StoryEditor
ŽivotŠokantna objava

Amputirali joj i drugu nogu: manekenka, koja se korištenjem tampona zarazila opasnom bakterijom, javila se nakon operacije

17. siječnja 2018. - 12:43
profimedia-0351962259

"Moj će se život uskoro promijeniti. Spremna sam za novo poglavlje", prije nekoliko dana najavila je Lauren Wasser, supermodel koja je oboljela od sindroma toksičnog šoka prije nekoliko godina nakon što se korištenjem tampona zarazila opasnom bakterijom.

Budući da se infekcija jako brzo širila i počeli su joj otkazivati organi, liječnici su joj morali amputirati nogu da bi preživjela. No, liječnici su joj tada - 2012. godine, savjetovali da pristane i na amputaciju druge noge koju je već zahvatila gangrena, no Wasser je odlučila pričekati s tom odlukom nadajući se da će noga ipak biti spašena. Na žalost, infekcija je napredovala i amputacija je bila neizbježna.

Prije nekoliko dana ljepotica je objavila fotografiju nakon operacije - njezina je noga amputirana u području gležnja. Ispod slike zahvalila se kolegici: "Hvala što si mi pokazala da život može biti bolji i da postoji još mnogo razloga za život. Volim te."

Podsjetimo, Lauren je napala rijetka toksična bakterija, koja, ako se odmah ne započne s liječenjem, može biti kobna za žrtvu.

Da tamponi zaista mogu ozbiljno ugroziti zdravlje svjedoče podaci iz Velike Britanije koji govore da svake godine raste broj žena koje traže pomoć u bolnici zbog toksičnog šoka. Dr. Petar Clivert iz Britanske udruge za zaštitu žena objasnio je da toksični šok nastaje kada se bakterije zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus), koja se i inače nalazi u tijelu pretjerano razmnoži, a njegove se izlučevine šire krvlju do svih vitalnih organa.

Riječ je o rijetkoj, ali vrlo opasnoj pojavi, pojasnio je doktor otkrivši da polovica slučajeva toksičnog šoka nije povezana isključivo sa ginekološkim infekcijama do kojih obično dolazi zbog nepravilne uporabe tampona”, objasnio je Clivert.

 

Dobre bakterije na pogrešnom mjestu

Sindrom toksičnog šoka najčešći je kod mladih žena koje koriste tampone sa velikom sposobnošću upijanja tijekom menstrualnog ciklusa.

"Šok uzrokuju otrovi koje stvara spomenuta bakterija. Ona je uvijek prisutna u organizmu, no u normalnim okolnostima ne uzrokuje nikakve probleme ", kaže Clivert.

Zbog topline, vlage i nedostatka kisika, mikroorganizmi se u tamponu u vagini pretjerano namnože. „Upravo tamponi koji imaju visoku sposobnost upijanja i stoga ne zahtijevaju tako često mijenjanje, najopasniji su za nastanak toksičnog šoka”, upozorava ginekolog. Predugo su, naime, u vagini i stvaraju idealne uvjete za pretjerano razmnožavanje zlatnog stafilokoka.

Prvi simptom je glavobolja

Stoga je vrlo važno da se tamponi redovito mijenjaju bez obzira na apsorpciju, i to najmanje svako tri sata. Ako dođe do toksičnog šoka, treba ga brzo prepoznati.

On se razvija vrlo brzo, a prvi i najvažniji simptom je jaka glavobolja, bol u grlu i mišićima, visoka temperatura, povraćanje i proljev, zatim slijedi osip na koži i nagli pad krvnog tlaka, dezorjentiranost i otkazivanje bubrega.

Žena koja prepozna ove znakove mora odmah ukloniti tampon i, ukoliko se simptomi ne ublaže, hitno se javiti liječniku. Liječenje se provodi uz pomoć antibiotika, a svim ženama koje dožive toksični šok se zabranjuje korištenje tampona.

item - id = 526817
related id = 0 -> 1081323
related id = 1 -> 1050688
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 19:24