StoryEditorOCM
Životdan prevencije

Klinika za psihijatriju Vrapče: Moguće je utjecati na uzročne faktore suicida, riječ je o velikom problemu i izazovu

Piše Hina
10. rujna 2024. - 10:05
 Poziv na akciju, objašnjavaju u Klinici za psihijatriju Vrapće, potiče svakoga da slobodno započne razgovor o samoubojstvu i njegovoj prevenciji kao i na razvijanje kulture prihvaćanja i sposobnosti slušanja (ilustracija)Afp

Na Svjetski dan prevencije samoubojstava, Klinika za psihijatriju Vrapče priopćila je da je moguće utjecati na čitav niz uzročnih čimbenika suicidalnosti, od kojih se kao jedan od najvažnijih izdvaja liječenje psihičkih poremećaja koji su nerijetko u njezinoj podlozi.

Trogodišnja tema Svjetskog dana prevencije samoubojstava je "Promjena narativa o samoubojstvu" s pozivom na akciju "Započnite razgovor", čime se želi podići svijest o važnosti destigmatizacije samoubojstava i poticanja otvorenih razgovora s ciljem prevencije.

Poziv na akciju, objašnjavaju u Klinici, potiče svakoga da slobodno započne razgovor o samoubojstvu i njegovoj prevenciji, kao i na razvijanje kulture prihvaćanja i sposobnosti slušanja.

"Svaki razgovor, koliko god se činio nedostatnim, pridonosi društvu koje nas podržava i razumije. Pokretanjem ovih životnih razgovora mogu se rušiti prepreke, podizati svijest i kreirati kultura podrške", ističu stručnjaci.

Hrvatska iznad prosjeka EU

Naglašavaju potrebu davanja prioriteta prevenciji samoubojstava i mentalnom zdravlju u kreiranju politika, pozivajući nacionalne vlade na djelovanje.

Iz Klinike za psihijatriju Vrapče navode da se Hrvatska uključila u Europsku alijansu protiv depresije (EAAD) te je time postala dio mreže koja je razvila niz intervencija u zajednici, a koji je usmjeren unapređenju otkrivanja, sprječavanja i liječenja depresivnih poremećaja.

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se 10. rujna na poticaj Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (IASP), a cilj je trajno podizati svijest o potrebi i obvezi zajedničkog djelovanja na prevenciji samoubojstava na sveopćoj, međunarodnoj razini.

Klinika za psihijatriju Vrapče upozorava da samoubojstva predstavljaju veliki javnozdravstveni problem i izazov, s više od 700.000 smrtnih slučajeva godišnje. U Hrvatskoj koja bilježi više stope smrtnosti od samoubojstava u odnosu na druge članice Europske unije 2022. evidentirano je 546 slučajeva.

image

Hrvatska bilježi više stope smrtnosti od samoubojstava u odnosu na druge članice Europske unije (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 10:06