StoryEditorOCM
Životnevjerojatni detalji

Nada je 34 godine bila u komi, njezin brat Marinko sada je otvorio dušu: ‘Nismo izgubili nadu da će se probuditi...‘

Piše Mozaik SD
21. svibnja 2023. - 17:09

Banjolučanka Nada Malbašić, koja je nakon prometne nesreće u ovom gradu davne 1989. godine provela u komi 34 godine u Švicarskoj čime se može svrstati među medicinske fenomene, prošli vikend pokopana je u Banja Luci, piše Večernji list.

Detalje o sudbini ove nesretne Banjolučanke ispričao je njezin brat Marinko Malbašić, koji je naglasio kako je Nada tada imala samo 22 godine i tek počela živjeti. Tog kobnog 15. srpnja 1989. godine u teškoj prometnoj nesreći auto u kojem se nalazila Nada udarilo je u stablo kestena i život su izgubili Boško Maksimović i Stanoja Matić, a teške ozljede zadobile su Sanda Mihajlović koja je preživjela te Nada Malbašić.

– To se dogodilo 1989. godine. Druga sestra koja je živjela u Švicarskoj došla je ovdje na godišnji odmor, družila se s Nadom, sreli su svog školskog prijatelja i sjeli u auto. Sve se dogodilo oko 12.30 poslije ponoći. Nažalost, dva momka su na licu mjesta nastradala, a Sanda je ozlijeđena. Bila je u komi nekoliko mjeseci probudila se i nastavila normalan život. Kasnije je završila fakultet, radi u banci, dobila je i dijete, dok je sestra bila u komi čak 34 godine – rekao je Malbašić.

Fotografije nesreće prolaze mu kroz glavu i danas.

– Nesreća se dogodila preko puta parka “Mladen Stojanović”. Ona je medicinski fenomen po tom pitanju bez sumnje. Na tijelu nije imala ni ranicu nakon toliko godina – kazao je Malbašić.

Svih proteklih desetljeća hranjena je putem sonde.

– Slomila je butnu kost pa je dobila masna tkiva koja su zatvorila srednji mozak koji je centar za govor i ravnotežu. Takvih pet milijuna slučajeva živi u Americi s tom dijagnozom nakon sudara. Upoznao sam i djevojku koja je bila devet godina u komi i probudila se – rekao je Malbašić.

Marinko kaže kako nikada nisu gubili nadu da će se njegova sestra uspjeti izboriti.

– Imali smo nadu da će uspjeti i iščupati se jer je bila poznata kao veliki borac. Posebno jer su problem pravila ta masna tkiva koja su blokirala srednji mozak i centar za ravnotežu i govor, jer je postojala mogućnost da se to može regenerirati te jer je baš na toj klinici bilo slučajeva i po sedam-osam godina da ljudi budu u komi pa su se probudili. Ipak, moju sestru je pogodila neka druga sudbina i umrla je kao heroj, ali je i medicinski fenomen jer nešto slično do sada nije viđeno u svijetu – dodao je Malbašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:15