StoryEditorOCM
Životcijene lete u nebo

Do kada će Vlada štititi građane od poskupljenja energenata? Ovo je jedini način da prestanete strepiti nad računima

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
30. rujna 2024. - 07:00

Cijene u Hrvatskoj neprestano rastu i ne možemo se oduprijeti osjećaju da s istim iznosom novca iz dana u dan možemo kupiti sve manje proizvoda s polica trgovina. Vladine mjere ograničavanja cijena osnovnih proizvoda i minimalni rast plaća nisu dovoljni da ublaže sve veće troškove života.

Građane je nedavno dodatno pogodila vijest da, unatoč tome što subvencije za struju i plin ostaju na snazi, u idućih šest mjeseci možemo očekivati porast cijena od 10 %. 

Povećanje troškova energenata dodatno će opteretiti kućne budžete, no moramo biti svjesni da bi bez Vladinih mjera ovaj scenarij bio mnogo gori. Godišnji trošak za struju u prosječnom kućanstvu s potrošnjom od 3000 kWh, bez subvencija bi bio viši za čak 102 eura. 

Najbolja alternativa

Strah nas je i zapitati se koliko dugo će nas Vlada pokušavati štititi od sve skupljih tržišnih cijena energenata i što bi se dogodilo da se te mjere ukinu.

Ovo je već sedmi paket mjera kojim Vlada želi zadržati nisku cijenu energije i čija je vrijednost gotovo 250 milijuna eura. Međutim, moramo biti svjesni da državni proračun nije neograničen i da, kako bismo zaštitili naše budžete, moramo što prije pronaći alternativu.

image

Jedan od gotovih projekata ugradnje solarnih elektrana tvrtke "Forte Solar"

Tin Juginović

Srećom, alternativa ne samo da postoji već za prelazak na istu postoje razni poticaji, subvencije i porezne olakšice. Riječ je, naravno, o ugradnji solarnih panela, koji ne samo da smanjuju troškove energije već i povećavaju energetsku neovisnost te samim tim umanjuju rizik od budućih poskupljenja energenata. 

Usprkos sufinanciranju iz fondova i podršci lokalnih zajednica, mnoge građane muče brojna pitanja o ovoj investiciji. Nedoumice se najčešće odnose na visinu početnih troškova i dugoročnu isplativost. Građani žele biti sigurni da će se njihova ulaganja isplatiti i da će sustav solarnih panela donijeti stvarne uštede, a ne dodatne brige. 

Upravo zato je prije konačne odluke najbolje porazgovarati sa stručnjacima iz tvrtke "Forte Solar", koja se može pohvaliti nizom uspješnih projekata. Njihovo znanje i iskustvo mogu pomoći u razjašnjavanju svih nejasnoća i pružiti korisne informacije o najprikladnijim rješenjima za svako kućanstvo. Također, stručnjaci mogu dati savjete o dostupnim poticajima i subvencijama, čime se dodatno olakšava proces prelaska na solarne panele.

Solarni potencijal 

Hrvatska ima jedan od najvećih solarnih potencijala u Europi. Zahvaljujući stručnjacima iz tvrtke "Forte Solar", ovaj potencijal sada iskorištava niz hotela, tvrtki i kućanstava diljem zemlje.

Dalmaciju obasjava čak 2700 sunčanih sati godišnje, što predstavlja izvanrednu priliku za iskorištavanje solarne energije i ostvarivanje značajnih ušteda na računima za struju. 

No, u uvjetima sve toplijih ljeta i ekstremno dugih toplinskih valova, Dalmatinci su u potrazi za rashlađenjem većinu vremena provodili unutar zatvorenih prostora, ispod rashladnih uređaja. Navedeno je ublažilo nesnosne vrućine, ali i povećalo mjesečne račune. 

image

Jedan od gotovih projekata ugradnje solarnih elektrana tvrtke "Forte Solar"

Tin Juginović

– Kad smo s našim klijentima krenuli pričati o uštedama došli smo do zaključka da je ovog ljeta korištenje, a samim tim i potrošnja klima-uređaja bila gotovo dva puta veća nego lani. Globalno zatopljenje je tu i iz godine u godinu toplinski valovi traju sve duže te je boravak u stanu ili kući gotovo nemoguć bez konstantno upaljenog klima-uređaja. Dobra stvar je da solarne elektrane imaju mogućnost jednostavnog proširenja jer će potrebe za električnom energijom biti sve veće – objašnjava Luka Vetma, direktor tvrtke "Forte Solar".

Ulaganje u budućnost

Uz poticaje, subvencije, porezne olakšice i povoljnije uvjete kreditiranja, investicija u solarnu elektranu isplati se u samo nekoliko godina. 

– Uzimajući u obzir porast cijene električne energije i porast potrošnje tijekom ljetnih mjeseci, možemo reći da do isplate investicije može doći i prije predviđenog datuma. Naravno, tu su i drugi benefiti, kao što je mogućnost proširenja kapaciteta i ugradnje punjača za električne automobile uz koje je moguće ostvariti dodatne uštede – istaknuo je Vetma. 

Bespovratna sredstva kreću se najviše do 50 % opravdanih troškova projekta, što znatno smanjuje trošak investicije. Sve više ljudi prepoznaje priliku da ovim putem postignu energetsku neovisnost i zauvijek srežu račune za struju.

Do kraja siječnja 2024. godine na distribucijskoj mreži HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP-ODS) priključeno je ukupno 16.309 sunčanih elektrana. Pritom je zanimljivo istaknuti da se broj sunčanih elektrana više nego udvostručio u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 8019.

Pozitivan trend se nastavlja, tako se na distribucijsku mrežu HEP-ODS-a u prvih šest mjeseci ove godine priključilo 5504 novih fotonaponskim elektrana. Ako i vi želite doskočiti problemima neizvjesnih cijena energenata i osigurati si energetsku neovisnost pošaljite kod SD09 na prodaja@fortesolar.hr za besplatno snimanje objekta dronom i izračun potencijala krovišta.

Sadržaj je nastao u suradnji Slobodne Dalmacije i Forte Solar d.o.o..

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 07:02