stdClass Object ( [id] => 1327476 [title] => Pretvarao se da je saudijski princ, i u dvije godine ukrao osam milijuna dolara; zbog ove su ga greške uhvatili [alias] => pretvarajo-se-da-je-saudijski-princ-i-u-dvije-godine-ukrao-osam-milijuna-dolara-zbog-ove-su-ga-greske-uhvatili [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Anthony Gignac, podrijetlom iz Kolumbije, proputovao je cijeli svijet pretvarajući se da je saudijski princ i prevario milijune investitora koji su bili njime očarani.

On je 2017. godine tvrdio da je član ultra-bogate saudijske kraljevske obitelji, po imenu princ Khalid Bin Al-Saud, ušao je u pregovore s investitorima za nekretnine kako bi uložio 400 milijuna dolara u kultni luksuzni hotel na Miami Beachu.

Svakako je izgledao kao dio bogate kraljevske obitelji. Za početak, "princ" je živio u apartmanu u penthouseu luksuzne višekatnice - tvrdio je da posjeduje cijelu zgradu - na otoku Fisher, ekskluzivnoj privatnoj otočkoj četvrti smještenoj nedaleko od obale Miamija. (Sa slavnim stanovnicima među kojima su Oprah Winfrey i Andre Agassi, otok se može pohvaliti najbogatijim poštanskim brojem u SAD-u, s prosječnim prihodom od 2,5 milijuna dolara od 2015.)

---

---

Khalid se redovito vozio po luksuznoj enklavi u Ferrariju California iz 2016. (s osnovnom cijenom od otprilike 200.000 dolara) s diplomatskim registarskim oznakama i sigurnosnim detaljima. Bio je poznat i po tome što se vozio u drugim luksuznim vozilima, od Bentleya do Rolls Roycea, dok je putovao jahtama i privatnim zrakoplovima.

Kad se namjerio na Miami, meta mu je bio superbogati Jeffrey Soffer iz tvrtke za nekretnine Turnberry Associates. Sofer je "progutao mamac" da se "sultan" zanima za jedan od njegovih hotela, čak mu je dao i luksuzne poklone u vrijednosti od 50.000 dolara.

---

---

Predstavljajući se kao "Sultan Bin Khalid al-Saud", Gignac se pretvarao da želi uložiti stotine milijuna dolara u hotel Fontainebleau u Miami Beachu, koji je za milijardu dolara obnovila i proširila tvrtka "Turnberry".

Khalid se pobrinuo da dokumentira svoj nevjerojatan životni stil na društvenim mrežama, objavljujući fotografije na Instagramu na kojima pokazuje svoja luksuzna vozila, nakit optočen dijamantima, Rolex satove. Njegov profil na Instagramu, pod korisničkim imenom "@princedubai_07", također je pokazao koliko bi Khalid daleko otišao da razmazi svoju cijenjenu čivavu, Foxy, koju je nosio okolo u Louis Vuitton nosiljci za pse vrijednoj gotovo 2700 dolara.

Ukrao osam milijuna dolara u dvije godine

No, tijekom pregovora milijarder je postao sumnjičav prema Gignacu te je naredio svom sigurnosnom timu da ga ispita. Gignac (47) sada je završio u pritvoru u Miamiju, gdje od studenoga čeka izricanje presude, nakon što je priznao krivnju za lažno predstavljanje stranog dužnosnika, krađu identiteta i prijevaru.

---

---

Kako će savezni tužitelji kasnije objasniti, Gignac nije imao ni blizu stotina milijuna dolara za koje je tvrdio da ih drži na računima u stranim bankama. Također nije posjedovao neboder Fisher Island i sva 54 luksuzna stana u njemu, već je zapravo samo iznajmljivao penthouse zgrade. Čak su i diplomatske tablice bile lažne, jer ih je Gignacov poslovni partner kupio na eBayu, piše Vanity Fair.

