StoryEditorOCM
Životzdravka švenda

Direktorica TZ Podstrane otkriva tajnu uspjeha ovog turističkog bisera: ‘Svim gostima nudimo besplatne manifestacije!‘

Piše Vinko Paić
2. srpnja 2024. - 17:47

Upitate li bilo kojeg mještanina pitoreskne Podstrane što misli o tamošnjoj direktorici Turističke zajednice Zdravki Švendi, dobit ćete isti odgovor: ‘Naša Zdravkica je sjajna žena, uvijek je vesela i spremna pomoći!‘. Da je ova diplomirana ekonomistica uistinu maksimalno posvećena svom pozivu i dobrobiti njezinih sumještana, najbolje govori to što je Podstrana iz godinu u godinu sve traženija turistička destinacija na hrvatskoj zemljopisnoj karti.

S ovom rođenom Podstranjankom razgovarali smo povodom otvorenja omiljene manifestacije među domaćim i stranim turistima ‘Kulturnog ljeta Podstrana‘, ali i njezine velike obljetnice. Naime, točno je deset godina kako je na čelu TZP, a ako je suditi po fantastičnom početku sezone, 2024. za Podstranu bi mogla biti i rekordna godina po broju noćenja. Da mještani s pravom o svojoj Zdravki pričaju najljepše, uvjerili smo se i sami.

Iako su ljetni mjeseci najizazovnije doba godine za sve turističke djelatnike, ova majka trojice sinova na razgovor je stigla svježa i puna elana, a osim o profesionalnim planovima, otkrila nam je kako balansira između obitelji i posla, kako najradije provodi slobodno vrijeme, o kakvom je pozivu sanjala kao mala te je li stroga ‘šefica‘.

Podstrana je posljednjih godina doživjela pravi turistički boom. Tome u prilog govore i velike brojke noćenja, pa je tako, primjerice, do 30. rujna 2019. Podstrana zabilježila čak 630 762 noćenja. Vi ste na čelu TZ punih deset godina. Kakva vas je situacija dočekala kad ste došli?

Uglavnom je sve već bilo dobro uhodano, ali su se mnoge mogućnosti tek otvarale pred nama. Nicale su ideje i krojili se planovi koji su pratili tekuće trendove. Začelo se mnogo izglednih projekata. Sve je to bilo vrlo poticajno i izazovno, trebalo je učiti i biti prilagodljiv za sve oko sebe. Osluškivala sam i upoznavala se sa svime što mi se činilo važnim. Podstrana je ipak moje mjesto. Željela sam dati sve od sebe. Zapravo, sad kad se osvrnem, vidim da nisam ni mogla postupiti drukčije nego tako. Nisam ni imala izbora. Morala sam dati sve ili ništa.

image

Zdravka Švenda

Duje Klarić/Cropix

Jeste li se pribojavali prihvatiti toliko odgovornu funkciju?

I da i ne. Odgovornost nije mala jer je turizam važna stavka u gospodarskom životu Podstrane. Turizam itekako utječe na kvalitetu života domaćeg stanovništva i izvan sezone, ali znala sam da imam dobre suradnike na koje se mogu osloniti. Mislim na kolege, ali i na obitelj. Ta je spoznaja liječila svaki strah.

Koji su tada bili vaši prvi koraci?

Odmah sam se orijentirala prema našem prirodnom bogatstvu i kulturno-povijesnoj baštini. To su naši najvrjedniji resursi i mi moramo učiniti sve da to sačuvamo vodeći brigu o kvaliteti života naših mještana i domaćina. Sinergija svih sudionika u turizmu jedino je, ali veoma snažno jamstvo uspješnosti. Kako su već tada strategije HTZ, MINTS i TZSDŽ bile usmjerene na razvoj turističke ponude tijekom 365 dana, i mi smo u Podstrani nastojali osmisliti i izgraditi vlastitu ponudu koja bi zadovoljila te uvjete. Započeli smo s osmišljavanjem pješačko-planinarskih tematskih staza. Za sad su uređene četiri. To su staze Put prema izvoru, koja vodi od ušća Žrnovnice do kamenoloma, a zapravo do mjesta Žrnovnice, staza Put od Strožanca do Sv. Jure na Perunskom, staza Put do Gornje Podstrane preko Babine stine i staza Put do Gornje Podstrane iz Sv. Martina.

