naciljati sidrom na svijetli dio, bez trave.

---

image

Prozirno more na Krknjašima

Arhiva/Darko Tralić
---

Ovdje je za vrućih ljetnih dana dobra zaštita od maestrala. Za noćenje bismo ipak preporučili sidrenje W od Veloga Krknjaša, gdje će povišena obala Drvenika bolje štititi od noćnog burina.

U prolazu između Veloga Krknjaša i Drvenika najveća dubina je 2,5 metara (otprilike po sredini prolaza, čak malo bliže Drveniku), pa ako ste ovamo stigli jedrilicom, razmislite o tome koliko vam gazi kobilica – osobito za oseke. Po jugu i jugozapadnjaku tu nikako nije dobro boraviti, tada odustanite od Krknjaša i odaberite za noćenje luku Drvenik.

Pod Krknjašima će vas oduševiti bistro i zeleno more; ipak, mnogi ovo sidrište biraju i zbog izvrsne, nadaleko poznate konobe, nazvane – možete tri puta pogađati – Krknjaši. Rese je odlična morska spiza i izvanredan ambijent.

---

image

Krknjaši na Drveniku

Božidar Vukičević/Cropix
---

Šolta, Maslinica

Treća mogućnost koju nudimo za današnje noćenje je ljupko mjestance Maslinica na W čelu otoka Šolte, niti tri milje udaljeno od Krknjaša. Prilazeći Maslinici treba odabrati najpovoljniji prolaz između šest otočića koji kao da čine predstražu masliničkoj lučici, ujedno je donekle štiteći od zapadnih vjetrova (vidi plan na sljedećoj stranici).

U prolazima između otočića Polebrnjak i Saskinja te Saskinje i Šolte dubine su 2,8, odnosno 3,8 metara, no za juga nije preporučljivo prolaziti njima zbog križanih valova i ponekad pojačane morske struje.

---

image

Karta Drvenik Maslinica

Arhiva/Darko Tralić
---

Važno je napomenuti da se južno od otočića Balkun nalazi hrid Kamičić, uz koji se u W smjeru nastavlja opasna pličina (svega 2 m), a na nju ćete posebno pripaziti sutra, kad – bez obzira koju ste lokaciju od predloženih odabrali za današnje noćenje – nastavite prema Hvaru.

Luka Maslinice se sužava, postajući ujedno sve plića; u najdubljem dijelu ispunjenom lokalnim brodicama dubine padaju ispod 2 metra. S lijeve, sjeverne strane uvale izbočen je pristan za veće brodove. Pod njim je dubina oko 4 metra.

Nekoć je tu pristajala svakodnevna brodska linija za Split, no danas Maslinica više nije stalnom prugom povezana sa svojim gradskom središtem. Taj bi pristan, dakle, danas teoretski mogao biti dobar i za vas, no teško da ćete se ljeti tu moći vezati – uz njega će vjerojatno već biti neki veći turistički brod.

Zato je jahtama namijenjena suprotna, južna obala uvale, neposredno pod dvorcem-hotelom i dalje u smjeru W prema novom lukobranu, gdje je locirana mala, ali luksuzno uređena marina Martinis Marchi s 50 vezova. Tu su murinzi, struja i voda. ​Ako biste se možda zaželjeli sidriti posred luke, moramo vas obeshrabriti: na dnu su, pod muljem, kamene ploče i sidro tu vrlo teško hvata.

Još i važna napomena o vjetrovima. U većini peljara pročitat ćete da ste u Maslinici sigurni od svih vjetrova. To je tek donekle točno; preko lukobrana zapadnjak se probija u samu luku priličnom snagom. Valova gotovo nema, ali zapusi popodnevnoga maestrala mogu znatno otežati manevar pristajanja i prihvaćanja muringa.

Maslinica je mirno ribarsko naselje. Otočna cesta tu završava, nema mnogo automobila. Najstariji dio naselja stisnuo se oko uvale, poput scenografije kakva pučkog igrokaza, dok se novije kuće uzdižu nad uskom dolinom iza mjesta. Cijelom slikom dominira lijep i skladan dvorac iz 18. stoljeća, koji svojim obrambenim elementima i visokom kulom jasno govori o nekadašnjoj strateškoj važnosti Maslinice.

Zapravo je cijelo naselje i nastalo tek u doba mletačke vladavine ovim krajem kao vojna utvrda. Nakon razdoblja žestokog pomorskog ratovanja u Jadranu između Venecije i Otomanskog carstva (takozvani Morejski rat krajem 17. stoljeća), četiri brata splitske obitelji Marchi predlažu Veneciji plan naseljavanja i obrane zapadnih uvala Šolte: Ako im se dozvoli da sagrade kulu, a oko nje selo sa crkvom, oni će nadzirati okolno more i braniti otok. Dozvola je stigla, gradnja dvorca-utvrde počinje 1706. i traje dvije godine. Sagrađena je i kapelica.

Na pročelju dvorca uklesan je natpis na latinskom: - Kako bi pomorcima bilo sigurnije pristajanje u Maslinici, knezovi i braća podigoše hram vjeri i sakupljalište vode, za svoju potrebu iskopavši brdo, naselivši doseljenike i uz goleme troškove, godine gospodnje 1708.

Zdanje je kasnije bilo u posjedu obitelji Martinis. Postupno je propadalo, da bi se u 20. stoljeću već počelo urušavati. Godine 2004. novi ga je vlasnik pod nadzorom stručnjaka potpuno obnovio te ga pretvorio u luksuzni hotel s marinom.

Uvala Šešula

Svega petstotinjak metara južnije od Maslinice ulaz je u duboku i zavojitu uvalu Šešulu. Njezin kraj zavlači se u usjek između dvije strme obale, a dubine su pogodne za sidrenje i kad se uvala posve suzi. Uzduž S obale dvije su unutarnje uvalice. U prvoj su kavezi ribogojilišta, a druga – nasuprot prvih kuća uza samu N obalu – najpovoljniji je dio Šešule za sidrenje po jugu (tada se vjetar preko usjeka u brdu spušta u samo dno uvale, gdje može biti nemirno).

---

image

Maslinica Šešula

Arhiva/Darko Tralić
---

Šešula je dobar primjer kako brzoplet pogled na kartu može dovesti do krivog zaključka; iako se doima savršenom zaštitom, ona ima svoje slabe strane. Prije svega, ako naiđe nevera iz W, Šešula se može pretvoriti u opasnu zamku. Na sreću, nevere su ovdje rjeđe nego sjeverno od rta Ploča.

Maestral obično ne prodire dublje u uvalu. Najviše biste se mogli iznenaditi po buri; iako se Šešula čini idealno zaštićenom od bure, bura se zna u naletima prevaljivati preko brda i to opet iz dna uvale, baš kao i jugo. Da ovdje nije sve baš idealno, iskusnom skiperskom oku reći će i način na koji su vezani lokalni čamci: udaljeni su od obale i pramcem su usmjereni prema ulazu u uvalu.

No za lijepih dana s maestralom i noćnim burinom, a takvi su u golemoj većini, ne trebate se bojati Šešule. Već od prvih dviju kuća na lijevoj obali – tu je prvi od dva restorana – nižu se bove. Drugi restoran, nazvan Šišmiš, dublje je u uvali i malo ponad mora.

Bove pripadaju restoranima, pa će se očekivati da prihvaćanjem veza prihvaćate i poziv na večeru. Ako na bovu restorana Šišmiš dođete ranije, dok restoran ne radi, možete očekivati da vas osoblje restorana poželi prevezivati na svoj način, čak i ako vas nema na brodu, ne bi li smjestili što više plovila! To može biti i pomalo neugodno iskustvo...

