StoryEditorOCM
Životkontroverzna metoda

Poznati ortodont otkrio zašto djeci lijepi usne prije spavanja: ‘Kći je imala dudu... Nisam bio zadovoljan s tim‘

Piše Silvija Novak/ JL
15. lipnja 2024. - 09:56

Poznati britanski ortodont svake večeri na svojoj djeci primjenjuje popularnu, ali vrlo kontroverznu metodu u stomatologiji - lijepi im usta tijekom spavanja.

O čemu se radi i zašto se metoda preporučuje, govorio je sâm dr. Mike Mew, ortodont iz Velike Britanije, u podcastu Agelast Galeba Nikačevića.

Dr. Mike Mew prije nekoliko je godina postao prava svjetska internetska senzacija sa svojom tehnikom ‘mewing‘ koju je prikazao na TikToku i Instagramu, u kojoj tinejdžeri pokazuju svoje transformacije čeljusti pomoću ovih vježbi.

Međutim, zbog te se tehnike našao na udaru službene udruge svjetske ortodoncije u Velikoj Britaniji i ima vrlo kontroverznu reputaciju, piše Jutarnji list.

alergije odjednom nestale

Dr. Mike u ovom razgovoru odgovara na optužbe, ali i opisuje tehniku ​​koju primjenjuje i na svojoj djeci - lijepi im usta tijekom noći.

- Svojoj djeci svaku večer lijepim usne. Kći je imala dudu... Nisam bio zadovoljna s tim. Kad smo je izbacili, odjednom je počela disati na usta. Da sada to radim, ostavio bih je. Počela je disati na usta i nisam joj u tom trenutku počeo lijepiti usne. To je potrajalo. Nažalost, to je bilo kad je počelo ovo sa suđenjem.

Ta je metoda, kaže, jako korisna za zdravlje.

- Počela je imati problema. Zatim sam joj raširio gornju čeljust. Imala je četiri ili pet godina. Dao sam joj aparatić prije petog rođendana i proširio joj gornju čeljust. Odjednom je počela izdisati kroz nos. A onda sam joj počeo lijepiti usne. Vidio sam neka istraživanja koja govore da su alergije povezane s disanjem na usta. Odjednom su joj alergije nestale, koža joj je bila bolja, bila je puno zdravija samo zato što je disala na nos. Danju su joj usta bila često otvorena, no svaku je večer morala disati na nos‘, kaže dr. Mike.

Tehnika je jednostavna - svake se večeri prije spavanja usta lijepe flasterom ili ljepljivom trakom. Cilj je potaknuti disanje na nos tijekom spavanja.

‘poboljšanje kvalitete sna‘

Prednosti lijepljenja usana tijekom spavanja su, navodno, bolje spavanje jer disanje kroz nos tijekom spavanja može poboljšati kvalitetu sna i smanjiti smetnje kao što su hrkanje ili apneja; zatim poboljšano zdravlje dišnog sustava jer disanje kroz nos pomaže filtriranju, zagrijavanju i vlaženju zraka prije nego što dospije u pluća, što može smanjiti iritaciju dišnih putova; a redovito disanje na nos može ojačati mišiće nosa i sinusa, pomažući u održavanju zdravih dišnih putova.

No metoda je i kontroverzna jer postoji zabrinutost da bi lijepljenje usta moglo biti opasno za neke ljude, posebno one s problemima s disanjem ili alergijama.

Za konačan sud nedostaju detaljne studije koje potvrđuju dugoročnu učinkovitost i sigurnost ove metode.

Neki vjeruju da lijepljenje usta može izazvati osjećaj gušenja ili tjeskobe kod ljudi koji su navikli disati na usta tijekom sna. Također, ono što može biti korisno za jednu osobu ne mora biti korisno ili sigurno za drugu jer postoje razlike u anatomiji, zdravlju i navikama spavanja među ljudima.

image

Dr. Mike Mew: Svojoj djeci svaku večer lijepim usne
 

Screenshot/Youtube/Agelast
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 09:58