U ožujku 2019., tada 48-godišnji Gignac priznao je krivnju za optužbe za lažno predstavljanje stranog diplomata, tešku krađu identiteta, prijevaru putem interneta i zavjeru za počinjenje prijevare putem interneta. Dva mjeseca kasnije osuđen je na više od 18 godina saveznog zatvora.

Kako je prevario investitore

Gignac, naravno, nije  živio od golemog kraljevskog bogatstva, ali je financirao svoj raskošan život novcem koji je zgrabio od investitora, koji su vjerovali da je on pravi saudijski princ sa značajnim udjelom u Saudi Aramcu, naftnom divu pod kontrolom prave saudijske kraljevske obitelji.

---

---

Gignac je uspio prevariti mnoge investitore diljem svijeta  nudeći prodaju dijelova svog lažnog udjela Saudi Aramca uz popust prije planiranog IPO-a tvrtke, navodi se u kaznenoj prijavi koju su savezne vlasti podnijele protiv Gignaca 2017.. Gignac je ponudio i mogućnosti ulaganja u druge imaginarne poslove, poput platforme za trgovanje mlaznim gorivom, kasina na Malti i irske farmaceutske tvrtke.

Saudi Aramco je na kraju izašao na burzu u prosincu 2019. s procjenom od preko 1,8 trilijuna dolara, što ga je učinilo najvrednijom javnom tvrtkom na svijetu, piše CNBC.

Da su Gignacove investicijske ponude bile legitimne, njegovi bi poslovni partneri mogli zaraditi mnogo novca. Zapravo, Gignac je rekao ulagačima da mogu napraviti "pet puta" više od početnih ulaganja nakon što tvrtka izađe na burzu. Umjesto toga, savezne su vlasti rekle da je prikupio gotovo osam milijuna dolara od tih ulagača i iskoristio taj novac za održavanje svog blistavog životnog stila i kupnju vrlo luksuzne robe koja će mu pomoći da prođe kao član jedne od najbogatijih obitelji na svijetu.

“Ta sredstva nisu uložena u poslovne prilike, legitimna ulaganja ili bilo koji izvor koji donosi kamate,” izjavilo je Ministarstvo pravosuđa u izjavi u svibnju 2019. “Umjesto toga, Gignac je koristio novac za financiranje svog raskošnog načina života, uključujući Ferrarije, Rollse -Royce, jahte, skupi nakit, dizajnersku odjeću, putovanja privatnim zrakoplovima i dvosobni posjed na otoku Fisher. Ulagači su također bili prevareni da Gignacu daju ekstravagantne darove poput slika, nakita i memorabilija.”

---

---

Kako bi prodao svoju prevaru tim ulagačima, Gignac je učinio puno više od samog odijevanja i nošenja skupog nakita poput dijamantnog prstenja, Cartier narukvica i Rolex satova. Prema sudskim dokumentima, kupio je i lažne diplomatske registarske pločice za svoje luksuzne automobile i lažne dokumente s nazivima odvjetničkih društava i banaka povezanih sa pravom saudijskom kraljevskom obitelji kako bi svoje tvrdnje o bogatstvu i statusu učinio legitimnima, prenosi CNBC.

"Ideja da biste mogli kupiti dobar dio te tvrtke, koja se procjenjuje na 2 trilijuna dolara, po sniženoj stopi... Izvanredan povrat ulaganja nešto je što je namamilo mnogo ljudi g. Gignacu", rekao je specijalni predstavnik diplomatske tajne službe.

Kako je uhvaćen (opet)

Umjesto da se povuče iz svojih prijevarnih planova zbog toga što ga uvijek iznova hvataju, Gignac je na kraju svoju prijevaru doveo do novih krajnosti. Umjesto da prevari hotele i trgovce za desetke tisuća dolara, Gignac je zacrtao viši cilj.

