StoryEditor
ŽivotObavezan ‘dodatak‘

Kakve se maske nose u Saboru? Ima modno osviještenih zastupnika, ali većina se uzda u kirurške, neki ipak preko ‘maskice‘ šalju razne poruke

Piše J. V.
1. prosinca 2020. - 15:30
Damjan Tadić/Cropix

Kad su maske u pitanju, najvažnije je svakako nositi ih.

Dok stručnjaci ispituju razliku u učinkovitosti onih kirurških i pamučnih perivih, slažu se u jednome. Zaštitu treba nositi preko nosa i usta, ne skidati ju tijekom boravka u zatvorenim prostorima i ne dodirivati prljavim, potencijalno kontaminiranim rukama. 

Toga se, čega smo i sami svjedoci na dnevnoj bazi, ne pridržavaju baš svi. Nošenje iskorištenih maski po džepovima, polačenje ispod nosa ili samo na uhu, reda radi, kod revnijeg dijela građanstva, u vrijeme kada broj oboljelih od koronavirusa raste, sigurno izaziva sasvim opravdanu ljutnju. A što je s onima koji bi trebali biti primjer odgovornog ponašanja?

Pregledavajući galerije javnosti izloženih pripadnika društva, naših saborskih zastupnika, uočavamo da se pravila uglavnom drže. Popularno pomicanje maske ispod nosa jedini je otklon, potvrdila je to Rada Borić, ali barem u trenutku kad nikoga oko nje nije bilo...

image
Na fotografiji: Rada Borić
Damjan Tadić/Cropix

A dok se pripadnica Možemo! kao i mnogi njeni kolege u Saboru drži klasike, u smislu da nosi provjereno učinkovite kirurške maske, ima i modno osviještenih. Dalija Orešković jedna je od onih zastupnika koji biraju ‘maskice‘ s dezenom, na zvjezdice, točkice, u raznim bojama.

image
Na fotografiji: Marija Selak Raspudić
Damjan Tadić/Cropix
image
Na fotografiji: Ivan Bukarica, Gordan Jandroković
Damjan Tadić/Cropix
image
Damjan Tadić/Cropix

Najčešće pak preko maske šalju poruku. Domovinski pokret Miroslava Škore uključujući i njega nose redom crne, u spomen na žrtve Vukovara, s grbom ili otisnutom godinom 1991.

image
Na fotografiji: Stipo Mlinarić
Damjan Tadić/Cropix
image
Na fotografiji: Stipo Mlinarić, Miroslav Škoro (Domovinski pokret)
Damjan Tadić/Cropix

MOST-ovi zastupnici nose uglavnom maske s logom stranke, izuzev Mira Bulja koji bira one s domoljubnim motivima, a Sandra Benčić pak sjednicama prisustvuje noseći masku Možemo!.

image
Na fotografiji: Nikola Grmoja (MOST)
Damjan Tadić/Cropix
image
Na fotografiji: Miro Bulj, Marin Miletić
Damjan Tadić/Cropix
image
Na fotografiji: Sandra Benčić
Damjan Tadić/Cropix

Niz onih koji nose stranačke maske ili se pak uzdaju u kirurške, prekinuli su Arsen Bauk i Marin Miletić. Bauk je u Sabor došao s onom na grb Hajduka, a na Miletićevoj je pisalo "Forza Fiume".

image
Na fotografiji: Arsen Bauk, Tomislav Tomasević
Damjan Tadić/Cropix
image
Na fotografiji: Marin Miletić, Ivan Bukarica
Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 00:28