StoryEditor
Životad hoc redari

Kako su to zamislili?! Susjed će poćiriti kroz špijunku, zbrojiti Matine goste, nazvati policiju. Oni će zateći familiju kako čepuša pečeno pile...

1. prosinca 2020. - 14:10
SHUTTERSTOCK

Nepodnošljiva lakoća donošenja neprovedivih odluka i propisa dobila je nastavak u vidu zabrane privatnih druženja gdje je dopušteno devet, ali ne i deset ili više sudionika. Ministar Vili Beroš prezentirao je najnoviju mjeru tako što je za provedbu ove odluke zadužio – susjede.

Oni će biti ad hoc komunalni redari koji će, vjerojatno po duhu svetome, znati koliko je gostiju stiglo na večeru kod susjeda Mate, te ćireći kroz špijunku na vratima, zbrojiti Matine članove obitelji, pribrojati im goste, odokativno utvrditi susjedovu kvadraturu stana, staviti broj četvornih metara u odnos s brojem uzvanika te zaključiti kako je držanje razmaka od dva metra u tim okolnostima nemoguće te, rukovođen poticajem ministra Beroša, iz istih stopa nazvati policiju koja će, jel'da, žurno izaći na lice mjesta.

Potom će policajci, komada dva, ući u stan. Možda će tamo zateći glavu kuće, njegovu ženu, njegovo troje odrasle djece i njihovo petero dječice raznih uzrasta te dida Joku i babu Filomenu, kako svi, njih komada 12, za istim stolom čepušaju pečenu piletinu, brste salatu i sve zalijevaju pivom, vinom i sokićima, ovisno o godištu i navikama konzumenta.

Tu će policajci, naravski, odmah lako utvrditi prekršaj i vlasniku stana odrezati kaznu od pet do deset tisuća kuna, rukovodeći se, pretpostavljam, urođenim policijskim osjećajem za suptilno nijansiranje represivnih mjera. Vjerojatno će, simultano s određivanjem visine kazne, policajci preuzeti u ulogu vozača hitne pomoći ili, tko zna, davatelja posljednje pomasti babi Filomeni koju će na spomen deset tisuća kuna momentalno dobiti masivni moždani udar.

No moguće je da iza vrata prijavljenog susjeda Mate policija po dojavi zatekne samo vlasnika stana, ženu mu, jednog sina i nevistu i samo jedno od mnogobrojne unučadi, sve zato jer je prijavitelj zločina nepridržavanja propisanih mjera krivo brojao goste kroz svoju špijunku. Ili je prijavitelj u teškoj zavadi s Matom. Ili je lud ko kupus. Ili je pijan pa mu se slika uduplava. Što tada? Policija će doći, pogledati situaciju, sumnjičavo pregledati sve, od kreveta do špajza i... I šta onda?

Hoće li prijavitelju odrezati deset tisuća kuna kazne za lažno prijavljivanje? Sumnjam! Hoće li Mate moći tužiti državu za uznemiravanje njega i njegove uzorne familije? Teško!

A što ako u goste Mati dođe, štajaznam, kum ministrovog tajnika ili brat vozača pomoćnika ravnatelja policije, a ćoravi i neobaviješteni prijavitelj pojma nema kako te uvažene persone izgledaju? Pa kad policajci, nesretnici, dođu intervenirati i suoče se s pitanjem: Znaš li ti, majkoviću, tko sam ja?, šta će organ reda učiniti? Odrezati i njemu kaznu? Čisto sumnjam. Izglednije je da će se organi reda pridružiti večeri, smazati po desetak deka pršuta, batak, krilo od tuke i, umjesto vina, litru soka od maline, čisto da sačuvaju trijeznu glavu. Ili glavu kao takvu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 01:34