StoryEditorOCM
ŽivotUmjetnička akcija

Grimani je u Zlatna vrata privukao Sunce - a onda je nestalo struje...

Piše Damir Šarac
21. lipnja 2024. - 23:20

Prvog dana ljeta, na solsticij - suncostaj, u gradu prigodno zasutom pustinjskim pijeskom i po nesnosnim vrućinama, splitski umjetnik Petar Grimani točno je u podne u Zlatnim vratima Dioklecijanove palače izveo umjetničku akciju „Zlatna vrata – Zlatni grad“.

image

Petar Grimani pred Zlatnim vratima koja je "pozlatio" na dan solsticija

Dalibor Prančević/

- U cilju obnove pulsirajućeg životnog i kreativnog prostora u kojem umjetnost i građani žive u dijalogu te zajedno tvore kulturnu matricu urbanog ambijenta, započinjem cikluse akcija od kojih je ovog petka 21. lipnja prva. Na prvi dan ljeta simbolična je to posveta zlatu Sunca te preminulim kolegama Alieti Monas Pleić i Zlatanu Dumaniću koji su živjeli i pulsirali s gradom. Dioklecijanova palača građena je po zakonitostima godišnjeg i dnevnog kretanja Sunca pa je logično zaključiti da je ona zapravo prvorazredni spomenik nepobjedivom Suncu - senzacionalno je otkriće prof. Mladena Pejakovića, a Sol -Sunce odigravalo je značajnu ulogu u rimskom društvu, simbolizirajući vitalnost, plodnost i božansku zaštitu. Rimljani su prepoznali važnost Sunca u održavanju života, poljoprivrede i opće dobrobiti svoje civilizacije. Tako je ovo štovanje proželo različite aspekte rimskog života, utječući na vjerske prakse, festivale i arhitektonsku posvećenost – objasnio je Grimani, koji je u propugnakulu Zlatnih vrata, nekadašnjeg glavnog ulaza u carsku palaču iz smjera Salone, rastvorio zlatnu podlogu, što su sa zanimanjem pratili brojni turisti i ljubitelji Petrovog umjetničkog izričaja.

"Nježno nas je dotaklo"

- Refleksija sunčevog svjetla s folija u Palači građenoj u dijalogu sa Suncem ima posebnu kvalitetu. Ove folije inače se zovu „astro“ jer su prvi put korištene u svemirskom programu Apollo, a u naše doba primjenjuju se kao izvrstan materijal protiv pothlađivanja i mnogim ugroženim ljudima znače preživljavanje. Činilo se kako ćemo intervencijom prizemljiti Sunce, a ono je refleksijom i istančanim međuodnosom s arhitekturom donijelo bogatu, suptilnu i nimalo agresivnu auru. Sunce nas je nježno dotaklo – zaključio je Grimani, za čije je intervencije u gradu nestalo električne struje, a među svim ostalim drangulijama koje ona pokreće, ugasila su se i svjetla. Slučajno?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 23:37