stdClass Object ( [id] => 1207020 [title] => Đir po otocima Srednje Dalmacije: pustinja Blaca, skrovita Vrboska, ‘opasna‘ Jelsa i surferski raj Bol [alias] => dir-po-otocima-srednje-dalmacije-pustinja-blaca-skrovita-vrboska-opasna-jelsa-i-surferski-raj-bol [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hvarskim kanalom zaplovit ćemo prema istoku. Po lijevom boku je obala Brača, sve strmija i šumovitija, pogledu se otvaraju uvale: Maslinova, Grška, Smrka, Krušica, Blaca...

Lijepe su, ali je more u njima vrlo duboko, i do 40 metara, pa nisu idealne za sidrenje. U nekima su zapušteni tuneli za ratne brodove – ovo je područje nekoć bilo čak zabranjeno za pristajanje, no danas te betonske rupe išarane potpisima posjetitelja nikome više ne trebaju.

Iz uvale ​Blaca strma staza duga oko 2,5 km vodi prema Pustinji Blaca, izvanredno zanimljivom pustinjačkom prebivalištu (eremitoriju) osnovanom u 16. stoljeću.

Pustinja Blaca

Hoćete li zastati u uvali i uspentrati se visoko pod stijene do Pustinje Blaca prepuštamo vašim planinarskim nagnućima i ponajviše vremenskoj situaciji. Taj će vam izlet oduzeti nekoliko sati i bit će posve sigurno pravi doživljaj, ali uvala Blaca nije dobro sidrište i nesigurna je po jugu.

Dubine su preko 20 metara, sidro ne drži najbolje i jedino je rješenje ostaviti dežurnoga na brodu do povratka ostale ekipe. No, evo što propuštate ako odustanete.

Pustinja Blaca impozantan je sklop građevina od bijela kamena na oko 350 metara nad morem, pod strmom stijenom. S mora se može zapaziti samo iz maloga kuta. Tko se popne ovamo mora biti ushićen prizorom, a još će ga više oduševiti obilazak cijeloga kompleksa.

Svećenici glagoljaši iz poljičkog kraja (iznad rijeke Cetine) naselili su se ovamo 1552. godine u bijegu pred Turcima. Započeli su živjeti u kamenjem ograđenoj pećini, a 1570. dobivaju dozvolu za izgradnju samostana i crkve. U svoje redove pustinjaci su primali svećenike i svjetovnjake. Zajedno su sudjelovali u izboru starješine, na tri godine, koji je vodio brigu o svim članovima i zajedničkim poslovima. Od 1862. do 1962. Blacima su upravljali svećenici Miličevići. Smrću posljednjeg od njih, don Nikole Miličevića, pustinja se ugasila.

---

image

Samostan Blaca svakoga će impresionirati

---

Danas tu možete vidjeti lijepu zbirku memorabilija: vrijedan glasovir (zadivljujuće je kako su ga dopremili ovamo!), teleskop kojim su redovnici proučavali zvijezde, tiskaru...

Skrovita Vrboska

Zastali u uvali Blaca ili ne, plovidba se nastavlja. Dvojba je: Vrboska ili Bol? Naš izbor je Vrboska. Razlog je prije svega nepovoljna luka Bola. O tome više malo kasnije, a ako vas srce baš vuče u Bol mogli biste sutra ujutro iz Vrboske preploviti 6,5 milja Hvarskoga kanala do Bola – u ranim prijepodnevnim satima tamo se možete nadati kojem slobodnome mjestu za privez, jer će neka plovila tada sigurno otploviti i osloboditi poneki muring. A ako cijeli taj dan plovidbe provedete u Bolu, morat ćete vjerojatno odustati od neke kasnije destinacije iz ovog plovidbenog kruga.

Bol je najpoznatiji po svojem Zlatnom ratu, jedinstvenom fenomenu šljunčane plaže s daleko u more ispruženim jezikom, pa možete razmisliti i o kompromisnoj soluciji: sada, na putu prema Vrboskoj, ili sutra na plovidbi prema Starom Gradu najprije skrenite do Zlatnog rata i usidrite se pred njim na nekoliko sati. Pritom trebate imati na umu da su popodnevni maestrali u Hvarskom kanalu u pravilu vrlo jaki, pa biste se mogli dobro navaljati u nastavku plovidbe.

Vratimo se prvotnoj ideji, plovidbi izravno prema Vrboskoj. Ruta vodi uz lijepe uvale na sjevernoj strani Hvara. Prolaskom između Hvara i otočića Zečeva (tradicionalnog nudističkog kupališta, a s njegove SW strane lijepo je sidrište), te oko rta Glavica, zakrenut ćete u zaljev Vrboske.

---

image

Vrboska se smjestila na dnu duboke i uske uvale

---

Mjesto i lučica još se ne vide, duboko su zavučeni iza rta Križ, prepoznatljivog po bijelom stupu obalnog svjetla. Prije tog rta desno se otvara uvala Soline u kojoj se pred hotelskom plažom može sidriti, pa i prenoćiti na sidru, uz posjet Vrboskoj pomoćnim čamcem (ako ne želite pristati u marini ili uz mjesnu rivu). Tu valja reći da je uvala Soline nesigurna ako zapuše jugo.

Ljepota Vrboske, koju njezini stanovnici nazivaju Varboskom, doista osvaja svakog namjernika. Skrivena je u dnu dubokoga zaljeva koji se produžava u dugi kanal, kojim završava (ljeti najčešće presahli) potok. Naselje se sastoji od dva dijela: istočni dio naziva se Pjaca, tu su lijepe renesansne i barokne kuće, a zapadni dio je Podva, s crkvama te uskim ulicama i kućama u renesansnom i gotičkom stilu. Dvije obale povezuju maleni kameni mostovi, pa su neki Vrbosku od milja, možda malo preuzetno, nazvali malom Venecijom.

