stdClass Object ( [id] => 1263867 [title] => Bilaver: Čarteru nije mjesto u sportskim lučicama; Višić: Pogoduje se privatnom interesu! [alias] => bilaver-carteru-nije-mjesto-u-sportskim-lucicama-visic-zakonom-o-pomorskom-dobru-se-pogoduje-privatnom-interesu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Obraćam se vašem klubu zastupnika, kao i svim ostalim klubovima zastupnika Hrvatskog sabora, dakle, posljednjoj instanci koja može spriječiti i ispraviti još jednu podvalu koja se želi progurati kroz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama...” Ovako je započeo svoje pismo najvišem predstavničkom tijelu Damir Višić iz splitskog JK “Mornar”, a kako bi, tvrdi, spriječio da privatni interes nadvlada na javnim.

Njemu je, kako smo već pisali, sporan članak 148. kojim se sportskim lukama onemogućava da ubuduće mogu vezivati plovila registrirana za gospodarsku djelatnost, dakle, brodove u najmu, jedrilice, taksije...

“Klubovima je taj prihod značajan izvor financiranja, a svi znamo koliko je financiranje sporta krhko”, kaže Višić. No, osim obećanja nekolicine zastupnika, pa i nekih iz vladajuće stranke, da će stvar razmotriti, čini se da će, kako kaže Višić, biti ozakonjeno zakidanje sportaša.

Udar na najmlađe

”Bez obzira što predlagači ovog Zakona u MMPI uporno tvrde da su se kod izrade zakona vodili načelom javnog interesa i načelom nacionalnog interesa, izmjenom prvotnog prijedloga članka 148. čine upravo suprotno. Ovom izmjenom eliminirana je mogućnost jednog od stalnih, sigurnih i značajnih prihoda za financiranje sporta, u ovom primjeru jedrenja. Dakle, u korist privatnog interesa ugrožava se sport, prema Zakonu o sportu, članak 1. stavak (2), definiran kao djelatnost od posebnog interesa za RH”, piše Višić saborskim zastupnicima.

Smatra da za vrhunske sportaše to možda i neće biti velik problem, jer njihove troškove velikim dijelom podmiruje Hrvatski olimpijski odbor, a manje klubovi. Udar će se najviše odraziti na razvoj onih najmlađih, onih u koje tek treba ulagati i od njih stvoriti vrhunske sportaše.

Ovo, po njemu, ide na ruku vlasnicima marina koji se odavno žale da im mogućnost vezivanja čarter brodova u sportskim lučicama smanjuje promet.

- S jedne strane imamo sport, a s druge marine koje su gotovo sve u privatnom vlasništvu i sve više ih prelazi u vlasništvo stranaca. S obzirom na to da članak 148. kaže da je “sportska luka namijenjena pristajanju, čuvanju i održavanju brodica, upisanih u hrvatski upisnik brodica s namjenom za osobne potrebe, u vlasništvu članova i koncesionara sportske luke”, znači li to da, kad neki klub organizira svjetsko ili europsko prvenstvo, pa i bilo koju međunarodnu regatu, gumenjaci stranih trenera, pod stranom zastavom, ne mogu biti vezani u lučici organizatora, nego u marinama? Isto vrijedi i za organizaciju međunarodnih regata krstaša koji su uredno registrirani u svojim državama.

---

image

Damir Višić iz splitskog JK ‘Mornar‘

Saša Burić/Cropix
---

Osim toga, od kada smo u Schengenu, ne dijelimo li sada svi isto more i čemu ova diskriminacija stranih državljana. Njihove brodice sigurno nisu niti mogu biti upisane u hrvatski upisnik brodica. Pa i to s brodicama! Brodica je plovilo do 15 metara. Što je s onim natjecateljskim jedrilicama koje su dulje od 15 metara. Dakle, Zakon mora koristiti termin “plovila”. I ovdje se vidi koliko je pisan aljkavo, nestručno i tendenciozno - uporan je Višić.

Ističe i da se u stavku 2 traži da u sportskim lukama mogu biti samo klubovi koji imaju natjecatelje u najmanje tri uzrasne kategorije.