Opet se predstavljajući kao saudijski princ, upoznao je britanskog upravitelja imovinom po imenu Carl Marden Williamson koji je pomogao Gignacu da uspostavi veze s investitorima dubokog džepa diljem svijeta, pri čemu je "princ" isprva nudio da uloži vlastiti novac za ulaganja, ali je na kraju tražio velika ulaganja za vlastite imaginarne poslovne prilike. (Prema federalnim vlastima, Williamson je bio uključen u Gignacovu shemu i imenovan je Gignacovim suzavjerenikom u saveznom slučaju. Međutim, Williamson je umro nakon prijavljenog pokušaja samoubojstva nedugo nakon što su ga federalni agenti ispitivali u vezi sa slučajem.)

---

---

Kroz tu varku, Gignac je požnjeo milijune dolara od investitora koji ništa nisu sumnjali. Ali mnogo veći opseg njegove nove sheme također je povećao rizik od izlaganja.

Godine 2017. Gignac se povezao s developerima nekretnina koji su tražili investitora dubokog džepa koji bi kupio značajan udio u hotelu Fontainebleau Miami Beach. Ali tijekom tih pregovora o dogovoru, developeri su se počeli upuštati u dubinsku analizu koja je postavila pitanja o identitetu navodnog saudijskog princa. Kad su ti programeri prijavili svoje sumnje FBI-u, savezne vlasti su brzo prepoznale Gignacov ručni rad - i ovaj put su shvatile da su njegove uobičajene mane narasle i uključile goleme financijske prijevare.

Nakon njegova uhićenja 2017. godine, agenti DSS-a zaplijenili su Gignacov nakit u ukupnoj vrijednosti od oko 450.000 dolara, zajedno s 80.000 dolara u gotovini i raznim umjetničkim djelima, poput fotografije s autogramom boksačke legende Muhammada Alija.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 18 godina zatvora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => 18 godina zatvora 0 7744 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-03 08:44:07 [created_by] => 3270 [created_by_alias] => MOZAIK SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-03 10:42:27 [modified_by] => 3270 [publish_up] => 2023-10-03 10:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pretvarajo se da je saudijski princ, i u dvije godine ukrao osam milijuna dolara; zbog ove su ga greške uhvatili [metakey] => prevara, Anthony Gignac, saudijski princ [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/03\/25765398.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Instagram\/princedubai_07\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["47:62"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1920","hd_25765398_1920.jpg":"1920x1080","k_25765398_1280.jpg":"1280x1280","k_25765398_1024.jpg":"1024x1024","k_25765398_640.jpg":"640x640","k_25765398_480.jpg":"480x480","k_25765398_340.jpg":"340x340","k_25765398_220.jpg":"220x220","o_25765398_1280.jpg":"1280x1280","o_25765398_1024.jpg":"1024x1024","o_25765398_640.jpg":"640x640","o_25765398_480.jpg":"480x480","o_25765398_340.jpg":"340x340","o_25765398_220.jpg":"220x220","h_25765398_1280.jpg":"1280x854","h_25765398_1024.jpg":"1024x683","h_25765398_640.jpg":"640x427","h_25765398_480.jpg":"480x320","h_25765398_340.jpg":"340x227","h_25765398_220.jpg":"220x147","pp_25765398_1280.jpg":"1280x1628","pp_25765398_1024.jpg":"1024x1303","pp_25765398_640.jpg":"640x814","pp_25765398_480.jpg":"480x611","pp_25765398_340.jpg":"340x432","pp_25765398_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8162153 Threads: 5 Questions: 1615949848 Slow queries: 4950525 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112938047 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/pretvarajo-se-da-je-saudijski-princ-i-u-dvije-godine-ukrao-osam-milijuna-dolara-zbog-ove-su-ga-greske-uhvatili-1327476 [printLink] => /mozaik/zivot/pretvarajo-se-da-je-saudijski-princ-i-u-dvije-godine-ukrao-osam-milijuna-dolara-zbog-ove-su-ga-greske-uhvatili-1327476?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 279129 [name] => prevara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prevara [link] => /tag/prevara ) [1] => stdClass Object ( [id] => 731970 [name] => Anthony Gignac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-03 12:42:13 [main_article_id] => 0 [alias] => anthony-gignac [link] => /tag/anthony-gignac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 500827 [name] => saudijski princ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => saudijski-princ [link] => /tag/saudijski-princ ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 18 godina zatvora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pretvarao se da je saudijski princ, i u dvije godine ukrao osam milijuna dolara; zbog ove su ga greške uhvatili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3270 [name] => Rebeka Pastuović [username] => rebeka.pastuovic@slobodnadalmacija.hr [email] => rebeka.pastuovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$SW/ei.4Hb7CSguzYZhVhs.uFT6CnRLCMWrT3BTjPuZXW6trXAhnj6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/rebeka-pastuovic-3270 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1783 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":"","customparams_layout":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/6421532327436afc4454629acdcf599c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25765398.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Instagram/princedubai_07/ [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/03/25765398.jpg [title] => Instagram/princedubai_07/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Anthony Gignac, podrijetlom iz Kolumbije, proputovao je cijeli svijet pretvarajući se da je saudijski princ i prevario milijune investitora koji su bili njime očarani.

