StoryEditorOCM
ŽivotODGOJ JE ZAHTJEVAN

‘Djeca vas ne slušaju, nego...‘: psiholog Peterson otkrio 3 pravila koja roditelji nikad ne bi smjeli prekršiti. On nije

Piše L. Go.
3. lipnja 2024. - 09:00

Jordan Peterson je čuveni kanadski profesor kliničke psihologije na Univerzitetu Toronto, a njegovi stavovi utječu na ljude širom svijeta. Prate ga milijuni i obožavaju predavanja tog psihologa, a on se pak uvijek trudi iznijeti neke praktične savjete koji nam mogu olakšati život.

Teme njegovih predavanja su raznolike; s jedne strane, najviše su ga proslavile oštre kritike postmodernizma i političke korektnosti. S druge strane, tu su savjeti mladima kako da preuzmu odgovornost za svoje živote i kako da se nose s mnogim, sve bržim političkim i kulturološkim promjenama.

Trenutno važi za najvećeg borca za pravo slobode govora u Kanadi. Nije tajna da na njegov rad, način razmišljanja i poimanje svijeta najveći utjecaj imaju djela Dostojevskog i Carla Junga, a koristi se i mitovima i religijom, smatrajući da se tu nalaze temelji filozofije današnje zapadne kulture.

Upitan za temeljna načela odgoja djece, Peterson ističe da "nikad umjesto svog djeteta nije činio ono što je moglo uraditi samo".

image

Profesor Peterson je autoritet na polju kliničke psihologije, k tomu i pisac

Lars Pehrson/svd/Tt News Agency Via Afp

To pravilo je pravo "umaranje", jer treba nam 15 sekundi da odjenemo dvogodišnjaka, no ipak pustite dvogodišnjaka da se sam obuče. To se zna protegnuti i na 15 minuta, čak i pola sata, lovimo ih po kući – kaos. No, ako im dopustite da nauče odjenuti se sami, vi to više ne morate raditi. Isto je i sa postavljanjem stola, sa svime što procijenimo da mogu učiniti sami, pustite ih – poručio je jednom zgodom.

Iznosi i tri pravila koja nikada nije kršio:

- Vodite računa što radite, a ne što pričate, jer vas djeca ne slušaju, gledaju vas

- Dajte im priliku da budu samostalni i uvažavajte njihovo mišljenje i odluke

- Ponašajte se tako da budu sretni što ste s njima, da im bude ugodno u vašem društvu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 16:52