StoryEditorOCM

EZ HEATING SYSTEMSBrodsko kuhalo na - dizelsko gorivo! Nizozemska tvrtka nudi zanimljivu alternativu za plin

Piše Promo
31. svibnja 2023. - 10:47

Većina suvremenih brodova i brodica na našem moru ima kuhala ili štednjake na plin. On jest efikasan i ekonomičan energent za kuhanje, no istodobno zna biti i opasan. Ako dođe do curenja iz lošeg gumenog crijeva ili nekog spoja, može se zapaliti, a tada je zajamčena velika nevolja.

Stoga bi mnogi rado za kuhanje na plovilu koristili neko zgodno, efikasno i manje opasno gorivo. E pa upravo takvo koristi brodsko kuhalo s dvije keramičke ploče Safire koje je razvila nizozemska tvrtka EZ Heating Systems. Plamen koji grije ploče nije, naime, plinski, već nastaje gorenjem dizelskoga goriva za pokretanje motora iz brodskih tankova. Zapravo, sistem rada i skriveni gorionik isti su kao i kod uređaja za grijanje plovila, poput Webasta ili Eberspachera.

Dimenzije kuhala su kompaktne (463 x 317 x 175 mm), pa stane u svaku kuhinju, a efikasnost kuhanja vrlo dobra – vrenje litre vode postiže se za 12 minuta. Plinovi izgaranja odvode se izvan broda, pa nema ni neugodnih mirisa, a potrošnja nafte je samo 0,1-0,2 litara na sat. Težina kuhala je 9 kg. Paljenje mu je električno na 12 volti, pa je cijeli proces kuhanja čist, siguran i uredan. Bez plavičastog plamena koji se zna oteti kontroli.

Ovo zanimljivo i kvalitetno brodsko kuhalo u Hrvatskoj distribuira i prodaje tvrtka Torden Marine iz Svete Nedelje, a cijena mu je 1399 eura.  M.Š.

19. travanj 2024 21:36