StoryEditorOCM
Životdan za žene

U hotelu Le Meridien Lav vrlo uspješno održana druga dm-ova godišnja konferencija na kojoj se pričalo o ženskom zdravlju bez ograda i tabua

Piše Lenka Gospodnetić/ SPONZORIRANI SADRŽAJ
6. svibnja 2024. - 10:00

Da nam je dm (Drogerie Markt) jedan od najdražih dućana, to odavno znamo; u dm-u smo svi već "kao doma", njihov je asortiman dio naše svakodnevice, bez nekih proizvoda mnoge od nas "teško da bi preživjele" – budimo sasvim iskrene, recimo to naglas. No, od ovog vikenda znamo i da dm organizira sjajne konferencije – u to smo se zorno uvjerili, bolje rečeno uvjerile!

Naime, druga po redu dm-ova konferencija o ženskom zdravlju održana je u Splitu (lani je prvo izdanje bilo u Zagrebu), točnije upriličena je u visokokategorniku Le Meridien Lav u Podstrani nadomak Splita, i bio je to pravi mali praznik za (mahom) žene, i sve koji ih vole. I to užežin velikog splitskog praznika, patrona svetoga Duje! Eh, da je mogao, sigurno bi i dobri Duje kupovao u dm-u, ima tamo "puno lipih stvari" i za muškiće, no – vratimo se ženama. U "Lavu" je to bio njihov dan, u punom sjaju, zahvaljujući njihovoj omiljenoj butigi. Bilo kojoj, u Splitu ih ima puno, a opet... Svatko bi volio da je "bar još jedna" i u njihovu kvartu.

image
Ante Čizmić/Cropix

Njegovane Splićanke

Na dm-ovoj konferenciji najprije smo od ljubazne voditeljice marketinga i nabave regije Adria Gordane Picek doznali da je prvi artikl iz bogatog dm-ova asortimana – nakon što je otvorena opcija online prodaje – dakle prvi online naručeni paket "otplovio" na jedan otok splitskog arhipelaga!

Svrha godišnjih dm-ovih konferencija je inače razgovor "bez ograda" na temu ženskog zdravlja, detabuizacija nekih, u osnovi, vrlo životnih stvari poput intimnih odnosa, intimne higijene i zdravlja, mjesečnice, menopauze... Sve ono što čini normalan biološki život svake žene, a nekako se o tome govori "sotto voce", čak i prešućuje.

Dm ne samo da svojim prodajnim programom podržava sve ove situacije, nego i širi obzore, ruši tabue i destigmatizira ono što uopće ne bi trebalo biti stigmatizirano. Toplo pozdravljamo inicijativu!

image
Ante Čizmić/Cropix

Priupitali smo Picek što, pak, Dalmatinke (Splićanke) najradije kupuju u dm-u, je li uočila neke lokalne specifičnosti. Očekivali smo da će primat odnijeti, recimo, proizvodi za sunčanje, zaštitu i/li postizanje zdrave razine preplanulosti – i doista to jest vrlo tražena roba – no ima još nekih zanimljivosti.

– Splićanke su njegovane žene, iznenadili biste se koliko cijene i kupuju našu dekorativnu kozmetiku! Osim toga, primijetili smo da se u ljetnoj sezoni puno prodaju i – sredstva za čišćenje, vjerojatno zahvaljujući turizmu, za održavanje apartmana i soba. Dosta toga "putuje" na otoke zahvaljujući online prodaji, nema više gnjavaže i troškova trajekta, automobila, kombija... S nekoliko klikova sve stiže i na najudaljeniji škoj! Da, naša prva online dostava bila je upravo paket najboljih i najpovoljnijih deterdženata za otočnu destinaciju – potvrđuje čelnica regionalnog Drogerie Markta.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ističe i da su, sukladno nižoj stopi PDV-a, u lancu dm-ovih dućana maksimalno cjenovno snizili program dječje hrane, kao i cijene još nekih proizvoda koliko god je to bilo moguće. Osim toga, proizvodni standardi isti su za sve dm-ove kupce, nema kvalitativnog odstupanja i ni jedan potrošač nije diskriminiran... No, mi to već dobro znamo!