Duga povijest

Iako je izvorno prije gotovo 600 godina nastala kao lučica naselja Vrbanj, smještenoga nekoliko kilometara gore u brdu, Vrboska se još u 19. stoljeću razvila u pravo ribarsko mjesto; uzduž njezinih obala brojne su brodice i ribarski čamci. Uz ribe, važna grana lokalne privrede i dalje je ostala poljoprivreda, pa su vino, maslinovo ulje, mediteransko voće i izvanredna začinska bilja nešto što svakako morate kušati. Možete birati između više konoba i restorana.

Vrboska se nalazi na rubu plodnoga polja koje se proteže sve do Staroga Grada, na kojemu su još stari Grci razvili intenzivnu poljoprivredu, o čemu svjedoči ager, najstarije očuvano katastarsko područje na Sredozemlju – o tome više u posebnom okviru uz opis Staroga Grada.

Šećući glavnom, južnom rivom naići ćete na ribarski muzej, ne tako velik kao u Komiži, ali vrlo lijep. Tu možete vidjeti rekonstrukciju tradicionalne ribarske kuće s izvornom ribarskom opremom i mrežama iz prošlih stoljeća; izloženi su i strojevi bivše tvornice za preradu ribe, čije se ruševine još vide na obali preko puta marine.

Muzej je od svibnja do listopada otvoren za posjetitelje od 10 do 13 i 18 do 21 sat, a izvan toga vremena rado će vam ga otvoriti, uz najavu na telefon +385 (0)98 920 2667 voditelj Mario Franičević.

---

image

Ribarski muzej: tako se živjelo i ribarilo u staroj Varboski

---

Ujutro i u smiraj dana, kad u zaljevu zavlada utiha, odrazi ribarskih kuća, šarenih brodica i ljupkih kamenih mostića u mirnome moru pružaju nezaboravne prizore. A kad svježina večeri u središte mjesta privuče brojne turiste, riva zaživi i bruji glasovima i glazbom do kasno u noć.

Mjesni šušur

U Vrboskoj možete pristati na dva mjesta: u ACI marini, koju ćete na južnoj strani zaljeva ugledati čim prođete rt Križ, ili dublje u mjesnoj luci, gdje su postavljeni murinzi i ormarići s priključcima struje i vode. U potonjem slučaju naći ćete se usred mjesnog šušura, tik ispred niza restorana i kafića. O marini pak više doznajte u opisu desno.

U zaleđu Vrboske, prema Jelsi i Starome Gradu, postoje brojne biciklističke staze, pa ako volite bicikl i nađete koji sat slobodnoga vremena ne oklijevajte!

Spomenimo još da se niti milju južno od rta Glavica nalazi još jedan zanimljiv gradić, Jelsa. Za razliku od ribarske Vrboske, ona ima dugu povijest bogatih zemljoposjednika i brodovlasnika; jelšanski brodovi plovili su prije dvije stotine godina Sredozemljem, do grčkih, afričkih i portugalskih luka. Jelsu ipak nismo uvrstili među naše prijedloge, isključivo zbog nepogodne luke koja bi manje iskusnim nautičarima mogla zagorčati život.

Slobodnih mjesta za privez ima u Jelsi uz sjevernu rivu kod lučke kapetanije i uz gat na južnoj strani luke. No, bura u jelšanskoj luci puše vrlo žestoko. Djelomičan zaklon od bure unutar luke nalazi se iza sjevernog lukobrana, ali tu iz mora vire teško uočljive opasne grote.

Nije slučajno da se u peljarima uz Jelsu uvijek navodi upravo Vrboska kao luka spasa za bure. A ni jugo nije u Jelsi posve neopasno, tada se u luci stvara nemirno more... Uostalom, iz Vrboske se do Jelse može i pješice ili biciklom, cestom dugom oko 3 kilometra kroz gustu i mirisnu mediteransku šumu.

Surferski raj Bol

Izvanredno atraktivan za sve koji vole u ljetnom odmoru objediniti sport i more, jedrenje na dasci i jedrenje zmajem (windsurfig i kitesurfing), penjanje i tenis, sunčanje i večernje provode – da, to je Bol, raj za sportski nastrojene. No, nažalost, nije idealan za nautičare, barem dok se ne ostvare planovi o proširenju luke.

Sadašnja je luka izložena jakim maestralima (zbog kojih i jest okupljalište surfera iz cijele Europe). Ako ipak navratite, evo ponešto i o Bolu.

---

image

Zlatni rat: čudo prirode nadomak Bola na Braču

---

Najpoznatiji je svakako po Zlatnom ratu. To je zapravo turističko ime ovog rta, na pomorskim kartama naći ćete ga pod nazivom Dugi rat. Obala se tu ispružila daleko u more. S obje strane rt je okružen prekrasnom plažom od bijelih oblutaka, dok je po sredini prekriven mediteranskom šumom.

Posebnost rta je njegov vršak koji morske struje te juga i maestrali zakreću po više desetaka metara prema zapadu ili istoku; tako možete vidjeti fotografije Zlatnoga rata zavinutoga poput vrha udice ulijevo ili udesno, ili pak posve ravnoga. Ljeti je plaža prepuna kupača, a ispred rta, na valovima svježeg maestrala, jure surferi, često se zalijećući sve do suprotne, hvarske strane kanala.

Ako ste odlučili zastati pred Zlatnim ratom samo na nekoliko sati možete se usidriti u zavjetrini rta, za maestrala koji ovdje pušu snažno to će značiti: s istočne strane rta. Šljunčano dno međutim ne drži najbolje, a dubine naglo rastu pa brod treba ostati pod stalnim nadzorom. Nedaleko je nekoliko plažnih barova i restorana, a malo poviše iza gustoga zelenila nalaze se hoteli s teniskim terenima. Obalni put vodi prema luci i središtu mjesta (oko 1,7 km).

Skladna jezgra

Bol je lijepo maleno mjesto, jedino izvorno staro naselje na južnoj strani Brača; duž južne, nautički prilično neljubazne obale još je samo nešto zapadnija Murvica, raštrkano selo na padinama Vidove gore, te Sumartin, lučica na krajnjem jugoistoku otoka. Iznad Bola strmo se uzdiže Vidova gora, najviši vrh na jadranskim otocima (778 m), odakle se pruža nezaboravan pogled.

