StoryEditorOCM
ŽivotTKO BI REKAO

U muzeju slučajno razbio amforu staru preko 3500 godina, umjesto da ga kazne pozvali ga - da ih opet posjeti

Piše MOZAIK SD
28. kolovoza 2024. - 21:05

Četverogodišnji dječak tijekom posjeta muzeju u Izraelu slučajno je razbio 3500 godina staru amforu.

Muzej Hecht u Haifi rekao je za BBC da posuđe datira iz brončanog doba između 2200. i 1500. godine prije Krista - i da je rijedak artefakt jer je bilo kao novo. Ova je amfora pronađena netaknuta u iskapanjima u Samariji i izložena je u muzeju već 35 godina. Bija je smještena blizu ulaza u muzej, bez staklene zaštite, jer muzej vjeruje da postoji "poseban šarm" u prikazivanju arheoloških nalaza "bez prepreka".

Dječakov otac, Alex, rekao je da je njegov sin "lagano povukao amforu" jer je bio "znatiželjan o tome što je unutra", te je to prouzročilo njezin pad.

Alex je također rekao da je bio "u šoku" kada je vidio svog sina pored razbijene amfore i isprva je pomislio da "to nije učinilo moje dijete".

Međutim, nakon što je smirio dječaka, razgovarao je sa zaštitarom, rekao je Alex za BBC.

Muzej Hecht rekao je da je dijete pozvano natrag na izložbu sa svojom obitelji na organizirani obilazak nakon što se incident dogodio prije nekoliko dana.

"Postoje slučajevi u kojima su izloženi predmeti namjerno oštećeni i takvi se slučajevi tretiraju s velikom ozbiljnošću, uključujući uključivanje policije", rekao je Lihi Laszlo iz muzeja za BBC.

"U ovom slučaju, međutim, to nije bila situacija. Amforu je slučajno oštetilo malo dijete koje je posjetilo muzej."

Imenovan je i stručnjak za konzervaciju koji će obnoviti amforu, a ona će biti vraćena na svoje mjesto "u kratkom vremenu".

Dječakov otac Alex rekao je da će osjetiti "olakšanje" kada vidi obnovljenu amforu, ali je dodao da im je "žao" jer "to više neće biti isti predmet".

Djelo će restaurirati stručnjak Roy Shapir sa sveučilišnog fakulteta za arheologiju, koji će se pozvati na fotografsku dokumentaciju artefakta.

Muzej je za BBC rekao da se "kad god je to moguće, predmeti izlažu bez barijera ili staklenih zidova".

I "unatoč rijetkim incidentima", muzej je rekao da namjerava nastaviti ovu tradiciju.

Amfora je najvjerojatnije izvorno bila namijenjena za nošenje lokalnih potrepština, poput vina i maslinovog ulja.

Prethodi vremenu biblijskog kralja Davida i kralja Salomona i karakteristična je za regiju Kanaan na istočnoj obali Sredozemnog mora.

Slični predmeti keramike pronađeni tijekom arheoloških iskopavanja obično su slomljeni ili nepotpuni kada se iskopaju, što ovu netaknutu amforu čini "impresivnim nalazom" kada je otkrivena, dodao je muzej.

O muzeju Hecht na Sveučilištu u Haifi, ravnatelj dr. Rivlin je rekao: "Ovo je besplatan muzej, treći po veličini i najvažniji muzej arheologije u Izraelu. Nedavno je dodan veličanstveni vrt skulptura. Također ima umjetnički odjel svjetske klase s međunarodnim slikama. Trenutno je zatvoren zbog renovacije, ali većim dijelom je otvoren, piše izraelski Ynet. Ovo je sveukupno iskustvo na Sveučilištu u Haifi, s impresivnom knjižnicom uz nas, dječjom knjižnicom, blagovaonicom i prekrasnim laboratorijima. Vrijedi doći."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 08:43