- Ovdje problem nemaju već afirmirani klubovi, kao moj i slični, ali su demotivirani svi oni po manjim mjestima, naročito otocima, gdje je teško sastaviti jednu vaterpolo ekipu, a kamoli tri uzrasne kategorije sportaša u pojedinom sportu. A s druge strane, nije li ironično da više djece na otocima zna skijati negoli jedriti – pita ovaj gorljivi “mornarovac”.

Crvena linija

Tumači nam da su zakonodavcu, a očito i vlasnicima marina, najspornija plovila u čarteru.

- Pa eto im čarteri! Neka nam ostave ove druge. U mom prijedlogu koji sam poslao saborskim zastupnicima bilo bi predviđeno da sportski klubovi mogu zatražiti odobrenje za gospodarsku djelatnost, a da se isključi čarter - kaže Višić.

- E pa tako, zapravo, i stoji u prijedlogu Zakona koji je upućen u Sabor! Zašto se ne kaže da je novim prijedlogom, a za razliku od dosadašnjeg zakona, sportskim lukama dozvoljeno da sukladno prostornom planu mogu obavljati gospodarsku djelatnost. Primjerice, kroz ugostiteljski objekt, čak i trgovinu, kao i da imaju dizalice za brodove, a što po dosadašnjim propisima nisu imali pravo obavljati kao niti izdavati račune za navedene usluge. Također, sportske luke sada imaju pravo veza za osobnu uporabu za plovila koja nisu za rentanje. Dakle, za sve osim za čarter, a što je i logično jer bi time postali nelojalna konkurencija marinama koje imaju pravo na gospodarsko korištenje vezova - odgovara Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

---

image

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza

Luka Gerlanc/Cropix
---

- Sportske luke jednostavno nisu predviđene da se bave rentanjem brodova zato što onda ne bi bilo razlike između njih i onih koji dobijaju konesiju na tržišnom natjecanju. A kako bismo vodili brigu o sportu, između ostalog, smo dali mogućnost klubovima i udrugama da dobiju koncesiju na zahtjev i sada imate s jedne strane njih, a s druge strane one koji idu na tržišno natjecanje i koji plaćaju pet puta veću koncesijsku naknadu. Primjerice, sportske luke do sada nisu mogle imati trgovinu za prodaju sportske opreme, ni kafić, niti restoran. Sada to mogu dati u potkoncesiju, a prihod moraju vraćati u razvoj sporta. Novim prijedlogom Zakona dakle dopustili smo sve osim čartera! Većina sportskih luka zadovoljna je predloženim te tijekom javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću nismo dobili niti jednu ozbiljnu pritužbu na navedeno.

Čarter kao djelatnost sportske luke ne može biti dozvoljena jer ako jest onda to više nije sportska luka, već nautička marina. Uostalom, kroz povijest smo imali primjere sportskih luka koje sredstva dobivena od rentanja nisu ulagale u sport, a što im je primarna djelatnost. Mi smo upravo zbog toga lučice Zentu i Spinut dali na upravljanje Županijskoj lučkoj upravi Split - pojasnio je Bilaver. Dodaje kako je predlagatelj Zakona prvi put unutar županijskih lučkih uprava odredio dio za sportsku luku.

- Primjerice, trenutno u nekim općinama u sustavu imate sportske luke gdje se jedan dio luke kontinuirano koristi za gospodarsku namjenu, a svi se pravimo kako to nije tako. Sada ćemo točno odrediti koji dio luke je komunalni dio, dakle onaj za kaiće mještana, koji je dio za gospodarsku namjenu te onaj za sportsku namjenu. Sigurno je kako će sportski dio luke imati propisanu manju naknadu nego onaj dio koji se koristi za gospodarsku namjenu. Tako će sportaši u svakoj javnoj luci imati udio za sebe, a što do sada nisu imali. U proteklom razdoblju imali smo primjere kako je neka luka namijenjena za sport, a znali smo da ima samo pet brodova za sportaše i to bez ikakvih uzrasta, a sve ostalo za čartere. Nasuprot onima koji tvrde suprotno, upravo ovim prijedlogom Zakona ćemo povećati i dio vezova za mještane jer do sada ih je sve više bilo za jahte u čarteru koje su tako plaćale vezove po simboličnoj cijeni. Sada će biti više sporta, imat će svoj dio i plaćati simbolično - uvjeren je Bilaver.