On je 2017. godine tvrdio da je član ultra-bogate saudijske kraljevske obitelji, po imenu princ Khalid Bin Al-Saud, ušao je u pregovore s investitorima za nekretnine kako bi uložio 400 milijuna dolara u kultni luksuzni hotel na Miami Beachu.

Svakako je izgledao kao dio bogate kraljevske obitelji. Za početak, "princ" je živio u apartmanu u penthouseu luksuzne višekatnice - tvrdio je da posjeduje cijelu zgradu - na otoku Fisher, ekskluzivnoj privatnoj otočkoj četvrti smještenoj nedaleko od obale Miamija. (Sa slavnim stanovnicima među kojima su Oprah Winfrey i Andre Agassi, otok se može pohvaliti najbogatijim poštanskim brojem u SAD-u, s prosječnim prihodom od 2,5 milijuna dolara od 2015.)

---

---

Khalid se redovito vozio po luksuznoj enklavi u Ferrariju California iz 2016. (s osnovnom cijenom od otprilike 200.000 dolara) s diplomatskim registarskim oznakama i sigurnosnim detaljima. Bio je poznat i po tome što se vozio u drugim luksuznim vozilima, od Bentleya do Rolls Roycea, dok je putovao jahtama i privatnim zrakoplovima.

Kad se namjerio na Miami, meta mu je bio superbogati Jeffrey Soffer iz tvrtke za nekretnine Turnberry Associates. Sofer je "progutao mamac" da se "sultan" zanima za jedan od njegovih hotela, čak mu je dao i luksuzne poklone u vrijednosti od 50.000 dolara.

---

---

Predstavljajući se kao "Sultan Bin Khalid al-Saud", Gignac se pretvarao da želi uložiti stotine milijuna dolara u hotel Fontainebleau u Miami Beachu, koji je za milijardu dolara obnovila i proširila tvrtka "Turnberry".

Khalid se pobrinuo da dokumentira svoj nevjerojatan životni stil na društvenim mrežama, objavljujući fotografije na Instagramu na kojima pokazuje svoja luksuzna vozila, nakit optočen dijamantima, Rolex satove. Njegov profil na Instagramu, pod korisničkim imenom "@princedubai_07", također je pokazao koliko bi Khalid daleko otišao da razmazi svoju cijenjenu čivavu, Foxy, koju je nosio okolo u Louis Vuitton nosiljci za pse vrijednoj gotovo 2700 dolara.

Ukrao osam milijuna dolara u dvije godine

No, tijekom pregovora milijarder je postao sumnjičav prema Gignacu te je naredio svom sigurnosnom timu da ga ispita. Gignac (47) sada je završio u pritvoru u Miamiju, gdje od studenoga čeka izricanje presude, nakon što je priznao krivnju za lažno predstavljanje stranog dužnosnika, krađu identiteta i prijevaru.

---

---

Kako će savezni tužitelji kasnije objasniti, Gignac nije imao ni blizu stotina milijuna dolara za koje je tvrdio da ih drži na računima u stranim bankama. Također nije posjedovao neboder Fisher Island i sva 54 luksuzna stana u njemu, već je zapravo samo iznajmljivao penthouse zgrade. Čak su i diplomatske tablice bile lažne, jer ih je Gignacov poslovni partner kupio na eBayu, piše Vanity Fair.