DRUGI DAN • Paklinski otoci i Hvar

Iz bilo koje od predloženih lučica ili uvala krenuli, putanja prema sljedećem cilju, Paklenim otocima i Hvaru, vodi uz W rub otoka Šolte. Opet upozoravamo na hrid Kamičić 0.3 milje S od otoka Balkuna. Jedino ako ste iz Drvenika Velog skrenuli prema otvorenom moru, Šolta će ostati malo udaljenija po lijevom boku.

Do hvarskoga rta Pelegrina prijeći ćete oko 14 milja u kursu otprilike 145. Uz maestral u pola krme bit će to ugodno jedrenje. Pripazite na ulazu u Pakleni kanal; zbog efekta lijevka, maestral ovdje može prilično pojačati. Po desnom boku protezat će se Sveti Klement, najveći od Paklenih otoka.

Uskoro ćete ugledati crno-crveno-crnu motku s dvije kugle na vrhu na hridi Baba (noću je obilježena svjetlom). Nedaleko je ulaz u uvalu s ACI marinom Palmižana. Još malo dalje otvorit će se pogled na luku grada Hvara.

Osim u marini ili hvarskoj luci, može se noćiti i na nekom od sidrišta kojima obiluju Pakleni otoci (no uglavnom s južne strane).

TREĆI DAN • Grad Vis

Najpovoljniji prolaz iz Paklenog kanala (marine Palmižana ili hvarske luke) u smjeru Visa je između otočića Plankovca i Borovca s jedne strane i Marinkovca s druge strane (prolaz Ždrilca). Tu je i omiljeno sidrište, ljeti popunjeno brojnim jahtama, pa valja ploviti smanjenom brzinom.

Na Marinkovcu su tri izvrsna restorana, od kojih je najpoznatiji Antonio (a prema nadimku vlasnika mnogi ga radije nazivaju Kod Patka). Može se proći također i između Borovca i Sv. Klimenta (dubina po sredini 7 m), ali ne između Planikovca i Borovca (plitko hridinasto dno). Nakon izlaska iz Ždrilca na jugozapadnom ćete obzoru ugledati visoki obris otoka Visa. Do luke Vis je 11 milja.

---

image

Luka Vis

Arhiva/Darko Tralić
---

Kada pored otoka Hosta uplovite u prostrani zaljev viške luke, dobro će se vidjeti rt poluotoka Prirovo na kojemu je zvonik franjevačkog samostana. Iza njega proteže se riva s murinzima, strujom i vodom za jahte. Dobro došli u Vis, drevnu Issu, jedno od središta antičke prevlasti nad Jadranom.

Valja odmah reći da ovi vezovi uzduž viške rive nisu idealni; veliki trajekt koji ljeti nekoliko puta dnevno pristaje u dnu luke stvara svojim manevrom vrlo nemirno more. Tu je valovito i za jače bure. Mirniji su vezovi s murinzima u SE dijelu viškog zaljeva, ispred naselja Kut.

Sidriti se može pod samostanom, ali na način da se ne zauzima prostor potreban trajektu (ovdje on neće toliko uzbibati more prilikom pristajanja). Druga mogućnost sidrenja je u uvalici Stonca na W strani zaljeva, N od hotelskih zdanja, no ovdje nema mnogo mjesta, a i jugo tu puše priličnom snagom.

ČETVRTI DAN • SE obala Visa - Rukavac

Vis doista ima mnogo toga ponuditi. Vjerojatno ste prethodnu večer u Visu proveli u nekom od izvanrednih restorana (prednjači svakako Pojoda u Kutu) ili pak utopljeni u gušte nekog vinskog podruma (Lipanović, Poduje, Roki...). Kako je do današnjega cilja malo milja (do Budikovaca 7, Rukavca 8, uvale Male Travne 10), bit će ujutro vremena za ponovno prikupljanje snaga!

No, ako ste ranoranioci, unajmite prijevoz i u nekoliko sati obiđite Viško polje. Tamo je u Drugom svjetskom ratu bilo savezničko uzletište, a danas je sve prekriveno vinogradima. Točka na i obilaska mogla bi biti marenda u seoskom domaćinstvu Darko u zaseoku Žena Glava, odakle puca lijep pogled na dobar dio viške unutrašnjosti.

Bit će, dakle, dovoljno da iz Visa krenete u ranim popodnevnim satima. Tada će možda biti malo teže uhvatiti najbolje sidrište, no na potezu od Malog i Velog Budikovca do uvale Male Travne ima dovoljno mjesta za svakoga. Oko tri milje nakon polaska iz viške luke proći ćete ispred duboke uvale Stončice (u njezinu dnu je također jedna izvrsna konoba, naravno: Stončica), a nad rtom (da, i rt je Stončica) uzdiže se impozantan svjetionik. Otočić Pločicu, oko pola milje dalje, obiđite svakako s E strane. Još je oko dvije milje do hridi Pločice koja je niska i crna; ipak, lako ćete je primijetiti jer je na njoj stup sa svjetlom. I nju ostavite po desnom boku.

Uskoro se pokazuje plitka laguna između dvaju Budikovaca, omiljeno sidrište nautičara. Pripazite, iz W smjera ne može se među Budikovce, ulaz u lagunu je samo s E strane! Po sredini je ovdje duboko svega 2 do 2,3 metra, ako gazite do 2 metra ulazite vrlo oprezno (dno je pijesak). Sidriti se može i sa N strane Budikovca Velog, no tu je izloženost sjevernim i istočnim vjetrovima potpuna.

Malo dalje otvara se uvala maloga naselja Rukavac. U NW kraku nekoliko je bova, a sidriti se može pod N i S obalom. Svakako nastojte sidro spustiti na svijetlo, pješčano dno; tamni dijelovi prekriveni su gustom morskom travom koju sidro (osobito ono tipa bruce) teško probija. Ponad uvale dva su bara-restorana, a na obližnjem Ravniku je zanimljiva podmorska Zelena špilja.

Sljedećih nekoliko milja, sad već pod južnom obalom Visa, prolazi se ispred uvala Ruda, Vela i Mala Travna, Stiniva...

PETI DAN • Biševo i Komiža

Daljnjom plovidbom prema zapadu od Male Travne po desnom će se boku nizati još nekoliko uvala. Najljepša je Stiniva (u njoj je omalena konoba), no teško je pristupačna jahtama. Za sidrenje su pogodnije Smričevica i Taleška vela.

A ukupno sedam milja od Rukavca dohvatit ćete se SW rta otoka Visa, Stupišća. Sad je vrijeme za odluku: nastaviti još 2,5 milja istim smjerom do E obale Biševa, gdje se nalazi jedna od najljepših atrakcija Jadrana, Modra špilja, ili zakrenuti oko Stupišća prema jednako toliko udaljenoj Komiži?

Treba znati da je Modra špilja najatraktivnija između 11 i 12 sati, možda ste se baš u to doba zatekli ovdje (ali tada je pred špiljom mnogo plovila pa se čeka na ulazak). Mogli biste do špilje i sutradan ujutro organiziranim posjetom (taksi-brodicom), no sutra je predzadnji dan plovidbe i čeka vas duga ruta do Drvenika ili Maslinice. Odvagnite što je, dakle, bolja odluka: Biševo sada ili sutra.

Komižu odlikuje duga ribarska tradicija. Stisnuta je pod najvišim vrhom otoka, Humom, te se rastegla uzduž širokoga zaljeva. Obalnu crtu prati niz slikovitih kamenih kuća. Tu još živi legenda o nekadašnjim velikim ribolovnim regatama do pučinske Palagruže, a srdela je othranila generacije Komižana.

Odanost vlastitoj tradiciji oni su pokazali obnovom više stoljeća stare gajete, falkuše, ribarske brodice sposobne tući teško more. Mnogo toga o komiškom ribarstvu možete vidjeti u Ribarskom muzeju.