- U više navrata sam razgovarao s gospodinom Višićem te mu objasnio zašto čarter ne može biti dio sportskih luka i gotovo! Zapravo, ne može sve što je za rentanje. Primjerice, izletnički brod koji vozi iz nekog grada na otok ili neko turističko odredište vez plaća isto kao i onaj tko brod koristi u privatne, osobne svrhe. Zašto im dozvoliti da vez plaćaju desetak eura? Pa to nije pošteno i svi to znamo - dodao je državni tajnik.

JK “Mornar” je klub koji se može pohvaliti s 80 medalja na europskim i svjetskim natjecanjima, od čega su dvije i olimpijske. Njihovi sportaši proglašeni su tri godine zaredom od strane Hrvatskog olimpijskog odbora najboljima u Hrvatskoj.

Uzimanje novca

- Sav prihod Klub ulaže u jedriličare koji postižu vrhunske rezultate i među najboljima su u svijetu. Na to što državni tajnik kaže da smo mi nelojalna konkurencija mogu samo reći sljedeće: JK “Mornar” plaćao je koncesijsku naknadu u iznosu 25,55 kuna po metru kvadratnom, dok je susjedna ACI marina istovremeno davala 0,70 kuna po kvadratu. Najskuplju koncesiju marina u blizini plaćao je hotel “Lav” u iznosu od pet kuna! Dakle, sportaši su plaćali 365 puta više nego susjedna komercijalna marina. I nije istina da su ti vezovi kod nas bili jeftini, nego su svake godine korigirani s cijenama veza u marinama koje svake godine poskupljuju - odgovara Višić.

Smatra da je osnovni razlog ovakvoj odluci zakonodavca pritisak Udruge marina koja lobira za svoje privatne interese. Imaju, naime, oko 16 tisuća vezova. Od toga ih je oko 2600 na otocima, što nije pogodno za čarter, dakle, ostaje im oko 13.400 vezova. Uzme li se u obzir da na našoj strani Jadrana ima između 4500 i 5500 čarter brodova, računica je jasna - trenutno zauzimaju barem 40 posto kapaciteta marina. Pridoda li se tome da su cijene čarter flotama približno 20 posto više nego ostalima, znači da osiguravaju polovicu sigurnih prihoda marinama. Firma koja ima sigurnih 50 posto prihoda ima puno veću vrijedost i zato ih sve više prelazi u ruke stranaca.

- Nama je novac od potkoncesije bio gotovo trećina svih prihoda i to nam se sada uzima kako bi svoj prihod dodatno povećali privatnici - zaključuje Damir Višić.

---

image
Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilaver: Čarteru nije mjesto u sportskim lučicama; Višić: Zakonom o pomorskom dobru se pogoduje privatnom interesu! Bilaver: Sportske luke jednostavno nisu predviđene da se bave gospodarskom djelatnošću rentanja brodova Višić: Kroz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama pogoduje se privatnom interesu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporni zakon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Bilaver: Čarteru nije mjesto u sportskim lučicama; Višić: Zakonom o pomorskom dobru se pogoduje privatnom interesu! Bilaver: Sportske luke jednostavno nisu predviđene da se bave gospodarskom djelatnošću rentanja brodova Višić: Kroz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama pogoduje se privatnom interesu sporni zakon 2 0 9245 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-10 14:27:49 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-11 08:16:14 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-02-11 08:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 307 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Bilaver: Sportske luke jednostavno nisu predviđene da se bave gospodarskom djelatnošću rentanja brodova Višić: Kroz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama pogoduje se privatnom interesu [metadata] => robots= author= title=Bilaver: Čarteru nije mjesto u sportskim lučicama; Višić: Zakonom o pomorskom dobru se pogoduje privatnom interesu! [metakey] => damir višić, josip bilaver, zakon o pomorskom dobru, sportske lučice, čarter flota, vezovi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24294651.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/23799106.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24171976.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24261925.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Josip Bilaver i Damir Vi\u0161i\u0107<\/p>","

