stdClass Object ( [id] => 1138979 [title] => Ako niste u mogućnosti svojim, biste li dijete dojili mlijekom druge žene? Ovo je intrigantna priča, evo zašto su bile u prošlosti crvenokose dojilje nepoželjne [alias] => ako-niste-u-mogucnosti-svojim-biste-li-dijete-dojili-mlijekom-druge-zene-ovo-je-intrigantna-prica-evo-zasto-su-bile-u-proslosti-crvenokose-dojilje-nepozeljne [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da je majčino mlijeko najbolja i najsigurnija hrana za dijete, savršeno izbalansiranih sastojaka, zna se oduvijek. O koristi dojenja za majku i dojenče pisali su i stari grčki filozofi.

U današnje se vrijeme uvelike provode kampanje koje promiču dojenje upravo stoga što su se u prethodnim desetljećima majke odviše oslanjale na bočice i adaptirana mlijeka koja su također pratile nametljive reklame.

Međutim, uvijek je bilo žena koje ne mogu, ne smiju ili ne žele dojiti; takve odluke ovisile su i o zdravlju majke, ali i o društvenim trendovima. I dojenje je podložno modi.

Nekada su obitelji - koje su to mogle platiti - čim bi u kući zakmečalo novorođenče, uzimale dojilju. Ova praksa bila je poznata još u drevnoj Mezopozamiji i Egiptu i protegla se sve do prvih desetljeća 20. stoljeća, gotovo u svim kulturama.

I u današnje doba koristi se tuđe žensko mlijeko za prehranu osobito nedonoščadi kojima uvelike koristi. Siguran način je korištenje humanog mlijeka iz bolničke "banke" u koju mlijeko doniraju žene kojima ga pretječe.

'Internetsko' mlijeko

Ideja je začeta u Beču prije čitavog stoljeća. Danas u desecima europskih bolnica postoje takve banke (i u Zagrebu od 1919. godine), ali, kao što se svašta prodaje preko interneta, prodaje se i žensko mlijeko.

Katkad se i daruje. Ovaj način je ipak nesiguran premda su ga iz najboljih namjera pokrenule majke koje su uočile kolika je šteta izlijevati višak dragocjene tekućine u umivaonik. Ali kod "internetskog" mlijeka nisu obavljeni potrebni testovi, a može se i pokvariti u transportu.

A opet, kupuje se. Neke žene izdašnih prsiju znaju dnevno zaraditi od 30 do stotinu dolara. Kupuju i odrasli ljudi, vjerujući da će ih pomladiti i koristiti im zdravlju.

Otkako se pojavio COVID, potražnja je i veća. Premda se virus mlijekom ne prenosi i liječnici dojenje preporučuju, u bolnicama su mjere oštrije, neke zemlje su u početku pandemije odvajale rodilje od beba, a neke žene zbog teških simptoma nisu ni mogle otpočeti dojiti.

Uz to, prodaja ženskog mlijeka u velikom broju zemalja nije zakonski regulirana, prema tome, nije ni zabranjena. Potpuno je stoga razumljivo da ima i prijevara, obično kravlje mlijeko iz tetrapaka prodaje se pod žensko.

U prošlosti, na temelju iskustva, znalo se da je dojenje zdravo, a ipak se nerijetko izbjegavalo, i to u pravilu kod viših društvenih klasa. Dojilja u kući potvrđivala je taj status. Nekim je ženama bilo naporno, pa i odbojno, bojale su se da će grudi izgubiti lijep oblik (a implantata još nigdje na vidiku), a katkad je trebalo što prije ponovno roditi.

Dok žena doji, mogućnost začeća je manja, a u plemićkim i vladarskim obiteljima bilo je nužno osigurati nasljednika, sina.

Još bolje dvojicu ili trojicu. Smrtnost srednjovjekovne djece bila je velika, znalo bi se zaredati nekoliko kćeri i nije se smjela gubiti godina ili dvije na dojenje u fertilnoj dobi. Čak su i mnoge srednjovjekovne kraljice rađale po deset, dvanaest ili petnaest puta, a velik broj djece nije preživljavao premda govorimo o klasi koja je živjela u najpogodnijim uvjetima.

