StoryEditorOCM
Životizgleda čudesno

Fascinantna snimka neobičnog mosta u Nizozemskoj: automobili nestaju pod vodom, a zatim ‘izranjaju‘ na drugoj strani

Piše PSD
30. prosinca 2022. - 21:43

Neki inženjerski pothvati osim izgledom, znaju nas zapanjiti i maštovitošću kojom su kreirani. Jedan takav je i ‘most za rikverc‘, koji je projektiran u Nizozemskoj. 

Jedna korisnica Twittera podijelila je videozapis na kojem automobili tijekom prelaka mosta naizgled nestaju ispod vode pri njegovom središtu, a zatim se pojavljuju na drugoj strani. Ovo stvara iluziju da je vozilo bilo pod vodom, ali realnost nije takva.

Naime, most je projektiran na način da se cesta zapravo spušta malo ispod razine vode, tako da ostaje suha, a istovremeno omogućava i prolaz brodovima na dijelovima pod vodom.

“Dizajn ‘obrnutog mosta’ u Nizozemskoj je inženjerska izvrsnost”, napisala je autorica videozapisa u objavi.

Autocesta koju prikazuje video nalazi se u blizini nizozemskog grada Harderwijka, a spaja kopno sa susjednim otokom Flevolandom, najvećim umjetnim otokom na svijetu. Akvadukt Veluwemeer, koji je otvoren ove godine, omogućuje prometu vozila, ali i vodenom prometu da prođu dionicu bez smetnji.

Video je od jučer prikupio 11,6 milijuna pregleda, a korisnici nisu mogli skriti svoje oduševljenje u komentarima: 

- Nizozemci su tako inovativni! Od autocesti, do energije i čiste vode - možemo puno toga naučiti od njih, napisao je jedan korisnik Twittera.

- Kada ćemo nešto ovakvo dobiti u Americi?, dodao je drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 00:14