Damir Vi\u0161i\u0107 iz splitskog JK \u2018Mornar\u2018<\/p>","

Josip Bilaver, dr\u017eavni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1535x900","hd_24294651_1920.jpg":"1920x1080","k_24294651_1280.jpg":"1280x1280","k_24294651_1024.jpg":"1024x1024","k_24294651_640.jpg":"640x640","k_24294651_480.jpg":"480x480","k_24294651_340.jpg":"340x340","k_24294651_220.jpg":"220x220","o_24294651_1280.jpg":"1280x750","o_24294651_1024.jpg":"1024x600","o_24294651_640.jpg":"640x375","o_24294651_480.jpg":"480x281","o_24294651_340.jpg":"340x199","o_24294651_220.jpg":"220x128","h_24294651_1280.jpg":"1280x854","h_24294651_1024.jpg":"1024x683","h_24294651_640.jpg":"640x427","h_24294651_480.jpg":"480x320","h_24294651_340.jpg":"340x227","h_24294651_220.jpg":"220x147","pp_24294651_1280.jpg":"1280x1628","pp_24294651_1024.jpg":"1024x1303","pp_24294651_640.jpg":"640x814","pp_24294651_480.jpg":"480x611","pp_24294651_340.jpg":"340x432","pp_24294651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23799106_1920.jpg":"1920x1080","k_23799106_1280.jpg":"1280x1280","k_23799106_1024.jpg":"1024x1024","k_23799106_640.jpg":"640x640","k_23799106_480.jpg":"480x480","k_23799106_340.jpg":"340x340","k_23799106_220.jpg":"220x220","o_23799106_1280.jpg":"1280x853","o_23799106_1024.jpg":"1024x682","o_23799106_640.jpg":"640x426","o_23799106_480.jpg":"480x320","o_23799106_340.jpg":"340x226","o_23799106_220.jpg":"220x146","h_23799106_1280.jpg":"1280x854","h_23799106_1024.jpg":"1024x683","h_23799106_640.jpg":"640x427","h_23799106_480.jpg":"480x320","h_23799106_340.jpg":"340x227","h_23799106_220.jpg":"220x147","pp_23799106_1280.jpg":"1280x1628","pp_23799106_1024.jpg":"1024x1303","pp_23799106_640.jpg":"640x814","pp_23799106_480.jpg":"480x611","pp_23799106_340.jpg":"340x432","pp_23799106_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2885","hd_24171976_1920.jpg":"1920x1080","k_24171976_1280.jpg":"1280x1280","k_24171976_1024.jpg":"1024x1024","k_24171976_640.jpg":"640x640","k_24171976_480.jpg":"480x480","k_24171976_340.jpg":"340x340","k_24171976_220.jpg":"220x220","o_24171976_1280.jpg":"1280x1923","o_24171976_1024.jpg":"1024x1538","o_24171976_640.jpg":"640x961","o_24171976_480.jpg":"480x721","o_24171976_340.jpg":"340x510","o_24171976_220.jpg":"220x330","h_24171976_1280.jpg":"1280x854","h_24171976_1024.jpg":"1024x683","h_24171976_640.jpg":"640x427","h_24171976_480.jpg":"480x320","h_24171976_340.jpg":"340x227","h_24171976_220.jpg":"220x147","pp_24171976_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171976_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171976_640.jpg":"640x814","pp_24171976_480.jpg":"480x611","pp_24171976_340.jpg":"340x432","pp_24171976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24261925_1920.jpg":"1920x1080","k_24261925_1280.jpg":"1280x1280","k_24261925_1024.jpg":"1024x1024","k_24261925_640.jpg":"640x640","k_24261925_480.jpg":"480x480","k_24261925_340.jpg":"340x340","k_24261925_220.jpg":"220x220","o_24261925_1280.jpg":"1280x853","o_24261925_1024.jpg":"1024x682","o_24261925_640.jpg":"640x426","o_24261925