StoryEditorOCM
Životčuvari djetinjstva

Kampanjom „Sretnije sutra za djecu Hrvatske i svijeta“ UNICEF poziva građane da nastave podržavati pozitivne promjene za djecu

Piše promo
13. prosinca 2022. - 14:23

Povodom 76. obljetnice djelovanja Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavio je najvažnije rezultate postignute u prethodnom razdoblju i pokrenuo kampanju „Sretnije sutra za djecu Hrvatske i svijeta“. Kampanjom UNICEF poziva građane da postanu Čuvari djetinjstva, UNICEF-ovi redovni donatori te tako nastave podržavati bolje životne uvjete za djevojčice i dječake u Hrvatskoj, kao i za djecu čiji su životi ugroženi u humanitarnim krizama diljem svijeta.

“Velik broj djece i dalje živi u teškim uvjetima, isključeni iz društva, bez prave podrške i kvalitetne skrbi. Ta djeca zaslužuju odrastati sigurno i bezbrižno, a naša je zajednička  dužnost osigurati im zdravo, zaštićeno i dostojanstveno djetinjstvo”, naglasila je Predstojnica Ureda-a UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo i poručila: „UNICEF i građani Hrvatske njeguju odnos povjerenja i međusobne podrške punih 76 godina. Stoga osobito zahvaljujem svima koji nas podržavaju te dijele s UNICEF-om i zasluge i radost ostvarenih rezultata za djecu. Posebice zahvaljujem našim redovitim donatorima, Čuvarima djetinjstva, kao i svim građanima i tvrtkama zahvaljujući kojima možemo biti tamo gdje je najpotrebnije. Još je mnogo posla pred nama, pozivam sve da nam se pridruže i postanu dio najljepše vizije: sretnijeg sutra za svako dijete!“.

UNICEF kontinuirano djeluje kroz petogodišnje programske mandate, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, osiguravajući strukturne i dugoročne promjene za djecu. Na izmaku posljednjeg mandata, koji je zbog pandemije iznimno trajao šest godina, valja podsjetiti na neke od najvažnijih rezultata za djecu ostvarenih uz podršku UNICEF-a u razdoblju 2017. – 2022.:

Uz podršku UNICEF-a osnovana je Banka humanog mlijeka čime je omogućena poboljšana skrb za prijevremeno rođene i teško bolesne bebe kojima je darovano majčino mlijeko i hrana i lijek.  

UNICEF je unaprijedio dostupnost potpomognute komunikacije i programa rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju i složenim komunikacijskim teškoćama. Za 56 ustanova osigurana je vrijedna oprema; za rad s djecom je educirano 481 logopeda, rehabilitatora i terapeuta, kao i dodatnih 500 stručnjaka za pružanje usluga rane intervencije na daljinu važnih za obitelji djece s teškoćama koje nemaju pristup uslugama zbog udaljenosti, troškova i prijevoza, posebno u okolnostima pandemije.

Osim ulaganja u sveučilišne programe UNICEF je opremio pet inkluzivnih učionica na sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli i Rijeci, u kojima se godišnje educira 1.500 odgojitelja i 1.500 učitelja.

Kampanja „Svako dijete treba obitelj“ rezultirala je povećanim interesom za udomiteljstvo djece. UNICEF je razvio standardiziranu edukaciju za buduće udomitelje i udomiteljima  najmlađe djece osigurao financijsku potporu za nabavu potrebne opreme.

Dani medijske pismenosti od 2018. godine okupili su više od 72 tisuće djece i odraslih na brojnim događanjima, a razvijeni edukativni materijali namijenjeni dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama do sada imaju gotovo 800 000 preuzimanja. 

UNICEF s partnerima provodi treću fazu pilot programa EU Jamstvo za svako dijete koji je pokrenula Europska komisija, kojom se osigurava pristup zdravstvenoj skrbi, obrazovanju, uslugama, adekvatnom smještaju i kvalitetnoj prehrani za najugroženiju djecu, kako bi se iskorijenilo dječje siromaštvo i socijalna isključenost. Izgradnjom i uspostavljanjem pet centara za djecu i obitelj u Međimurskoj županiji osigurat će se pristup kvalitetnim uslugama podrške i zaštite za djecu.

Mladi iz cijele zemlje sudjelovali su u UPSHIFT radionicama na kojima su stekli nova znanja, razvili vještine te osmislili brojne projekte s ciljem unapređenja svojih lokalnih zajednica.

Kroz pandemiju koronavirusa UNICEF je pružao podršku svim ključnim sustavima koji se brinu o zdravlju, obrazovanju i zaštiti djece

UNICEF je pružio podršku djeci i obiteljima nakon potresa 2020. godine, uloživši ukupno 2,8 milijuna kuna za nabavljanje potrebne higijenske, zaštitne i infrastrukturne opreme, poput 13,5 tona zaštitnih cerada za obiteljske kuće i ustanove koje se brinu o djeci; 

Uz podršku donatora, UNICEF je osigurao do sada više od 13 tisuća terapija za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju u Maloj kući Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, kao i pružanje psihosocijalne podrške za učenike, učitelje i stručne službe iz 29 osnovnih i srednjih škola u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

UNICEF nastavlja ostvarivati rezultate i važna postignuća za djecu ponajviše uz pomoć svojih redovnih donatora – Čuvara djetinjstva.

Donirajte i vi jednostavno i postanite dio najljepše vizije: sretnijeg sutra za svako dijete!

Pokrenite mjesečnu donaciju već danas na unicef.hr/doniraj

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 12:57