U ožujku 2019., tada 48-godišnji Gignac priznao je krivnju za optužbe za lažno predstavljanje stranog diplomata, tešku krađu identiteta, prijevaru putem interneta i zavjeru za počinjenje prijevare putem interneta. Dva mjeseca kasnije osuđen je na više od 18 godina saveznog zatvora.

Kako je prevario investitore

Gignac, naravno, nije  živio od golemog kraljevskog bogatstva, ali je financirao svoj raskošan život novcem koji je zgrabio od investitora, koji su vjerovali da je on pravi saudijski princ sa značajnim udjelom u Saudi Aramcu, naftnom divu pod kontrolom prave saudijske kraljevske obitelji.

---

---

Gignac je uspio prevariti mnoge investitore diljem svijeta  nudeći prodaju dijelova svog lažnog udjela Saudi Aramca uz popust prije planiranog IPO-a tvrtke, navodi se u kaznenoj prijavi koju su savezne vlasti podnijele protiv Gignaca 2017.. Gignac je ponudio i mogućnosti ulaganja u druge imaginarne poslove, poput platforme za trgovanje mlaznim gorivom, kasina na Malti i irske farmaceutske tvrtke.

Saudi Aramco je na kraju izašao na burzu u prosincu 2019. s procjenom od preko 1,8 trilijuna dolara, što ga je učinilo najvrednijom javnom tvrtkom na svijetu, piše CNBC.

Da su Gignacove investicijske ponude bile legitimne, njegovi bi poslovni partneri mogli zaraditi mnogo novca. Zapravo, Gignac je rekao ulagačima da mogu napraviti "pet puta" više od početnih ulaganja nakon što tvrtka izađe na burzu. Umjesto toga, savezne su vlasti rekle da je prikupio gotovo osam milijuna dolara od tih ulagača i iskoristio taj novac za održavanje svog blistavog životnog stila i kupnju vrlo luksuzne robe koja će mu pomoći da prođe kao član jedne od najbogatijih obitelji na svijetu.

“Ta sredstva nisu uložena u poslovne prilike, legitimna ulaganja ili bilo koji izvor koji donosi kamate,” izjavilo je Ministarstvo pravosuđa u izjavi u svibnju 2019. “Umjesto toga, Gignac je koristio novac za financiranje svog raskošnog načina života, uključujući Ferrarije, Rollse -Royce, jahte, skupi nakit, dizajnersku odjeću, putovanja privatnim zrakoplovima i dvosobni posjed na otoku Fisher. Ulagači su također bili prevareni da Gignacu daju ekstravagantne darove poput slika, nakita i memorabilija.”

---

---

Kako bi prodao svoju prevaru tim ulagačima, Gignac je učinio puno više od samog odijevanja i nošenja skupog nakita poput dijamantnog prstenja, Cartier narukvica i Rolex satova. Prema sudskim dokumentima, kupio je i lažne diplomatske registarske pločice za svoje luksuzne automobile i lažne dokumente s nazivima odvjetničkih društava i banaka povezanih sa pravom saudijskom kraljevskom obitelji kako bi svoje tvrdnje o bogatstvu i statusu učinio legitimnima, prenosi CNBC.

"Ideja da biste mogli kupiti dobar dio te tvrtke, koja se procjenjuje na 2 trilijuna dolara, po sniženoj stopi... Izvanredan povrat ulaganja nešto je što je namamilo mnogo ljudi g. Gignacu", rekao je specijalni predstavnik diplomatske tajne službe.

Kako je uhvaćen (opet)

Umjesto da se povuče iz svojih prijevarnih planova zbog toga što ga uvijek iznova hvataju, Gignac je na kraju svoju prijevaru doveo do novih krajnosti. Umjesto da prevari hotele i trgovce za desetke tisuća dolara, Gignac je zacrtao viši cilj.