_480.jpg":"480x320","o_24261925_340.jpg":"340x226","o_24261925_220.jpg":"220x146","h_24261925_1280.jpg":"1280x854","h_24261925_1024.jpg":"1024x683","h_24261925_640.jpg":"640x427","h_24261925_480.jpg":"480x320","h_24261925_340.jpg":"340x227","h_24261925_220.jpg":"220x147","pp_24261925_1280.jpg":"1280x1628","pp_24261925_1024.jpg":"1024x1303","pp_24261925_640.jpg":"640x814","pp_24261925_480.jpg":"480x611","pp_24261925_340.jpg":"340x432","pp_24261925_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7685375 Threads: 1 Questions: 1625049914 Slow queries: 4826727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111120768 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/bilaver-carteru-nije-mjesto-u-sportskim-lucicama-visic-zakonom-o-pomorskom-dobru-se-pogoduje-privatnom-interesu-1263867 [printLink] => /om/nautika/bilaver-carteru-nije-mjesto-u-sportskim-lucicama-visic-zakonom-o-pomorskom-dobru-se-pogoduje-privatnom-interesu-1263867?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601836 [name] => damir višić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-16 23:11:14 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-visic [link] => /tag/damir-visic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 279843 [name] => Josip Bilaver [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-bilaver [link] => /tag/josip-bilaver ) [2] => stdClass Object ( [id] => 688231 [name] => zakon o pomorskom dobru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-19 07:59:49 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-pomorskom-dobru [link] => /tag/zakon-o-pomorskom-dobru ) [3] => stdClass Object ( [id] => 705866 [name] => sportske lučice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-11 09:10:29 [main_article_id] => 0 [alias] => sportske-lucice [link] => /tag/sportske-lucice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 702160 [name] => čarter flota [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-08 09:11:30 [main_article_id] => 0 [alias] => carter-flota [link] => /tag/carter-flota ) [5] => stdClass Object ( [id] => 398822 [name] => vezovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vezovi [link] => /tag/vezovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilaver: Čarteru nije mjesto u sportskim lučicama; Višić: Zakonom o pomorskom dobru se pogoduje privatnom interesu! Bilaver: Sportske luke jednostavno nisu predviđene da se bave gospodarskom djelatnošću rentanja brodova Višić: Kroz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama pogoduje se privatnom interesu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporni zakon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bilaver: Čarteru nije mjesto u sportskim lučicama; Višić: Pogoduje se privatnom interesu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-06-40-12-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24294651.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Josip Bilaver i Damir Višić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24294651.jpg [title] => Cropix