Luku Komiže zatvara dugačak lukobran sa zidom koji je štiti od (ovdje jakih!) vjetrova iz smjera SW-W. S unutrašnje strane lukobrana tridesetak je vezova za jahte, s murinzima, strujom i vodom. Nezgoda s tim vezovima je vrlo visoka riva koja ne odgovara većini manjih brodica. Vezati se može i ispred jednog dijela NE rive, a sidriti usred luke. Dok ne padne maestral, posvuda će more biti malo nemirno.

I Komiža je gastronomski raj. Najpoznatiji je atraktivni restoran Jastožera, smješten, kako mu ime kazuje, u staroj gradskoj jastožeri – zgradi s ograđenim dijelom mora, gdje su se nekoć čuvali živi jastozi. Među konobama prednjači Bako, također uza samo more i urešen raznoraznim podmorskim arheološkim nalazima.

ŠESTI I SEDMI DAN • Prema kopnu

Ovo je najduža etapa. Kako biste presjekli dugih 35 milja, koliko je na primjer od Komiže do Kremika, posljednju noć prije povratka provedite u nekoj od lučica ili sidrišta koji su već bili predloženi u opisu prvoga dana. To su: uvale Šešula, sidrište Krknjaši ili lučice Maslinica i Drvenik Veli. Odabrat ćete vjerojatno nešto što ste prvoga dana preskočili.

Do Šešule je 26 milja, do Krknjaša 28 milja. To i nije znatno manje nego izravno do luke polaska, ali na ovaj ćete način za posljednji dan ostaviti tek kratku plovidbu, što je korisno zbog primopredaje broda.

---

PLAN ĐITE

1. DAN • do Drvenika (ili Krknjaša, Maslinice itd.) - 12 do 19 Nm

2. DAN • do ACI marine Palmižana i grada Hvara - 17 - 24 Nm

3. DAN • do luke Vis - 13 Nm

4. DAN • E obala Visa (Budikovac, Rukavac) - 8 Nm

5. DAN • do Biševa (Modra špilja) i Komiže - 15 Nm

6. DAN • Komiža - Drvenik (ili okolna sidrišta) - 25 - 28 Nm

7. DAN • Povratak - 12 do 19 Nm

UKUPNO - 102 - 126 Nm

---

---

PUČINSKI OTOK

Na otvorenom moru prema Visu svi vjetrovi podižu ponekad znatne valove. Iako naizgled sigurne, sve viške luke i uvale opasne su kad zapuše iz smjera prema kojemu su nezaštićene!

---

---

PLANKA - DIOMEDOV RT

Često se tijekom godine, a osobito zimi, pokazuje kako je rt Ploča ili Planka navigacijski, geografski i klimatološki važna točka. Tu se istočna jadranska obala prelama, razdjeljujući različite zone vremenskih prilika. Na sjeveru može biti jaka bura, južno od rta jugo (tipična zimska situacija). Na sjeveru ponekad vladaju slabi vjetrovi ili sjeverozapadnjak, ispod Planke (sve tamo od Otrantskih vrata) jača jugo... Kombinacija ima nekoliko.

No, zanimljiv je taj predjel i s posve drugoga gledišta. Cijeli blago izbočeni dio kopna od zaljeva Grebaštica (sjeverno od Primoštena) do Trogirskog zaljeva na jugu nekoć se nazivao Hilijskim poluotokom - stari su Grci taj kraj nazivali Hylis prema drevnim Hilima koji su tu obitavali davnih stoljeća prije Krista, a ime su dobili po svom osnivaču Hilu, sinu najvećeg junaka grčke mitologije Herakla.

Rt Ploča od antičkih je vremena znan kao Promontorium Diomedus (Diomedov rt). Tako ga u svojim zapisima imenuje Plinije Stariji, rimski zemljopisac iz 1. stoljeća. Za grčke pomorce rt je predstavljao i važnu političku i psihološku granicu jer se, ploveći uza nj ka sjeveru, ulazilo u vode opasnih Liburna. U arheološkim iskapanjima na Diomedovom rtu, nedaleko srednjovjekovne crkvice posvećene blaženom Ivanu Trogirskom, pronađen je ulomak keramike s imenom Diomeda.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jadranske đite 2 0 18655 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-01 11:18:00 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-20 12:42:37 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-07-20 12:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 245 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21320764.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21320754.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21320756.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21320758.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21320760.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21320762.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21320766.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21320770.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/21320924.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/18754142.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva\/Darko Trali\u0107","Arhiva\/Darko Trali\u0107","Arhiva\/Darko Trali\u0107","Arhiva\/Darko Trali\u0107","Arhiva\/Darko Trali\u0107","Arhiva\/Darko Trali\u0107","Arhiva\/Darko Trali\u0107","Arhiva\/Darko Trali\u0107","Arhiva\/Darko Trali\u0107","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Punta Planka<\/p>","

Uvala Rogoznica<\/p>","

Maslinica \u0160e\u0161ula<\/p>","

Karta Drvenik Maslinica<\/p>","

Karta Krknja\u0161i<\/p>","

Marina Kremik<\/p>","

Hrid Muljica<\/p>","

Prozirno more na Krknja\u0161ima<\/p>","

Luka Vis<\/p>","