Stara jezgra naselja stisnuta je oko lučice i vrlo je skladna; uz barokni ljetnikovac je gradska loža sa crkvicom, renesansno-barokna palača u kojoj je smještena galerija umjetnina, župna crkva, pjaceta i Kaštil. Stilske građevine nenametljivo se uklapaju u skladnu cjelinu s kućama izvorne pučke arhitekture.

---

image

Panorama Bola

---

S istočne strane Bola, na poluotoku Glavici, dominikanski je samostan. U njemu je muzej koji raspolaže bogatom arheološkom zbirkom te raznovrsnim vrijednim predmetima i slikama. Novim dijelom Bola, prema Zlatnom ratu, dominiraju vile i hoteli.

Šteta je što luka ne odgovara današnjim potrebama nautičara, pa je zaključak jedan: onaj koga srce vuče u Bol mora se nadati sreći u nalaženju slobodnoga veza, a kada ga se dočepa mora računati na malo valjanja u popodnevnim satima, kad maestral dostigne svoju punu snagu.

Govorimo, naravno, o ljetnom razdoblju i lijepom vremenu s pravilnim izmjenama dnevnog maestrala i noćnog burina; izvan glavne sezone s vezovima je lakše, ali ako je vrijeme od juga – od Bola valja bježati. Najbolje u Starogradski zaljev.

---

CRKVE I CRKVICE VRBOSKE

Vrbosku krasi nekoliko izvanredno vrijednih sakralnih objekata. Na prvome mjestu to je crkva-tvrđava sv. Marije od milosrđa iz 16. stoljeća, podignuta o trošku mještana radi obrane od Turaka.

Po spoju obrambene i vjerske funkcije jedinstvena je i u europskim razmjerima. Nedaleko od nje župna je crkva sv. Lovrinca iz 15. stoljeća, adaptirana u 17. stoljeću u baroknom stilu.

Crkva sv. Lovre krije neprocjenjivo slikarsko blago renesansnih majstora Tiziana Vecelia, Paola Veronesea, Jacopa de Ponte Bassana, Benvenuta Cellinija i drugih. Tu je i crkva sv. Petra iz 1331. godine, jedna od najstarijih na otoku Hvaru, kao i crkvica sv. Roka, sagrađena 1577. godine kao zavjet protiv kuge.

---

---

image
---

---

BOLSKA LUKA

Bolska luka sastoji se od starijeg unutrašnjeg dijela, zaštićenog od juga glavnim (istočnim) lukobranom na kojemu je zeleno lučko svjetlo, i produžene vanjske rive (zapadno od malog, srednjeg lukobrana s crvenim svjetlom).

Najzapadniji mol, na kojemu je crpka za gorivo, djelomično štiti luku od izravnih udara maestrala, ali se nemirno more za ljetnih popodneva ipak zavlači u luku i čini boravak na vezu neugodnim.

Desetak muringa za jahte postavljeno je duž vanjske rive, pri čemu su oni krajnje istočni vrlo blizu plitkog i hridima obrubljenog korijena malog lukobrana. Na istočnoj strani tog lukobrana još je nekoliko muringa. Postoje planovi za proširenje i dogradnju lukobrana.

Kako je u srpnju i kolovozu unutrašnja luka pretrpana čamcima i turističkim brodovima, a murinzi su popunjeni od jutra do sutra, najbolje doba dana za dohvaćanje slobodnog veza je rano prijepodne – tada će poneka jahta vjerojatno napustiti Bol.

Osim neugodnih maestrala i juga, ovdje znaju puhati i jaki noćni burini što se sunovraćuju s visoke Vidove gore.

---

---

image

Crkva-tvrđava iz 16. stoljeća

---

---

ACI MARINA VRBOSKA

tel: +385 (0)21 774-018

web: www.aci-marinas.com

e-mail: m.vrboska@aci-club.hr

VHF: 17

Nevelika marina ima 119 vezova u moru (dubine 2-9 m), te 17 mjesta na kopnu; dizalica (5 t), praonica rublja, servisna radionica, restoran, sanitarije, Wi-Fi. Opskrba u mjestu, blizu marine. Crpka za gorivo je nedaleko od dizalice, radi samo od 8 do 14 sati, nedjeljom je zatvorena. Ako je marina popunjena može se potražiti vez uz mjesnu rivu (murinzi, struja i voda).

Oprez! Zbog uskog zaljeva valja pripaziti na ostala plovila.

Prilaz: Svjetlo na otočiću Zečevo (B Bl 5s 5M). Nakon oplovljavanja rta Glavica usmjeriti brod prema rtu Križ (B Bl 2s 5M). Marina je noću dobro osvijetljena.

Vjetrovi: Dobra zaštita od svih vjetrova.

---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JADRANSKE ĐITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => JADRANSKE ĐITE 2 0 10865 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-10 10:56:26 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-09 12:19:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-09 12:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/10\/22061702.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/10\/22061690.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/10\/22061692.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/10\/22061694.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/10\/22061698.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/10\/22061700.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/10\/22061704.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/10\/22061708.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/10\/22061710.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/10\/22061806.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vrboska: jedan od najljep\u0161ih jadranskih malih gradova<\/p>","

Panorama Bola<\/p>","","

Samostan Blaca svakoga \u0107e impresionirati<\/p>","","

Vrboska se smjestila na dnu duboke i uske uvale<\/p>","

Crkva-tvr\u0111ava iz 16. stolje\u0107a<\/p>","

Ribarski muzej: tako se \u017eivjelo i ribarilo u staroj Varboski<\/p>","","