Josip Bilaver i Damir Višić

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/23799106.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Damir Višić iz splitskog JK ‘Mornar‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24171976.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24261925.jpg [title] => Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Obraćam se vašem klubu zastupnika, kao i svim ostalim klubovima zastupnika Hrvatskog sabora, dakle, posljednjoj instanci koja može spriječiti i ispraviti još jednu podvalu koja se želi progurati kroz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama...” Ovako je započeo svoje pismo najvišem predstavničkom tijelu Damir Višić iz splitskog JK “Mornar”, a kako bi, tvrdi, spriječio da privatni interes nadvlada na javnim.

Njemu je, kako smo već pisali, sporan članak 148. kojim se sportskim lukama onemogućava da ubuduće mogu vezivati plovila registrirana za gospodarsku djelatnost, dakle, brodove u najmu, jedrilice, taksije...

“Klubovima je taj prihod značajan izvor financiranja, a svi znamo koliko je financiranje sporta krhko”, kaže Višić. No, osim obećanja nekolicine zastupnika, pa i nekih iz vladajuće stranke, da će stvar razmotriti, čini se da će, kako kaže Višić, biti ozakonjeno zakidanje sportaša.

Udar na najmlađe

”Bez obzira što predlagači ovog Zakona u MMPI uporno tvrde da su se kod izrade zakona vodili načelom javnog interesa i načelom nacionalnog interesa, izmjenom prvotnog prijedloga članka 148. čine upravo suprotno. Ovom izmjenom eliminirana je mogućnost jednog od stalnih, sigurnih i značajnih prihoda za financiranje sporta, u ovom primjeru jedrenja. Dakle, u korist privatnog interesa ugrožava se sport, prema Zakonu o sportu, članak 1. stavak (2), definiran kao djelatnost od posebnog interesa za RH”, piše Višić saborskim zastupnicima.

Smatra da za vrhunske sportaše to možda i neće biti velik problem, jer njihove troškove velikim dijelom podmiruje Hrvatski olimpijski odbor, a manje klubovi. Udar će se najviše odraziti na razvoj onih najmlađih, onih u koje tek treba ulagati i od njih stvoriti vrhunske sportaše.

Ovo, po njemu, ide na ruku vlasnicima marina koji se odavno žale da im mogućnost vezivanja čarter brodova u sportskim lučicama smanjuje promet.

- S jedne strane imamo sport, a s druge marine koje su gotovo sve u privatnom vlasništvu i sve više ih prelazi u vlasništvo stranaca. S obzirom na to da članak 148. kaže da je “sportska luka namijenjena pristajanju, čuvanju i održavanju brodica, upisanih u hrvatski upisnik brodica s namjenom za osobne potrebe, u vlasništvu članova i koncesionara sportske luke”, znači li to da, kad neki klub organizira svjetsko ili europsko prvenstvo, pa i bilo koju međunarodnu regatu, gumenjaci stranih trenera, pod stranom zastavom, ne mogu biti vezani u lučici organizatora, nego u marinama? Isto vrijedi i za organizaciju međunarodnih regata krstaša koji su uredno registrirani u svojim državama.

---

image

Damir Višić iz splitskog JK ‘Mornar‘

Saša Burić/Cropix
---

Osim toga, od kada smo u Schengenu, ne dijelimo li sada svi isto more i čemu ova diskriminacija stranih državljana. Njihove brodice sigurno nisu niti mogu biti upisane u hrvatski upisnik brodica. Pa i to s brodicama! Brodica je plovilo do 15 metara. Što je s onim natjecateljskim jedrilicama koje su dulje od 15 metara. Dakle, Zakon mora koristiti termin “plovila”. I ovdje se vidi koliko je pisan aljkavo, nestručno i tendenciozno - uporan je Višić.

Ističe i da se u stavku 2 traži da u sportskim lukama mogu biti samo klubovi koji imaju natjecatelje u najmanje tri uzrasne kategorije.

- Ovdje problem nemaju već afirmirani klubovi, kao moj i slični, ali su demotivirani svi oni po manjim mjestima, naročito otocima, gdje je teško sastaviti jednu vaterpolo ekipu, a kamoli tri uzrasne kategorije sportaša u pojedinom sportu. A s druge strane, nije li ironično da više djece na otocima zna skijati negoli jedriti – pita ovaj gorljivi “mornarovac”.

Crvena linija

Tumači nam da su zakonodavcu, a očito i vlasnicima marina, najspornija plovila u čarteru.

- Pa eto im čarteri! Neka nam ostave ove druge. U mom prijedlogu koji sam poslao saborskim zastupnicima bilo bi predviđeno da sportski klubovi mogu zatražiti odobrenje za gospodarsku djelatnost, a da se isključi čarter - kaže Višić.

