StoryEditorOCM
ŽivotSVJEŽ ZRAK

Zaštitite sebe i svoju obitelj od potencijalnih opasnosti koje se kriju u vašem domu

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
22. ožujka 2023. - 08:00

U užurbanom načinu života s brojnim problemima s kojima se svakodnevno suočavamo, naš bi dom, bez obzira radi li se o stanu ili kući, trebao biti mirna oaza u kojom ćemo uživati s članovima svoje obitelji bez dodatnih briga o stvarima koje bi mogle utjecati na naše zdravlje i dobrobit.

Moderan način života i manjak vremena onemogućuje kvalitetno i svakodnevno provjetravanje prostorija, a i nije energetski učinkovito. Uz to mnogi ugrađuju kvalitetne PVC prozore i time zapravo hermetički zatvaraju prostor i onemogućavaju mu da "diše", odnosno nema cirkulacije zraka i time se stvara opasnost od pojave vlage, plijesni i neugodnih mirisa, a ugradnja ventilacijskog sustava jednostavan je način da se trajno riješimo tih neugodnosti.

Naime, ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostorije, a prednosti ugradnje su pritom mnogostruke. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak.

Štednja energije

Na taj način sprječava se nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje se i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici se štedi i energija jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuje račune jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje.

Ugradnja njemačkoga ventilacijskog sustava LUNOS omogućit će stalni dotok svježeg zraka u vaš stan, dok će se potrošeni neprekidno odvoditi ventilatorskom jedinicom izravno kroz kanal ili vanjski zid. Tako ćete smanjiti količinu vlage u prostorijama i spriječiti nastanak plijesni na zidu, kondenzata i neugodnog mirisa – ukratko, sebi i svojoj obitelji poboljšat ćete kvalitetu stanovanja. Svi LUNOS elementi imaju ugrađenu zaštitu od buke i alergija.

Antialergijski filtar je periv i ne treba ga mijenjati. Ventilacijski sustav LUNOS radi 24 sata dnevno, gotovo je nečujan, troši iznimno malo energije te ujedno uštedi do 30 posto više energije u odnosu na prozračivanje putem prozora.

Sustav LUNOS cjenovno je pristupačan i iznimno jednostavan za montažu. Zbog svoje je jednostavnosti prikladan za montažu u starije kuće ili stanove, kao i u novogradnju. Da biste montirali sustav, ne morate ugraditi cijevi, zbog čega je montaža brza i ne zahtijeva veće intervencije u stanu.

Svježi filtrirani zrak

Rad sustava LUNOS usklađen je s potrebama korisnika te se njima upravlja na temelju vrijednosti vlage u zraku. Volumen zračnog toka povećava se ili smanjuje ovisno o vlažnosti potrošenog zraka. Na taj su način prostorije dovoljno prozračene, ali tek onoliko malo koliko je to moguće. U smislu pretpostavki za izračun ove smanjene izmjene zraka, ventilacijski sustav LUNOS u cijelosti je usklađen s propisom njemačke referentne Uredbe o štednji energije (EnEV) s obzirom na normu DIN V 4701-10.

Ventilacijski sustav LUNOS bazira se na protoku zraka u cijelom životnom području. Uzimajući u obzir potrebe i razinu vlažnosti zraka, ventilatori odvode potrošen zrak iz kupaonice, kuhinje, WC-a ili praonice van ili u ventilacijske kanale.

Na taj se način u stanu stvara mali podtlak kojim se kroz vanjske jedinice za dovod zraka unosi svjež filtrirani zrak u spavaće, dječje i dnevne sobe te radne prostorije. Otvori ispod vrata ili ventilacijski elementi iznad njih omogućuju protok svježeg zraka između prostorija u koje ulazi svjež zrak izvana i prostorija iz koje izlazi potrošeni zrak.

Sustav radi bez buke i štetnih čestica te bez vjetra i nepovoljnih vremenskih uvjeta. Zaštite od propuha i ograničenje volumena protoka zraka sprječavaju nastanak propuha. Ugrađeni prigušivači buke osiguravaju da buka s ceste ne dopire do stana čak ni uz najprometnije ceste.

Brzo i jednostavno

Stambeni i prometni prostori sve se više međusobno približavaju. No, ljudi se jedino osjećaju ugodno unutar "tihih zidova". Zbog toga ventilacijski sustavi LUNOS bez problema zadovoljavaju i najstrože propise vezane uz zaštitu od buke (razina buke IV – V). Dokumentirani akustični atesti dokazuju da je zaštita od buke sustava LUNOS izvrsno ocijenjena na svim ispitivanjima.

Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje, stanovima u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje.

Jesen i zima su razdoblja kada se kreće hladniji zrak i to se posljedično odražava na vlagu u zraku i tada su zapravo problemi s vlagom najveći unutar životnih prostora. Zbog toga je proljeće i ljeto pravo vrijeme za ugradnju ventilacijskog sustava LUNOS koji osigurava 24-satnu ventilaciju bez otvaranja prostora, štedi energiju i dugoročno rješava problem vlage i plijesni jer omogućuju protok zraka te automatski održava optimalnu razinu vlage unutar životnog prostora.

Za više informacija posjetite www.lunos-hrvatska.com ili nazovite 021 271 483.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:33