StoryEditorOCM
Životklupko se odmotava

Je li princ Harry lažima došao do američke vize? Mogao bi je izgubiti, a sve zbog šmrkanja kokaina i pušenja marihuane

Piše Marija Čović
21. ožujka 2023. - 22:55

Je li princ Harry lažima došao do američke vize i hoće li uskoro bez nje ostati nakon što je nekoliko puta javno govorio o zlouporabi droga?

Konzervativna organizacija The Heritage Foundation zatražila je od dužnosnika u Washingtonu da se javno objavi Harryjeva aplikacija za vizu kako bi se vidjelo je li u njoj prešutio da je koristio različite supstance, uključujući kokain, marihuanu, "čarobne" gljive i psihodelike, prije nego što se sa suprugom Meghan Markle preselio u Kaliforniju 2020. godine, piše Daily Mail.

Imigracijski ured odbio je objaviti te podatke navodeći zaštitu privatnosti kao razlog, ali iz The Heritage Foundation tvrde kako se njegova aplikacija za vizu mora objaviti kako bi američki porezni obveznici vidjeli je li prijavio korištenje droga.

Američki imigracijski zakon ima predviđene žestoke kazne za one koji su lagali u aplikacijama i razgovorima, moguća je deportacija i zabrana traženja američkog državljanstva.

Mike Howell iz The Heritage Foundation kaže kako je njihov zahtjev za objavom Harryjevih podataka u interesu javnosti u svjetlu mogućeg opoziva vize zbog korištenja ilegalnih supstanci.

Ukoliko je Harry pri traženju vize priznao uporabu droga, pitanje je zašto mu je viza odobrena kad se u pravilu uskraćuje onima s poviješću zlouporabe droga.

Ako su imigracijski dužnosnici znali za njegovu povijest s drogama, Harryjev slučaj dovodi i do pitanja je li dobio poseban tretman jer je princ, a njegova supruga televizijska zvijezda, što bi, tvrde u The Heritage Foundation, bilo nezakonito.

Princ Harry je u svojoj biografiji "Spare" otkrio kako je prvi put kokain uzeo sa 17 godina, a konzumirao ga je i u nekoliko drugih prilika.

Priznao je i konzumaciju marihuane u više navrata, a govorio je i o svojim pozitivnim iskustvima s psihodeličnim napitkom ayahuasca.

Biografijom otkrio sve

Nakon što je u biografiji otkrio prilično redovitu uporabu droga, stručnjaci su upozoravali da to predstavlja rizik za njegovu vizu, a sada je to organizacija The Heritage Foundation podigla na višu razinu i uložila je prigovor na odbijanje imigracijskih službi da otkriju detalje Harryjeve aplikacije za vizu.

Nije poznato koju vrstu vize Harry ima, pretpostavlja se, ako nije u pitanju "bračna" viza s obzirom da je oženjen američkom državljankom, da bi to mogla biti O-1 viza koju dobivaju osobe s "iznimnim sposobnostima", imaju je, primjerice, kanadska glazbena zvijezda Justin Bieber i slavni australski glumac Hugh Jackman.

Ta viza traje tri godine, što u Harryjevom slučaju znači da uskoro ističe jer su se on i Meghan sa sinčićem Archiejem u Kaliforniju preselili u proljeće 2020. godine.

The Heritage Foundation, koja je imala vodeću ulogu u konzervativnom pokretu tijekom mandata predsjednika Ronalda Reagana i veliki utjecaj u administraciji Donalda Trumpa, pripremila je dosje s dokazima, uključujući Harryjeva vlastita priznanja u biografiji i nekoliko televizijskih intervjua te je sve to dostavila nadležnim institucijama - imigracijskoj službi, domovinskoj sigurnosti i pograničnoj zaštiti kako bi poduprla zahtjev za objavom podataka vezanih uz odobrenje Harryjeve vize.

Prof. Alberto Benitez, direktor imigracijske klinike Sveučilišta George Washington, nedavno je kazao kako je Harryju, ako je priznao zlouporabu droga, viza trebala biti uskraćena.

Ako je nije priznao, to znači da je lažno svjedočio u službenom dokumentu američke vlade, a Benitez smatra kako mu je iskrenost bila u interesu i da je možda imao poseban tretman zbog svog kraljevskog statusa.

Hoće li Harry imati problema s vizom, vjerojatno će se uskoro doznati.

Ukoliko mu viza bude uskraćena, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se vratiti doma u Veliku Britaniju.

Ako ne bude problema s vizom, pitanje je i hoće li Harry možda tražiti američko državljanstvo, ali u tom slučaju bi se morao odreći titule princa i svog nasljednog prava na britansko prijestolje...

image

Princ Harry je priznao korištenje različitih zabranjenih supstanci, što bi moglo dovesti do problema s produženjem njegove američke vize

Sascha Schuermann/Afp
image

U biografiji ‘Spare‘ Harry je priznao da je konzumirao kokain, marihuanu...

Angela Weiss/Afp
image

Harry se sa suprugom meghan Markle preselio u Kaliforniju prije tri godine, što znači da mu viza uskoro ističe

Kirsty O‘connor/Afp
image
Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
image
Oli Scarff/Afp
image
Angela Weiss/Afp
image
Ik Aldama/Dpa Picture-alliance Via Afp
image
Danny Lawson/Afp
image
Isabel Infantes/Afp
image
Isabel Infantes/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 07:11