Dijete bi se dalo dojilji - i natrag u kraljevsk krevet.

Eto što ti je znanost

O kakvoći tuđeg mlijeka nije se puno znalo, i slabo obrazovani liječnici koješta su nagađali. Znalo se da je dobro ako su žene rodile po prilici u isto vrijeme jer se sastav mlijeka mijenja, ali davali su se i bizarni savjeti - trebalo je pronaći dojilju tjelesno sličnu majci i, po mogućnosti, pametnu, jer se držalo da se mlijekom mogu prenijeti i neka psihička svojstva. Crvenokose dojilje imale su najgore preporuke jer se mislilo da im je narav najgora.

---

image
Dojilje, ako nisu imale svoju familiju, znale bi ostati godinama kod svojih poslodavaca
 
Shutterstock
---


Dojilje su u određenom smislu prodavale svoje tijelo, ali taj je posao uvijek bio obavijen nekom plemenitom aurom. U mnogim kulturama štovala se ta žena gotovo kao i majka.

Ona je mogla biti udana i svoje bi novorođenče povjerila obitelji, da ga othrani kozjim ili kravljim mlijekom. Katkad ga je mogla i dojiti uz bebu svojih poslodavaca.

Zapošljavale su se i žene čije je dijete nedavno umrlo, ili one koje su rodile izvan braka, "nezakonito". Po nekoj neobičnoj logici, posao dojilje vraćao joj je čast, a poslodavci bi je znali kasnije opremiti za udaju ili joj kupiti kuću.

Ovo zanimanje bilo je rašireno stoljećima i u Hrvatskoj: dojilje, ako nisu imale svoju familiju, znale bi ostati godinama kod svojih poslodavaca, a oni ih često spominju i u oporukama. Plaće su bile dobre, a dojilja je u kućnoj hijerarhiji bila iznad ostale posluge. Nju se držalo pridruženim članom obitelji, darivalo i zdravo hranilo, a obavljala je samo lakše posliće poput pranja pelena.

Prva joj je briga bila skrbiti o svome tijelu. Na selu i u manjim sredinama nije bilo takvih ceremonija - često bi koja žena iz kuće ili susjeda podojila bebu čijoj su majci prsi presahnule. Djeca koju je hranila ista žena zvala su se "braća po mlijeku" i taj se savez jako cijenio. Ako su bili različitog spola i nisu bili rođaci, mogli su se jednom ako požele i vjenčati - ali, samo ako nisu bili dojeni u isto vrijeme.

Dojilja je katkad za stalno ostajala u kući, postavši tako djetetova odgojiteljica, družbenica i osoba od povjerenja.

Dojilja u 'Romeu i Juliji'

U Shakespeareovoj tragediji "Romeo i Julija" Julijina dojilja čuva stražu dok se Romeo vere na balkon, prenosi poruke, dogovara s fratrom tajno vjenčanje. Majka o tome nema pojma.

I o ljekovitosti ženskog mlijeka koje navodno pomlađuje starce govorilo se od davnih vremena, navodno je biblijskog kralja Davida podiglo na noge.

Taj motiv opisuje Milan Begović u noveli "Dva bijela hljeba", objavljenoj 1934. godine. Radnja se zbiva u Splitu. Imućna obitelj dovodi mladu dojilju iz vrličkog kraja u svoju vilu. Mlada majka je tuberkulozna i skoro otputuje na liječenje. Dojilja po imenu Jeca s vremenom zavoli bebu o kojoj se brine, a lice njezina sinčića koji je ostao na selu pomalo blijedi. Plaća joj je izvrsna - taj trošak podmiruju djed i baka. Tek je nešto manja od plaće mladog oca koji je "svršio univerzu" i sudac je.