Opet se predstavljajući kao saudijski princ, upoznao je britanskog upravitelja imovinom po imenu Carl Marden Williamson koji je pomogao Gignacu da uspostavi veze s investitorima dubokog džepa diljem svijeta, pri čemu je "princ" isprva nudio da uloži vlastiti novac za ulaganja, ali je na kraju tražio velika ulaganja za vlastite imaginarne poslovne prilike. (Prema federalnim vlastima, Williamson je bio uključen u Gignacovu shemu i imenovan je Gignacovim suzavjerenikom u saveznom slučaju. Međutim, Williamson je umro nakon prijavljenog pokušaja samoubojstva nedugo nakon što su ga federalni agenti ispitivali u vezi sa slučajem.)

---

---

Kroz tu varku, Gignac je požnjeo milijune dolara od investitora koji ništa nisu sumnjali. Ali mnogo veći opseg njegove nove sheme također je povećao rizik od izlaganja.

Godine 2017. Gignac se povezao s developerima nekretnina koji su tražili investitora dubokog džepa koji bi kupio značajan udio u hotelu Fontainebleau Miami Beach. Ali tijekom tih pregovora o dogovoru, developeri su se počeli upuštati u dubinsku analizu koja je postavila pitanja o identitetu navodnog saudijskog princa. Kad su ti programeri prijavili svoje sumnje FBI-u, savezne vlasti su brzo prepoznale Gignacov ručni rad - i ovaj put su shvatile da su njegove uobičajene mane narasle i uključile goleme financijske prijevare.

Nakon njegova uhićenja 2017. godine, agenti DSS-a zaplijenili su Gignacov nakit u ukupnoj vrijednosti od oko 450.000 dolara, zajedno s 80.000 dolara u gotovini i raznim umjetničkim djelima, poput fotografije s autogramom boksačke legende Muhammada Alija.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Instagram/princedubai_07/
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/pretvarajo-se-da-je-saudijski-princ-i-u-dvije-godine-ukrao-osam-milijuna-dolara-zbog-ove-su-ga-greske-uhvatili-1327476 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cc19c2a13c43ba18afed36aeae01869018921a92 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pretvarao+se+da+je+saudijski+princ%2C+i+u+dvije+godine+ukrao+osam+milijuna+dolara%3B+zbog+ove+su+ga+gre%C5%A1ke+uhvatili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fpretvarajo-se-da-je-saudijski-princ-i-u-dvije-godine-ukrao-osam-milijuna-dolara-zbog-ove-su-ga-greske-uhvatili-1327476 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fpretvarajo-se-da-je-saudijski-princ-i-u-dvije-godine-ukrao-osam-milijuna-dolara-zbog-ove-su-ga-greske-uhvatili-1327476 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 18 godina zatvora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Život18 godina zatvora

Pretvarao se da je saudijski princ, i u dvije godine ukrao osam milijuna dolara; zbog ove su ga greške uhvatili

Piše MOZAIK SD
3. listopada 2023. - 12:42

Anthony Gignac, podrijetlom iz Kolumbije, proputovao je cijeli svijet pretvarajući se da je saudijski princ i prevario milijune investitora koji su bili njime očarani.

On je 2017. godine tvrdio da je član ultra-bogate saudijske kraljevske obitelji, po imenu princ Khalid Bin Al-Saud, ušao je u pregovore s investitorima za nekretnine kako bi uložio 400 milijuna dolara u kultni luksuzni hotel na Miami Beachu.

Svakako je izgledao kao dio bogate kraljevske obitelji. Za početak, "princ" je živio u apartmanu u penthouseu luksuzne višekatnice - tvrdio je da posjeduje cijelu zgradu - na otoku Fisher, ekskluzivnoj privatnoj otočkoj četvrti smještenoj nedaleko od obale Miamija. (Sa slavnim stanovnicima među kojima su Oprah Winfrey i Andre Agassi, otok se može pohvaliti najbogatijim poštanskim brojem u SAD-u, s prosječnim prihodom od 2,5 milijuna dolara od 2015.)