Zlatni rat: \u010dudo prirode nadomak Bola na Bra\u010du<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"980x872","hd_22061702_1920.jpg":"1920x1080","k_22061702_1280.jpg":"1280x1280","k_22061702_1024.jpg":"1024x1024","k_22061702_640.jpg":"640x640","k_22061702_480.jpg":"480x480","k_22061702_340.jpg":"340x340","k_22061702_220.jpg":"220x220","o_22061702_1280.jpg":"1280x1138","o_22061702_1024.jpg":"1024x911","o_22061702_640.jpg":"640x569","o_22061702_480.jpg":"480x427","o_22061702_340.jpg":"340x302","o_22061702_220.jpg":"220x195","h_22061702_1280.jpg":"1280x854","h_22061702_1024.jpg":"1024x683","h_22061702_640.jpg":"640x427","h_22061702_480.jpg":"480x320","h_22061702_340.jpg":"340x227","h_22061702_220.jpg":"220x147","pp_22061702_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061702_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061702_640.jpg":"640x814","pp_22061702_480.jpg":"480x611","pp_22061702_340.jpg":"340x432","pp_22061702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x735","hd_22061690_1920.jpg":"1920x1080","k_22061690_1280.jpg":"1280x1280","k_22061690_1024.jpg":"1024x1024","k_22061690_640.jpg":"640x640","k_22061690_480.jpg":"480x480","k_22061690_340.jpg":"340x340","k_22061690_220.jpg":"220x220","o_22061690_1280.jpg":"1280x490","o_22061690_1024.jpg":"1024x392","o_22061690_640.jpg":"640x245","o_22061690_480.jpg":"480x183","o_22061690_340.jpg":"340x130","o_22061690_220.jpg":"220x84","h_22061690_1280.jpg":"1280x854","h_22061690_1024.jpg":"1024x683","h_22061690_640.jpg":"640x427","h_22061690_480.jpg":"480x320","h_22061690_340.jpg":"340x227","h_22061690_220.jpg":"220x147","pp_22061690_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061690_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061690_640.jpg":"640x814","pp_22061690_480.jpg":"480x611","pp_22061690_340.jpg":"340x432","pp_22061690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1730","hd_22061692_1920.jpg":"1920x1080","k_22061692_1280.jpg":"1280x1280","k_22061692_1024.jpg":"1024x1024","k_22061692_640.jpg":"640x640","k_22061692_480.jpg":"480x480","k_22061692_340.jpg":"340x340","k_22061692_220.jpg":"220x220","o_22061692_1280.jpg":"1280x1153","o_22061692_1024.jpg":"1024x922","o_22061692_640.jpg":"640x576","o_22061692_480.jpg":"480x432","o_22061692_340.jpg":"340x306","o_22061692_220.jpg":"220x198","h_22061692_1280.jpg":"1280x854","h_22061692_1024.jpg":"1024x683","h_22061692_640.jpg":"640x427","h_22061692_480.jpg":"480x320","h_22061692_340.jpg":"340x227","h_22061692_220.jpg":"220x147","pp_22061692_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061692_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061692_640.jpg":"640x814","pp_22061692_480.jpg":"480x611","pp_22061692_340.jpg":"340x432","pp_22061692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x734","hd_22061694_1920.jpg":"1920x1080","k_22061694_1280.jpg":"1280x1280","k_22061694_1024.jpg":"1024x1024","k_22061694_640.jpg":"640x640","k_22061694_480.jpg":"480x480","k_22061694_340.jpg":"340x340","k_22061694_220.jpg":"220x220","o_22061694_1280.jpg":"1280x958","o_22061694_1024.jpg":"1024x766","o_22061694_640.jpg":"640x479","o_22061694_480.jpg":"480x359","o_22061694_340.jpg":"340x254","o_22061694_220.jpg":"220x164","h_22061694_1280.jpg":"1280x854","h_22061694_1024.jpg":"1024x683","h_22061694_640.jpg":"640x427","h_22061694_480.jpg":"480x320","h_22061694_340.jpg":"340x227","h_22061694_220.jpg":"220x147","pp_22061694_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061694_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061694_640.jpg":"640x814","pp_22061694_480.jpg":"480x611","pp_22061694_340.jpg":"340x432","pp_22061694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1505","hd_22061698_1920.jpg":"1920x1080","k_22061698_1280.jpg":"1280x1280","k_22061698_1024.jpg":"1024x1024","k_22061698_640.jpg":"640x640","k_22061698_480.jpg":"480x480","k_22061698_340.jpg":"340x340","k_22061698_220.jpg":"220x220","o_22061698_1280.jpg":"1280x1003","o_22061698_1024.jpg":"1024x802","o_22061698_640.jpg":"640x501","o_22061698_480.jpg":"480x376","o_22061698_340.jpg":"340x266","o_22061698_220.jpg":"220x172","h_22061698_1280.jpg":"1280x854","h_22061698_1024.jpg":"1024x683","h_22061698_640.jpg":"640x427","h_22061698_480.jpg":"480x320","h_22061698_340.jpg":"340x227","h_22061698_220.jpg":"220x147","pp_22061698_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061698_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061698_640.jpg":"640x814","pp_22061698_480.jpg":"480x611","pp_22061698_340.jpg":"340x432","pp_22061698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x1266","hd_22061700_1920.jpg":"1920x1080","k_22061700_1280.jpg":"1280x1280","k_22061700_1024.jpg":"1024x1024","k_22061700_640.jpg":"640x640","k_22061700_480.jpg":"480x480","k_22061700_340.jpg":"340x340","k_22061700_220.jpg":"220x220","o_22061700_1280.jpg":"1280x1653","o_22061700_1024.jpg":"1024x1322","o_22061700_640.jpg":"640x826","o_22061700_480.jpg":"480x620","o_22061700_340.jpg":"340x439","o_22061700_220.jpg":"220x284","h_22061700_1280.jpg":"1280x854","h_22061700_1024.jpg":"1024x683","h_22061700_640.jpg":"640x427","h_22061700_480.jpg":"480x320","h_22061700_340.jpg":"340x227","h_22061700_220.jpg":"220x147","pp_22061700_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061700_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061700_640.jpg":"640x814","pp_22061700_480.jpg":"480x611","pp_22061700_340.jpg":"340x432","pp_22061700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x1380","hd_22061704_1920.jpg":"1920x1080","k_22061704_1280.jpg":"1280x1280","k_22061704_1024.jpg":"1024x1024","k_22061704_640.jpg":"640x640","k_22061704_480.jpg":"480x480","k_22061704_340.jpg":"340x340","k_22061704_220.jpg":"220x220","o_22061704_1280.jpg":"1280x1802","o_22061704_1024.jpg":"1024x1441","o_22061704_640.jpg":"640x901","o_22061704_480.jpg":"480x675","o_22061704_340.jpg":"340x478","o_22061704_220.jpg":"220x309","h_22061704_1280.jpg":"1280x854","h_22061704_1024.jpg":"1024x683","h_22061704_640.jpg":"640x427","h_22061704_480.jpg":"480x320","h_22061704_340.jpg":"340x227","h_22061704_220.jpg":"220x147","pp_22061704_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061704_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061704_640.jpg":"640x814","pp_22061704_480.jpg":"480x611","pp_22061704_340.jpg":"340x432","pp_22061704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x735","hd_22061708_1920.jpg":"1920x1080","k_22061708_1280.jpg":"1280x1280","k_22061708_1024.jpg":"1024x1024","k_22061708_640.jpg":"640x640","k_22061708_480.jpg":"480x480","k_22061708_340.jpg":"340x340","k_22061708_220.jpg":"220x220","o_22061708_1280.jpg":"1280x960","o_22061708_1024.jpg":"1024x768","o_22061708_640.jpg":"640x480","o_22061708_480.jpg":"480x360","o_22061708_340.jpg":"340x255","o_22061708_220.jpg":"220x165","h_22061708_1280.jpg":"1280x854","h_22061708_1024.jpg":"1024x683","h_22061708_640.jpg":"640x427","h_22061708_480.jpg":"480x320","h_22061708_340.jpg":"340x227","h_22061708_220.jpg":"220x147","pp_22061708_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061708_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061708_640.jpg":"640x814","pp_22061708_480.jpg":"480x611","pp_22061708_340.jpg":"340x432","pp_22061708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_22061710_1920.jpg":"1920x1080","k_22061710_1280.jpg":"1280x1280","k_22061710_1024.jpg":"1024x1024","k_22061710_640.jpg":"640x640","k_22061710_480.jpg":"480x480","k_22061710_340.jpg":"340x340","k_22061710_220.jpg":"220x220","o_22061710_1280.jpg":"1280x847","o_22061710_1024.jpg":"1024x677","o_22061710_640.jpg":"640x423","o_22061710_480.jpg":"480x317","o_22061710_340.jpg":"340x225","o_22061710_220.jpg":"220x145","h_22061710_1280.jpg":"1280x854","h_22061710_1024.jpg":"1024x683","h_22061710_640.jpg":"640x427","h_22061710_480.jpg":"480x320","h_22061710_340.jpg":"340x227","h_22061710_220.jpg":"220x147","pp_22061710_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061710_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061710_640.jpg":"640x814","pp_22061710_480.jpg":"480x611","pp_22061710_340.jpg":"340x432","pp_22061710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1087x875","hd_22061806_1920.jpg":"1920x1080","k_22061806_1280.jpg":"1280x1280","k_22061806_1024.jpg":"1024x1024","k_22061806_640.jpg":"640x640","k_22061806_480.jpg":"480x480","k_22061806_340.jpg":"340x340","k_22061806_220.jpg":"220x220","o_22061806_1280.jpg":"1280x1030","o_22061806_1024.jpg":"1024x824","o_22061806_640.jpg":"640x515","o_22061806_480.jpg":"480x386","o_22061806_340.jpg":"340x273","o_22061806_220.jpg":"220x177","h_22061806_1280.jpg":"1280x854","h_22061806_1024.jpg":"1024x683","h_22061806_640.jpg":"640x427","h_22061806_480.jpg":"480x320","h_22061806_340.jpg":"340x227","h_22061806_220.jpg":"220x147","pp_22061806_1280.jpg":"1280x1628","pp_22061806_1024.jpg":"1024x1303","pp_22061806_640.jpg":"640x814","pp_22061806_480.jpg":"480x611","pp_22061806_340.jpg":"340x432","pp_22061806_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7477109 Threads: 4 Questions: 1603063840 Slow queries: 4759098 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110593160 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/dir-po-otocima-srednje-dalmacije-pustinja-blaca-skrovita-vrboska-opasna-jelsa-i-surferski-raj-bol-1207020 [printLink] => /om/nautika/dir-po-otocima-srednje-dalmacije-pustinja-blaca-skrovita-vrboska-opasna-jelsa-i-surferski-raj-bol-1207020?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JADRANSKE ĐITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Đir po otocima Srednje Dalmacije: pustinja Blaca, skrovita Vrboska, ‘opasna‘ Jelsa i surferski raj Bol [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061702.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Vrboska: jedan od najljepših jadranskih malih gradova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061702.jpg [title] =>

