StoryEditorOCM
ŽivotLEŽAO JE NA PODU

Znate li da su rezultati obdukcije Elvisa Presleyja zapečaćeni na 50 godina? Misterij dugo okružuje njegovu smrt

Piše MOZAIK SD
19. lipnja 2024. - 21:23

Svijet je bio u šoku kada je stigla vijest o smrti Elvisa Presleya. Otprilike 25.000 ljudi - obitelj, prijatelji i obožavatelji pjevača - nahrupili su u Graceland u u Memphisu 1977. godine kako bi ga vidjeli prije njegovog pokopa.

Kralja rock ‘n‘ rolla pronašla je bez svijesti tadašnja zaručnica Ginger Alden. Ležao je na podu u kupaonici svog glavnog apartmana, mjestu gdje su smjeli ući samo njegovi najbliži, pisao je Mirror.

image

Meditacijski vrt

Mandel Ngan/Afp

Graceland, vila vrijedna milijun dolara s 18 soba i s jukeboxom pored bazena, bila je mjesto gdje je Elvis bježao od pritiska slave. Iako je Graceland otvoren za javnost od 1982. godine, drugi kat je zapečaćen iz poštovanja prema obitelji. Unutra smiju ući samo članovi obitelji Presley i kustos Gracelanda, a otkako se dom otvorio posjetiteljima, slavne osobe, pa čak i predsjednici, nisu smjeli ući. Međutim, prema Peopleu, jedna je osoba uspjela ući: Nicolas Cage, koji je očito Elvisov superfan, a bio je i u braku s Elvisovom i Priscillinom kćeri, Lisom Marie Presley, od 2002. do 2004. godine, piše Menshealth.

Graceland je postao poznat po mnogim stvarima, uključujući kultni studio za snimanje "jungle room" i kuhinju, gdje je Elvis skuhao svoje čuvene sendviče s maslacem od kikirikija i bananom. Također uključuje Meditacijski vrt, gdje je Elvis pokopan sa svojim rođacima.

image

George W. Bush, Lady Laura Bush i premijer Junichiro Koizumi u Gracelandu 2006. godine

Tim Sloan/Afp

Glazbena ikona koja stoji iza klasika poput "Hound Dog" i "Jailhouse Rock" bila je na vrhu ljestvice s 18 hitova broj 1 i prodala je više od milijardu ploča. Još uvijek je jedan od najomiljenijih umjetnika svih vremena, više od pola stoljeća od objavljivanja svog prvog LP-a 1956. godine, piše USA Today.

Elvis je umro od srčanog udara 16. kolovoza 1977. New York Times izvijestio je da su "preliminarni nalazi obdukcije" pokazali da je njegov uzrok smrti "srčana aritmija", ili "nepravilan i neučinkovit [rad srca]", prema dr. Jerryju Franciscu, mrtvozorniku okruga Shelby koji je proveo dvosatni pregled tijela.

U početku mrtvozornik nije mogao otkriti uzrok aritmije, što je potaknulo nagađanja da je pjevač možda umro od posljedica predoziranja drogom na temelju objavljenih izvješća da je u njegovom tijelu pronađeno 10 lijekova na recept.

Međutim, tog listopada The New York Times potvrdio je da su lijekovi isključeni kao uzrok Elvisove smrti - "iako su lijekovi na recept bili prisutni u njegovom tijelu u vrijeme njegove smrti", napominje se u novinama - priopćenjem koje je izdao dr. Francisco. "Uzrok smrti pripisuje se hipertenzivnoj bolesti srca", navodi se u njegovom izvješću, piše People.

image

Elvis Presley

/Photo12 Via Afp
image

 "Elvis on tour" 
 

/Photo12 Via Afp

Dr. George Nichopoulos, Elvisov prijatelj i liječnik, rekao je za The New York Times da ne misli da pjevač imao problema s drogom, unatoč tome što je "slučajno zloupotrijebio drogu".

Prije smrti, Elvis je imao više zdravstvenih problema i bio je hospitaliziran četiri puta u pet godina kako bi liječio hipertenziju i debelo crijevo. Također je živio s blagim dijabetesom i problemom s jetrom.

image

Film "King Creole" iz 1958.

Paramount Pictures/Collection Christophel Via Afp

Unatoč objavi mrtvozornika, nastavile su kružiti glasine o umiješanosti droge u njegovu smrt. Nekoliko članova njegove obitelji govorilo je o opsegu njezine upotrebe, uključujući Elvisovog polubrata, Davida E. Stanleyja koji je bio tjelohranitelj, a 2016. godine je napisao memoare "Moj brat Elvis: Posljednje godine". Stanley je napisao: "Osjećao sam se više kao pomoćnik u staračkom domu."

Stanley je 1989. rekao novinarima Peoplea: "Naivno sam vjerovao da Elvis može učiniti bilo što, čak i prevladati ovisnost o lijekovima na recept."

Misterija okružuje smrt Elvisa Presleyja nakon što je njegova obitelj zapečatila rezultate njegove obdukcije na 50 godina. Rezultati obdukcije trebali bi biti otpečaćeni 2027. godine.

Dan Warlick, glavni istražitelj ureda glavnog medicinskog istražitelja u Tennesseeju, prisustvovao je obdukciji i potaknuo popularnu teoriju da je Elvis umro dok se naprezao na WC školjci, piše Mirror.

Jednom je rekao: "Presleyjeva kronična konstipacija - rezultat godina zlouporabe lijekova na recept i hrane s visokim udjelom masti i visokog kolesterola - dovela je do onoga što je poznato kao Valsalvin manevar. Jednostavno rečeno, napor pokušaja defekacije stisnuo je pjevačevu trbušnu aortu, zatvarajući mu srce."

image

Elvis Presley

Phototheque Lecoeuvre/Collection Christophel Via Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 21:24