Krknja\u0161i na Drveniku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","66:34","82:58","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"980x706","hd_21320764_1920.jpg":"1920x1080","k_21320764_1280.jpg":"1280x1280","k_21320764_1024.jpg":"1024x1024","k_21320764_640.jpg":"640x640","k_21320764_480.jpg":"480x480","k_21320764_340.jpg":"340x340","k_21320764_220.jpg":"220x220","o_21320764_1280.jpg":"1280x922","o_21320764_1024.jpg":"1024x737","o_21320764_640.jpg":"640x461","o_21320764_480.jpg":"480x345","o_21320764_340.jpg":"340x244","o_21320764_220.jpg":"220x158","h_21320764_1280.jpg":"1280x854","h_21320764_1024.jpg":"1024x683","h_21320764_640.jpg":"640x427","h_21320764_480.jpg":"480x320","h_21320764_340.jpg":"340x227","h_21320764_220.jpg":"220x147","pp_21320764_1280.jpg":"1280x1628","pp_21320764_1024.jpg":"1024x1303","pp_21320764_640.jpg":"640x814","pp_21320764_480.jpg":"480x611","pp_21320764_340.jpg":"340x432","pp_21320764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x747","hd_21320754_1920.jpg":"1920x1080","k_21320754_1280.jpg":"1280x1280","k_21320754_1024.jpg":"1024x1024","k_21320754_640.jpg":"640x640","k_21320754_480.jpg":"480x480","k_21320754_340.jpg":"340x340","k_21320754_220.jpg":"220x220","o_21320754_1280.jpg":"1280x975","o_21320754_1024.jpg":"1024x780","o_21320754_640.jpg":"640x487","o_21320754_480.jpg":"480x365","o_21320754_340.jpg":"340x259","o_21320754_220.jpg":"220x167","h_21320754_1280.jpg":"1280x854","h_21320754_1024.jpg":"1024x683","h_21320754_640.jpg":"640x427","h_21320754_480.jpg":"480x320","h_21320754_340.jpg":"340x227","h_21320754_220.jpg":"220x147","pp_21320754_1280.jpg":"1280x1628","pp_21320754_1024.jpg":"1024x1303","pp_21320754_640.jpg":"640x814","pp_21320754_480.jpg":"480x611","pp_21320754_340.jpg":"340x432","pp_21320754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1110","hd_21320756_1920.jpg":"1920x1080","k_21320756_1280.jpg":"1280x1280","k_21320756_1024.jpg":"1024x1024","k_21320756_640.jpg":"640x640","k_21320756_480.jpg":"480x480","k_21320756_340.jpg":"340x340","k_21320756_220.jpg":"220x220","o_21320756_1280.jpg":"1280x740","o_21320756_1024.jpg":"1024x592","o_21320756_640.jpg":"640x370","o_21320756_480.jpg":"480x277","o_21320756_340.jpg":"340x196","o_21320756_220.jpg":"220x127","h_21320756_1280.jpg":"1280x854","h_21320756_1024.jpg":"1024x683","h_21320756_640.jpg":"640x427","h_21320756_480.jpg":"480x320","h_21320756_340.jpg":"340x227","h_21320756_220.jpg":"220x147","pp_21320756_1280.jpg":"1280x1628","pp_21320756_1024.jpg":"1024x1303","pp_21320756_640.jpg":"640x814","pp_21320756_480.jpg":"480x611","pp_21320756_340.jpg":"340x432","pp_21320756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1626","hd_21320758_1920.jpg":"1920x1080","k_21320758_1280.jpg":"1280x1280","k_21320758_1024.jpg":"1024x1024","k_21320758_640.jpg":"640x640","k_21320758_480.jpg":"480x480","k_21320758_340.jpg":"340x340","k_21320758_220.jpg":"220x220","o_21320758_1280.jpg":"1280x1084","o_21320758_1024.jpg":"1024x867","o_21320758_640.jpg":"640x542","o_21320758_480.jpg":"480x406","o_21320758_340.jpg":"340x287","o_21320758_220.jpg":"220x186","h_21320758_1280.jpg":"1280x854","h_21320758_1024.jpg":"1024x683","h_21320758_640.jpg":"640x427","h_21320758_480.jpg":"480x320","h_21320758_340.jpg":"340x227","h_21320758_220.jpg":"220x147","pp_21320758_1280.jpg":"1280x1628","pp_21320758_1024.jpg":"1024x1303","pp_21320758_640.jpg":"640x814","pp_21320758_480.jpg":"480x611","pp_21320758_340.jpg":"340x432","pp_21320758_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2003","hd_21320760_1920.jpg":"1920x1080","k_21320760_1280.jpg":"1280x1280","k_21320760_1024.jpg":"1024x1024","k_21320760_640.jpg":"640x640","k_21320760_480.jpg":"480x480","k_21320760_340.jpg":"340x340","k_21320760_220.jpg":"220x220","o_21320760_1280.jpg":"1280x1335","o_21320760_1024.jpg":"1024x1068","o_21320760_640.jpg":"640x667","o_21320760_480.jpg":"480x500","o_21320760_340.jpg":"340x354","o_21320760_220.jpg":"220x229","h_21320760_1280.jpg":"1280x854","h_21320760_1024.jpg":"1024x683","h_21320760_640.jpg":"640x427","h_21320760_480.jpg":"480x320","h_21320760_340.jpg":"340x227","h_21320760_220.jpg":"220x147","pp_21320760_1280.jpg":"1280x1628","pp_21320760_1024.jpg":"1024x1303","pp_21320760_640.jpg":"640x814","pp_21320760_480.jpg":"480x611","pp_21320760_340.jpg":"340x432","pp_21320760_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x650","hd_21320762_1920.jpg":"1920x1080","k_21320762_1280.jpg":"1280x1280","k_21320762_1024.jpg":"1024x1024","k_21320762_640.jpg":"640x640","k_21320762_480.jpg":"480x480","k_21320762_340.jpg":"340x340","k_21320762_220.jpg":"220x220","o_21320762_1280.jpg":"1280x848","o_21320762_1024.jpg":"1024x679","o_21320762_640.jpg":"640x424","o_21320762_480.jpg":"480x318","o_21320762_340.jpg":"340x225","o_21320762_220.jpg":"220x145","h_21320762_1280.jpg":"1280x854","h_21320762_1024.jpg":"1024x683","h_21320762_640.jpg":"640x427","h_21320762_480.jpg":"480x320","h_21320762_340.jpg":"340x227","h_21320762_220.jpg":"220x147","pp_21320762_1280.jpg":"1280x1628","pp_21320762_1024.jpg":"1024x1303","pp_21320762_640.jpg":"640x814","pp_21320762_480.jpg":"480x611","pp_21320762_340.jpg":"340x432","pp_21320762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x731","hd_21320766_1920.jpg":"1920x1080","k_21320766_1280.jpg":"1280x1280","k_21320766_1024.jpg":"1024x1024","k_21320766_640.jpg":"640x640","k_21320766_480.jpg":"480x480","k_21320766_340.jpg":"340x340","k_21320766_220.jpg":"220x220","o_21320766_1280.jpg":"1280x954","o_21320766_1024.jpg":"1024x763","o_21320766_640.jpg":"640x477","o_21320766_480.jpg":"480x358","o_21320766_340.jpg":"340x253","o_21320766_220.jpg":"220x164","h_21320766_1280.jpg":"1280x854","h_21320766_1024.jpg":"1024x683","h_21320766_640.jpg":"640x427","h_21320766_480.jpg":"480x320","h_21320766_340.jpg":"340x227","h_21320766_220.jpg":"220x147","pp_21320766_1280.jpg":"1280x1628","pp_21320766_1024.jpg":"1024x1303","pp_21320766_640.jpg":"640x814","pp_21320766_480.jpg":"480x611","pp_21320766_340.jpg":"340x432","pp_21320766_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x1290","hd_21320770_1920.jpg":"1920x1080","k_21320770_1280.jpg":"1280x1280","k_21320770_1024.jpg":"1024x1024","k_21320770_640.jpg":"640x640","k_21320770_480.jpg":"480x480","k_21320770_340.jpg":"340x340","k_21320770_220.jpg":"220x220","o_21320770_1280.jpg":"1280x1684","o_21320770_1024.jpg":"1024x1347","o_21320770_640.jpg":"640x842","o_21320770_480.jpg":"480x631","o_21320770_340.jpg":"340x447","o_21320770_220.jpg":"220x289","h_21320770_1280.jpg":"1280x854","h_21320770_1024.jpg":"1024x683","h_21320770_640.jpg":"640x427","h_21320770_480.jpg":"480x320","h_21320770_340.jpg":"340x227","h_21320770_220.jpg":"220x147","pp_21320770_1280.jpg":"1280x1628","pp_21320770_1024.jpg":"1024x1303","pp_21320770_640.jpg":"640x814","pp_21320770_480.jpg":"480x611","pp_21320770_340.jpg":"340x432","pp_21320770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_21320924_1920.jpg":"1920x1080","k_21320924_1280.jpg":"1280x1280","k_21320924_1024.jpg":"1024x1024","k_21320924_640.jpg":"640x640","k_21320924_480.jpg":"480x480","k_21320924_340.jpg":"340x340","k_21320924_220.jpg":"220x220","o_21320924_1280.jpg":"1280x720","o_21320924_1024.jpg":"1024x576","o_21320924_640.jpg":"640x360","o_21320924_480.jpg":"480x270","o_21320924_340.jpg":"340x191","o_21320924_220.jpg":"220x123","h_21320924_1280.jpg":"1280x854","h_21320924_1024.jpg":"1024x683","h_21320924_640.jpg":"640x427","h_21320924_480.jpg":"480x320","h_21320924_340.jpg":"340x227","h_21320924_220.jpg":"220x147","pp_21320924_1280.jpg":"1280x1628","pp_21320924_1024.jpg":"1024x1303","pp_21320924_640.jpg":"640x814","pp_21320924_480.jpg":"480x611","pp_21320924_340.jpg":"340x432","pp_21320924_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1085","hd_18754142_1920.jpg":"1920x1080","k_18754142_1280.jpg":"1280x1280","k_18754142_1024.jpg":"1024x1024","k_18754142_640.jpg":"640x640","k_18754142_480.jpg":"480x480","k_18754142_340.jpg":"340x340","k_18754142_220.jpg":"220x220","o_18754142_1280.jpg":"1280x723","o_18754142_1024.jpg":"1024x578","o_18754142_640.jpg":"640x361","o_18754142_480.jpg":"480x271","o_18754142_340.jpg":"340x192","o_18754142_220.jpg":"220x124","h_18754142_1280.jpg":"1280x854","h_18754142_1024.jpg":"1024x683","h_18754142_640.jpg":"640x427","h_18754142_480.jpg":"480x320","h_18754142_340.jpg":"340x227","h_18754142_220.jpg":"220x147","pp_18754142_1280.jpg":"1280x1628","pp_18754142_1024.jpg":"1024x1303","pp_18754142_640.jpg":"640x814","pp_18754142_480.jpg":"480x611","pp_18754142_340.jpg":"340x432","pp_18754142_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14873431 Threads: 3 Questions: 3138095055 Slow queries: 6993073 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234732621 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/do-pucinskog-otoka-u-tri-skoka-zaplovite-s-nama-od-mitske-punta-planke-do-carobnog-visa-1209831 [printLink] => /om/nautika/do-pucinskog-otoka-u-tri-skoka-zaplovite-s-nama-od-mitske-punta-planke-do-carobnog-visa-1209831?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 335753 [name] => Punta planka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => punta-planka [link] => /tag/punta-planka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 249865 [name] => krstarenje Jadranom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krstarenje-jadranom [link] => /tag/krstarenje-jadranom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Do pučinskog otoka u tri skoka: zaplovite s nama od mitske Punta Planke do čarobnog Visa i u sedmodnevnoj turi povežite srednji i južni Jadran [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21320764.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva/Darko Tralić [mainImageDesc] =>