Vrboska: jedan od najljepših jadranskih malih gradova

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061690.jpg [title] =>

Panorama Bola

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061692.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061694.jpg [title] =>

Samostan Blaca svakoga će impresionirati

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061698.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061700.jpg [title] =>

Vrboska se smjestila na dnu duboke i uske uvale

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061704.jpg [title] =>

Crkva-tvrđava iz 16. stoljeća

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061708.jpg [title] =>

Ribarski muzej: tako se živjelo i ribarilo u staroj Varboski

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061710.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/10/22061806.jpg [title] =>

Zlatni rat: čudo prirode nadomak Bola na Braču

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hvarskim kanalom zaplovit ćemo prema istoku. Po lijevom boku je obala Brača, sve strmija i šumovitija, pogledu se otvaraju uvale: Maslinova, Grška, Smrka, Krušica, Blaca...

Lijepe su, ali je more u njima vrlo duboko, i do 40 metara, pa nisu idealne za sidrenje. U nekima su zapušteni tuneli za ratne brodove – ovo je područje nekoć bilo čak zabranjeno za pristajanje, no danas te betonske rupe išarane potpisima posjetitelja nikome više ne trebaju.

Iz uvale ​Blaca strma staza duga oko 2,5 km vodi prema Pustinji Blaca, izvanredno zanimljivom pustinjačkom prebivalištu (eremitoriju) osnovanom u 16. stoljeću.

