StoryEditorOCM
Zdravljeloše navike

Zbog ovog razloga nikad ne biste smjeli zaspati pred televizorom; Liječnici se toga groze, nije bezazleno

Piše MOZAIK SD
30. ožujka 2024. - 08:00

Istraživanja su nedavno istakla zabrinjavajući trend koji sugerira da gledanje televizije prije spavanja može negativno utjecati na san i opće zdravlje pojedinca. Jaka svjetla i uzbudljiv sadržaj TV emisija održavaju mozak aktivnim, čime se narušava sposobnost tijela da se opusti i kvalitetno odmori tijekom noći. Ovdje su neki od ključnih faktora koji ukazuju na štetu ovog navika:

Poremećaj Prirodnog Ciklusa Spavanja i Budnosti

Stručnjaci za spavanje, poput Trevora Cookea, upozoravaju da umjetna svjetlost s TV ekrana može poremetiti prirodni ciklus spavanja i budnosti tijela. Svjetlost ekrana sprječava tijelo u proizvodnji hormona koji su ključni za kvalitetan san, poput melatonina. Melatonin je hormon koji stvara epifiza i pomaže u regulaciji cirkadijanog ritma i ciklusa spavanja. Plava svjetlost koju emitiraju ekrani pametnih telefona i drugih uređaja također može suzbiti proizvodnju melatonina, dodatno otežavajući proces spavanja.

Loš Utjecaj na Rad Mozga

Loš san negativno utječe na rad mozga. Studije su pokazale da nepotpuni ili ometeni ciklusi spavanja mogu rezultirati smanjenim pamćenjem, ograničenim rasponom pažnje te smanjenim sposobnostima donošenja odluka. Ovaj nedostatak kvalitetnog sna može s vremenom otežati učenje, fokusiranje i razumijevanje informacija, prenosi N1.

image
/Shutterstock

Problemi s Mišićima i Kostima

Spavanje pred televizorom, posebno u neudobnim položajima na sofama, može uzrokovati probleme u mišićima i kostima. Nedostatak odgovarajuće potpore i poravnanja kralježnice može dovesti do ukočenosti, bolova, pa čak i kroničnih problema s leđima i vratom.

Problemi s Cirkulacijom

Pritisak na određene dijelove tijela tijekom spavanja može remetiti pravilan protok krvi, uzrokujući utrnulost, trnce i osjećaj nelagode, posebno u rukama i nogama. Ako se takvo stanje nastavi, može dovesti do ozbiljnih problema s cirkulacijom, uključujući i stanja poput duboke venske tromboze.

image
/Shutterstock

Uz to, problemi sa spavanjem ne samo da utječu na zdravlje pojedinca, već često narušavaju i međuljudske odnose. Iscrpljenost od nedostatka sna može otežati provođenje kvalitetnog vremena u društvu drugih ljudi.

U konačnici, kako bi se osiguralo zdravo i kvalitetno spavanje, preporučuje se izbjegavanje gledanja televizije i drugih elektroničkih uređaja prije spavanja te usvajanje navika koje potiču opuštanje i prirodan ciklus spavanja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:18