StoryEditorOCM
ŽivotDAN D

Nevjerojatna ljubavna priča: stogodišnji veteran i njegova 96-godišnja zaručnica spremaju vjenčanje, i to u Normandiji

Piše Marija Čović
6. lipnja 2024. - 16:47
Stogodišnji američki veteran Harold Terens i njegova 96-godišnja zaručnica Jeanne Swerlin vjenčat će se 8. lipnja u NormandijiWin Mcnamee/Getty Images Via Afp

Ovog četvrtka obilježavanje osamdesete godišnjice Dana-D, savezničkog iskrcavanja u Normandiji, koje je utrlo put prema konačnoj pobjedi nad nacizmom, bilo je puno ponosa i emocija, sjećanja na golemu vojnu operaciju i poginule suborce i prijatelje.

Malobrojni su još živi od onih koji su se tog 6. lipnja 1944. iskrcali na neku od normandijskih plaža, oni koji su mogli stigli su u Francusku, vjerojatno im je ovo posljednja velika, okrugla obljetnica Dana-D koju će doživjeti.

image

Vitalni par zaljubio se prije tri godine

Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Među njima je i stogodišnji Amerikanac Harold Terens, koji nije direktno sudjelovao u iskrcavanju u Normandiji nego je u Francusku stigao 12 dana kasnije, dobrovoljno se prijavivši za akciju prebacivanja zarobljenih njemačkih vojnika i oslobođenih Amerikanaca u Englesku.

Stručnjak za Morsea

Nedugo nakon što je Harold napunio 18 godina, Japan je bombardirao Pearl Harbor i on se, kao i mnogi mladi Amerikanci, prijavio u službu domovini, a do 20. godine postao je stručnjak za Morseov kod i stigao u Englesku gdje je služio u eskadrili borbenih zrakoplova i bio odgovoran za njihovu komunikaciju.

Njegova je postrojba izgubila polovicu od svoju 60 zrakoplova tijekom operacije u Normandiji, a nedugo nakon toga Harold je sudjelovao i u tajnoj operaciji u Ukrajini iz koje je jedva izvukao živu glavu. Nakon povratka u Englesku, još jednom je prevario smrt.

Kad mu je vlasnica puba odbila poslužiti još jedno piće jer je već bilo vrijeme za zatvaranje, on je samo slegnuo ramenima i otišao. Nije odmaknuo niti stotinjak metara kad je njemačka raketa pogodila pub i razorila ga.

Njegova je vojna služba završila 1945. godine, ali jedan drugi razlog čini posebnim njegov ovogodišnji, četvrti dolazak na obilježavanje 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji.

image

Ljubav koju su pronašli u poznim godinama je njihov eliksir mladosti

Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

Naime, s Haroldom je u Francusku stigla njegova zaručnica, 96-godišnja Jeanne Swerlin, a vitalni par će se vjenčati dva dana nakon proslave Dana-D, u francuskom gradiću nedaleko mjesta gdje je bio u akciji tijekom Drugog svjetskog rata.

Vjenčat će ih gradonačelnik Carentan-les-Maraisa, grada koji je bio poprište žestokih borbi s njemačkim Wehrmachtom nakon što su se američke trupe iskrcale u Normandiji. Nakon vjenčanja u gradu će se održati parada, a gradska uprava je od Harolda tražila njegovu fotografiju iz ratnog vremena, koja će biti otisnuta na razglednicama što će se dijeliti tijekom parade.

Na vjenčanju para o čijoj nesvakidašnjoj ljubavnoj priči ovih dana izvještavaju nebrojeni mediji sa svih strana svijeta, bit će 38 članova obitelji i prijatelja sretnog para, koji kaže kako njihova ljubavna priča nadmašuje onu Romea i Julije.

U braku 70 godina

Nakon povratka u domovinu nakon Drugog svjetskog rata, Harold se oženio Thelmom 1948. godine u New Yorku, a ona je preminula je 2018. nakon 70 godina braka. Imali su dvije kćeri i sina, a iz New Yorka su se preselili na Floridu 2006. godine. Harold, koji je rođen u Bronxu, bivši je potpredsjednik britanskog konglomerata za distribuciju piva, cigareta i drugih roba, a ima osmero unučadi i desetero praunučadi.

Jeanne Swerlin, rođena u Brooklynu, također ima dvije kćeri i sina, bila je dosad dva puta u braku, te ima četvero unučadi i sedmero praunučadi. Živjela je u Boca Ratonu na Floridi sa zaručnikom Solom Katzom 25 godina do njegove smrti 2019. godine.

Katzova kći Joanne Schosheim upoznala je Jeanne s Haroldom 2021. godine kad su njezina djeca bila u kampu s Haroldovom unučadi. Njihov prvi susret nije prošao baš dobro, Harold je bio sramežljiv.

image

Harold i Jeanne u Boca Ratonu na Floridi

Giorgio Viera/Afp

- Bio sam u braku 70 godina i moja supruga je umrla. Tri i pol godine nisam nikoga pogledao, nisam tražio novu ljubav – ispričao je Harold.

Na nagovor prijatelja ipak je pozvao Jeanne na novi sastanak u restoranu Seasons 52 u Boca Ratonu i tada su počele frcati iskre.

- Naručili smo, ali nisam mogao jesti. Osjećao sam kao da ću eksplodirati iznutra. Bilo je to najromantičnije, najuzbudljivije vrijeme u mom životu – kaže Harold.

I Jeanne je priznala da se na tom sastanku zaljubila.

- Nikad ni prema kome nisam imala takve osjećaje. Smijali smo se cijelo vrijeme. Doživjeti tako nešto u ovim godinama, mislim, stvarno – kaže sretna mladenka, koja za svog zaručnika kaže da mu je jedna od niza dobrih osobina to što se sjajno ljubi.

Najsretniji čovjek na svijetu

Par će u Francuskoj na medenom mjesecu provesti dva tjedna, a nakon vjenčanja i povratka na Floridu, neće previše mijenjati u svojim životima. Vitalni stogodišnjak i 96-godišnjakinja zadržat će vlastite kuće, nastaviti putovati, uživati u baletnim predstavama i lokalnim klubovima...

Za svoju buduću suprugu Harold kaže da obasjava njegov život, čini sve prekrasnim, život vrijednim življenja.

image
Giorgio Viera/Afp

- Imam sve, ja sam vjerojatno najsretniji čovjek na svijetu – kaže Harold, kojeg je francuski predsjednik Emmanuel Macron 2019. odlikovao ordenom Legije časti, a na vjenčanju s Jeanne njegova unuka Caroline će otpjevati "I Will Always Love You", dok praunuka bude rasipala cvjetne latice.

Za njega i Jeanne ljubav koju su pronašli u tako poznoj životnoj dobi i koja, kako kažu, je svakim danom sve jača, je eliksir mladosti. Premda su iskusili gubitke i teška životna razdoblja, uvijek nastoje ostati pozitivni i uživati u svakom trenutku kojeg provode zajedno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 07:11