Pustinja Blaca

Hoćete li zastati u uvali i uspentrati se visoko pod stijene do Pustinje Blaca prepuštamo vašim planinarskim nagnućima i ponajviše vremenskoj situaciji. Taj će vam izlet oduzeti nekoliko sati i bit će posve sigurno pravi doživljaj, ali uvala Blaca nije dobro sidrište i nesigurna je po jugu.

Dubine su preko 20 metara, sidro ne drži najbolje i jedino je rješenje ostaviti dežurnoga na brodu do povratka ostale ekipe. No, evo što propuštate ako odustanete.

Pustinja Blaca impozantan je sklop građevina od bijela kamena na oko 350 metara nad morem, pod strmom stijenom. S mora se može zapaziti samo iz maloga kuta. Tko se popne ovamo mora biti ushićen prizorom, a još će ga više oduševiti obilazak cijeloga kompleksa.

Svećenici glagoljaši iz poljičkog kraja (iznad rijeke Cetine) naselili su se ovamo 1552. godine u bijegu pred Turcima. Započeli su živjeti u kamenjem ograđenoj pećini, a 1570. dobivaju dozvolu za izgradnju samostana i crkve. U svoje redove pustinjaci su primali svećenike i svjetovnjake. Zajedno su sudjelovali u izboru starješine, na tri godine, koji je vodio brigu o svim članovima i zajedničkim poslovima. Od 1862. do 1962. Blacima su upravljali svećenici Miličevići. Smrću posljednjeg od njih, don Nikole Miličevića, pustinja se ugasila.

---

image

Samostan Blaca svakoga će impresionirati

---

Danas tu možete vidjeti lijepu zbirku memorabilija: vrijedan glasovir (zadivljujuće je kako su ga dopremili ovamo!), teleskop kojim su redovnici proučavali zvijezde, tiskaru...

Skrovita Vrboska

Zastali u uvali Blaca ili ne, plovidba se nastavlja. Dvojba je: Vrboska ili Bol? Naš izbor je Vrboska. Razlog je prije svega nepovoljna luka Bola. O tome više malo kasnije, a ako vas srce baš vuče u Bol mogli biste sutra ujutro iz Vrboske preploviti 6,5 milja Hvarskoga kanala do Bola – u ranim prijepodnevnim satima tamo se možete nadati kojem slobodnome mjestu za privez, jer će neka plovila tada sigurno otploviti i osloboditi poneki muring. A ako cijeli taj dan plovidbe provedete u Bolu, morat ćete vjerojatno odustati od neke kasnije destinacije iz ovog plovidbenog kruga.

Bol je najpoznatiji po svojem Zlatnom ratu, jedinstvenom fenomenu šljunčane plaže s daleko u more ispruženim jezikom, pa možete razmisliti i o kompromisnoj soluciji: sada, na putu prema Vrboskoj, ili sutra na plovidbi prema Starom Gradu najprije skrenite do Zlatnog rata i usidrite se pred njim na nekoliko sati. Pritom trebate imati na umu da su popodnevni maestrali u Hvarskom kanalu u pravilu vrlo jaki, pa biste se mogli dobro navaljati u nastavku plovidbe.

Vratimo se prvotnoj ideji, plovidbi izravno prema Vrboskoj. Ruta vodi uz lijepe uvale na sjevernoj strani Hvara. Prolaskom između Hvara i otočića Zečeva (tradicionalnog nudističkog kupališta, a s njegove SW strane lijepo je sidrište), te oko rta Glavica, zakrenut ćete u zaljev Vrboske.

---

image

Vrboska se smjestila na dnu duboke i uske uvale

---

Mjesto i lučica još se ne vide, duboko su zavučeni iza rta Križ, prepoznatljivog po bijelom stupu obalnog svjetla. Prije tog rta desno se otvara uvala Soline u kojoj se pred hotelskom plažom može sidriti, pa i prenoćiti na sidru, uz posjet Vrboskoj pomoćnim čamcem (ako ne želite pristati u marini ili uz mjesnu rivu). Tu valja reći da je uvala Soline nesigurna ako zapuše jugo.

Ljepota Vrboske, koju njezini stanovnici nazivaju Varboskom, doista osvaja svakog namjernika. Skrivena je u dnu dubokoga zaljeva koji se produžava u dugi kanal, kojim završava (ljeti najčešće presahli) potok. Naselje se sastoji od dva dijela: istočni dio naziva se Pjaca, tu su lijepe renesansne i barokne kuće, a zapadni dio je Podva, s crkvama te uskim ulicama i kućama u renesansnom i gotičkom stilu. Dvije obale povezuju maleni kameni mostovi, pa su neki Vrbosku od milja, možda malo preuzetno, nazvali malom Venecijom.

Duga povijest

Iako je izvorno prije gotovo 600 godina nastala kao lučica naselja Vrbanj, smještenoga nekoliko kilometara gore u brdu, Vrboska se još u 19. stoljeću razvila u pravo ribarsko mjesto; uzduž njezinih obala brojne su brodice i ribarski čamci. Uz ribe, važna grana lokalne privrede i dalje je ostala poljoprivreda, pa su vino, maslinovo ulje, mediteransko voće i izvanredna začinska bilja nešto što svakako morate kušati. Možete birati između više konoba i restorana.

Vrboska se nalazi na rubu plodnoga polja koje se proteže sve do Staroga Grada, na kojemu su još stari Grci razvili intenzivnu poljoprivredu, o čemu svjedoči ager, najstarije očuvano katastarsko područje na Sredozemlju – o tome više u posebnom okviru uz opis Staroga Grada.

Šećući glavnom, južnom rivom naići ćete na ribarski muzej, ne tako velik kao u Komiži, ali vrlo lijep. Tu možete vidjeti rekonstrukciju tradicionalne ribarske kuće s izvornom ribarskom opremom i mrežama iz prošlih stoljeća; izloženi su i strojevi bivše tvornice za preradu ribe, čije se ruševine još vide na obali preko puta marine.

