StoryEditorOCM
ŽivotTROVANJE

Mama dvoje djece osjećala se dehidrirano i popila je previše vode u kratkom vremenu; Umrla je

Piše MOZAIK SD
4. kolovoza 2023. - 07:08

Ashley Summers (35), majka dvoje djece, umrla je od trovanja vodom nedugo nakon obiteljskog putovanja na jezero Freeman u Indiani, piše Daily Mail.

Njezin brat Devon Miller rekao je lokalnoj mreži WRTV da se njegova sestra osjećala dehidrirano tijekom putovanja i da nije mogla utažiti žeđ. Također je imala glavobolju i osjećala se ošamućeno.

DVIJE LITRE VODE

"Netko je rekao da je popila četiri boce vode u 20 minuta", rekao je Miller.

"Mislim, prosječna boca vode je  500 ml, tako da je to bilo 2 litre koje je popila u rasponu od 20 minuta.  To je ono što bi trebalo popiti u cijelom danu."

Nakon povratka kući Ashley se onesvijestila u svojoj garaži. Primljena je u bolnicu IU Health Arnett, ali nikada nije došla k svijesti.

"Moja sestra, Holly, me nazvala, i bila je u groznom stanju. Rekla je: Ashley je u bolnici. Ima oticanje mozga, ne znaju što ga uzrokuje, ne znaju što mogu učiniti da se oporavi i ne izgleda dobro‘‘, rekao je Miller za WRTV.

U bolnici su liječnici dijagnosticirali Ashley hiponatremiju, koja se također naziva toksičnost vode.

TROVANJE VODOM

Trovanje vodom ili hiponatrijemija je stanje koje nastaje kada netko popije prekomjernu količinu vode u kratkom vremenskom intervalu, pri čemu složeni tjelesni organski sustavi, prvenstveno bubrezi, ne mogu regulirati ravnotežu vode i elektrolita kao što su natrij, kalij i klorid, što osigurava pravilno funkcioniranje stanica.

Natrij je osobito ključan za održavanje komunikacije između stanica putem električnih impulsa.

Natrij također pomaže u apsorpciji hranjivih tvari u probavnom sustavu i bubrezima, čime se prilagođava količina vode i elektrolita koji se ponovno apsorbiraju u krvotok ili izlučuju urinom.

Dr. Blake Froberg, toksikolog iz IU Healtha, rekao je za WRTV da je vjerojatnije da će se ovaj rijedak uzrok smrti pojaviti nekome tko često radi vani ili vježba tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

"Postoje određene stvari koje nekoga mogu učiniti rizičnijim za to, ali sveukupno se događa da imate previše vode i nedovoljno natrija u tijelu", rekao je dr. Froberg.

"Pobrinite se da pijete stvari koje imaju elektrolite i natrij i malo kalija."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 09:22