image
TZ Podstrana

Zatim smo osmislili biciklističke staze Podstrane. Jedna je u kategoriji obiteljskih i treking ruta, a dvije su MTB (brdsko-biciklistička staze): Sunčanom stranom Peruna i Starim selima. I treće su uređeno sportsko penjalište na južnoj stijeni Velikog Peruna sa 60-ak smjerova te vrlo popularna Via ferrata Perunika. Pješačenje, planinarenje, penjanje i vožnja bicikla ne znaju za godišnja doba. Tako smo se uskladili s ponudom 365 dana i to je pun pogodak.

image
TZ Podstrana

Što vam je u ovih deset godina bilo najteže?

Najteže mi je kad sva ponuda padne u vodu zbog komunalnih problema, prometnih gužvi i slično, dakle zbog nečega što je izvan naše kontrole, na što ne možemo utjecati, što nam svima kvari planove, a vi se morate s time nemoćno miriti...

Odakle dolazi najviše turista u Podstranu?

Nama su već tradicionalno najbrojniji gosti iz Poljske. Poljaci nam s gostima iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva čine četvrtinu od ukupnog broja gostiju, a ostatak su gosti iz Češke, Slovačke, Švedske, Norveške, SAD-a, Francuske i domaći turisti. Tu već godinama nema neke velike promjene. Navikli smo mi na njih, navikli su se i oni na nas.  Struktura gostiju razlikuje se i po smještaju. U hotelima većinom odsjedaju gosti iz Engleske, SAD-a i Skandinavije i to odmah nakon Uskrsnih blagdana i otvaranja prvih avionskih linija. Podstrana trenutačno raspolaže znatnim kvalitetnim smještajnim kapacitetom od preko 10 tisuća kreveta, više od 250 kuća za odmor i 1200 kreveta u hotelskom smještaju.

image
TZ Podstrana

Kako im se sviđa tu, što im je najdraže?

Pa more je većini na prvom mjestu. Bez obzira na sve, kupanje i more glavni su razlog dolaska većini naših gostiju. I s time su svi zadovoljni. Plaže u Podstrani redovito se održavaju, čiste su i pristupačne. Potom hrana jer kontinentalni gosti ne mogu se nauživati naše mediteranske kuhinje i lokanih specijaliteta. To je svakako na prvom mjestu. Drugo što bih izdvojila jesu naši objekti u domaćinstvu. Gosti odmah prepoznaju gostoprimstvo i kvalitetu smještaja. Treće je sigurnost naše Podstrane. Sigurnost je najvidljivija bila u prvoj godini pandemije 2020., kada je broj turista iz Poljske i Njemačke bio kao i rekordne 2019. godine. Podjednako važno, naša je ekološki orijentirana turistička ponuda. Čisto turističko odredište svakom je gostu privlačno. Ulažemo velike napore u to, što je svakome vidljivo. Kad se čovjek prošeta nekom od tematskih staza koje smo uredili u posljednje dvije godine pa malo zađe izvan glavne prometnice i obale, odmah vidi što znači uređenost, čistoća. Suradnja lokalne komunalne službe i osobne svijesti i odgovornosti mora polučiti dobre rezultate. Mi se još uvijek odgajamo u tome, ali je smjer u kojem kao zajednica idemo već vidljiv.

image

Zdravka Švenda

Duje Klarić/Cropix

Koliko noćenja očekujete ove godine?

Mogli bismo i premašiti rekordnu 2019. Tome se nadamo, ali svaka je godina izazovna i moramo biti oprezni. Nama je, međutim, bitnije ulaganje u kvalitetu našeg proizvoda koji nudimo jer kvalitetan proizvod opravdava svoju cijenu. Nastojimo podići kvalitetu na višu razinu i usmjeriti se prema cjelogodišnjem poslovanju. Želimo biti kvalitetna destinacija i sve radimo u suradnji s općinom Podstrana koja nas podržava u našim projektima. Ulaganje u turističku ponudu vrlo nam je bitno. Osim toga, želimo imati objekte koji će prepoznavati ponudu tijekom cijele godine i biti u skladu s cjelogodišnjom aktivnošću.

image
TZ Podstrana

Zašto ove godine nema panoramskog kotača na ušću rijeke Žrnovnice koji se lani pokazao izvrsnom atrakcijom?