Muzej je od svibnja do listopada otvoren za posjetitelje od 10 do 13 i 18 do 21 sat, a izvan toga vremena rado će vam ga otvoriti, uz najavu na telefon +385 (0)98 920 2667 voditelj Mario Franičević.

---

image

Ribarski muzej: tako se živjelo i ribarilo u staroj Varboski

---

Ujutro i u smiraj dana, kad u zaljevu zavlada utiha, odrazi ribarskih kuća, šarenih brodica i ljupkih kamenih mostića u mirnome moru pružaju nezaboravne prizore. A kad svježina večeri u središte mjesta privuče brojne turiste, riva zaživi i bruji glasovima i glazbom do kasno u noć.

Mjesni šušur

U Vrboskoj možete pristati na dva mjesta: u ACI marini, koju ćete na južnoj strani zaljeva ugledati čim prođete rt Križ, ili dublje u mjesnoj luci, gdje su postavljeni murinzi i ormarići s priključcima struje i vode. U potonjem slučaju naći ćete se usred mjesnog šušura, tik ispred niza restorana i kafića. O marini pak više doznajte u opisu desno.

U zaleđu Vrboske, prema Jelsi i Starome Gradu, postoje brojne biciklističke staze, pa ako volite bicikl i nađete koji sat slobodnoga vremena ne oklijevajte!

Spomenimo još da se niti milju južno od rta Glavica nalazi još jedan zanimljiv gradić, Jelsa. Za razliku od ribarske Vrboske, ona ima dugu povijest bogatih zemljoposjednika i brodovlasnika; jelšanski brodovi plovili su prije dvije stotine godina Sredozemljem, do grčkih, afričkih i portugalskih luka. Jelsu ipak nismo uvrstili među naše prijedloge, isključivo zbog nepogodne luke koja bi manje iskusnim nautičarima mogla zagorčati život.

Slobodnih mjesta za privez ima u Jelsi uz sjevernu rivu kod lučke kapetanije i uz gat na južnoj strani luke. No, bura u jelšanskoj luci puše vrlo žestoko. Djelomičan zaklon od bure unutar luke nalazi se iza sjevernog lukobrana, ali tu iz mora vire teško uočljive opasne grote.

Nije slučajno da se u peljarima uz Jelsu uvijek navodi upravo Vrboska kao luka spasa za bure. A ni jugo nije u Jelsi posve neopasno, tada se u luci stvara nemirno more... Uostalom, iz Vrboske se do Jelse može i pješice ili biciklom, cestom dugom oko 3 kilometra kroz gustu i mirisnu mediteransku šumu.

Surferski raj Bol

Izvanredno atraktivan za sve koji vole u ljetnom odmoru objediniti sport i more, jedrenje na dasci i jedrenje zmajem (windsurfig i kitesurfing), penjanje i tenis, sunčanje i večernje provode – da, to je Bol, raj za sportski nastrojene. No, nažalost, nije idealan za nautičare, barem dok se ne ostvare planovi o proširenju luke.

Sadašnja je luka izložena jakim maestralima (zbog kojih i jest okupljalište surfera iz cijele Europe). Ako ipak navratite, evo ponešto i o Bolu.

---

image

Zlatni rat: čudo prirode nadomak Bola na Braču

---

Najpoznatiji je svakako po Zlatnom ratu. To je zapravo turističko ime ovog rta, na pomorskim kartama naći ćete ga pod nazivom Dugi rat. Obala se tu ispružila daleko u more. S obje strane rt je okružen prekrasnom plažom od bijelih oblutaka, dok je po sredini prekriven mediteranskom šumom.

Posebnost rta je njegov vršak koji morske struje te juga i maestrali zakreću po više desetaka metara prema zapadu ili istoku; tako možete vidjeti fotografije Zlatnoga rata zavinutoga poput vrha udice ulijevo ili udesno, ili pak posve ravnoga. Ljeti je plaža prepuna kupača, a ispred rta, na valovima svježeg maestrala, jure surferi, često se zalijećući sve do suprotne, hvarske strane kanala.

Ako ste odlučili zastati pred Zlatnim ratom samo na nekoliko sati možete se usidriti u zavjetrini rta, za maestrala koji ovdje pušu snažno to će značiti: s istočne strane rta. Šljunčano dno međutim ne drži najbolje, a dubine naglo rastu pa brod treba ostati pod stalnim nadzorom. Nedaleko je nekoliko plažnih barova i restorana, a malo poviše iza gustoga zelenila nalaze se hoteli s teniskim terenima. Obalni put vodi prema luci i središtu mjesta (oko 1,7 km).

Skladna jezgra

Bol je lijepo maleno mjesto, jedino izvorno staro naselje na južnoj strani Brača; duž južne, nautički prilično neljubazne obale još je samo nešto zapadnija Murvica, raštrkano selo na padinama Vidove gore, te Sumartin, lučica na krajnjem jugoistoku otoka. Iznad Bola strmo se uzdiže Vidova gora, najviši vrh na jadranskim otocima (778 m), odakle se pruža nezaboravan pogled.

Stara jezgra naselja stisnuta je oko lučice i vrlo je skladna; uz barokni ljetnikovac je gradska loža sa crkvicom, renesansno-barokna palača u kojoj je smještena galerija umjetnina, župna crkva, pjaceta i Kaštil. Stilske građevine nenametljivo se uklapaju u skladnu cjelinu s kućama izvorne pučke arhitekture.

---

image

Panorama Bola

---

S istočne strane Bola, na poluotoku Glavici, dominikanski je samostan. U njemu je muzej koji raspolaže bogatom arheološkom zbirkom te raznovrsnim vrijednim predmetima i slikama. Novim dijelom Bola, prema Zlatnom ratu, dominiraju vile i hoteli.

Šteta je što luka ne odgovara današnjim potrebama nautičara, pa je zaključak jedan: onaj koga srce vuče u Bol mora se nadati sreći u nalaženju slobodnoga veza, a kada ga se dočepa mora računati na malo valjanja u popodnevnim satima, kad maestral dostigne svoju punu snagu.