Khalid se redovito vozio po luksuznoj enklavi u Ferrariju California iz 2016. (s osnovnom cijenom od otprilike 200.000 dolara) s diplomatskim registarskim oznakama i sigurnosnim detaljima. Bio je poznat i po tome što se vozio u drugim luksuznim vozilima, od Bentleya do Rolls Roycea, dok je putovao jahtama i privatnim zrakoplovima.

Kad se namjerio na Miami, meta mu je bio superbogati Jeffrey Soffer iz tvrtke za nekretnine Turnberry Associates. Sofer je "progutao mamac" da se "sultan" zanima za jedan od njegovih hotela, čak mu je dao i luksuzne poklone u vrijednosti od 50.000 dolara.

Predstavljajući se kao "Sultan Bin Khalid al-Saud", Gignac se pretvarao da želi uložiti stotine milijuna dolara u hotel Fontainebleau u Miami Beachu, koji je za milijardu dolara obnovila i proširila tvrtka "Turnberry".

Khalid se pobrinuo da dokumentira svoj nevjerojatan životni stil na društvenim mrežama, objavljujući fotografije na Instagramu na kojima pokazuje svoja luksuzna vozila, nakit optočen dijamantima, Rolex satove. Njegov profil na Instagramu, pod korisničkim imenom "@princedubai_07", također je pokazao koliko bi Khalid daleko otišao da razmazi svoju cijenjenu čivavu, Foxy, koju je nosio okolo u Louis Vuitton nosiljci za pse vrijednoj gotovo 2700 dolara.

Ukrao osam milijuna dolara u dvije godine

No, tijekom pregovora milijarder je postao sumnjičav prema Gignacu te je naredio svom sigurnosnom timu da ga ispita. Gignac (47) sada je završio u pritvoru u Miamiju, gdje od studenoga čeka izricanje presude, nakon što je priznao krivnju za lažno predstavljanje stranog dužnosnika, krađu identiteta i prijevaru.

Kako će savezni tužitelji kasnije objasniti, Gignac nije imao ni blizu stotina milijuna dolara za koje je tvrdio da ih drži na računima u stranim bankama. Također nije posjedovao neboder Fisher Island i sva 54 luksuzna stana u njemu, već je zapravo samo iznajmljivao penthouse zgrade. Čak su i diplomatske tablice bile lažne, jer ih je Gignacov poslovni partner kupio na eBayu, piše Vanity Fair.

U ožujku 2019., tada 48-godišnji Gignac priznao je krivnju za optužbe za lažno predstavljanje stranog diplomata, tešku krađu identiteta, prijevaru putem interneta i zavjeru za počinjenje prijevare putem interneta. Dva mjeseca kasnije osuđen je na više od 18 godina saveznog zatvora.

Kako je prevario investitore

Gignac, naravno, nije  živio od golemog kraljevskog bogatstva, ali je financirao svoj raskošan život novcem koji je zgrabio od investitora, koji su vjerovali da je on pravi saudijski princ sa značajnim udjelom u Saudi Aramcu, naftnom divu pod kontrolom prave saudijske kraljevske obitelji.

Gignac je uspio prevariti mnoge investitore diljem svijeta  nudeći prodaju dijelova svog lažnog udjela Saudi Aramca uz popust prije planiranog IPO-a tvrtke, navodi se u kaznenoj prijavi koju su savezne vlasti podnijele protiv Gignaca 2017.. Gignac je ponudio i mogućnosti ulaganja u druge imaginarne poslove, poput platforme za trgovanje mlaznim gorivom, kasina na Malti i irske farmaceutske tvrtke.

Saudi Aramco je na kraju izašao na burzu u prosincu 2019. s procjenom od preko 1,8 trilijuna dolara, što ga je učinilo najvrednijom javnom tvrtkom na svijetu, piše CNBC.

