StoryEditorOCM
ŽivotODGOJ DJECE

Bivša odlikašica apelira: Ne govorite djeci da ocjene nisu važne! Moji roditelji ni izbliza ovo ne bi mogli...

Piše MOZAIK SD
7. srpnja 2024. - 22:29

Nije škola sve, nije važno imaš li peticu ili trojku, važno je "znat se snać"...

Mnogi roditelji vode se sličnim lajtmotivom – no, je li doista tako?

Hoće li dijete koje učenje smatra drugorazrednom aktivnošću biti uspješno u životu? Čini se da nepravedno potcjenjujemo učenje, znanje, pa i sustav ocjenjivanja, a upravo na to osvrnula se korisnica društvene mreže X, čiji post poručuje sljedeće.

"Nemojte djeci govoriti da ocjene nisu bitne. Bitne su im za upis srednje škole, pa fakulteta, poslije za stipendije, za studentski dom, čak i nagrade. Ako se budu htjeli dalje školovati, onda su ocjene bitne i za taj upis, za preporuke za studiranje u inozemstvu, itd. Cijeli život će ih neko evaluirati na taj način" – kazuje majka, koja drži da će se poštivanjem kriterija ocjenjivanja i ulaganjem u znanje mlada osoba naučiti prilagoditi ocjenjivačkoj valorizaciji i ostvariti ciljeve kroz školovanje podložno ocjenjivanju.

- Niste vi ti koji im trebaju reći da neki cilj (ocjena) nije bitan. Bitan je – postoje posljedice tog neuspjeha. Možda će djetetu (mladoj osobi) faliti bod za željenu školu ili fakultet. Možda će mu sutra faliti ispit za uvjet. Možda nećete imati novca za samofinanciranje školovanja, nadogradnje u tom smislu.

Ja sam završila sve u roku sa dobrim ocjenama, dobijala sam stipendije, nagrade i putovanja koja mi moji roditelji ne bi mogli priuštiti" – podsjeća negdašnja odlikašica.

Kad dobri učenici/studenti sutra počnu raditi, većinu vremena će raditi dosadne i ružne dijelove posla. Ako ne nauče u školi istrpjeti nešto što ih ne ispunjava, na poslu ih tek čeka veliko iznenađenje. A posao traje do penzije, ne prođe za par godina – kazuje, uzevši u obzir i ovo:

- Naravno da će se zaposliti i gluplji i oni sa lošim ocjenama, ali to ne znači da ne treba raditi na tome da sebi stvore bolju osnovu za bolje i veće izbore u životu. Ne treba da ih pritiskate da imaju sve petice, ne treba da uče zbog vas, ali ne treba ni da ih obeshrabrite – smatra danas majka djeteta koje poučava da jest važno – učiti i imati dobre ocjene.

Sretna sam što će se moje dijete školovati u sistemu u kojem je skoro nemoguće imati sve petice i u kome neće imati taj pritisak. Ali i ovde postoje druge vrste pritisaka koje imaju posljedice na životni put. Ja dijete svakako neću učiti da su ocjene nebitne. Ako jesu, neka shvati samo.

I naravno da je najbitnije da dijete postane dobar čovjek, ne znam zašto te dve stvari polarizirate kao da je nemoguće biti dobar đak i dobar čovjek istodobno – razložno poručuje majka na društvenoj mreži X.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 00:18