StoryEditor
ŽivotPokusna vožnja

Povijesni trenutak: prvi taksi bez vozača - robo-taksi

26. kolovoza 2016. - 00:55
taxi_stajalistedubrovnik260

Tvrtka nuTonomy pozvala je skupinu ljudi da skinu aplikaciju i besplatno se provozaju "robo-taksijem" u zapadnoj četvrti Singapura poznatoj po visokim tehnologijama. Tvrtka time želi prikupiti povratne rezultate prije no što lansira uslugu u 2018. godini.

"Ovo je trenutak u povijesti koji će promijeniti način gradnje naših gradova i kako gledamo na našu okolinu", rekao je direktor nuTonomyja Doug Parker. 

Pokusne vožnje odradilo je Mitsubishi i-MiEv električno vozilo s inženjerom za volanom koji je kontrolirao sustav, te bi preuzeo kontrolu ako bi to bilo potrebno.

Parker, čija tvrtka radi na ovom projektu u partnerstvu sa singapurskom vladom, nada se da će u tom gradu državi do 2018. imati 100 komercijalnih taksija.

NuTonomy je jedna od nekoliko tvrtki koja se natječe u razvoju automobila bez vozača. Švedski proizvođač Volvo AB prošlog je tjedna objavio kako je potpisao partnerstvo s Uberom vrijedno 300 milijuna dolara kako bi razvili takav automobil.

Izraelski proizvođač softwarea Mobileye NV najavio je da će njihovo vozilo, koje razvijaju s tvrtkom Delphi Automotive Plc, biti u proizvodnji do 2019., a Ford Motor Co svoj automobil bez vozača najavljuje za 2021. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 23:16