Paze je i darivaju, ona se postupno veoma razmazi i postaje pasivna, ali je "muzu" na sve načine, i njezina familija na selu kojoj šalje zaradu i ova splitska. Osim djeteta, Jeca počinje dojiti i djeda koji za to posebno plaća, a želi se pomladiti. Usamljeni sudac uvuče joj se u krevet. Na svaku njezinu željicu se u kući pazi - jedino joj ne kažu da je njezino dijete odavno umrlo.

U međuratno vrijeme, u koje Begović smješta radnju svoje novele, već se prorijedilo angažiranje dojilja, osim u slučajevima kada je majka bila bolesna, a dijete slabo i nedonošeno.

Može i kravlje mlijeko

O potrebi da majka sama hrani čedo, progovorilo se mnogo ranije. Poznati zagrebački liječnik Radovan pl. Marković objavljuje 1903. godine priručnik "Dječja njega: upute mladoj majci".

Veliki je protivnik angažiranja dojilja - osim u prijekoj potrebi. Drži da je uzimanje dojilje iz hira ili komoda nečovječno jer će njezino dijete vjerojatno stradati zbog nebrige. Stoga, kaže, ako je baš potreba, plemenit će se čovjek pobrinuti i za dojiljino dijete, a neće se okoristiti propadanjem drugog ljudskog bića.

---

image
Plaće su bile dobre, a dojilja je u kućnoj hijerarhiji bila iznad ostale posluge
---


Doktor Marković spominje i mogućnost prehrane razrijeđenim kravljim mlijekom, a iz njegove knjige doznajemo i o proizvodnji prvih "umjetnih ženskih mlijeka".

On ih preporučuje samo za kraću upotrebu, na putovanjima i u sličnim zgodama, a proizvodile su ih poznate tvornice koje i danas postoje, kao što je "Nestle".

