StoryEditorOCM
ŽivotZNANSTVENICA ČIJI JE DOKTORSKI RAD RAZOTKRIO SPOLNI ŽIVOT BAKTERIJA

Ana Babić: U Hrvatsku bih se rado vratila

Piše PSD.
15. ožujka 2008. - 21:26

Mlada Trogiranka Ana Babić svojim je doktorskim radom, na kojem je radila zajedno s timom predvođenim uglednim akademikom Miroslavom Radmanom, uspjela postići ono što nijednom njezinom kolegi nije pošlo za rukom - prvi put u realnom vremenu pratili izmjenu DNK kod bakterija, točnije prisustvovati seksualnom činu tih mikroorganizama.

- Na doktoratu sam radila pet godina, a temu smo izabrali zajedno sa dr. Radmanom. Revolucionarno je to što prvi put, u stvarnom vremenu, vidimo prijenos DNK s jedne bakterije na drugu, a osim toga možemo pratiti što se s tom DNK događa u potomstvu bakterije koja ju je primila. Mehanizam prijenosa DNA, konjugacija, jedan je od glavnih mehanizama pomoću kojeg bakterije razmjenjuju gene otpornosti na antibiotike kao i gene odgovorne za patogenost - kazala nam je Ana Babić.

Svi, tvrdi Ana, u početku doktorata očekuju super rezultate i misle kako će sve biti lako. Onda se negdje po sredini čini da nema kraja ni rezultata jer sve napreduje sporije od očekivanog.

 Na kraju se sve završilo više nego dobro - rad u prestižnom časopisu “Science” na početku karijere je od neprocjenjive važnosti.

 Kći bivšeg rektora Splitskog sveučilišta dr. Ive Babića diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, magistrirala u Parizu na Sveučilištu “Paris Descartes”, a doktorirala na Sveučilistu “Paris 6 - Pierre et Marie Curie”.

Na pitanje koji su joj planovi za budućnost, uspješna znanstvenica odgovara:

 - Na jesen idem u SAD na daljnje usavršavanje i još biram laboratorije. Nakon toga ne znam, ne volim previše razmišljati unaprijed i raditi prevelike planove. Sada uživam u ovoj fazi karijere, za kasnije ćemo vidjeti.

S obzirom na senzacionalnost otkrića Anu smo upitali je li dobila poziv od nekog iz Vlade ili pak ministarstva da dođe u Hrvatsku.

- Miro me zvao da dođem u MedILS. U Hrvatsku bih se u svakom slučaju rado vratila - zaključuje znanstvenica pred kojom je očito blistava karijera.

SANDRA LAPENDA

‘Skakanje’ po DNA

Trenutačno proučavam mehanizme koji dovode do izmjene gena među bakterijama. Elementi o kojima se radi zovu se integroni i imaju sposobnost “skakanja” po DNA, noseći sa sobom komadiće bakterijskoga genoma - veli članica Radmanova tima koja je na postdoktorskom stažu na Pasteurovu institutu gdje radi na proučavanju plastičnosti bakterijskoga genoma.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 21:37