StoryEditorOCM

EMILCADDY 55Prijenosna crpka za gorivo na kotačima za tankanje broda bez muke i gužve

Piše Miomir Štrbac
8. listopada 2022. - 14:00

Punjenje goriva na moru često nije tako jednostavna zadaća. Obalnih je crpki malo, a brodice su vezane u brojnim marinama i lučicama, često miljama dalje.

Uz to, čak i u većim gradovima mahom se može naći samo jedna takva morska benzinska crpka, što u ljetnim mjesecima često znači njezinu opsadu od strane nautičara, pa tankanje goriva postaje višesatna aktivnost.

Alternativa je prvo napuniti kanistre gorivom, dovesti ih autom blizu broda koliko je to moguće, pa ih onda tako teške vući i pretakati iz njih benzin ili naftu u brodski tank, što je uvijek mukotrpan posao.

Talijanska tvrtka Emiliana Serbatoi ima rješenje za taj problem nazvano Emilcaddy 55. Riječ je o prijenosnom tanku od robusnog polietilena s kotačima za transport dizelskog goriva ili benzina kapaciteta 55 ili 110 litara.

Sličan velikoj torbi za kupnju, napunjen se vozi na kotačima do brodice, koja se prethodno može dovesti na zgodno mjesto uz obalu ako je vez slabo pristupačan.

Ergonomsko hvatište na vrhu tankova olakšava njihovu vuču i podizanje, a struktura bez oštrih kutova i rebra za pojačanje daje im veliku čvrstoću i otpornost.

Opremljeni su čepom za punjenje s integriranim uređajem za odzračivanje i donjim sigurnosnim kuglastim ventilom. Gorivo se pretače malim ručnim pištoljem – mlaznicom, koji je sličan onima na benzinskoj crpki, a crijevo je dugo tri metra.

Pumpa za pretakanje može biti ručna (okreće se posebnom ugrađenom ručkom) ili električna na 12/24 volta, što je bolja opcija za model kapaciteta 110 litara.

Cijena ove praktične pokretne mini crpke za gorivo u web-trgovinama je oko 630 eura.

25. travanj 2024 21:25