Formule su se usavršavale, pojavilo se na stotine adaptiranih mlijeka za svaku dojenačku dob, ali kvaliteta majčina nije dosegnuta. Neka istraživanja kažu da velike količine ženskog mlijeka preko interneta kupuju baš tvornice, ne bi li načinile što sličniji proizvod.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAŽILI SU PAMETNE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TRAŽILI SU PAMETNE 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-15 08:55:09 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-29 19:00:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-29 18:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 536 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/15\/17279192.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/653565.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/653563.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Shutterstock",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Danas u desecima europskih bolnica postoje banke (i u Zagrebu od 1919. godine), ali, kao \u0161to se sva\u0161ta prodaje preko interneta, prodaje se i \u017eensko mlijeko","Dojilje, ako nisu imale svoju familiju, znale bi ostati godinama kod svojih poslodavaca
\n\u00a0","Pla\u0107e su bile dobre, a dojilja je u ku\u0107noj hijerarhiji bila iznad ostale posluge"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1482","hd_17279192_1920.jpg":"1920x1080","k_17279192_1280.jpg":"1280x1280","k_17279192_1024.jpg":"1024x1024","k_17279192_640.jpg":"640x640","k_17279192_480.jpg":"480x480","k_17279192_340.jpg":"340x340","k_17279192_220.jpg":"220x220","o_17279192_1280.jpg":"1280x988","o_17279192_1024.jpg":"1024x790","o_17279192_640.jpg":"640x494","o_17279192_480.jpg":"480x370","o_17279192_340.jpg":"340x262","o_17279192_220.jpg":"220x169","h_17279192_1280.jpg":"1280x854","h_17279192_1024.jpg":"1024x683","h_17279192_640.jpg":"640x427","h_17279192_480.jpg":"480x320","h_17279192_340.jpg":"340x227","h_17279192_220.jpg":"220x147","pp_17279192_1280.jpg":"1006x1280","pp_17279192_1024.jpg":"805x1024","pp_17279192_640.jpg":"503x640","pp_17279192_480.jpg":"377x480","pp_17279192_340.jpg":"267x340","pp_17279192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1893","hd_653565_1920.jpg":"1920x1080","k_653565_1280.jpg":"1280x1280","k_653565_1024.jpg":"1024x1024","k_653565_640.jpg":"640x640","k_653565_480.jpg":"480x480","k_653565_340.jpg":"340x340","k_653565_220.jpg":"220x220","o_653565_1280.jpg":"1280x1262","o_653565_1024.jpg":"1024x1009","o_653565_640.jpg":"640x631","o_653565_480.jpg":"480x473","o_653565_340.jpg":"340x335","o_653565_220.jpg":"220x216","h_653565_1280.jpg":"1280x854","h_653565_1024.jpg":"1024x683","h_653565_640.jpg":"640x427","h_653565_480.jpg":"480x320","h_653565_340.jpg":"340x227","h_653565_220.jpg":"220x147","pp_653565_1280.jpg":"1006x1280","pp_653565_1024.jpg":"805x1024","pp_653565_640.jpg":"503x640","pp_653565_480.jpg":"377x480","pp_653565_340.jpg":"267x340","pp_653565_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_653563_1920.jpg":"1920x1080","k_653563_1280.jpg":"1280x1280","k_653563_1024.jpg":"1024x1024","k_653563_640.jpg":"640x640","k_653563_480.jpg":"480x480","k_653563_340.jpg":"340x340","k_653563_220.jpg":"220x220","o_653563_1280.jpg":"1280x960","o_653563_1024.jpg":"1024x768","o_653563_640.jpg":"640x480","o_653563_480.jpg":"480x360","o_653563_340.jpg":"340x255","o_653563_220.jpg":"220x165","h_653563_1280.jpg":"1280x854","h_653563_1024.jpg":"1024x683","h_653563_640.jpg":"640x427","h_653563_480.jpg":"480x320","h_653563_340.jpg":"340x227","h_653563_220.jpg":"220x147","pp_653563_1280.jpg":"1006x1280","pp_653563_1024.jpg":"805x1024","pp_653563_640.jpg":"503x640","pp_653563_480.jpg":"377x480","pp_653563_340.jpg":"267x340","pp_653563_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14800596 Threads: 2 Questions: 3131940908 Slow queries: 6972429 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234605765 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/ako-niste-u-mogucnosti-svojim-biste-li-dijete-dojili-mlijekom-druge-zene-ovo-je-intrigantna-prica-evo-zasto-su-bile-u-proslosti-crvenokose-dojilje-nepozeljne-1138979 [printLink] => /mozaik/zivot/ako-niste-u-mogucnosti-svojim-biste-li-dijete-dojili-mlijekom-druge-zene-ovo-je-intrigantna-prica-evo-zasto-su-bile-u-proslosti-crvenokose-dojilje-nepozeljne-1138979?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603577 [name] => dojilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-12 23:07:34 [main_article_id] => 0 [alias] => dojilje [link] => /tag/dojilje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 315728 [name] => dojenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dojenje [link] => /tag/dojenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 416753 [name] => banka humanog mlijeka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banka-humanog-mlijeka [link] => /tag/banka-humanog-mlijeka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAŽILI SU PAMETNE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako niste u mogućnosti svojim, biste li dijete dojili mlijekom druge žene? Ovo je intrigantna priča, evo zašto su bile u prošlosti crvenokose dojilje nepoželjne [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/17279192.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Danas u desecima europskih bolnica postoje banke (i u Zagrebu od 1919. godine), ali, kao što se svašta prodaje preko interneta, prodaje se i žensko mlijeko [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/17279192.jpg [title] => Danas u desecima europskih bolnica postoje banke (i u Zagrebu od 1919. godine), ali, kao što se svašta prodaje preko interneta, prodaje se i žensko mlijeko ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/653565.jpg [title] => Dojilje, ako nisu imale svoju familiju, znale bi ostati godinama kod svojih poslodavaca
 
Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/653563.jpg [title] => Plaće su bile dobre, a dojilja je u kućnoj hijerarhiji bila iznad ostale posluge ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Da je majčino mlijeko najbolja i najsigurnija hrana za dijete, savršeno izbalansiranih sastojaka, zna se oduvijek. O koristi dojenja za majku i dojenče pisali su i stari grčki filozofi.

U današnje se vrijeme uvelike provode kampanje koje promiču dojenje upravo stoga što su se u prethodnim desetljećima majke odviše oslanjale na bočice i adaptirana mlijeka koja su također pratile nametljive reklame.

