StoryEditorOCM

SLC SKLOPCink anoda i rezač konopa: ovo je inovativno rješenje za dva problema na brodu

Piše Promo
7. listopada 2024. - 10:53

Ako propeler plovila zahvati neki konop, strunu ili najlonsku mrežu u moru, ponekad će doći do njihova zaplitanja oko osovine i propele, te blokiranja rotacije i gašenja motora, a kod jakih motora i hvatanja struna ili najlonskih mreža do naknadnih još težih problema. Propeler će se nastaviti okretati, najlon će zapeći oko osovine i postupno ošteti njezin ležaj, što traži značajan popravak.

Spas mogu biti posebni okrugli rezači koji se ugrade na osovinu ispred propelera i presijeku takve probleme u začetku. A još je inovativnije rješenje novi cink protektor s ugrađenim SLC rezačem (Shaft Line Cutter) od nehrđajućeg čelika visokih performansi. Te su oštrice višekratno testirane na gotovo svakoj vrsti materijala koji zaplitanjem oko propelera i osovine može zaprijetiti plovilima.

Montaža SLC sklopa je jednostavna, jer se sastoji od dvije polovice koje se priloženim imbus vijcima međusobno spoje oko osovine. Unutarnji radijus je tako dizajniran da žrtvenoj anodi omogućuje čvrsto pričvršćivanje na osovinu i eliminira rizik od okretanja pod pritiskom.

Kada se brod porine, žrtvena anoda će se kao i svaka druga s vremenom postupno smanjivati, ali će sve biti funkcionalno godinu dana, do idućeg izvlačenja broda. Tada se sklop demontira i ugradi novi.

Može se kupiti za različite debljine osovine, a poznata njemačka nautička web-trgovina svb24.com prodaje ga za 83,98 eura. M.Š.

07. listopad 2024 12:33