Punta Planka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21320764.jpg [title] =>

Punta Planka

Arhiva/Darko Tralić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21320754.jpg [title] =>

Uvala Rogoznica

Arhiva/Darko Tralić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21320756.jpg [title] =>

Maslinica Šešula

Arhiva/Darko Tralić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21320758.jpg [title] =>

Karta Drvenik Maslinica

Arhiva/Darko Tralić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21320760.jpg [title] =>

Karta Krknjaši

Arhiva/Darko Tralić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21320762.jpg [title] =>

Marina Kremik

Arhiva/Darko Tralić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21320766.jpg [title] =>

Hrid Muljica

Arhiva/Darko Tralić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21320770.jpg [title] =>

Prozirno more na Krknjašima

Arhiva/Darko Tralić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/21320924.jpg [title] =>

Luka Vis

Arhiva/Darko Tralić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/18754142.jpg [title] =>

Krknjaši na Drveniku

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dvije marine smještene gotovo na samoj granici srednjeg i južnog Jadrana (u širem smislu, sjevernog i južnog), ona u uvali Kremik kod Primoštena i ona u Rogoznici, idealne su ishodišne točke prema najzanimljivijim jadranskim atrakcijama – Kornatima prema sjeveru, što smo opisali u prethodnom nastavku, te Visu i Hvaru prema jugu, kamo krećemo u ovom. Naravno, na ovu đitu možete krenuti i iz Marine Agana, Baotić marine u Segetu Donjem ili iz ACI marine Trogir.

PRVI DAN • Prema Drvenicima i Šolti

Cilj ove plovidbe nije dalek, svega petnaestak milja je do lijepih sidrišta ispred Drvenika. Prvo nam valja proći uz rt Ploča, koji nautičari i pomorci češće imenuju Puntom Plankom.

Za plovidbu je ključno znati da se gotovo 200 metara ispred rta proteže opasna hrid, na kojoj je zeleni stup sa svjetlom. Ni slučajno nemojte pokušati proći između svjetla i obale! Za jake plime i mirnoga mora hrid može posve nestati pod površinom, no po jakim valovima tu se more pjeni! I struje znaju biti jake (u smjeru NW).

---

image

Uvala Rogoznica

Arhiva/Darko Tralić
------
image

Marina Kremik

Arhiva/Darko Tralić
---

U nastavku plovidbe lijevo treba ostaviti i nedaleku hrid Melevrin, a oko milju i pol dalje još je jedna hrid, Muljica (nemojte je pobrkati s nedalekim istoimenim nešto većim otočićem na kojemu je stup s bijelim svjetlom).

Otok Arkanđel možete proći i s unutrašnje strane, prolaz između Malog Kosmača i kopna je 200 metara širok i dubok po sredini više od 10 metara. Lijevo ostaje uvala Stari Trogir, dobro sidrište za sve vjetrove osim onih iz W i SW.

---

image

Hrid Muljica

Arhiva/Darko Tralić
---

Ušli ste u Drvenički kanal na čijem ulazu, po sredini plovnog puta, stoji još i hrid Murvica s crvenim stupom svjetla (dugi crveni bljeskovi svakih osam sekunda). Desno je već Mali Drvenik, a nešto dalje njegov veći brat.

Drvenik Veli, luka Drvenik

Dva Drvenika prvi su naseljeni otoci u plovidbi iz srednjeg Jadrana prema jugu. Mali je niži i pruža malo zaštite brodovima (za bure se može skloniti u široku uvalu Vela Rina na SW strani otoka, lučica Borak na E strani je malena i popunjena). Veli Drvenik nudi nekoliko dobrih zakloništa.

Na prvome mjestu to je lučica naselja Drvenik. U njoj svakodnevno pristaje trajekt iz Trogira (kao i u Boraku, na Malom Drveniku). Pred više godina započela je gradnja marine u NE kraku luke, ali je zastala nakon što je podignut glavni lukobran koji štiti od maestrala. Još uvijek nije dovršena i nema naznaka kada će se to dogoditi. Pod lukobranom se može vezati uz sidrenje po pramcu ili krmi, no nema struje niti vode.

U samoj mjesnoj lučici može se pristati uz operativnu obalu, ali samo kada nema trajekta te, ako se nađe mjesta, još malo dublje u uvali (dalje je postupno sve pliće). Pod zapadnom rivom dubine su još manje. Dvjestotinjak metara lijevo od rive s lučkim svjetlom još je i spomenuti mali mol pod Vilom Moretti uz kojega se bočno mogu vezati dvije jahte (dubina 2,5 do 4 m), ali tu je veća izloženost maestralu.

Sidrenje je moguće posred luke uz iznošenje konopa na kopno (tu je zaštita od svih vjetrova najbolja), no nužan je oprez: na dnu ima kamenih ploča po kojima sidro može klizati!

---

image

Karta Krknjaši

Arhiva/Darko Tralić
---

U susjednoj uvali Grabule također je moguće sidriti, no tamo jači vjetrovi iz NW mogu stvarati ozbiljne probleme.

Ulazeći u zaljev luke Drvenik vidjet ćete crvenu plutaču (sa svjetlom: C Bl 2s 3M) neposredno W od vrha lukobrana one nedovršene marine. Plutača je tu da noću označi lijevu stranu plovnog puta, točnije da markira vrh spomenuta lukobrana, a ne plitko more – uokolo nje dubine je napretek.

Veli Drvenik naseljen je odavna, prije sedam stoljeća nosio je ime Gerona (Girona, Giruna), potom Zirona, a ovi nazivi imaju korijen u ilirskoj riječi ger, što znači šuma. Danas je to mirno mjestance s trgovinom osnovnim namirnicama, restoranom i konobom (ljeti), te poštom. Ponad naselja uzdižu se brežuljci gustoga mediteranskog raslinja, maslina i eteričnoga bilja. Ovdje nema automobila, a ni noćnih agresivnih zvukova iz barova i kafića pa ćete noć ovdje provesti u blaženom miru.