Međutim, uvijek je bilo žena koje ne mogu, ne smiju ili ne žele dojiti; takve odluke ovisile su i o zdravlju majke, ali i o društvenim trendovima. I dojenje je podložno modi.

Nekada su obitelji - koje su to mogle platiti - čim bi u kući zakmečalo novorođenče, uzimale dojilju. Ova praksa bila je poznata još u drevnoj Mezopozamiji i Egiptu i protegla se sve do prvih desetljeća 20. stoljeća, gotovo u svim kulturama.

I u današnje doba koristi se tuđe žensko mlijeko za prehranu osobito nedonoščadi kojima uvelike koristi. Siguran način je korištenje humanog mlijeka iz bolničke "banke" u koju mlijeko doniraju žene kojima ga pretječe.

'Internetsko' mlijeko

Ideja je začeta u Beču prije čitavog stoljeća. Danas u desecima europskih bolnica postoje takve banke (i u Zagrebu od 1919. godine), ali, kao što se svašta prodaje preko interneta, prodaje se i žensko mlijeko.

Katkad se i daruje. Ovaj način je ipak nesiguran premda su ga iz najboljih namjera pokrenule majke koje su uočile kolika je šteta izlijevati višak dragocjene tekućine u umivaonik. Ali kod "internetskog" mlijeka nisu obavljeni potrebni testovi, a može se i pokvariti u transportu.

A opet, kupuje se. Neke žene izdašnih prsiju znaju dnevno zaraditi od 30 do stotinu dolara. Kupuju i odrasli ljudi, vjerujući da će ih pomladiti i koristiti im zdravlju.

Otkako se pojavio COVID, potražnja je i veća. Premda se virus mlijekom ne prenosi i liječnici dojenje preporučuju, u bolnicama su mjere oštrije, neke zemlje su u početku pandemije odvajale rodilje od beba, a neke žene zbog teških simptoma nisu ni mogle otpočeti dojiti.

Uz to, prodaja ženskog mlijeka u velikom broju zemalja nije zakonski regulirana, prema tome, nije ni zabranjena. Potpuno je stoga razumljivo da ima i prijevara, obično kravlje mlijeko iz tetrapaka prodaje se pod žensko.

U prošlosti, na temelju iskustva, znalo se da je dojenje zdravo, a ipak se nerijetko izbjegavalo, i to u pravilu kod viših društvenih klasa. Dojilja u kući potvrđivala je taj status. Nekim je ženama bilo naporno, pa i odbojno, bojale su se da će grudi izgubiti lijep oblik (a implantata još nigdje na vidiku), a katkad je trebalo što prije ponovno roditi.

Dok žena doji, mogućnost začeća je manja, a u plemićkim i vladarskim obiteljima bilo je nužno osigurati nasljednika, sina.

Još bolje dvojicu ili trojicu. Smrtnost srednjovjekovne djece bila je velika, znalo bi se zaredati nekoliko kćeri i nije se smjela gubiti godina ili dvije na dojenje u fertilnoj dobi. Čak su i mnoge srednjovjekovne kraljice rađale po deset, dvanaest ili petnaest puta, a velik broj djece nije preživljavao premda govorimo o klasi koja je živjela u najpogodnijim uvjetima.

Dijete bi se dalo dojilji - i natrag u kraljevsk krevet.

Eto što ti je znanost

O kakvoći tuđeg mlijeka nije se puno znalo, i slabo obrazovani liječnici koješta su nagađali. Znalo se da je dobro ako su žene rodile po prilici u isto vrijeme jer se sastav mlijeka mijenja, ali davali su se i bizarni savjeti - trebalo je pronaći dojilju tjelesno sličnu majci i, po mogućnosti, pametnu, jer se držalo da se mlijekom mogu prenijeti i neka psihička svojstva. Crvenokose dojilje imale su najgore preporuke jer se mislilo da im je narav najgora.

