StoryEditorOCM
Životzaključak panel rasprave

Organizacije Montessori Global Education, UNICEF Hrvatska i Udruga IKS složne: „Suradnja međunarodnih organizacija i lokalnih udruga ključna je za podršku zajednicama i napredak društva“

Piše promo
7. svibnja 2023. - 22:30

 „Suradnja međunarodnih organizacija i lokalnih udruga ključna je za podršku zajednicama i napredak društva“, zaključak je panel-rasprave koja se održala u zagrebačkom KIC-u. Na panel-raspravi su sudjelovale Leonor Diaz Alcantara iz organizacije Montessori Global Education i Regina M. Castillo iz UNICEF-a Hrvatska, koje sa čelnih pozicija koje obnašaju iniciraju razne značajne projekte podržavajući na taj način rad udruga na terenu te Nadja Matešić iz petrinjske Udruge IKS. Cilj je bio pokazati kako je suradnja s nevladinim organizacijama ključna jer one najbolje poznaju zajednice u kojima djeluju i mogu osigurati poveznicu između zajednica i većih organizacija poput Montessori Global Educationa i UNICEF-a.

image

Regina M. Castillo, Nadja Matešić, Leonor Diaz Alcantara, Jelena Ribić Pavelić

„Iako nas je u udruzi malo, jako dobro poznajemo ljude koji nas okružuju, osluškujemo što ih muči i ne promiču nam izazovi s kojima se susreću. Ne možemo u svemu pomoći, ali možemo ostati ovdje, okupljati se oko istih vrijednosti, biti glasni u njihovo ime i boriti se za zajedničko bolje sutra. To što to prepoznaju udruge poput ovih s kojima sve češće imamo priliku sjediti za zajedničkim stolom, za nas je pokazatelj da uspijevamo u svojim namjerama i da možemo samo još više“, istaknula je Nadja Matešić iz Udruge IKS.

 

Bez obzira na to što na području Hrvatske u društveno-odgovornim inicijativama djeluje tek godinu dana, organizacija Montessori Global Education već se povezala s brojnim institucijama i lokalnim udrugama s ciljem promicanja Montessori principa kroz sve sfere društva – primarno kako bi omogućili edukaciju kroz Montessori model svakom djetetu, neovisno o platežnoj moći i statusu roditelja te mjestu u kojemu živi.

 

“Kako bismo vratili Montessori pristup u okruženje u kakvom je i nastao, morali smo postati znatiželjniji i istražiti netradicionalna okruženja. Saznali smo da postoje mnoge organizacije diljem svijeta koje već provode sve ono što je Maria Montessori vjerovala da trebamo podupirati te smo tražili način kako da ih podržimo”, istaknula je Leonor Diaz Alcantara, izvršna direktorica organizacije Montessori Global Education, dajući pritom širi kontekst podrške Udruzi IKS i sličnim organizacijama diljem svijeta. Jedan od najuspješnijih primjera upravo je suradnja s Udrugom IKS koja je prošle godine, u potresom pogođenoj Petrinji, otvorila vrtić inspiriran Montessori metodama učenja u jednom od kontejnera te na taj način omogućava djeci pristup obrazovanju koje ih priprema za život. Iz tog razloga organizacija Montessori Global Education odlučila je ovom prilikom upravo petrinjskoj udruzi dodijeliti STAR certifikat koji potvrđuje izvrsnost u promicanju Montessori principa. Udruga IKS tako je postala prva ne-obrazovna institucija vlasnica ovog certifikata u svijetu, što je ovoj maloj neprofitnoj organizaciji još jedan vjetar u leđa da nastavi promicati edukaciju mladih i posvećenost dobrobiti svoje zajednice.

image

Leonor Diaz Alcantara

„Mi u UNICEF-u prepoznajemo neprocjenjiv doprinos organizacija civilnog društva u ostvarivanju pozitivnih rezultata za djecu u Hrvatskoj. UNICEF uspješno surađuje s oko 25 organizacija civilnog društva svake godine, a one su ključne za prilagođavanje programa specifičnim potrebama djece u lokalnim kontekstima, organiziranje aktivnosti u zajednicama i osiguravanje održivosti rezultata za djecu. Želim zahvaliti Udruzi IKS na suradnji u uspostavi Društveno-kulturnog centra u Petrinji nakon potresa. Ovaj centar pružit će mladima nove mogućnosti za učenje, izgradnju vještina i druge aktivnosti važne za njihov razvoj i dobrobit. Ostajemo predani bliskoj suradnji s organizacijama civilnog društva poput Udruge IKS kako bismo osigurali da svako dijete u Hrvatskoj ima svijetlu budućnost“, izjavila je  Regina M. Castillo, predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

image

Regina M. Castillo

Suradnja s Udrugom IKS za Montessori Global Education i UNICEF Hrvatska bila je prva prilika za zajedničku podršku lokalnoj udruzi, a istovremeno potvrda da zajedno mogu mnogo. Stoga su prije nekoliko tjedana ove dvije organizacije potpisale sporazum u sklopu kojeg će provoditi projekt u Čakovcu s ciljem jačanja životnih prilika djece u nepovoljnom položaju djece kroz Montessori pristup obrazovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:43