Glavni grad svita

Kroz program konferencije nazočne žene u dupkom ispunjenoj dvorani Le Meridiena vrlo ugodno i upućeno je vodila moderatorica Anita Bujanić, koja također nije propustila primijetiti da su "Splićanke najlipše žene na svitu". Prvi izlagač, sociolog i spisatelj Bruno Šimleša, otišao je korak dalje, te rekao da je "Split glavni grad Hrvatske". Ma svita!

image

Bruno Šimleša, sociolog i spisatelj: ‘Baterije treba nadopuniti kad energija padne ispod optimuma, a ne minimuma’

Ante Čizmić/Cropix

Tijekom svog izlaganja Šimleša – inače autor niza priručnika i literature koju već vole mnogi ljubitelji žanra self-helpa – vispreno je poučavao o onome što bi doista sve mi trebale usvojiti: da vrijeme odvojeno samo za sebe nije luksuz, da mi to zaslužujemo, te da baterije treba nadopuniti kad energija padne ispod optimuma, a ne minimuma. Šimleša je na duhovit, dinamičan i "prijemčiv" način predočio neke jednostavne, ali važne istine te apostrofirao kojim mentalnim alatima možemo raspolagati u svrhu ostvarivanja osobnih benefita, a počesto ih zapostavljamo – kao i duhovno zdravlje, pa čak i ono tjelesno.

Nakon vrsnog izlagača poput Šimleše očekivao bi se "pad napona" kod sljedećeg govornika, no dr. Boran Uglešić, splitski psihijatar i vlasnik privatne klinike, uspio je zadržati pozornost nazočnih. Govorio je o psihološkom i psihijatrijskom aspektu u kontekstu bavljenja sportom kod mladih osoba; Split je, ne zaboravimo, grad koji ima najviše olimpijskih pobjednika po glavi stanovnika!

image

Dr. Boran Uglešić, psihijatar, govorio je o psihološkom i psihijatrijskom aspektu bavljenja sportom kod mladih osoba

Ante Čizmić/Cropix

Njegovo se izlaganje pokazalo kao sjajan uvod u panel u kojemu su mu se, pak, priključili oni najbolji među nama: darovita splitska dica, "naše cviće", Lena Stojković, svjetska i europska prvakinja u taekwondou, te mladi Toni Kanaet, njezin kolega s olimpijskom broncom i europskim zlatom! Oni su progovorili o svojim iskustvima vezanim uz sportske izazove te zaslužili višekratni spontani pljesak publike, a u panelu je sudjelovala i plesna pedagoginja Kristina Đanić, koja je također doprinijela zanimljivosti i dinamici panela svojim iskustvom i zapažanjima.

image
Ante Čizmić/Cropix

Konferencija o ženskom zdravlju ipak bi bila nepotpuna da je izostala riječ stručne osobe; taj je dio vrlo zanimljivim izlaganjem pokrila liječnica – specijalistica ginekologije, primarijus dr. Ulla Marton, koja je vrlo otvoreno iznijela ono što mnoge među nama o vlastitom tijelu – možda nisu čak ni znale!
 

Master of the game

Vaginu je nazvala "centar svijeta", a klitoris "master of the game" – dakako, sve je bilo izrečeno u kontekstu koji se tematski uklapao u smisao konferencije, na tragu koje je snimljeno i više podcasta, a praksa će se nastaviti i ubuduće.

image
Ante Čizmić/Cropix

Vaginine monologe – suvremene razgovore o ginekološkom zdravlju – u svom je stilu (prilično papreno) začinila sjajna splitska glumica Arijana Čulina, razgalivši publiku suverenim stand-up nastupom, u sklopu kojega je čak i zapjevala! Konferenciji su, nadalje, svoj obol dali i specijalistica dermatovenerologije Mirna Šitum, kuharski chef Ivan Pažanin, radijska voditeljica Ines Nosić, glumica Ana Gruica, fotografkinja Sonja Dvornik...
Šarolika i kreativna svita panelistica i panelista (uz stanke za okrjepu, zdravu i ukusnu hranu i napitke iz asortimana dm-a) brojnim je okupljenim ženama iz svoga kuta djelovanja jamačno ukazala na neke osobitosti i aspekte očuvanja (ženskog) zdravlja, dobre mentalne energije i vitalnosti, pa i ljepote koja ide pod ruku sa svim navedenim.

image

Ivan Pažanin, Ines Nosić, Mirna Šitum, Anita Bujanić

Posebice ako nam je genetika sklona; onda je uistinu jedino što nam još treba naš dobri, stari dm.

image

Karmen Kovaček Lilek, Bruno Šimleša i Martina Markota

Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 03:48