Sidrište pod Krknjašima

Na istočnoj strani Drvenika Velog nalazi se plitka laguna koju zatvaraju dva otočića, Mali i Veli Krknjaš. Tu je jedno od najomiljenijih sidrišta u ovom akvatoriju. Ponekad u dane vikenda, kad ovamo malim brodicama i gliserima doplove i brojni izletnici s obližnjeg kopna, nije lako naći slobodan prostor za sidrenje.

Srećom posvuda je plitko, od 2,5 do 4 metra, pa ne treba ispuštati mnogo sidrenoga lanca, a kruženje oko sidra je maloga promjera. Između Malog Krknjaša i Drvenika ne može se proći, tu se hridinasti podmorski prag uzdiže na manje od metra. Dno je pjeskovito, prošarano područjima guste morske trave i svakako je bolje naciljati sidrom na svijetli dio, bez trave.

---

image

Prozirno more na Krknjašima

Arhiva/Darko Tralić
---

Ovdje je za vrućih ljetnih dana dobra zaštita od maestrala. Za noćenje bismo ipak preporučili sidrenje W od Veloga Krknjaša, gdje će povišena obala Drvenika bolje štititi od noćnog burina.

U prolazu između Veloga Krknjaša i Drvenika najveća dubina je 2,5 metara (otprilike po sredini prolaza, čak malo bliže Drveniku), pa ako ste ovamo stigli jedrilicom, razmislite o tome koliko vam gazi kobilica – osobito za oseke. Po jugu i jugozapadnjaku tu nikako nije dobro boraviti, tada odustanite od Krknjaša i odaberite za noćenje luku Drvenik.

Pod Krknjašima će vas oduševiti bistro i zeleno more; ipak, mnogi ovo sidrište biraju i zbog izvrsne, nadaleko poznate konobe, nazvane – možete tri puta pogađati – Krknjaši. Rese je odlična morska spiza i izvanredan ambijent.

---

image

Krknjaši na Drveniku

Božidar Vukičević/Cropix
---

Šolta, Maslinica

Treća mogućnost koju nudimo za današnje noćenje je ljupko mjestance Maslinica na W čelu otoka Šolte, niti tri milje udaljeno od Krknjaša. Prilazeći Maslinici treba odabrati najpovoljniji prolaz između šest otočića koji kao da čine predstražu masliničkoj lučici, ujedno je donekle štiteći od zapadnih vjetrova (vidi plan na sljedećoj stranici).

U prolazima između otočića Polebrnjak i Saskinja te Saskinje i Šolte dubine su 2,8, odnosno 3,8 metara, no za juga nije preporučljivo prolaziti njima zbog križanih valova i ponekad pojačane morske struje.

---

image

Karta Drvenik Maslinica

Arhiva/Darko Tralić
---

Važno je napomenuti da se južno od otočića Balkun nalazi hrid Kamičić, uz koji se u W smjeru nastavlja opasna pličina (svega 2 m), a na nju ćete posebno pripaziti sutra, kad – bez obzira koju ste lokaciju od predloženih odabrali za današnje noćenje – nastavite prema Hvaru.

Luka Maslinice se sužava, postajući ujedno sve plića; u najdubljem dijelu ispunjenom lokalnim brodicama dubine padaju ispod 2 metra. S lijeve, sjeverne strane uvale izbočen je pristan za veće brodove. Pod njim je dubina oko 4 metra.

Nekoć je tu pristajala svakodnevna brodska linija za Split, no danas Maslinica više nije stalnom prugom povezana sa svojim gradskom središtem. Taj bi pristan, dakle, danas teoretski mogao biti dobar i za vas, no teško da ćete se ljeti tu moći vezati – uz njega će vjerojatno već biti neki veći turistički brod.

Zato je jahtama namijenjena suprotna, južna obala uvale, neposredno pod dvorcem-hotelom i dalje u smjeru W prema novom lukobranu, gdje je locirana mala, ali luksuzno uređena marina Martinis Marchi s 50 vezova. Tu su murinzi, struja i voda. ​Ako biste se možda zaželjeli sidriti posred luke, moramo vas obeshrabriti: na dnu su, pod muljem, kamene ploče i sidro tu vrlo teško hvata.

Još i važna napomena o vjetrovima. U većini peljara pročitat ćete da ste u Maslinici sigurni od svih vjetrova. To je tek donekle točno; preko lukobrana zapadnjak se probija u samu luku priličnom snagom. Valova gotovo nema, ali zapusi popodnevnoga maestrala mogu znatno otežati manevar pristajanja i prihvaćanja muringa.

Maslinica je mirno ribarsko naselje. Otočna cesta tu završava, nema mnogo automobila. Najstariji dio naselja stisnuo se oko uvale, poput scenografije kakva pučkog igrokaza, dok se novije kuće uzdižu nad uskom dolinom iza mjesta. Cijelom slikom dominira lijep i skladan dvorac iz 18. stoljeća, koji svojim obrambenim elementima i visokom kulom jasno govori o nekadašnjoj strateškoj važnosti Maslinice.

Zapravo je cijelo naselje i nastalo tek u doba mletačke vladavine ovim krajem kao vojna utvrda. Nakon razdoblja žestokog pomorskog ratovanja u Jadranu između Venecije i Otomanskog carstva (takozvani Morejski rat krajem 17. stoljeća), četiri brata splitske obitelji Marchi predlažu Veneciji plan naseljavanja i obrane zapadnih uvala Šolte: Ako im se dozvoli da sagrade kulu, a oko nje selo sa crkvom, oni će nadzirati okolno more i braniti otok. Dozvola je stigla, gradnja dvorca-utvrde počinje 1706. i traje dvije godine. Sagrađena je i kapelica.

Na pročelju dvorca uklesan je natpis na latinskom: - Kako bi pomorcima bilo sigurnije pristajanje u Maslinici, knezovi i braća podigoše hram vjeri i sakupljalište vode, za svoju potrebu iskopavši brdo, naselivši doseljenike i uz goleme troškove, godine gospodnje 1708.

Zdanje je kasnije bilo u posjedu obitelji Martinis. Postupno je propadalo, da bi se u 20. stoljeću već počelo urušavati. Godine 2004. novi ga je vlasnik pod nadzorom stručnjaka potpuno obnovio te ga pretvorio u luksuzni hotel s marinom.

Uvala Šešula

Svega petstotinjak metara južnije od Maslinice ulaz je u duboku i zavojitu uvalu Šešulu. Njezin kraj zavlači se u usjek između dvije strme obale, a dubine su pogodne za sidrenje i kad se uvala posve suzi. Uzduž S obale dvije su unutarnje uvalice. U prvoj su kavezi ribogojilišta, a druga – nasuprot prvih kuća uza samu N obalu – najpovoljniji je dio Šešule za sidrenje po jugu (tada se vjetar preko usjeka u brdu spušta u samo dno uvale, gdje može biti nemirno).

---

image

Maslinica Šešula

Arhiva/Darko Tralić
---

Šešula je dobar primjer kako brzoplet pogled na kartu može dovesti do krivog zaključka; iako se doima savršenom zaštitom, ona ima svoje slabe strane. Prije svega, ako naiđe nevera iz W, Šešula se može pretvoriti u opasnu zamku. Na sreću, nevere su ovdje rjeđe nego sjeverno od rta Ploča.

Maestral obično ne prodire dublje u uvalu. Najviše biste se mogli iznenaditi po buri; iako se Šešula čini idealno zaštićenom od bure, bura se zna u naletima prevaljivati preko brda i to opet iz dna uvale, baš kao i jugo. Da ovdje nije sve baš idealno, iskusnom skiperskom oku reći će i način na koji su vezani lokalni čamci: udaljeni su od obale i pramcem su usmjereni prema ulazu u uvalu.

