StoryEditorOCM
ZdravljePRIRODAN DODATAK

Zovu ga ‘Ozempic za siromašne‘: Svi su poludjeli za ovim dodatkom prehrani, sprječava zatvor, pomaže u mršavljenju...

Piše MOZAIK SD
18. kolovoza 2024. - 16:16

Iako je namijenjen liječenju dijabetesa, lijek Ozempic stekao je reputaciju kao sredstvo koje mnogi koriste kako bi izgubili na kilaži u kratkom roku

U posljednje vrijeme jedan dodatak prehrani privukao je toliku pozornost u tom kontekstu da su ga prozvali ‘Ozempicom za siromašne‘.

image
Remko De Waal/Anp Via Afp

Psyllium ljuskice su vrsta vlakana, točnije topiva vlakna, što znači da privlače vodu i pretvaraju se u gel kada se probavljaju‘, ispričala je dijetetičarka Jessica Cording.

Dijetetičarka Keri Gans objasnila je da je jedna od prednosti konzumacija psyllium ljuskica sprječavanje zatvora, a zbog vlakana pomaže da duže ostanete siti i u tom se kontekstu pojavljuje u sklopu proizvoda za mršavljenje. No, dijetetičari se slažu da neće postići isti efekt kao pravi Ozempic, piše Story.

image
/Shutterstock

‘Uvodite li druge promjene u svojoj prehrani i rutini vježbanja te u to uklopite psyllium ljuskice, to vam može pomoći u kontroli tjelesne težine zbog utjecaja na osjećaj sitosti i regulaciji šećera u krvi, ali sama konzumacija psyllium ljuskica neće biti dovoljna za smanjenje težine’, kaže Cording a preporuka je da se ljuskice uvedu postepeno u prehranu kako ne bi došlo do plinova te da je uz njih nužno piti dosta tekućine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2024 16:27