Atrakcija je bio, to je istina. A to što ga ove godine nema ne držim nikakvim propustom. Kad ga opet budemo osigurali opet će biti atraktivan.

Jedan od velikih projekata jesu biciklistička staza i šetnica od lučice u Strožancu do samog srca Podstrane. Kada je predviđen završetak radova?

Šetnica od lučice do središta Podstrane dijelom je uređena, a završetak radova predviđen je do svibnja 2025. Osim toga, i dio od Mutograsa do naselja Grbavac, koji je također uređen, već je postao pravi hit među domaćim stanovništvom i njihovim gostima.

Kako kao majka trojice sinova balansirate između privatnog i poslovnog života?

Kad je sve dobro organizirano, kad je bračni partner pravi suprug i pravi otac, sve se stigne. I svi budemo zadovoljni. Uvijek gledam da obitelj ne bude zakinuta zbog mojih angažmana na poslu i vjerujem da sam to dosad uvijek uspijevala postići. Ja svoj posao volim, u to nema sumnje, ali mi je obitelj na prvom mjestu. Kad posložite prioritete i ne odstupate od tog reda, sve dođe na svoje mjesto. I ako je to siguran temelj odnosa, onda se lakše podnese i sve ono što se eventualno dogodi mimo reda. Moja je obitelj, bez daljnjega, meni potpora. O balansu i ne moram posebno razmišljati. On se zbiva sam po sebi jer sve počiva na povjerenju.

image

Zdravka Švenda

Duje Klarić/Cropix

Kako najradije provodite slobodno vrijeme?

Sa svojim suprugom i našim sinovima, ali i s obitelji u Gornjoj Podstrani, prije svega mislim na svoje roditelje, strica, strinu, brata i sestru kojima kad god mogu pomognem raditi u obiteljskoj konobi koju moja obitelj vodi. Kad sam s njima, tada iz prve ruke čujem komentare i iskustva naših gostiju. Ne mogu sakriti radost i to vam otvoreno kažem kad u razgovoru s njima, ali ne kao direktorica Turističke zajednice, nego kao netko tko osluškuje, čujem koliko im se sviđa u Podstrani i koliko su posebno impresionirani gostoprimstvom podstranskih domaćina i obitelji, podstranskom tradicijom, hranom, sigurnošću koja se osjeća u svakom pogledu. O prirodnoj ljepoti našeg kraja da i ne govorim!

Kako je bilo odrastati u Podstrani? Jeste li u nekom trenutku svog života imali planove o preseljenju negdje drugdje?

Lijepo je bilo odrastati ovdje. To što sam rodom iz Podstrane velika je prednost u mom poslu. Znam iznutra što mjestu i mještanima treba. A ja osobno ne moram vježbati ljubav prema njima. Sve je već tu.

image
TZ Podstrana

Je li i vaš suprug odrastao u Podstrani? Čime se on bavi i kolika vam je pomoć u svemu?

On nije iz Podstrane, nego iz Zagreba, ali je postao Podstranjanin. O tome koliko mi pomaže ne trebam ni govoriti. Apsolutna mi je potpora!

Jeste li oduvijek znali da će ovo biti vaš poslovni put? O kojem ste pozivu maštali kao djevojčica?

Sanjala sam da budem stjuardesa. Međutim, životni put, studiranje i rad u turističkoj agenciji odveli su me u turizam i nisam nimalo požalila jer mene rad s ljudima ispunjava.

image
TZ Podstrana

Kolika vam je prednost, a koliko vam odmaže to što ste žena na čelu jedne ovako važne institucije u malom mjestu u kojem se svi poznaju?

Pa, iskreno govoreći, nisam nikad primijetila da to ima neku ulogu. Mnogo je žena na vodećim položajima u turističkim zajednicama. I susjedne općine i gradovi imaju žene na čelu turističke zajednice. A i ja sama naslijedila sam ženu na čelu Turističke zajednice Podstrane, kolegicu Jelenu, također iz Podstrane, koja mi je zapravo i pokazala put.... Nama je to, zapravo, normalno i tradicionalno, zar ne? Pa tko će održavati red u kući, ako ne žena? (smijeh).