No za lijepih dana s maestralom i noćnim burinom, a takvi su u golemoj većini, ne trebate se bojati Šešule. Već od prvih dviju kuća na lijevoj obali – tu je prvi od dva restorana – nižu se bove. Drugi restoran, nazvan Šišmiš, dublje je u uvali i malo ponad mora.

Bove pripadaju restoranima, pa će se očekivati da prihvaćanjem veza prihvaćate i poziv na večeru. Ako na bovu restorana Šišmiš dođete ranije, dok restoran ne radi, možete očekivati da vas osoblje restorana poželi prevezivati na svoj način, čak i ako vas nema na brodu, ne bi li smjestili što više plovila! To može biti i pomalo neugodno iskustvo...

DRUGI DAN • Paklinski otoci i Hvar

Iz bilo koje od predloženih lučica ili uvala krenuli, putanja prema sljedećem cilju, Paklenim otocima i Hvaru, vodi uz W rub otoka Šolte. Opet upozoravamo na hrid Kamičić 0.3 milje S od otoka Balkuna. Jedino ako ste iz Drvenika Velog skrenuli prema otvorenom moru, Šolta će ostati malo udaljenija po lijevom boku.

Do hvarskoga rta Pelegrina prijeći ćete oko 14 milja u kursu otprilike 145. Uz maestral u pola krme bit će to ugodno jedrenje. Pripazite na ulazu u Pakleni kanal; zbog efekta lijevka, maestral ovdje može prilično pojačati. Po desnom boku protezat će se Sveti Klement, najveći od Paklenih otoka.

Uskoro ćete ugledati crno-crveno-crnu motku s dvije kugle na vrhu na hridi Baba (noću je obilježena svjetlom). Nedaleko je ulaz u uvalu s ACI marinom Palmižana. Još malo dalje otvorit će se pogled na luku grada Hvara.

Osim u marini ili hvarskoj luci, može se noćiti i na nekom od sidrišta kojima obiluju Pakleni otoci (no uglavnom s južne strane).

TREĆI DAN • Grad Vis

Najpovoljniji prolaz iz Paklenog kanala (marine Palmižana ili hvarske luke) u smjeru Visa je između otočića Plankovca i Borovca s jedne strane i Marinkovca s druge strane (prolaz Ždrilca). Tu je i omiljeno sidrište, ljeti popunjeno brojnim jahtama, pa valja ploviti smanjenom brzinom.

Na Marinkovcu su tri izvrsna restorana, od kojih je najpoznatiji Antonio (a prema nadimku vlasnika mnogi ga radije nazivaju Kod Patka). Može se proći također i između Borovca i Sv. Klimenta (dubina po sredini 7 m), ali ne između Planikovca i Borovca (plitko hridinasto dno). Nakon izlaska iz Ždrilca na jugozapadnom ćete obzoru ugledati visoki obris otoka Visa. Do luke Vis je 11 milja.

---

image

Luka Vis

Arhiva/Darko Tralić
---

Kada pored otoka Hosta uplovite u prostrani zaljev viške luke, dobro će se vidjeti rt poluotoka Prirovo na kojemu je zvonik franjevačkog samostana. Iza njega proteže se riva s murinzima, strujom i vodom za jahte. Dobro došli u Vis, drevnu Issu, jedno od središta antičke prevlasti nad Jadranom.

Valja odmah reći da ovi vezovi uzduž viške rive nisu idealni; veliki trajekt koji ljeti nekoliko puta dnevno pristaje u dnu luke stvara svojim manevrom vrlo nemirno more. Tu je valovito i za jače bure. Mirniji su vezovi s murinzima u SE dijelu viškog zaljeva, ispred naselja Kut.

Sidriti se može pod samostanom, ali na način da se ne zauzima prostor potreban trajektu (ovdje on neće toliko uzbibati more prilikom pristajanja). Druga mogućnost sidrenja je u uvalici Stonca na W strani zaljeva, N od hotelskih zdanja, no ovdje nema mnogo mjesta, a i jugo tu puše priličnom snagom.

ČETVRTI DAN • SE obala Visa - Rukavac

Vis doista ima mnogo toga ponuditi. Vjerojatno ste prethodnu večer u Visu proveli u nekom od izvanrednih restorana (prednjači svakako Pojoda u Kutu) ili pak utopljeni u gušte nekog vinskog podruma (Lipanović, Poduje, Roki...). Kako je do današnjega cilja malo milja (do Budikovaca 7, Rukavca 8, uvale Male Travne 10), bit će ujutro vremena za ponovno prikupljanje snaga!

No, ako ste ranoranioci, unajmite prijevoz i u nekoliko sati obiđite Viško polje. Tamo je u Drugom svjetskom ratu bilo savezničko uzletište, a danas je sve prekriveno vinogradima. Točka na i obilaska mogla bi biti marenda u seoskom domaćinstvu Darko u zaseoku Žena Glava, odakle puca lijep pogled na dobar dio viške unutrašnjosti.

Bit će, dakle, dovoljno da iz Visa krenete u ranim popodnevnim satima. Tada će možda biti malo teže uhvatiti najbolje sidrište, no na potezu od Malog i Velog Budikovca do uvale Male Travne ima dovoljno mjesta za svakoga. Oko tri milje nakon polaska iz viške luke proći ćete ispred duboke uvale Stončice (u njezinu dnu je također jedna izvrsna konoba, naravno: Stončica), a nad rtom (da, i rt je Stončica) uzdiže se impozantan svjetionik. Otočić Pločicu, oko pola milje dalje, obiđite svakako s E strane. Još je oko dvije milje do hridi Pločice koja je niska i crna; ipak, lako ćete je primijetiti jer je na njoj stup sa svjetlom. I nju ostavite po desnom boku.

Uskoro se pokazuje plitka laguna između dvaju Budikovaca, omiljeno sidrište nautičara. Pripazite, iz W smjera ne može se među Budikovce, ulaz u lagunu je samo s E strane! Po sredini je ovdje duboko svega 2 do 2,3 metra, ako gazite do 2 metra ulazite vrlo oprezno (dno je pijesak). Sidriti se može i sa N strane Budikovca Velog, no tu je izloženost sjevernim i istočnim vjetrovima potpuna.

Malo dalje otvara se uvala maloga naselja Rukavac. U NW kraku nekoliko je bova, a sidriti se može pod N i S obalom. Svakako nastojte sidro spustiti na svijetlo, pješčano dno; tamni dijelovi prekriveni su gustom morskom travom koju sidro (osobito ono tipa bruce) teško probija. Ponad uvale dva su bara-restorana, a na obližnjem Ravniku je zanimljiva podmorska Zelena špilja.

Sljedećih nekoliko milja, sad već pod južnom obalom Visa, prolazi se ispred uvala Ruda, Vela i Mala Travna, Stiniva...

PETI DAN • Biševo i Komiža

Daljnjom plovidbom prema zapadu od Male Travne po desnom će se boku nizati još nekoliko uvala. Najljepša je Stiniva (u njoj je omalena konoba), no teško je pristupačna jahtama. Za sidrenje su pogodnije Smričevica i Taleška vela.

A ukupno sedam milja od Rukavca dohvatit ćete se SW rta otoka Visa, Stupišća. Sad je vrijeme za odluku: nastaviti još 2,5 milja istim smjerom do E obale Biševa, gdje se nalazi jedna od najljepših atrakcija Jadrana, Modra špilja, ili zakrenuti oko Stupišća prema jednako toliko udaljenoj Komiži?

Treba znati da je Modra špilja najatraktivnija između 11 i 12 sati, možda ste se baš u to doba zatekli ovdje (ali tada je pred špiljom mnogo plovila pa se čeka na ulazak). Mogli biste do špilje i sutradan ujutro organiziranim posjetom (taksi-brodicom), no sutra je predzadnji dan plovidbe i čeka vas duga ruta do Drvenika ili Maslinice. Odvagnite što je, dakle, bolja odluka: Biševo sada ili sutra.