Da su Gignacove investicijske ponude bile legitimne, njegovi bi poslovni partneri mogli zaraditi mnogo novca. Zapravo, Gignac je rekao ulagačima da mogu napraviti "pet puta" više od početnih ulaganja nakon što tvrtka izađe na burzu. Umjesto toga, savezne su vlasti rekle da je prikupio gotovo osam milijuna dolara od tih ulagača i iskoristio taj novac za održavanje svog blistavog životnog stila i kupnju vrlo luksuzne robe koja će mu pomoći da prođe kao član jedne od najbogatijih obitelji na svijetu.

“Ta sredstva nisu uložena u poslovne prilike, legitimna ulaganja ili bilo koji izvor koji donosi kamate,” izjavilo je Ministarstvo pravosuđa u izjavi u svibnju 2019. “Umjesto toga, Gignac je koristio novac za financiranje svog raskošnog načina života, uključujući Ferrarije, Rollse -Royce, jahte, skupi nakit, dizajnersku odjeću, putovanja privatnim zrakoplovima i dvosobni posjed na otoku Fisher. Ulagači su također bili prevareni da Gignacu daju ekstravagantne darove poput slika, nakita i memorabilija.”

Kako bi prodao svoju prevaru tim ulagačima, Gignac je učinio puno više od samog odijevanja i nošenja skupog nakita poput dijamantnog prstenja, Cartier narukvica i Rolex satova. Prema sudskim dokumentima, kupio je i lažne diplomatske registarske pločice za svoje luksuzne automobile i lažne dokumente s nazivima odvjetničkih društava i banaka povezanih sa pravom saudijskom kraljevskom obitelji kako bi svoje tvrdnje o bogatstvu i statusu učinio legitimnima, prenosi CNBC.

"Ideja da biste mogli kupiti dobar dio te tvrtke, koja se procjenjuje na 2 trilijuna dolara, po sniženoj stopi... Izvanredan povrat ulaganja nešto je što je namamilo mnogo ljudi g. Gignacu", rekao je specijalni predstavnik diplomatske tajne službe.

Kako je uhvaćen (opet)

Umjesto da se povuče iz svojih prijevarnih planova zbog toga što ga uvijek iznova hvataju, Gignac je na kraju svoju prijevaru doveo do novih krajnosti. Umjesto da prevari hotele i trgovce za desetke tisuća dolara, Gignac je zacrtao viši cilj.

Opet se predstavljajući kao saudijski princ, upoznao je britanskog upravitelja imovinom po imenu Carl Marden Williamson koji je pomogao Gignacu da uspostavi veze s investitorima dubokog džepa diljem svijeta, pri čemu je "princ" isprva nudio da uloži vlastiti novac za ulaganja, ali je na kraju tražio velika ulaganja za vlastite imaginarne poslovne prilike. (Prema federalnim vlastima, Williamson je bio uključen u Gignacovu shemu i imenovan je Gignacovim suzavjerenikom u saveznom slučaju. Međutim, Williamson je umro nakon prijavljenog pokušaja samoubojstva nedugo nakon što su ga federalni agenti ispitivali u vezi sa slučajem.)

Kroz tu varku, Gignac je požnjeo milijune dolara od investitora koji ništa nisu sumnjali. Ali mnogo veći opseg njegove nove sheme također je povećao rizik od izlaganja.

Godine 2017. Gignac se povezao s developerima nekretnina koji su tražili investitora dubokog džepa koji bi kupio značajan udio u hotelu Fontainebleau Miami Beach. Ali tijekom tih pregovora o dogovoru, developeri su se počeli upuštati u dubinsku analizu koja je postavila pitanja o identitetu navodnog saudijskog princa. Kad su ti programeri prijavili svoje sumnje FBI-u, savezne vlasti su brzo prepoznale Gignacov ručni rad - i ovaj put su shvatile da su njegove uobičajene mane narasle i uključile goleme financijske prijevare.

Nakon njegova uhićenja 2017. godine, agenti DSS-a zaplijenili su Gignacov nakit u ukupnoj vrijednosti od oko 450.000 dolara, zajedno s 80.000 dolara u gotovini i raznim umjetničkim djelima, poput fotografije s autogramom boksačke legende Muhammada Alija.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 20:31