Zacijelo ima i mnogo smiješnih situacija. Koju anegdotu najradije prepričavate?

Kad sam došla na ovo radno mjesto, mnogo me mještana nije ni prepoznalo, valjda i zbog prezimena. Ali, kad bismo se susreli uživo, onda bi mi rekli kao, pa što nisi rekla da si ti ona mala Zdravkica, kako me ljudi zovu, ili mala od Argole?

image
TZ Podstrana

Jeste li stroga šefica?

Zahtjevna da. Stroga, mislim da ne. Ali to biste trebali pitati kolege.

Što vas može razljutiti, izbaciti iz takta?

Nepoštovanje kolega.

Stignete li se ljeti okupati?

Stignem. Ne pitajte me ni kad ni gdje, ali stignem. Zamislite, i ja imam godišnji odmor!

Kulturno ljeto Podstrane i u 2024. nastavlja s bogatim programom od lipnja do listopada

- Ove je godine posebno raznovrstan program. Imamo svoje redovite goste, odnosno izvođače. Oni su u Podstrani kao kod kuće i ta se ležernost uvijek osjeti u njihovim nastupima. A što je vrhunac Podstranskog kulturnog ljeta ove godine, teško je nepristrano reći - kaže Zdravka.

- Dolaze nam Bosutski bećari, Dražen Zečić nastupa 20. srpnja, a 21. srpnja imamo jedinstveni Perun Fool Moon na Vršini. Jasna Zlokić nastupa 26. srpnja, a Zorica Kondža 20. kolovoza.  Svi koncerti su besplatni. Kad kažem svi, onda doista mislim na sve! I na one u zatvorenim i ograđenim prostorima i na ove pod vedrim nebom. Besplatne su i sve ostale manifestacije, kazališne predstave... Mi smo jedina Općina koja ne prodaje koncerte i također smo jedina TZ koja sama organizira kulturno ljeto uz pomoć Općine.

U kolovozu je i svjetski festival folklora, a tu su i drugi koncerti, nastupi klapa, operne izvedbe. Posebno je poznat naš program za djecu i naše tradicionalne pjesničke manifestacije, koje su postale gotovo podstranski ljetno-kulturni brand: Ča pod Perun, Dobrojutro, more. Imamo i kazalište na otvorenom.

Zanimljiva je i utrka PAR (Parun adventure race), naš lokalni ‘izum‘ u aranžmanu PD Perun Podstrana koja uključuje utrkivanje parova u planinarenju, penjanju, brdskom biciklu i kajakarenju.

Perun Full Moon također je domaći proizvod: na Vršini iznad Gornje Podstrane, s mjesta odakle puca spektakularan pogled na Split i otoke nastupaju pjevači i klape. Sve je na otvorenome i na ‘divljem‘, nema pozornice, sjedi se na stijenama, na otvorenome, u svjetlu puna Mjeseca! - ističe direktorica TZ Podstrana.

Podstrana je aktivna i u vrijeme Adventa koji je svake godine sve više posjećeniji

- Temeljne su pripreme za novi Advent već obavljene, ali ćemo se tome posvetiti svim snagama tek kad završimo s Kulturnim ljetom. Na Advent smo posebno ponosni. To razbija predrasudu o tome da mi na moru živimo samo ljeti. Podstrana je živa stalno - govori Zdravka.

- Adventsko druženje i slavlje nemaju samo vjersku i religijsku dimenziju nego imaju i svoju društvenu, sportsku i odgojnu dimenziju. I ekološku, rekla bih. Ono što bih posebno istaknula jest suradnja Turističke zajednice s Općinom Podstrana i podstranskim kulturnim, sportskim i turističkim udrugama. Naša su iskustva odlična, ne samo kad je u pitanju Advent, već i Podstransko kulturno ljeto, sportsko-rekreativna događanja i sve zgode u kojima je potrebna kompetentna suradnja i međusobna potpora - jasno će Zdravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 17:52