Komižu odlikuje duga ribarska tradicija. Stisnuta je pod najvišim vrhom otoka, Humom, te se rastegla uzduž širokoga zaljeva. Obalnu crtu prati niz slikovitih kamenih kuća. Tu još živi legenda o nekadašnjim velikim ribolovnim regatama do pučinske Palagruže, a srdela je othranila generacije Komižana.

Odanost vlastitoj tradiciji oni su pokazali obnovom više stoljeća stare gajete, falkuše, ribarske brodice sposobne tući teško more. Mnogo toga o komiškom ribarstvu možete vidjeti u Ribarskom muzeju.

Luku Komiže zatvara dugačak lukobran sa zidom koji je štiti od (ovdje jakih!) vjetrova iz smjera SW-W. S unutrašnje strane lukobrana tridesetak je vezova za jahte, s murinzima, strujom i vodom. Nezgoda s tim vezovima je vrlo visoka riva koja ne odgovara većini manjih brodica. Vezati se može i ispred jednog dijela NE rive, a sidriti usred luke. Dok ne padne maestral, posvuda će more biti malo nemirno.

I Komiža je gastronomski raj. Najpoznatiji je atraktivni restoran Jastožera, smješten, kako mu ime kazuje, u staroj gradskoj jastožeri – zgradi s ograđenim dijelom mora, gdje su se nekoć čuvali živi jastozi. Među konobama prednjači Bako, također uza samo more i urešen raznoraznim podmorskim arheološkim nalazima.

ŠESTI I SEDMI DAN • Prema kopnu

Ovo je najduža etapa. Kako biste presjekli dugih 35 milja, koliko je na primjer od Komiže do Kremika, posljednju noć prije povratka provedite u nekoj od lučica ili sidrišta koji su već bili predloženi u opisu prvoga dana. To su: uvale Šešula, sidrište Krknjaši ili lučice Maslinica i Drvenik Veli. Odabrat ćete vjerojatno nešto što ste prvoga dana preskočili.

Do Šešule je 26 milja, do Krknjaša 28 milja. To i nije znatno manje nego izravno do luke polaska, ali na ovaj ćete način za posljednji dan ostaviti tek kratku plovidbu, što je korisno zbog primopredaje broda.

---

PLAN ĐITE

1. DAN • do Drvenika (ili Krknjaša, Maslinice itd.) - 12 do 19 Nm

2. DAN • do ACI marine Palmižana i grada Hvara - 17 - 24 Nm

3. DAN • do luke Vis - 13 Nm

4. DAN • E obala Visa (Budikovac, Rukavac) - 8 Nm

5. DAN • do Biševa (Modra špilja) i Komiže - 15 Nm

6. DAN • Komiža - Drvenik (ili okolna sidrišta) - 25 - 28 Nm

7. DAN • Povratak - 12 do 19 Nm

UKUPNO - 102 - 126 Nm

---

---

PUČINSKI OTOK

Na otvorenom moru prema Visu svi vjetrovi podižu ponekad znatne valove. Iako naizgled sigurne, sve viške luke i uvale opasne su kad zapuše iz smjera prema kojemu su nezaštićene!

---

---

PLANKA - DIOMEDOV RT

Često se tijekom godine, a osobito zimi, pokazuje kako je rt Ploča ili Planka navigacijski, geografski i klimatološki važna točka. Tu se istočna jadranska obala prelama, razdjeljujući različite zone vremenskih prilika. Na sjeveru može biti jaka bura, južno od rta jugo (tipična zimska situacija). Na sjeveru ponekad vladaju slabi vjetrovi ili sjeverozapadnjak, ispod Planke (sve tamo od Otrantskih vrata) jača jugo... Kombinacija ima nekoliko.

No, zanimljiv je taj predjel i s posve drugoga gledišta. Cijeli blago izbočeni dio kopna od zaljeva Grebaštica (sjeverno od Primoštena) do Trogirskog zaljeva na jugu nekoć se nazivao Hilijskim poluotokom - stari su Grci taj kraj nazivali Hylis prema drevnim Hilima koji su tu obitavali davnih stoljeća prije Krista, a ime su dobili po svom osnivaču Hilu, sinu najvećeg junaka grčke mitologije Herakla.

Rt Ploča od antičkih je vremena znan kao Promontorium Diomedus (Diomedov rt). Tako ga u svojim zapisima imenuje Plinije Stariji, rimski zemljopisac iz 1. stoljeća. Za grčke pomorce rt je predstavljao i važnu političku i psihološku granicu jer se, ploveći uza nj ka sjeveru, ulazilo u vode opasnih Liburna. U arheološkim iskapanjima na Diomedovom rtu, nedaleko srednjovjekovne crkvice posvećene blaženom Ivanu Trogirskom, pronađen je ulomak keramike s imenom Diomeda.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva/Darko Tralić Arhiva/Darko Tralić Arhiva/Darko Tralić Arhiva/Darko Tralić Arhiva/Darko Tralić Arhiva/Darko Tralić Arhiva/Darko Tralić Arhiva/Darko Tralić Arhiva/Darko Tralić Božidar Vukičević/Cropix
Arhiva/Darko Tralić

Punta Planka

Arhiva/Darko Tralić

Uvala Rogoznica

Arhiva/Darko Tralić

Maslinica Šešula

Arhiva/Darko Tralić

Karta Drvenik Maslinica

Arhiva/Darko Tralić

Karta Krknjaši

Arhiva/Darko Tralić

Marina Kremik

Arhiva/Darko Tralić

Hrid Muljica

Arhiva/Darko Tralić

Prozirno more na Krknjašima

Božidar Vukičević/Cropix

Krknjaši na Drveniku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/do-pucinskog-otoka-u-tri-skoka-zaplovite-s-nama-od-mitske-punta-planke-do-carobnog-visa-1209831 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e8ec138e0961fafd9b74f5f67310f71b3c77c366 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do+pu%C4%8Dinskog+otoka+u+tri+skoka%3A+zaplovite+s+nama+od+mitske+Punta+Planke+do+%C4%8Darobnog+Visa+i+u+sedmodnevnoj+turi+pove%C5%BEite+srednji+i+ju%C5%BEni+Jadran&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdo-pucinskog-otoka-u-tri-skoka-zaplovite-s-nama-od-mitske-punta-planke-do-carobnog-visa-1209831 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdo-pucinskog-otoka-u-tri-skoka-zaplovite-s-nama-od-mitske-punta-planke-do-carobnog-visa-1209831 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteDo pučinskog otoka u tri skoka: zaplovite s nama od mitske Punta Planke do čarobnog Visa i u sedmodnevnoj turi povežite srednji i južni Jadran

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
20. srpnja 2022. - 14:15

Dvije marine smještene gotovo na samoj granici srednjeg i južnog Jadrana (u širem smislu, sjevernog i južnog), ona u uvali Kremik kod Primoštena i ona u Rogoznici, idealne su ishodišne točke prema najzanimljivijim jadranskim atrakcijama – Kornatima prema sjeveru, što smo opisali u prethodnom nastavku, te Visu i Hvaru prema jugu, kamo krećemo u ovom. Naravno, na ovu đitu možete krenuti i iz Marine Agana, Baotić marine u Segetu Donjem ili iz ACI marine Trogir.

PRVI DAN • Prema Drvenicima i Šolti

Cilj ove plovidbe nije dalek, svega petnaestak milja je do lijepih sidrišta ispred Drvenika. Prvo nam valja proći uz rt Ploča, koji nautičari i pomorci češće imenuju Puntom Plankom.

Za plovidbu je ključno znati da se gotovo 200 metara ispred rta proteže opasna hrid, na kojoj j...

11. svibanj 2024 14:41