---

image
Dojilje, ako nisu imale svoju familiju, znale bi ostati godinama kod svojih poslodavaca
 
Shutterstock
---


Dojilje su u određenom smislu prodavale svoje tijelo, ali taj je posao uvijek bio obavijen nekom plemenitom aurom. U mnogim kulturama štovala se ta žena gotovo kao i majka.

Ona je mogla biti udana i svoje bi novorođenče povjerila obitelji, da ga othrani kozjim ili kravljim mlijekom. Katkad ga je mogla i dojiti uz bebu svojih poslodavaca.

Zapošljavale su se i žene čije je dijete nedavno umrlo, ili one koje su rodile izvan braka, "nezakonito". Po nekoj neobičnoj logici, posao dojilje vraćao joj je čast, a poslodavci bi je znali kasnije opremiti za udaju ili joj kupiti kuću.

Ovo zanimanje bilo je rašireno stoljećima i u Hrvatskoj: dojilje, ako nisu imale svoju familiju, znale bi ostati godinama kod svojih poslodavaca, a oni ih često spominju i u oporukama. Plaće su bile dobre, a dojilja je u kućnoj hijerarhiji bila iznad ostale posluge. Nju se držalo pridruženim članom obitelji, darivalo i zdravo hranilo, a obavljala je samo lakše posliće poput pranja pelena.

Prva joj je briga bila skrbiti o svome tijelu. Na selu i u manjim sredinama nije bilo takvih ceremonija - često bi koja žena iz kuće ili susjeda podojila bebu čijoj su majci prsi presahnule. Djeca koju je hranila ista žena zvala su se "braća po mlijeku" i taj se savez jako cijenio. Ako su bili različitog spola i nisu bili rođaci, mogli su se jednom ako požele i vjenčati - ali, samo ako nisu bili dojeni u isto vrijeme.

Dojilja je katkad za stalno ostajala u kući, postavši tako djetetova odgojiteljica, družbenica i osoba od povjerenja.

Dojilja u 'Romeu i Juliji'

U Shakespeareovoj tragediji "Romeo i Julija" Julijina dojilja čuva stražu dok se Romeo vere na balkon, prenosi poruke, dogovara s fratrom tajno vjenčanje. Majka o tome nema pojma.

I o ljekovitosti ženskog mlijeka koje navodno pomlađuje starce govorilo se od davnih vremena, navodno je biblijskog kralja Davida podiglo na noge.

Taj motiv opisuje Milan Begović u noveli "Dva bijela hljeba", objavljenoj 1934. godine. Radnja se zbiva u Splitu. Imućna obitelj dovodi mladu dojilju iz vrličkog kraja u svoju vilu. Mlada majka je tuberkulozna i skoro otputuje na liječenje. Dojilja po imenu Jeca s vremenom zavoli bebu o kojoj se brine, a lice njezina sinčića koji je ostao na selu pomalo blijedi. Plaća joj je izvrsna - taj trošak podmiruju djed i baka. Tek je nešto manja od plaće mladog oca koji je "svršio univerzu" i sudac je.

Paze je i darivaju, ona se postupno veoma razmazi i postaje pasivna, ali je "muzu" na sve načine, i njezina familija na selu kojoj šalje zaradu i ova splitska. Osim djeteta, Jeca počinje dojiti i djeda koji za to posebno plaća, a želi se pomladiti. Usamljeni sudac uvuče joj se u krevet. Na svaku njezinu željicu se u kući pazi - jedino joj ne kažu da je njezino dijete odavno umrlo.

U međuratno vrijeme, u koje Begović smješta radnju svoje novele, već se prorijedilo angažiranje dojilja, osim u slučajevima kada je majka bila bolesna, a dijete slabo i nedonošeno.

Može i kravlje mlijeko

O potrebi da majka sama hrani čedo, progovorilo se mnogo ranije. Poznati zagrebački liječnik Radovan pl. Marković objavljuje 1903. godine priručnik "Dječja njega: upute mladoj majci".