Govorimo, naravno, o ljetnom razdoblju i lijepom vremenu s pravilnim izmjenama dnevnog maestrala i noćnog burina; izvan glavne sezone s vezovima je lakše, ali ako je vrijeme od juga – od Bola valja bježati. Najbolje u Starogradski zaljev.

---

CRKVE I CRKVICE VRBOSKE

Vrbosku krasi nekoliko izvanredno vrijednih sakralnih objekata. Na prvome mjestu to je crkva-tvrđava sv. Marije od milosrđa iz 16. stoljeća, podignuta o trošku mještana radi obrane od Turaka.

Po spoju obrambene i vjerske funkcije jedinstvena je i u europskim razmjerima. Nedaleko od nje župna je crkva sv. Lovrinca iz 15. stoljeća, adaptirana u 17. stoljeću u baroknom stilu.

Crkva sv. Lovre krije neprocjenjivo slikarsko blago renesansnih majstora Tiziana Vecelia, Paola Veronesea, Jacopa de Ponte Bassana, Benvenuta Cellinija i drugih. Tu je i crkva sv. Petra iz 1331. godine, jedna od najstarijih na otoku Hvaru, kao i crkvica sv. Roka, sagrađena 1577. godine kao zavjet protiv kuge.

---

---

image
---

---

BOLSKA LUKA

Bolska luka sastoji se od starijeg unutrašnjeg dijela, zaštićenog od juga glavnim (istočnim) lukobranom na kojemu je zeleno lučko svjetlo, i produžene vanjske rive (zapadno od malog, srednjeg lukobrana s crvenim svjetlom).

Najzapadniji mol, na kojemu je crpka za gorivo, djelomično štiti luku od izravnih udara maestrala, ali se nemirno more za ljetnih popodneva ipak zavlači u luku i čini boravak na vezu neugodnim.

Desetak muringa za jahte postavljeno je duž vanjske rive, pri čemu su oni krajnje istočni vrlo blizu plitkog i hridima obrubljenog korijena malog lukobrana. Na istočnoj strani tog lukobrana još je nekoliko muringa. Postoje planovi za proširenje i dogradnju lukobrana.

Kako je u srpnju i kolovozu unutrašnja luka pretrpana čamcima i turističkim brodovima, a murinzi su popunjeni od jutra do sutra, najbolje doba dana za dohvaćanje slobodnog veza je rano prijepodne – tada će poneka jahta vjerojatno napustiti Bol.

Osim neugodnih maestrala i juga, ovdje znaju puhati i jaki noćni burini što se sunovraćuju s visoke Vidove gore.

---

---

image

Crkva-tvrđava iz 16. stoljeća

---

---

ACI MARINA VRBOSKA

tel: +385 (0)21 774-018

web: www.aci-marinas.com

e-mail: m.vrboska@aci-club.hr

VHF: 17

Nevelika marina ima 119 vezova u moru (dubine 2-9 m), te 17 mjesta na kopnu; dizalica (5 t), praonica rublja, servisna radionica, restoran, sanitarije, Wi-Fi. Opskrba u mjestu, blizu marine. Crpka za gorivo je nedaleko od dizalice, radi samo od 8 do 14 sati, nedjeljom je zatvorena. Ako je marina popunjena može se potražiti vez uz mjesnu rivu (murinzi, struja i voda).

Oprez! Zbog uskog zaljeva valja pripaziti na ostala plovila.

Prilaz: Svjetlo na otočiću Zečevo (B Bl 5s 5M). Nakon oplovljavanja rta Glavica usmjeriti brod prema rtu Križ (B Bl 2s 5M). Marina je noću dobro osvijetljena.

Vjetrovi: Dobra zaštita od svih vjetrova.

---

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Vrboska: jedan od najljepših jadranskih malih gradova


Panorama Bola



Samostan Blaca svakoga će impresionirati



Vrboska se smjestila na dnu duboke i uske uvale


Crkva-tvrđava iz 16. stoljeća


Ribarski muzej: tako se živjelo i ribarilo u staroj Varboski



Zlatni rat: čudo prirode nadomak Bola na Braču

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/dir-po-otocima-srednje-dalmacije-pustinja-blaca-skrovita-vrboska-opasna-jelsa-i-surferski-raj-bol-1207020 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f2f544b2aca80fa77b4f7deee941c9d5b0472e1b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%90ir+po+otocima+Srednje+Dalmacije%3A+pustinja+Blaca%2C+skrovita+Vrboska%2C+%E2%80%98opasna%E2%80%98+Jelsa+i+surferski+raj+Bol&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdir-po-otocima-srednje-dalmacije-pustinja-blaca-skrovita-vrboska-opasna-jelsa-i-surferski-raj-bol-1207020 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdir-po-otocima-srednje-dalmacije-pustinja-blaca-skrovita-vrboska-opasna-jelsa-i-surferski-raj-bol-1207020 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JADRANSKE ĐITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

JADRANSKE ĐITEĐir po otocima Srednje Dalmacije: pustinja Blaca, skrovita Vrboska, ‘opasna‘ Jelsa i surferski raj Bol

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
9. srpnja 2022. - 14:19

Hvarskim kanalom zaplovit ćemo prema istoku. Po lijevom boku je obala Brača, sve strmija i šumovitija, pogledu se otvaraju uvale: Maslinova, Grška, Smrka, Krušica, Blaca...

Lijepe su, ali je more u njima vrlo duboko, i do 40 metara, pa nisu idealne za sidrenje. U nekima su zapušteni tuneli za ratne brodove – ovo je područje nekoć bilo čak zabranjeno za pristajanje, no danas te betonske rupe išarane potpisima posjetitelja nikome više ne trebaju.

Iz uvale ​Blaca strma staza duga oko 2,5 km vodi prema Pustinji Blaca, izvanredno zanimljivom pustinjačkom prebivalištu (eremitoriju) osnovanom u 16. stoljeću.

Pustinja Blaca

Hoćete li zastati u uvali i uspentrati se visoko pod stijene do Pustinje Blaca prepuštamo vašim planinarskim nagnućima i ponajviše vremenskoj situaciji. Taj će...

11. svibanj 2024 22:49