- E pa tako, zapravo, i stoji u prijedlogu Zakona koji je upućen u Sabor! Zašto se ne kaže da je novim prijedlogom, a za razliku od dosadašnjeg zakona, sportskim lukama dozvoljeno da sukladno prostornom planu mogu obavljati gospodarsku djelatnost. Primjerice, kroz ugostiteljski objekt, čak i trgovinu, kao i da imaju dizalice za brodove, a što po dosadašnjim propisima nisu imali pravo obavljati kao niti izdavati račune za navedene usluge. Također, sportske luke sada imaju pravo veza za osobnu uporabu za plovila koja nisu za rentanje. Dakle, za sve osim za čarter, a što je i logično jer bi time postali nelojalna konkurencija marinama koje imaju pravo na gospodarsko korištenje vezova - odgovara Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

---

image

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza

Luka Gerlanc/Cropix
---

- Sportske luke jednostavno nisu predviđene da se bave rentanjem brodova zato što onda ne bi bilo razlike između njih i onih koji dobijaju konesiju na tržišnom natjecanju. A kako bismo vodili brigu o sportu, između ostalog, smo dali mogućnost klubovima i udrugama da dobiju koncesiju na zahtjev i sada imate s jedne strane njih, a s druge strane one koji idu na tržišno natjecanje i koji plaćaju pet puta veću koncesijsku naknadu. Primjerice, sportske luke do sada nisu mogle imati trgovinu za prodaju sportske opreme, ni kafić, niti restoran. Sada to mogu dati u potkoncesiju, a prihod moraju vraćati u razvoj sporta. Novim prijedlogom Zakona dakle dopustili smo sve osim čartera! Većina sportskih luka zadovoljna je predloženim te tijekom javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću nismo dobili niti jednu ozbiljnu pritužbu na navedeno.

Čarter kao djelatnost sportske luke ne može biti dozvoljena jer ako jest onda to više nije sportska luka, već nautička marina. Uostalom, kroz povijest smo imali primjere sportskih luka koje sredstva dobivena od rentanja nisu ulagale u sport, a što im je primarna djelatnost. Mi smo upravo zbog toga lučice Zentu i Spinut dali na upravljanje Županijskoj lučkoj upravi Split - pojasnio je Bilaver. Dodaje kako je predlagatelj Zakona prvi put unutar županijskih lučkih uprava odredio dio za sportsku luku.

- Primjerice, trenutno u nekim općinama u sustavu imate sportske luke gdje se jedan dio luke kontinuirano koristi za gospodarsku namjenu, a svi se pravimo kako to nije tako. Sada ćemo točno odrediti koji dio luke je komunalni dio, dakle onaj za kaiće mještana, koji je dio za gospodarsku namjenu te onaj za sportsku namjenu. Sigurno je kako će sportski dio luke imati propisanu manju naknadu nego onaj dio koji se koristi za gospodarsku namjenu. Tako će sportaši u svakoj javnoj luci imati udio za sebe, a što do sada nisu imali. U proteklom razdoblju imali smo primjere kako je neka luka namijenjena za sport, a znali smo da ima samo pet brodova za sportaše i to bez ikakvih uzrasta, a sve ostalo za čartere. Nasuprot onima koji tvrde suprotno, upravo ovim prijedlogom Zakona ćemo povećati i dio vezova za mještane jer do sada ih je sve više bilo za jahte u čarteru koje su tako plaćale vezove po simboličnoj cijeni. Sada će biti više sporta, imat će svoj dio i plaćati simbolično - uvjeren je Bilaver.

- U više navrata sam razgovarao s gospodinom Višićem te mu objasnio zašto čarter ne može biti dio sportskih luka i gotovo! Zapravo, ne može sve što je za rentanje. Primjerice, izletnički brod koji vozi iz nekog grada na otok ili neko turističko odredište vez plaća isto kao i onaj tko brod koristi u privatne, osobne svrhe. Zašto im dozvoliti da vez plaćaju desetak eura? Pa to nije pošteno i svi to znamo - dodao je državni tajnik.

JK “Mornar” je klub koji se može pohvaliti s 80 medalja na europskim i svjetskim natjecanjima, od čega su dvije i olimpijske. Njihovi sportaši proglašeni su tri godine zaredom od strane Hrvatskog olimpijskog odbora najboljima u Hrvatskoj.