Veliki je protivnik angažiranja dojilja - osim u prijekoj potrebi. Drži da je uzimanje dojilje iz hira ili komoda nečovječno jer će njezino dijete vjerojatno stradati zbog nebrige. Stoga, kaže, ako je baš potreba, plemenit će se čovjek pobrinuti i za dojiljino dijete, a neće se okoristiti propadanjem drugog ljudskog bića.

---

image
Plaće su bile dobre, a dojilja je u kućnoj hijerarhiji bila iznad ostale posluge
---


Doktor Marković spominje i mogućnost prehrane razrijeđenim kravljim mlijekom, a iz njegove knjige doznajemo i o proizvodnji prvih "umjetnih ženskih mlijeka".

On ih preporučuje samo za kraću upotrebu, na putovanjima i u sličnim zgodama, a proizvodile su ih poznate tvornice koje i danas postoje, kao što je "Nestle".

Formule su se usavršavale, pojavilo se na stotine adaptiranih mlijeka za svaku dojenačku dob, ali kvaliteta majčina nije dosegnuta. Neka istraživanja kažu da velike količine ženskog mlijeka preko interneta kupuju baš tvornice, ne bi li načinile što sličniji proizvod.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock

Danas u desecima europskih bolnica postoje banke (i u Zagrebu od 1919. godine), ali, kao što se svašta prodaje preko interneta, prodaje se i žensko mlijeko
Shutterstock
Dojilje, ako nisu imale svoju familiju, znale bi ostati godinama kod svojih poslodavaca
 

Plaće su bile dobre, a dojilja je u kućnoj hijerarhiji bila iznad ostale posluge
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ako-niste-u-mogucnosti-svojim-biste-li-dijete-dojili-mlijekom-druge-zene-ovo-je-intrigantna-prica-evo-zasto-su-bile-u-proslosti-crvenokose-dojilje-nepozeljne-1138979 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=73d70856fff3eb9ab69b88ed56c4c3efc0070250 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+niste+u+mogu%C4%87nosti+svojim%2C+biste+li+dijete+dojili+mlijekom+druge+%C5%BEene%3F+Ovo+je+intrigantna+pri%C4%8Da%2C+evo+za%C5%A1to+su+bile+u+pro%C5%A1losti+crvenokose+dojilje+nepo%C5%BEeljne&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fako-niste-u-mogucnosti-svojim-biste-li-dijete-dojili-mlijekom-druge-zene-ovo-je-intrigantna-prica-evo-zasto-su-bile-u-proslosti-crvenokose-dojilje-nepozeljne-1138979 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fako-niste-u-mogucnosti-svojim-biste-li-dijete-dojili-mlijekom-druge-zene-ovo-je-intrigantna-prica-evo-zasto-su-bile-u-proslosti-crvenokose-dojilje-nepozeljne-1138979 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAŽILI SU PAMETNE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotTRAŽILI SU PAMETNE

Ako niste u mogućnosti svojim, biste li dijete dojili mlijekom druge žene? Ovo je intrigantna priča, evo zašto su bile u prošlosti crvenokose dojilje nepoželjne

29. listopada 2021. - 20:42
Danas u desecima europskih bolnica postoje banke (i u Zagrebu od 1919. godine), ali, kao što se svašta prodaje preko interneta, prodaje se i žensko mlijeko

Da je majčino mlijeko najbolja i najsigurnija hrana za dijete, savršeno izbalansiranih sastojaka, zna se oduvijek. O koristi dojenja za majku i dojenče pisali su i stari grčki filozofi.

U današnje se vrijeme uvelike provode kampanje koje promiču dojenje upravo stoga što su se u prethodnim desetljećima majke odviše oslanjale na bočice i adaptirana mlijeka koja su također pratile nametljive reklame.

Međutim, uvijek je bilo žena koje ne mogu, ne smiju ili ne žele dojiti; takve odluke ovisile su i o zdravlju majke, ali i o društvenim trendovima. I dojenje je podložno modi.

Nekada su obitelji - koje su to mogle platiti - čim bi u kući zakmečalo novorođenče, uzimale dojilju. Ova praksa bila je poznata još u drevnoj Mezopozamiji i Egiptu i protegla se sve do prvih desetljeća 20. s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:27