Uzimanje novca

- Sav prihod Klub ulaže u jedriličare koji postižu vrhunske rezultate i među najboljima su u svijetu. Na to što državni tajnik kaže da smo mi nelojalna konkurencija mogu samo reći sljedeće: JK “Mornar” plaćao je koncesijsku naknadu u iznosu 25,55 kuna po metru kvadratnom, dok je susjedna ACI marina istovremeno davala 0,70 kuna po kvadratu. Najskuplju koncesiju marina u blizini plaćao je hotel “Lav” u iznosu od pet kuna! Dakle, sportaši su plaćali 365 puta više nego susjedna komercijalna marina. I nije istina da su ti vezovi kod nas bili jeftini, nego su svake godine korigirani s cijenama veza u marinama koje svake godine poskupljuju - odgovara Višić.

Smatra da je osnovni razlog ovakvoj odluci zakonodavca pritisak Udruge marina koja lobira za svoje privatne interese. Imaju, naime, oko 16 tisuća vezova. Od toga ih je oko 2600 na otocima, što nije pogodno za čarter, dakle, ostaje im oko 13.400 vezova. Uzme li se u obzir da na našoj strani Jadrana ima između 4500 i 5500 čarter brodova, računica je jasna - trenutno zauzimaju barem 40 posto kapaciteta marina. Pridoda li se tome da su cijene čarter flotama približno 20 posto više nego ostalima, znači da osiguravaju polovicu sigurnih prihoda marinama. Firma koja ima sigurnih 50 posto prihoda ima puno veću vrijedost i zato ih sve više prelazi u ruke stranaca.

- Nama je novac od potkoncesije bio gotovo trećina svih prihoda i to nam se sada uzima kako bi svoj prihod dodatno povećali privatnici - zaključuje Damir Višić.

---

image
Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Saša Burić/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Cropix
Cropix

Josip Bilaver i Damir Višić

Saša Burić/Cropix

Damir Višić iz splitskog JK ‘Mornar‘

Luka Gerlanc/Cropix

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/bilaver-carteru-nije-mjesto-u-sportskim-lucicama-visic-zakonom-o-pomorskom-dobru-se-pogoduje-privatnom-interesu-1263867 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c713c68f31c0d20b58a1a6ba2593ef3cdd7ae992 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bilaver%3A+%C4%8Carteru+nije+mjesto+u+sportskim+lu%C4%8Dicama%3B+Vi%C5%A1i%C4%87%3A+Pogoduje+se+privatnom+interesu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fbilaver-carteru-nije-mjesto-u-sportskim-lucicama-visic-zakonom-o-pomorskom-dobru-se-pogoduje-privatnom-interesu-1263867 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fbilaver-carteru-nije-mjesto-u-sportskim-lucicama-visic-zakonom-o-pomorskom-dobru-se-pogoduje-privatnom-interesu-1263867 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilaver: Čarteru nije mjesto u sportskim lučicama; Višić: Zakonom o pomorskom dobru se pogoduje privatnom interesu! Bilaver: Sportske luke jednostavno nisu predviđene da se bave gospodarskom djelatnošću rentanja brodova Višić: Kroz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama pogoduje se privatnom interesu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporni zakon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

sporni zakonBilaver: Čarteru nije mjesto u sportskim lučicama; Višić: Pogoduje se privatnom interesu!

Piše Silvana Uzinić
11. veljače 2023. - 09:10

Obraćam se vašem klubu zastupnika, kao i svim ostalim klubovima zastupnika Hrvatskog sabora, dakle, posljednjoj instanci koja može spriječiti i ispraviti još jednu podvalu koja se želi progurati kroz donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama...” Ovako je započeo svoje pismo najvišem predstavničkom tijelu Damir Višić iz splitskog JK “Mornar”, a kako bi, tvrdi, spriječio da privatni interes nadvlada na javnim.

Njemu je, kako smo već pisali, sporan članak 148. kojim se sportskim lukama onemogućava da ubuduće mogu vezivati plovila registrirana za gospodarsku djelatnost, dakle, brodove u najmu, jedrilice, taksije...

“Klubovima je taj prihod značajan izvor financiranja, a svi znamo koliko je financiranje sporta krhko”, kaže Višić. No, osim...

14. svibanj 2024 08:40